Apple kan sin hajp, och det var med snyggt regisserad keynote (om än med tekniska missöden) som nya telefonerna samt ett stycke smartklocka presenterades. Nu har vi vridit och vänt på nykomlingarna i ett par dagar och kan avlägga vår dom. Har Apple lyckats ännu en gång? Det verkar visst så.
Det mest uppenbara nya är att Iphonen växer, och dessutom kommer i två nya storlekar. Dels har vi Iphone 6 med en skärm på 4,7 tum, att jämföra med 5S och 5C som har skärm på fyra tum blankt. Dessutom har den en design som gör att den sticker ut lite mer på sidorna än föregångaren. Men det känns ändå som ett naturligt steg. Mobilbranschen har gått mot större och större skärmar, och samtliga konkurrenter ligger runt eller strax över femtunssträcket med sina topp-modeller. Samtidigt kan nog inte Apple blåsa på med så stor skärm direkt, deras frästa målgrupp är gamla iPhoneanvändare, som är vana vid fyra tum.
Dels har vi iPhone 6 Plus med 5,5-tumsskärm. Det är ett format vi ställer oss lite mer tveksamma till. Det kändes galet stort i LG G3, och känns lika maffigt här. Vi undrar om man inte hellre skaffar en liten telefon och en iPad Mini. Det får framtiden utvisa.

Iphone 6 har en skärm på 750 x 1334 pixlar. Det ger den en aningen högre pixeltäthet än Sony Xperia Z3 Compact och Samsung Galaxy Alpha. Av dessa tre gillar vi fortfarande Samsungs AMOLED-skärm bäst, men Apple kvalar in som tvåa tack vare ny konstruktion med extra tät spalt mellan skärm och glas, vilket ger bilden en skönt påmålad känsla.
Vi landar därmed en liten bit över 300 punkter per tum. Det får ses som godkänt, även om det hade varit roligt att se Apple visa framfötterna och sätta konkurrenterna på plats med riktig HD. Man kan se pixlar om man försöker. Iphone 6 Plus har just full 1080p HD. Det vore illa annars. Nu får man en display med sköna 400 punkter per tum.
Ljusstyrkan är som allting i Apples telefoner utmärkt, men en del kräsna användare kan eventuellt bli besvikna på färgåtergivningen, som var mer sRGB-trogen i Iphone 5S. De flesta användare lär nog inte märka någon skillnad dock. Det ser mycket bra ut för gemene man.
Förutom skärmarna och yttermåtten är det väldigt lite som skiljer de bägge lurarna åt. De har samma systemkrets och prestanda, samma kommunikationsmöjligheter, samma system och appar och så när som på en detalj samma kamera. Men mer om det snart. En sak som skiljer dem åt är att Iphone 6 Plus har större batteri, och därmed också är aningen tjockare. Men det kan den ju behöva då den har mer skärm att driva.
Nytt stilspår
Det här är Apples största förändring utseendemässigt sedan Iphone 3G och 3GS med sin tvålkoppsrunda baksida gav plats för Iphone 4 och den strama form vi förknippat med Apple-lurar senaste åren. Nu är det alltså dags att gå tillbaka till mjuka rundade former igen. Men denna gång har man behållit den plana ytan baktill, och nöjt sig med att runda av kanterna. Resultatet är en riktigt stilig och framförallt mer greppvänlig lur än tidigare. De två modellerna är verkligen imponerande tunna.
Bak- och sidostycket är ett stycke aluminium med en matt borstad yta, undantaget en lite lagom smakfull blank Apple-logga mitt på. Upptill och nertill bryts det av med plastdetaljer, för att bättre kunna släppa igenom antennsignaler. Vi antar att nfc-chipet, som Apple nu äntligen inför, också sitter någonstans där. Det hela verkar funka bra för att ge god mottagning. Vi upptäcker inga problem med varken wifi eller 4g-signalstyrka, och ljudkvaliteten i samtal är klar och fin.
Glasytan framtill rundas av snyggt mot kanterna. Iphone 6 är underbart tunn med sina knappa sju mllimeter, och storebror är bara marginellt tjockare. Men det är mycket intryckt under skalet och Apple har valt solida material istället för nödvändigtvis lätta, så en del konkurrenter i samma storleksklasser, och även Iphone 5S, väger mindre. Kameran sticker även ut ungefär en halv millimeter extra på bägge lurarna, något som inte syns på bilden ovan.
Håll hårt i luren
Det har talats mycket om ”bendgate”, senaste dagarnas internethysteri om att Iphone 6, framförallt stora iPhone 6 Plus skulle vara för tunn för sitt eget bästa och böjas av att ligga i byxfickan. Några exta oförsiktiga användare postade bilder på sina knäckta nyinköp, och Twittrare, konkurrenter och självaste Uri Geller hakade på och skämtade med Apple. Nu visade det sig som vanligt med såna här saker vara en rejäl överdrift, och risken att en normalförsiktig användare skulle drabbas är minimal.
Det som däremot oroar lite är greppytan på de bägge telefonerna. Den borstade aluminiumbaksidan är underbart len och skön att hålla i, men också extremt hal. Även glasytan på skärmen är av bästa typ för touchkontroll, vilket innebär att den är behandlad för att ge så lite friktion som möjligt. Kombinerat med en helt rak form och det faktum att den inte är lättast i klassen gör det att den har en tendens att glida ur handen om man inte har ett resolut grepp. Att du skulle böja en Iphone 6 är nog inte så troligt, men se upp så att du inte tappar den i backen.
Eller i handfatet, vilket den inte heller tål. Det hade varit kul att se Apple ansluta Iphone till skaran av vattentäta telefoner, men riktigt där är de inte än.
Gör mycket med lite
Under huven sitter nya systemkretsen A8. Precis som i Iphone 5S får den sällskap av en separat processor som håller koll på sensorer så att huvudprocessorn slipper. Även den har fått en uppgradering och heter nu M8 och har fått en handfull nya funktioner. En som verkar intressant är att Iphone 6 (och Plus) har fått inbyggd barometer som kan detektera höjddata med hjälp av lufttryck. Det kan ge bra träningsdata om du är ute och springer mycket i backar.
A8 är en inte direkt revolutionerande men påtaglig uppgradering av gamla A7. Det är fortfarande en dubbelkärnig historia med egna Cyclone-processorn, som på pappret ser ut att ligga flera mil efter de mest kraftfulla Android-telefonerna med Snapdragon 801. Men med 64 bitars instruktioner och ett operativsystem som är optimerat för hårdvaran med minimala mjukvarulager håller Apple faktiskt jämna steg, eller åtminstone jämna nog.
Enligt Apple ska det då 25% snabbare generellt och upp till 50% snabbare med spelgrafik än vad iPhone 5S presterade. Vi testade diverse benchmarkprogram, och jodå, de siffrorna stämmer ganska väl. Med Geekbench 3 får vi 2981 poäng mot 2545 för en Iphone 5S. Inga 25% bättre, men helt klart märkbart, och de snabbaste Androiderna ligger bara några procent högre. Grafikprestandan är en klart tydligare uppgradering. Iphone 5S låg efter konkurrenterna, men A8 drar jämt med Snapdragon 801-modeller i våra mätningar.
Plus lever längst
Batterierna i lurarna ger oss en viss orsak till oro. 1 810 mAh i Iphone 6 är inte enormt. Det kan jämföras med Sony Z3 Compact som har 2 600 mAh batteri och för övrigt är i ungefär samma skärm- och prestandaklass. 2 915 i Iphone 6 Plus är mer i klass med konkurrenter som LG G3 som har 3000 mAh blankt. A8-kretsen gör ett bra jobb med att hushålla med resurserna, och vi får utan problem ut en arbetsdags aktivt användande ur Iphone 6, och ännu mer när vi testar att spela upp video.
Just video var även Iphone 5S väldigt bra på, men när det gäller surf och liknande sysslor ser Apples hårdvara ut att dra lite mer energi än de bästa Androiderna. Bägge Iphones får godkänt, och det större batteriet i 6 Plus räcker till mer än att bara driva den stora skärmen, så är det maxad batteritid du vill åt är det den du ska välja.
Kamerorna har fått en del uppgraderingar. Framförallt selfie-kameran (eller Facetime-kameran som Apple kallar den efter deras videochattapp) som har fått vidare bildvinkel. Kameran baktill på Iphone 6 Plus har också fått optisk bildstabilisator vilket är en rejäl kvalitetshöjare både för foton och film. Tyvärr verkar inte samma mekanik fått plats i lilla modellen. Där får man nöja sig med digital. Den är fortfarande helt ok, men visst märker man skillnad i en del situationer.
Mer intressant händer i själva kamera-appen som fått en del kul nyheter. Förbättrad autofokus för actionbilder, förbättrad bildstabilisering, upp till dubblad framerate vid slowmotionvideo och sekvenstagning av bilder även på Facetime-kameran.

Operativsystemet är IOS 8, men det är ju inte något som är unikt just för Iphone 6, utan det mesta här kan du få i en 5S eller 5C. Bland nyheterna hittar vi en smart hälsoapp som samlar data om din aktivitet från olika källor, smartare tangentbord och möjlighet att byta till tredjepart helt och hållet, bättre gruppmeddelandefunktion och en uppsjö andra små och stora förändringar. Men det behöver nog en separat artikel, och är inte unikt för dessa två lurar.
Elefanten i rummet för Apple är fortfarande priset. Prislappen för till och med den enklaste Iphone 6 med 16 gigabyte minne svider, och ska man upp till 64 eller 128 gigabyte så är det en brutal kostnad. Visst, man får kvalitet, men det är inte Apple ensamma om att leverera. På punkt efter punkt, bortsett från design som ju är en smaksak, är Iphone 6 och 6 Plus bra, men näst bäst. Eller tredje. Ibland fjärde. Helheten och hur allting hänger ihop är trots det smått fantastisk, och kanske är det det som väger tyngst.
När Apple släppte Iphone 5S började vi direkt att längta till Iphone 6. Nu när Iphone 6 är här, och det i två versioner, blickar vi redan mot Iphone 7? Nej, det här var mer eller mindre vad vi hoppades på. Så tills vidare är vi nöjda. Är Iphone 6 och 6 Plus för dig? Är du Iphone-fan sen tidigare så är det här, med Apples egna ord ”bästa Iphonen någonsin”.
Nya formatet kan vara lite ovant för den som har och gillar san gamla Iphone, men vi tror Apple vinner på detta i längden. Nu kan de locka tillbaka en och annan Android-.användare. Iallafall de som har mer pengar än de vet hur de ska spendera.
Pris:
16 GB: 5 990 kr på Dustin,
5989 kr på CDON
64 GB: 6 990 kr på Dustin,
6 649 kr på CDON
128 GB: 7 269 kr på CDON
Mått: 67 × 138,1 × 6,9 mm
Vikt: 129 g
Skärm: 4,7 tum IPS, 750 x 1334 pixlar (326 ppt)
Minne: 1 GB RAM
Lagring: 16/64/128 GB Flash
Kamera: 8 megapixel m LED (bak), 1,2 megapixel (fram)
Anslutningar: 3.5 mm headset, lightning
Kommunikation: 4g (Cat 4 LTE), 3g (DC-HSPA),2g, wlan 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0, a-gps, nfc
Systemkrets: Apple A8 + M8
Processor: Cyclone, 1,4 GHz dual core
Grafik: PowerVR GX6650
Batteritid: ca 9h 15min videouppspelning, ca 7h blandad användning
Operativsystem: IOS 8
Övrigt: Fingeravtrycksläsare mm
Plus
Minus
= Nya iPhonen är snygg, bekväm och har flera funktioner vi hoppats på. Priset matchar inte vad man får på pappret, men en smartphone används inte på papper utan i verkliga livet. Där övertygar den.
BETYG
Tillverkare: Apple, www.apple.se
Pris:
16 GB: 7 149 kr på Dustin
64 GB: 8 290 kr på Dustin
128 GB: 7 2 69 kr på CDON
Mått: 77,8 × 158,1 × 7,1 mm
Vikt: 172 g
Skärm: 5,5 tum IPS, 1080 x 1920 pixlar (401 ppt)
Minne: 1 GB RAM
Lagring: 16/64/128 GB Flash
Kamera: 8 megapixel m LED (bak), 1,2 megapixel (fram)
Anslutningar: 3.5 mm headset, lightning
Kommunikation: 4g (Cat 4 LTE), 3g (DC-HSPA),2g, wlan 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0, a-gps, nfc
Systemkrets: Apple A8 + M8
Processor: Cyclone, 1,4 GHz dual core
Grafik: PowerVR GX6650
Batteritid: ca 11h videouppspelning, ca 8h 30min blandad användning
Operativsystem: IOS 8
Övrigt: Fingeravtrycksläsare mm
Plus
Minus
= Kan iPhone i phablet-format funka? IOS 8 känns inte helt anpassat för det, men det kan vara en vanesak. Bra batteritid och skön skärm är ett stort plus, men prislappen smärtar.
BETYG
Det mest uppenbara nya är att Iphonen växer, och dessutom kommer i två nya storlekar. Dels har vi Iphone 6 med en skärm på 4,7 tum, att jämföra med 5S och 5C som har skärm på fyra tum blankt. Dessutom har den en design som gör att den sticker ut lite mer på sidorna än föregångaren. Men det känns ändå som ett naturligt steg. Mobilbranschen har gått mot större och större skärmar, och samtliga konkurrenter ligger runt eller strax över femtunssträcket med sina topp-modeller. Samtidigt kan nog inte Apple blåsa på med så stor skärm direkt, deras frästa målgrupp är gamla iPhoneanvändare, som är vana vid fyra tum.
Dels har vi iPhone 6 Plus med 5,5-tumsskärm. Det är ett format vi ställer oss lite mer tveksamma till. Det kändes galet stort i LG G3, och känns lika maffigt här. Vi undrar om man inte hellre skaffar en liten telefon och en iPad Mini. Det får framtiden utvisa.

Mycket skärm och mera skärm
Iphone 6 har en skärm på 750 x 1334 pixlar. Det ger den en aningen högre pixeltäthet än Sony Xperia Z3 Compact och Samsung Galaxy Alpha. Av dessa tre gillar vi fortfarande Samsungs AMOLED-skärm bäst, men Apple kvalar in som tvåa tack vare ny konstruktion med extra tät spalt mellan skärm och glas, vilket ger bilden en skönt påmålad känsla.
Vi landar därmed en liten bit över 300 punkter per tum. Det får ses som godkänt, även om det hade varit roligt att se Apple visa framfötterna och sätta konkurrenterna på plats med riktig HD. Man kan se pixlar om man försöker. Iphone 6 Plus har just full 1080p HD. Det vore illa annars. Nu får man en display med sköna 400 punkter per tum.
Ljusstyrkan är som allting i Apples telefoner utmärkt, men en del kräsna användare kan eventuellt bli besvikna på färgåtergivningen, som var mer sRGB-trogen i Iphone 5S. De flesta användare lär nog inte märka någon skillnad dock. Det ser mycket bra ut för gemene man.
Förutom skärmarna och yttermåtten är det väldigt lite som skiljer de bägge lurarna åt. De har samma systemkrets och prestanda, samma kommunikationsmöjligheter, samma system och appar och så när som på en detalj samma kamera. Men mer om det snart. En sak som skiljer dem åt är att Iphone 6 Plus har större batteri, och därmed också är aningen tjockare. Men det kan den ju behöva då den har mer skärm att driva.
Nytt stilspår
Det här är Apples största förändring utseendemässigt sedan Iphone 3G och 3GS med sin tvålkoppsrunda baksida gav plats för Iphone 4 och den strama form vi förknippat med Apple-lurar senaste åren. Nu är det alltså dags att gå tillbaka till mjuka rundade former igen. Men denna gång har man behållit den plana ytan baktill, och nöjt sig med att runda av kanterna. Resultatet är en riktigt stilig och framförallt mer greppvänlig lur än tidigare. De två modellerna är verkligen imponerande tunna.

Bak- och sidostycket är ett stycke aluminium med en matt borstad yta, undantaget en lite lagom smakfull blank Apple-logga mitt på. Upptill och nertill bryts det av med plastdetaljer, för att bättre kunna släppa igenom antennsignaler. Vi antar att nfc-chipet, som Apple nu äntligen inför, också sitter någonstans där. Det hela verkar funka bra för att ge god mottagning. Vi upptäcker inga problem med varken wifi eller 4g-signalstyrka, och ljudkvaliteten i samtal är klar och fin.
Glasytan framtill rundas av snyggt mot kanterna. Iphone 6 är underbart tunn med sina knappa sju mllimeter, och storebror är bara marginellt tjockare. Men det är mycket intryckt under skalet och Apple har valt solida material istället för nödvändigtvis lätta, så en del konkurrenter i samma storleksklasser, och även Iphone 5S, väger mindre. Kameran sticker även ut ungefär en halv millimeter extra på bägge lurarna, något som inte syns på bilden ovan.
Håll hårt i luren
Det har talats mycket om ”bendgate”, senaste dagarnas internethysteri om att Iphone 6, framförallt stora iPhone 6 Plus skulle vara för tunn för sitt eget bästa och böjas av att ligga i byxfickan. Några exta oförsiktiga användare postade bilder på sina knäckta nyinköp, och Twittrare, konkurrenter och självaste Uri Geller hakade på och skämtade med Apple. Nu visade det sig som vanligt med såna här saker vara en rejäl överdrift, och risken att en normalförsiktig användare skulle drabbas är minimal.
Det som däremot oroar lite är greppytan på de bägge telefonerna. Den borstade aluminiumbaksidan är underbart len och skön att hålla i, men också extremt hal. Även glasytan på skärmen är av bästa typ för touchkontroll, vilket innebär att den är behandlad för att ge så lite friktion som möjligt. Kombinerat med en helt rak form och det faktum att den inte är lättast i klassen gör det att den har en tendens att glida ur handen om man inte har ett resolut grepp. Att du skulle böja en Iphone 6 är nog inte så troligt, men se upp så att du inte tappar den i backen.
Eller i handfatet, vilket den inte heller tål. Det hade varit kul att se Apple ansluta Iphone till skaran av vattentäta telefoner, men riktigt där är de inte än.

Gör mycket med lite
Under huven sitter nya systemkretsen A8. Precis som i Iphone 5S får den sällskap av en separat processor som håller koll på sensorer så att huvudprocessorn slipper. Även den har fått en uppgradering och heter nu M8 och har fått en handfull nya funktioner. En som verkar intressant är att Iphone 6 (och Plus) har fått inbyggd barometer som kan detektera höjddata med hjälp av lufttryck. Det kan ge bra träningsdata om du är ute och springer mycket i backar.
A8 är en inte direkt revolutionerande men påtaglig uppgradering av gamla A7. Det är fortfarande en dubbelkärnig historia med egna Cyclone-processorn, som på pappret ser ut att ligga flera mil efter de mest kraftfulla Android-telefonerna med Snapdragon 801. Men med 64 bitars instruktioner och ett operativsystem som är optimerat för hårdvaran med minimala mjukvarulager håller Apple faktiskt jämna steg, eller åtminstone jämna nog.
Enligt Apple ska det då 25% snabbare generellt och upp till 50% snabbare med spelgrafik än vad iPhone 5S presterade. Vi testade diverse benchmarkprogram, och jodå, de siffrorna stämmer ganska väl. Med Geekbench 3 får vi 2981 poäng mot 2545 för en Iphone 5S. Inga 25% bättre, men helt klart märkbart, och de snabbaste Androiderna ligger bara några procent högre. Grafikprestandan är en klart tydligare uppgradering. Iphone 5S låg efter konkurrenterna, men A8 drar jämt med Snapdragon 801-modeller i våra mätningar.
Plus lever längst
Batterierna i lurarna ger oss en viss orsak till oro. 1 810 mAh i Iphone 6 är inte enormt. Det kan jämföras med Sony Z3 Compact som har 2 600 mAh batteri och för övrigt är i ungefär samma skärm- och prestandaklass. 2 915 i Iphone 6 Plus är mer i klass med konkurrenter som LG G3 som har 3000 mAh blankt. A8-kretsen gör ett bra jobb med att hushålla med resurserna, och vi får utan problem ut en arbetsdags aktivt användande ur Iphone 6, och ännu mer när vi testar att spela upp video.
Just video var även Iphone 5S väldigt bra på, men när det gäller surf och liknande sysslor ser Apples hårdvara ut att dra lite mer energi än de bästa Androiderna. Bägge Iphones får godkänt, och det större batteriet i 6 Plus räcker till mer än att bara driva den stora skärmen, så är det maxad batteritid du vill åt är det den du ska välja.
Kamerorna har fått en del uppgraderingar. Framförallt selfie-kameran (eller Facetime-kameran som Apple kallar den efter deras videochattapp) som har fått vidare bildvinkel. Kameran baktill på Iphone 6 Plus har också fått optisk bildstabilisator vilket är en rejäl kvalitetshöjare både för foton och film. Tyvärr verkar inte samma mekanik fått plats i lilla modellen. Där får man nöja sig med digital. Den är fortfarande helt ok, men visst märker man skillnad i en del situationer.
Mer intressant händer i själva kamera-appen som fått en del kul nyheter. Förbättrad autofokus för actionbilder, förbättrad bildstabilisering, upp till dubblad framerate vid slowmotionvideo och sekvenstagning av bilder även på Facetime-kameran.

Operativsystemet är IOS 8, men det är ju inte något som är unikt just för Iphone 6, utan det mesta här kan du få i en 5S eller 5C. Bland nyheterna hittar vi en smart hälsoapp som samlar data om din aktivitet från olika källor, smartare tangentbord och möjlighet att byta till tredjepart helt och hållet, bättre gruppmeddelandefunktion och en uppsjö andra små och stora förändringar. Men det behöver nog en separat artikel, och är inte unikt för dessa två lurar.
Elefanten i rummet för Apple är fortfarande priset. Prislappen för till och med den enklaste Iphone 6 med 16 gigabyte minne svider, och ska man upp till 64 eller 128 gigabyte så är det en brutal kostnad. Visst, man får kvalitet, men det är inte Apple ensamma om att leverera. På punkt efter punkt, bortsett från design som ju är en smaksak, är Iphone 6 och 6 Plus bra, men näst bäst. Eller tredje. Ibland fjärde. Helheten och hur allting hänger ihop är trots det smått fantastisk, och kanske är det det som väger tyngst.
När Apple släppte Iphone 5S började vi direkt att längta till Iphone 6. Nu när Iphone 6 är här, och det i två versioner, blickar vi redan mot Iphone 7? Nej, det här var mer eller mindre vad vi hoppades på. Så tills vidare är vi nöjda. Är Iphone 6 och 6 Plus för dig? Är du Iphone-fan sen tidigare så är det här, med Apples egna ord ”bästa Iphonen någonsin”.
Nya formatet kan vara lite ovant för den som har och gillar san gamla Iphone, men vi tror Apple vinner på detta i längden. Nu kan de locka tillbaka en och annan Android-.användare. Iallafall de som har mer pengar än de vet hur de ska spendera.
Fakta Apple Iphone 6
Tillverkare: Apple, www.apple.se
Pris:
16 GB: 5 990 kr på Dustin,
5989 kr på CDON
64 GB: 6 990 kr på Dustin,
6 649 kr på CDON
128 GB: 7 269 kr på CDON
Mått: 67 × 138,1 × 6,9 mm
Vikt: 129 g
Skärm: 4,7 tum IPS, 750 x 1334 pixlar (326 ppt)
Minne: 1 GB RAM
Lagring: 16/64/128 GB Flash
Kamera: 8 megapixel m LED (bak), 1,2 megapixel (fram)
Anslutningar: 3.5 mm headset, lightning
Kommunikation: 4g (Cat 4 LTE), 3g (DC-HSPA),2g, wlan 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0, a-gps, nfc
Systemkrets: Apple A8 + M8
Processor: Cyclone, 1,4 GHz dual core
Grafik: PowerVR GX6650
Batteritid: ca 9h 15min videouppspelning, ca 7h blandad användning
Operativsystem: IOS 8
Övrigt: Fingeravtrycksläsare mm
Plus
- Tunn och lätt
- Utmärkt byggkvalitet
- Bra prestanda
Minus
- Inte ideal batteritid
- Dyr
= Nya iPhonen är snygg, bekväm och har flera funktioner vi hoppats på. Priset matchar inte vad man får på pappret, men en smartphone används inte på papper utan i verkliga livet. Där övertygar den.

Prestanda: 8
Kvalitet: 10
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7
Totalt: 9
Fakta Apple Iphone 6 Plus
Tillverkare: Apple, www.apple.se
Pris:
16 GB: 7 149 kr på Dustin
64 GB: 8 290 kr på Dustin
128 GB: 7 2 69 kr på CDON
Mått: 77,8 × 158,1 × 7,1 mm
Vikt: 172 g
Skärm: 5,5 tum IPS, 1080 x 1920 pixlar (401 ppt)
Minne: 1 GB RAM
Lagring: 16/64/128 GB Flash
Kamera: 8 megapixel m LED (bak), 1,2 megapixel (fram)
Anslutningar: 3.5 mm headset, lightning
Kommunikation: 4g (Cat 4 LTE), 3g (DC-HSPA),2g, wlan 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0, a-gps, nfc
Systemkrets: Apple A8 + M8
Processor: Cyclone, 1,4 GHz dual core
Grafik: PowerVR GX6650
Batteritid: ca 11h videouppspelning, ca 8h 30min blandad användning
Operativsystem: IOS 8
Övrigt: Fingeravtrycksläsare mm
Plus
- Tunn
- Utmärkt byggkvalitet
- Högupplöst skärm
- Bra batteritid
Minus
- Tveksamt om formatet funkar
- Galet dyr
= Kan iPhone i phablet-format funka? IOS 8 känns inte helt anpassat för det, men det kan vara en vanesak. Bra batteritid och skön skärm är ett stort plus, men prislappen smärtar.

Prestanda: 9
Kvalitet: 10
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6
Totalt: 8