När vi pratar om den nya tidens sjukdomar menar vi inte epidemier och influensor utan de åkommor som vi drar på oss på grund av den nya tekniken. Även om farfars far fick ont i armen av att veva igång grammofonen eller mormors mor fick valkar av virknålen var inte besvären så väldokumenterade eller utbredda som de är idag. Här är sju åkommor som vi riskerar att drabbas av i den nya teknikens spår.
1. Svepfinger
En ömmande förhårdnad på pekfingret för att du svept över mobilskärmen för många gånger. Det gör ont och tar tid att läka. Varningstecken: när du börjar svepa med fingret över andra skärmar och i en sekund blir superirriterad över att det inte dyker upp en meny på laptopen eller tv:n. Ett tips om du är drabbad: använd skavsårsplåster, de innehåller smärtstillande ämnen och både skyddar och sitter bättre än vanliga plåster.
Symptom: Stelhet, smärta, huvudvärk



Kallades förr tennisarmbåge (lateral epikondylit), vilket kanske inte låter som en datorrelaterad åkomma, men idag är den betydligt vanligare bland datoranvändare än tennisspelare. Förmodligen är det också vad din läkare kommer att kalla åkomman om du drabbas. Det är en inflammation i muskelfästena vid armbågen som kan uppstå när du arbetat med händerna i upprepade rörelser och överansträngt handledens eller fingrarnas muskler, till exempel när du klickat på like för många gånger.

En ömmande förhårdnad på pekfingret för att du svept över mobilskärmen för många gånger. Det gör ont och tar tid att läka. Varningstecken: när du börjar svepa med fingret över andra skärmar och i en sekund blir superirriterad över att det inte dyker upp en meny på laptopen eller tv:n. Ett tips om du är drabbad: använd skavsårsplåster, de innehåller smärtstillande ämnen och både skyddar och sitter bättre än vanliga plåster.
Symptom: Blåsor, sår och ömmande hud. Förhårdnader.

2. Mobilnacke
Kallas också paddnacke eftersom det även drabbar dem som använder surfplattor. Det är en variant av den gamla gamnacken som förr drabbade oss som satt för länge och lutade oss fram och stirrade på skärmen. Numera böjer vi oss fram över de små mobilskärmarna.Huvudet är tungt och ju mer vi böjer oss fram desto mer belastas ryggraden och nacken. Lutar du huvudet i 60 graders vinkel framåt blir belastningen på nacken cirka 27,2 kilo. Ungefär lika mycket som en sjuåring. På din nacke! Att föräldrar förr i världen sa till sina barn att sitta raka i ryggen berodde inte på att de trodde på en militärisk uppfostran, utan på att böjd nacke och kutig rygg kan leda till allehanda problem med kotor och smärta.

3. Sms-tumme
För några år sedan började sms-tummen bli allt vanligare. Eftersom nästan bara unga människor drabbades kliade läkarna först sig i huvudet, men kom sedan på att de som vuxit upp med datorer skrev sms på mobilen jättesnabbt och med båda tummarna. Det talas inte så ofta om den längre, men fortfarande drabbas många av överbelastning av muskler och senor i tummen.Symptom: Stickningar, smärta

4. Laptopknä
En gammal hudåkomma som återkommit. Förr var det ovanligt men uppstod ibland när när människor använt värmeflaskor, elektriska filtar eller sätesvärmare i bilar för länge. Idag är det inte så ovanligt längre. Erythema ab igne är det medicinska namnet och förändringen beror på att huden utsatts för värme mellan 42-47 grader under längre tid. Utslagen anses som godartade, men kan öka risken för vissa cancerformer. De drabbade är idag oftast pojkar 9-15 år. Det är inte säkert att utslagen försvinner, men det blir åtminstone inte värre om man slutar sitta med datorn direkt i knäet.Symptom: Utslag i form av röda nätliknande mönster på huden.

5. Skärmögon
Våra ögon är inte gjorda för att stirra in i en ljus datorskärm hela dagarna. Eftersom vi ändå gör det riskerar vi att drabbas av skärmögon, eller digital eye strain, som det heter på engelska. När vi sitter framför skärmen tenderar vi att blinka mindre, vilket torkar ut ögat. innebär att ögonen blir röda, kliar och svider och att ögonlocken känns svullna. Det kan också ge huvudvärk och i speciellt allvarliga fall även synförändringar. Enligt amerikanska Synfrämjandet har 70 procent av befolkningen drabbats någon gång och 95 procent befinner sig i riskzonen.Symptom: Röda, kliande, svidande ögon. Torra ögon. Svullna ögonlock. Huvudvärk. Dubbelseende.

6. Handkontrollsyndrom
Överbelastningsskada som orsakas av repetitiva rörelser, till exempel tangentbordsarbete. Heter egentligen karpaltunnelsyndrom. Karpaltunneln är ett utrymme i handleden. Mellan två ben går nerver och senor till muskler i fingrarna. Där kan en inflammation uppstå som gör att utrymmet minskar och nerverna kommer i kläm, vilket ger sämre känsel, domnade fingrar, fumlighet och värk. Vid långvariga besvär kan nerven skadas och en operation som vidgar utrymmet krävs.Symptom: Stickningar, domningar och försämrad känsel, framför allt i tummen, pekfingret och långfingret.
7. Klickarmbåge
Kallades förr tennisarmbåge (lateral epikondylit), vilket kanske inte låter som en datorrelaterad åkomma, men idag är den betydligt vanligare bland datoranvändare än tennisspelare. Förmodligen är det också vad din läkare kommer att kalla åkomman om du drabbas. Det är en inflammation i muskelfästena vid armbågen som kan uppstå när du arbetat med händerna i upprepade rörelser och överansträngt handledens eller fingrarnas muskler, till exempel när du klickat på like för många gånger.Symptom: Smärta på utsidan av armbågen och underarmen. Svårt att gripa tag i och lyfta saker, även lätta.

8. Candy Crush-arm
Skador som kan uppstå när du gör många små upprepade rörelser med händerna. Musarm, kommer din doktor eller sjukgymnast att säga. Men, innan du protesterar och säger att du minsann aldrig använder mus, tänk på att musarm, precis som tennisarmbåge, har blivit en samlingsbeteckning för ett antal olika datorrelaterade åkommor i axlar, armar och nacke som lika gärna kan bero på att du sitter med mobil, surfplatta eller styrplattan på din bärbara dator och gör små rörelser flera timmar i sträck.Symptom: Ömhet, smärta eller stelhet, stickningar, svaghet.
Källor: Läkartidningen, Socialstyrelsen, Surgical Technology International, Vetenskap & Hälsa, Vårdguiden, New York Times.
Missa inte: Så skadligt är soffsurfning – 7 farligaste ställningarna
9 tips som hjälper dig att undvika problem
1. Byt ställning när du sitter med dator, mobil eller surfplatta. Helst flera gånger varje timme.2. Sträck på nacken. Böj inte huvudet framåt långa stunder. Palla upp mobilen eller surfplattan med stöd, till exempel en kudde.
3. Vila underarmen på någon form av stöd.
4. Försök att använda båda händerna och byt hand eller finger när du till exempel sms:ar.
5. Avlasta axlar och nacke med stöd för nedre delen av ryggen när du sitter.
6. Träna mag- och ryggmuskler. Med starkare muskler minskar risken för besvär.
7. Stretcha. Gör en paus då och då och sträck ut musklerna i armar, nacke och rygg. Ställ dig upp. Använd mobilklockan om du inte kommer ihåg att göra det på egen hand. Muskelspänningar byggs upp under lång tid innan det börjar göra ont.
8. Undersök ögonen. Har din syn försämrats kan du lättare få huvudvärk och det kan dessutom göra att du spänner dig mer.
9. Gör någon form av avslappningsövning då och då för att låta musklerna vila.
Missa inte: Lyxig ergonomimus testas