Under 83 dagar förra sommaren paddlade äventyraren Sören Kjellkvist med en havskajak längs hela den norska atlantkusten, utan att ha med sig vare sig mat eller pengar – en strapats som han senare fick utmärkelsen Årets äventyr för. Efter 77 dagar slutade hans mobiltelefon att fungera.
– Det kom en gigantisk jättevåg som bröt över mig, berättar Sören Kjellkvist om hur det gick till när hans Iphone 4 gav upp under hans livs äventyr, trots att han hade ett vattentätt skal för telefonen.
I telefonen, som var hans enda länk till omvärlden och som användes flitigt under hela äventyret för att kolla väderleksrapporter, navigering och tidvattenstånd, hade han bland annat en bra bit över tusen bilder som han hade tagit under äventyrets gång. Någon backup av bilderna eller innehållet i övrigt på telefonen hade han inte gjort, trots att det fanns täckning hela tiden under hans tid ute på havet.
– Det gick rätt trögt att surfa och så där, så jag tror inte det hade varit tekniskt möjligt att överföra så mycket material.

– Alla mina elektroniska prylar laddade jag med solpaneler, jag hade inget eluttag som jag kunde ta till.
Det vanliga när man välter med en kajak är att göra en så kallad eskimåsväng för att komma på rätt köl igen utan att lämna sittbrunnen, men när vågen kom över Sören Kjellkvist var han trött och sliten efter att ha varit ute och paddlat i mer än två månader.
– Jag hade nog paddlat åtta timmar den dagen, så jag var för trött för att ta mig upp igen.
Därför fick han i stället ta till en flottörräddning, vilket innebär att man blåser upp en luftkudde på paddeln och klättrar in i kajaken igen.
– Det är en kraftansträngning som inte är lika explosiv.
Eftersom han inte hade ork nog att snabbt ta sig tillbaka till kajaken igen blev han liggande en stund i vattnet.
– Det kom in några droppar i mobilens vattentäta fodral för att jag var under vatten så länge.
Räddade bilderna
För att få tillbaka bilderna i telefonen från äventyret lämnade Sören Kjellkvist in sin telefon till Ibas, som är ett av flera företag som är specialiserade på att rädda data från kraschade och trasiga lagringsenheter.
– Det vanligaste felet vi får in när det gäller telefoner är när man har misslyckats med en systemuppdatering och inte har gjort någon backup. Då är man illa ute, säger Åke Ljungqvist på Ibas.
Rent generellt är chansen att få fram data annars större om det handlar om fuktskador än om lagringsenheterna är fysiskt skadade, menar han.
Priserna för vad det kostar att lämna in en telefon eller en kraschad hårddisk till ett specialistföretag för att rädda data är väldigt varierande, precis som när det gäller reparationskostnaderna för en kvaddad bil. Någonstans mellan 5 000-10 000 kronor är dock vad du kan räkna med att minst få betala för att återställa information på din mobiltelefon.
Sören Kjellkvist hade tur med sin mobiltelefon och bilderna både från kajakäventyret och även bilder tagna långt tidigare gick att rädda.
– De lyckades återskapa varenda bild som någonsin funnits i den där mobilen, så jag fick sortera bort väldigt mycket.
Genom att sortera de återställda bilderna efter kriterier som storlek och datum lyckades man dock finna de drygt tusen bilder som var tagna under äventyret.
I sommar ska Sören Kjellkvist åter bege sig ut på äventyr, den här gången till Ryssland med en liten självlänsande roddbåt. Även den här gången kommer han att förlita sig på en mobiltelefon för nödsituationer, väder och navigering.
– Telefonen är ett livsviktigt instrument, men jag kommer också att ha en backuptelefon att ta till om den ena fallerar.
Så säkrar du innehållet i din mobil
Kontaktuppgifter, bilder, sms och filmklipp – allt som lagras lokalt i din mobil kan gå förlorat på ett ögonblick om olyckan är framme. Så här gör du för att automatiskt göra säkerhetskopior av innehållet på din mobiltelefon.
Trots att mobilen ofta innehåller både personliga bilder och värdefulla kontaktuppgifter är många slarviga med att göra säkerhetskopior av innehållet. Eftersom telefonen är med nästan över allt är det dessutom väldigt lätt hänt att den blir tappad i backen och går sönder eller att den blir kvarglömd någonstans. Att komma igång och konfigurera en smart och automatiskt lösning för att göra säkerhetskopior av innehållet på telefonen går dock att ordna på några minuter. Det finns smidiga lösningar för både Android, Iphone och Windows Phone.
Allra enklast är att använda en molnlagringstjänst för säkerhetskopieringen, eftersom du då inte behöver oroa dig för att själv tillhandahålla en lagringsplats för innehållet som du vill kopiera.
ANDROID
För att göra säkerhetskopior av innehållet på din Android-telefon så att de lagras på internet kan du använda de inbyggda funktioner som finns i Android-systemet.

1. Öppna Inställningar och gå till Säkerhetskopiera och återställ. Markera Säkerhetskopiera data samt Automatisk Återställning och gå därefter till Säkerhetskopieringskonto för att ange vilket konto du vill kopiera dina uppgifter till.
Androids inbyggda funktioner för säkerhets-kopiering är begränsade. De kan till exempel inte synka bilder för kopiering. För att göra en säkerhetskopia av precis allt innehåll på telefonen (som du sedan kan synka antingen med en molntjänst eller med en egen lagringsenhet) är ett bra alternativ en app som heter Mybackup Pro. Den kostar 24 kronor på Google Play, men går att prova på i en gratisvariant i 30 dagar. Vi ska därför använda den i resten av den här guiden.
2. Efter att du har hämtat och installerat appen Mybackup Pro från Google Play öppnar du den och börjar med att ange en e-postadress och ett lösenord
som du vill använda för din säkerhetskopiering.
3. För att göra din första säkerhetskopia

av innehållet på telefonen väljer du
4. I stället för att göra en manuell
2. För att i stället säkerhetskopiera innehållet i din telefon till Icloud går du till inställningarna för telefonen och väljer Icloud. Slå sedan på reglaget för säkerhets-kopiering så kommer telefonen, när den är på laddning och ansluten till ett trådlöst nätverk, automatiskt att säkerhetskopiera innehållet till Icloud. Skulle utrymmet inte räcka till för dina filer kan du köpa till mer utrymme med knappen för ändamålet i denna meny.
WINDOWS PHONE
Här kan du enkelt synka med tjänsten Onedrive. Du får i skrivande stund 25 gigabyte gratis utrymme, vilket räcker till både sms, bilder och en hel del filmer.
1.
New Backup samt om du vill kopiera medialt innehåll och appar eller om du vill kopiera kontaktuppgifter och sms.
Sedan kan du välja om du vill kopiera innehållet till en lokal kopia på din telefons interna minne eller sd-kort, eller kopiera innehållet till en molntjänst som Dropbox eller Onedrive.
Väljer du att skapa en lokal fil får du sedan ansluta din telefon med en usb-sladd till din dator för att manuellt föra över säkerhetskopian till din dator för lagring där.

4. I stället för att göra en manuell
säkerhetskopia kan du i appen även göra schemalagda säkerhets-kopieringar genom att välja Schedule i huvudmenyn.
Här kan du välja om du vill att säkerhetskopior ska göras varje dag eller bara en gång i veckan.

Här kan du välja om du vill att säkerhetskopior ska göras varje dag eller bara en gång i veckan.
IPHONE
Att göra en säkerhetskopia av innehåll på din Iphone är enkelt, och det också går att ordna en backup på trådlös väg, bland annat genom molntjänsten Icloud.
1. För att göra en lokal säkerhetskopia av innehållet på din telefon ansluter du den först till din dator och öppnar Itunes.
När din mobil poppar upp som en enhet i listan i programmet högerklickar du på ikonen för den och väljer Säkerhetskopia för att komma igång med kopieringen.

Vill du återställa en tidigare säkerhetskopia från din dator till din telefon väljer du Återskapa från säkerhetskopia.

2. För att i stället säkerhetskopiera innehållet i din telefon till Icloud går du till inställningarna för telefonen och väljer Icloud. Slå sedan på reglaget för säkerhets-kopiering så kommer telefonen, när den är på laddning och ansluten till ett trådlöst nätverk, automatiskt att säkerhetskopiera innehållet till Icloud. Skulle utrymmet inte räcka till för dina filer kan du köpa till mer utrymme med knappen för ändamålet i denna meny.
3. Under knappen Lagring kan du välja vad från din telefon som du vill säkerhetskopiera till molnlagringstjänsten. Det kan vara bilder, appar, inställningar, sms, ring-signaler med mera.
WINDOWS PHONE

1.
I din telefon går du först till Inställningar och System och väljer Säkerhetskopiera.
4. När du har konfigurerat vilka
2. Under Applista + Inställningar ställer du in reglaget för säkerhetskopiering så att det är på. Här kan du direkt påbörja en backup genom att välja Säkerhetskopiera nu.
3. Bläddra tillbaka ett steg i menyn och välj sms. Här kan du också välja vilka typer av meddelanden som du vill göra säkerhetskopior av.

meddelanden du vill göra säkerhetskopior av bläddrar du åter upp ett steg i menyerna och väljer Foton. Värt att notera är att bilder och filmer kommer att tankas upp lågupplösta om du inte väljer Bästa kvalitet, vilket kräver att telefonen är ansluten till ett trådlöst nätverk för att det ska fungera.