Allt i ett är modellen! Multifunktionsskrivare för färg-utskrift dominerar marknaden totalt . En enda maskin för att skriva ut, kopiera och skanna utan att behöva gå via datorn är en klar fördel. Det är bekvämt och sparar utrymme. Trådlös anslutning är också ett måste. Små bläckstrålemultiskrivare är inget nytt, men när det gäller färglaser har de länge varit både stora och ganska dyra.
Vi har därför letat upp minstingarna hos fem stora tillverkarna. Några är små och smidiga nog för att platsa hemma. Skrivare för hemmabruk handlar mest om enkel hantering och kvalitet på resultatet. De ska vara lätta att installera, enkla att använda och ge snygga utskrifter.
Flera av våra testade skrivare klarar de här kraven, men kvaliteten varierar och är en skrivare bra på utskrifter är det inte säkert att den klarar de andra funktionerna lika bra.
Laserskrivare är bra på diagram, logo-typer och grafik, men får inte alltid till de rätta färgerna och nivåerna i foton. De kan heller inte använda fotopapper, utan bara vanligt kopieringspapper eller lite finare papper för laserutskrifter.
Samtliga testade skrivare kan anslutas via usb, sladd, trådlöst eller kopplas till externa enheter som smarta pekplattor och mobiler.
Dubbelsidigt på jobbet
Viktiga faktorer vid val av skrivare till en arbetsplats är totalkostnad, kapacitet, snabbhet, utskriftskvalitet och miljöpåverkan. Sådana skrivare ska klara automatisk dokumentmatning, dubbelsidig utskrift och stora volymer textutskrifter.
Dubbelsidig utskrift sparar både papper och pengar. I det här testet är Brothers skrivare försedd med duplex för automatisk dubbelsidig utskrift.
Automatisk arkmatare (adf) bidrar också till enklare hantering vid kopiering och skanning, och bland våra skrivare har alla utom Samsung det.
Detaljerna avgör
Färgbalans, skärpa och detaljåtergivning vid utskrift skiljer sig åt på flera sätt. Att en skrivare ger utmärkta färgutskrifter behöver inte betyda att den klarar skanning och kopiering lika bra.
För hemanvändare, enmansföretag och små grupper med liten utskriftsvolym är kanske inte utskriftshastigheten eller kostnaden per utskrift viktigast. Enkel hantering, problemfri drift och bra utskrifts-kvalitet prioriteras förmodligen högre. Skriver du ut låt oss säga 30 färgsidor om dagen spelar hastigheten mindre roll och kostnaden växer inte till stora summor.
Ändå är de sakerna inte ointressanta och vi har tittat på dem i lika hög grad som användarvänlighet och utskriftskvalitet. För du vill ju ha en skrivare som är enkel att hantera, och inte drabbas av driftstopp.
Hur kostnader beräknas
Skriver du ut enbart svart text är den ungefärliga kostnaden som anges i tabellen för svart färg. Kostnaderna för toner är baserade på angivet antal sidor per tonerkassett och det lägsta priset på toner som vi hittade. Kostnaden för rena färgutskrifter i det här fallet är teoretisk eftersom de som regel även innehåller en liten del svart. Här kan utskriftskostnaden bli något högre.
Utskriftskostnaden för tusen sidor svart skiljer 100 kronor mellan den med högst och den med lägst kostnad, och för färg är skillnaden 230 kronor. Den totala kostnaden för tusen utskrifter plus skrivare skiljer cirka 600 kronor. Lägst för Samsung och högst för Canon.
Till slut kan vi alltså konstatera att kostnaden per utskrift ligger på ungefär samma nivå som för ett par år sen för liknande, men lite dyrare skrivare. l
Epson Aculaser CX17WF
Bäst och bekvämast

Det här är testets näst minsta och näst billigaste skrivare. Samtidigt ger Epson Aculaser CX17WF de avgjort bästa utskrifterna, och det gäller både text och färgutskrifter.
Skrivaren är relativt kompakt jämfört med bjässarna från Canon, HP och Brother, nio centimeter lägre än Canon-skrivaren, betydligt lättare, bara 15 kilo, och tar inte mycket mer plats än en bordsskrivare.
Kontrollpanelen innehåller ett lagom begränsat antal knappar och reglage för att hanteringen ska bli enkel. Navigeringen sker med en fyrvägskontroll för bläddring i lcd-skärmen, som visar fyra rader text åt gången. Under skärmen finns också en indikator som visar mängden toner i skrivaren. Smidigt att inte behöva leta upp det i menyerna.
Anslutning kan göras via usb, ethernet eller wifi. Att ansluta till trådlöst nätverk är busenkelt och är klart inom ett par minuter. Skrivaren har också automatisk arkmatare och inbyggd fax.
Arkmataren har samma kapacitet som Brother och HP med 35 ark, men saknar automatisk duplex för dubbelsidiga utskrifter. Pappersmagasinet för vanligt papper har också samma låga kapacitet som alla de andra utom Brother, 150 ark.
Aculaser Cx17WF kräver väldigt lite underhåll när det gäller förbrukningsvaror. Det enda du behöver byta är kassetterna med toner. De fyra kassetterna är placerade på skrivarens högra sida. Öppna bara luckan så kommer du lätt åt dem. Skrivarens högsta rekommenderade utskriftsvolym per månad är rejält tilltagen med 20 000 sidor, alltså omkring 1 000 utskrifter per dag. Skrivaren är mest avsedd för lättare personligt bruk eller mindre företag som troligen skriver ut färre sidor än så.
Utskriftskapaciteten är inte snabbast i testet, men med femton svartvita textsidor och tolv grafiksidor på en minut ligger den ändå jämsides med de övriga. Ja, förutom Brother då, men den hastigheten rår ju ingen på. Samsung skriver visserligen arton sidor text, men å andra sidan bara fyra sidor grafik.
Epsons kopior är dessutom skarpast i testet både vad gäller bilder och text, och har inga problem med text på färgad bakgrund.
Skannerkvaliteten är inte lika överväldigande. Foton blir något mörka och kontrasten är inte den bästa. Färgfoton och affärsdokument blir däremot utmärkta, med levande färger även om vissa områden med mörka skuggor saknar ordentlig kontrast. Ändå är det bland de bästa utskrifter vi sett från en skrivare i den här prisklassen och klart bäst bland kombattanterna.
Grafiken klarar skrivaren bra. Utskrifterna är rena och men riktigt bra färgåtergivning. Fotoutskrifter får naturliga färger, men ska vi vara riktigt, riktigt petiga finns en liten skiftning åt rött i den blå färgen, vilket framgår av våra testark, men det är inget som märks tydligt i fotoutskrifter med blandade färger.
Textutskrifter håller bra svärta och mycket hög läsbarhet även med små typsnitt blir texten skarp, men under lupp har textkanterna en något mjuk framtoning.

Färgerna är klara och mättade, tonomfånget är utmärkt, skärpan är vass och detaljrikedomen hög.
+ Utskrifterna. Automatisk arkmatare. Fax.
– Snålt tilltaget pappersmagasin och arkmatare. Ingen duplex.

Brother DCP-9020CDW
Bäst på dubbelsidigt

Brother-skrivaren är en rejäl pjäs. Drygt 23 kilo. Vi var lite bekymrade i början när utskrifterna visade en tydlig randning i enfärgade ytor. Efter en kalibrering blev rsultatet bättre men randningen försvann inte helt.
Skrivaren har automatisk arkmatare för 35 sidor. Vi hade gärna sett en kapacitet på 50 ark. Storleken på det ordinarie pappersmagasinet är vi nöjda med. Här ryms hela 250 sidor, bäst i test. Som enda maskin i testet har den automatisk duplex för dubbel-sidiga utskrifter inbyggd.
Pekskärmen är tydlig och har vad du behöver för att utföra alla funktioner.
Brother anger en utskriftshastighet på upp till 18 sidor per minut för svartvitt och färg. Överraskande nog fick vi ut en svartvit sida mer och en mindre i färg (19/17 sidor per minut). Så här ger skrivaren mer än vad den lovar. Skannade bilder blir något mörka i standardläget med 300 dpi, men färgerna är naturliga och klara, även om mörka partier och skuggor inte framträder så tydligt.
Vid kopiering av en tidningssida i standardläget fick vi genomslag med text och bilder från bak-sidan vilket gav synliga skuggor på kopiorna. Genom att öka kontrasten med +1 och minska densiteten till -1 lyckades vi få bort genomslaget. Textutskrifterna är skarpa, tydliga med lagom svärta och mycket bra läsbarhet.
Färgutskrifter av foton upp-visar fina om än inte riktigt lika klara färger som de övriga och med något osäkra tonövergångar. I sidor med grafiskt innehåll är färgerna däremot utmärkt återgivna och med snygga övergångar.
+ Snabb. Adf (automatisk dokumentmatare). Magasin för 250 ark.
– Full duplex. Snålt tilltagen dokumentmatare.

Canon I-Sensys MF8280Cw
Bjässe med stor kapacitet

Testets dyraste skrivare är också tyngst. 26 kilo. Man förväntar sig rejäla egenskaper i en sådan här stor maskin, och nog motsvaras på många sätt.
Skannern med sina 600 dpi ger bilder med bra skärpa och färfkänsla.
Den här maskinen är försedd med automatisk arkmatare, och ett magasin som du kan ladda med 50 ark för matningen, mer än vad någon av de andra erbjuder. Tyvärr finns ingen automatisk duplex för dubbelsidiga utskrifter. Faxfunktionen är effektiv och arkmataren är här till hjälp.
Uppkopplingen är problemfri och full molnanpassning är inbyggd. Ipad, Iphone och Android-enheter kan enkelt anslutas till skrivaren.
Pappersfacket rymmer bara 150 ark, snålt tilltaget för en så pass stor maskin. Särskilt om det är fler som ska dela skrivaren. Det kan innebära många och täta papperspåfyllningar.
Vill du skanna dokument via datorn är du dessutom tvungen att först via skrivarens panel ändra till fjärrskanningsläge. Vid kopiering av vår tidningssida fick vi genomslag från baksidan med standardinställningar.
En sjuradig färgskärm omges av en mängd knappar på kontrollpanelen, och navigeringen är enkel nog. Men en hel del knappar är långt ifrån intuitiva.
Skrivaren kan nå en upplösning på upp till 1200 x 1200 dpi, och utskrifterna är som regel i mycket bra kvalitet, med fint definierad text och färgutskrifter med något varma, men naturliga färger.
Utskriftshastigheten hör inte till de snabbare i testet, första utskriften tog hela 22 sekunder, och tillverkarens specifikation på 18 sidor per minut nådde vi tyvärr aldrig upp till. Som bäst fick vi ut 14 sidor, både i svartvitt och färg.
+ Bra utskrifter. Fax. Automatisk dokumentmatare för 50 ark.
– Stor. Tung. Snålt tilltaget pappersmagasin.

HP Laserjet Pro 200 M276nw
Bred med bra svärta

¨HP:s M276nw är näst tyngst och bredast. Det här är också en skrivare med adf, automatisk arkmatare, och klarar bara 35 sidor åt gången. För ett kontor med omfångsrik kopiering är det snålt tilltaget.
M276nw saknar duplexenhet för dubbelsidig utskrift och är begränsad till en papperskapacitet på bara 150 ark. Storleken gör den lämpad som delad skrivare för ett mindre kontor. I det fallet är ett 150-arksmagasin rätt klent.
M276nw kan arbeta som en fristående kopiator och fax. Den kan också både skriva ut från och skanna till usb-minne, och har tillgång till HP:s utskriftsprogram online. Ansluter till datorn gör du via usb, ethernet eller wifi. Dessutom finns inbyggd fax.
Den stora pekskärmen är i färg och navigeringen underlättas av väl utformade menyer som gör det enkelt att ge kommandon från frontpanelen.
Skrivarens skannade foton blir ljusa och klara men saknar ordentlig kontrast, och både i de ljusaste partierna och i de djupa skuggorna försvinner en del detaljer. Kopiorna har bra färger men bilder blir gärna suddiga, även om svart text blir ganska skarp. Text på färgad bakgrund blir också något oskarp. När det gäller utskriftskvaliteten uppvisar skrivaren bra svärta och kantskärpa i textutskrifterna, vilket gör den tillräckligt bra även för dig som har behov av at skriva ut väldigt liten text.
Fotoutskrifter är också snygga, men färgerna är lite för mättade och varma.
Grafiska utskrifter ser också snygga ut men har en del små skavanker i sneda linjer och bågar.
I närbild framträder det mer än hos de övriga skrivarna.
+ Automatisk dokumentmatare. Inbyggd fax. Bra färgpekskärm.
– Snålt tilltaget pappersmagasin och dokumentmatare. Saknar duplex.

Samsung SL-C460W
Liten och lätt lösning

Samsungs skrivare är lättast och smidigast i testet. 13 kg är en barnlek att lyfta jämfört med monstren på 26 kilo. Men så saknar den också arkmatare. Här måste du lyfta locket för varje dokument och mata för hand när du ska skanna eller kopiera. Tids-ödande och besvärligt om du har många dokument att hantera.
Utöver standardfunktionerna finns nfc inbyggt som gör att du kan skriva ut direkt från en smartphone genom att bara knacka på skrivaren med mobilen. Wifi finns naturligtvis också för trådlös hantering, liksom trådbunden anslutning med usb eller ethernet. Kontrollpanelen har många knappar och tvåradig monokrom skärm. Känns gammaldags men intuitivt och lätthanterligt.
Utskriftshastigheten med svartvit text var imponerande nog 18 sidor per minut, precis som tillverkaren påstår. Färgutskrifter tog betydligt längre tid, där fick vi bara ut fyra sidor på lika lång tid. Första sidan tog god tid på sig. Textutskrifter har en tydlig läsbarhet, men textkanterna är något naggade och svärtan kunde vara djupare. För vardagsbruk är det inte särskilt störande.
Skanningshastigheten är långsammast i testet, och det skannade resultatet vid inläsning av foton kunde vara bättre. Skuggor framträder inte så väl och kontrasten är inte så tydlig.
Kopiering är okomplicerat och en A4-kopia i färg av en tidningssida tog 33 sekunder att få ut medan en textsida tog 12 sekunder. Resultatet var okej. Färgerna var något murriga och gryniga.
Färgfoton får mycket mättade färger, vilket också påverkar toneråtgången. Färgerna är naturliga och snygga men utskrifterna uppvisar en störande randning i enfärgade områden. Tonövergångarna är också rätt ojämna när vi granskar dem i vårt testark.
SL-460W är tillräckligt bra för hemmakontoret, med bra text-utskrifter i svart. Bristerna är skanning och kopiering i färg. Kassetternas relativt låga kapacitet kräver att du byter dem oftare än hos konkurrenterna.
+ Skriver ut från mobil. Liten, lätt och kompakt.
– Saknar automatisk dokumentmatare och duplex. Små magasin. Långsam färgutskrift.

Brother är billigast i drift men Epson är bäst
Klicka på tabellerna för att se i stort format


Så gjorde vi testet
Urval: Multifunktionsskrivare för laser-utskrifter i färg från fem stora tillverkarna med ett pris under 3 000 kronor. Möjlighet till trådlös anslutning var också ett krav.
Test: Vi skrev ut ett tjugotal olika dokument: Svartvit text, grafiska dokument, högupplösta fotografier, färgkartor med mera. Vi har inte bedömt tillverkarnas medskickade program utan i första hand inriktat oss på kvalitet och prestanda vid utskrift och inläsning och kopiering. Bedömningarna har gjorts visuellt. Vid utskrift, bildinläsning och kopiering har vi använt skrivarnas standardläge.
Toner: Kostnaderna för toner är baserade på angivet antal sidor per tonerkassett och det lägsta priset för toner hittade vi på Nordicink.se
Utskriftshastighet: Vi har klockat hur lång tid det tar att skriva ut, läsa in och kopiera textsidor i svartvitt samt grafik och foton i färg.
Bildkvalitet: Textutskrifterna har vi bedömt genom att visuellt granska svärta, kantskärpa, blödning och kornighet. Våra omdömen om fotoutskrifterna baserar sig på färgåtergivning, färgbalans, ton-omfång, klarhet och detaljåtergivning.
Missa inte: Bläcket utmanar
Historiskt har laserskrivarna varit överlägsna i kvalitet, men nu har utvecklingen med bläckstråle kommit så långt att de på allvar kan konkurrera, inte minst vad gäller kostnader och stora utskrifts-volymer. Både HP och Epson har utvecklat bläcktekniken såväl när det gäller utskriftshastighet, kostnad och kvalitet som utskriftsvolymer.
I nästa nummer presenterar vi vårt test av en ny bläckstråleskrivare som visar sig vara lika snabb som de skrivare vi testar i det här numret, klarar utskriftsvolymer på 20 000 utskrifter och till en utskriftskostnad på hälften av vad de här testade skrivarna klarar.