Så här mycket prestanda, så här hög kvalitet, och så här många topp-funktioner är övertygande i Pixel 7a:s prisklass. Den har också en charmig design och ett smidigt gränssnitt. Ett par detaljer håller den från högre betyg, men det är fortfarande en mobil som är lätt att rekommendera. Stort test: Bästa smartphone under 6 000 kronor
När Google Sverige-debuterade Pixel-mobiler förra året var det Pixel 7 och Pixel 7 Pro som fick mest uppmärksamhet. Men tredje mobilen, Pixel 6a, var även den intressant, en nerbantad och prispressad version av 2021 års Pixel 6.OBS: Vi skrev testet baserat på en preliminär prisuppgift om 4 699 kronor från Google. I Google Store kostar telefonen för närvarande 5 690 kronor vilket är en väsentlig skillnad från premissen vi grundat betyget på. Vi har sänkt betyget från 4,5 till 4.Med samma systemkrets blev den den snabbaste Android-mobilen i lägre mellanklass, även om den drogs med vissa andra problem. Nu gör Google samma sak igen, Pixel 7a är en Pixel 7 fast aningen förenklad, och mycket billigare. Den har glädjande nog klart färre nackdelar än Pixel 6e hade. Den kostar 4699 5 690 kronor, och för det får du en halvkompakt mobil med 8 gigabyte ram-minne, 128 gigabyte lagring, och framför allt samma processor som i Googles toppmodeller från förra hösten, Tensor G2. Det gör Pixel 7a drygt dubbelt så kraftfull som en Oneplus Nord CE 3 Lite med jämförbart pris, eller knappt dubbelt så snabb som den klart dyrare Samsung Galaxy A54.
Det är inte i nivå med riktiga toppmobiler, Tensor-kretsarna ger inte samma råkraft som Apples A-serie eller Qualcomms Snapdragon 8-serie. I alla fall inte ännu, vem vet vad Tensor G3 har att komma med senare i år? Men för en mobil strax under toppen är det här väldigt bra. Jag 4k-filmar, kör alla typer av krävande appar och spelar spel utan problem.
Jag testar mobilen innan lansering, och därför har Google blockerat vissa vanliga benchmark-appar, både fysiskt och med hemlighetsavtal jag fått skriva på. Det gör att jag inte kan köra alla de prestandamätningar som jag helst vill. Men vad Tensor G2 går för vet vi ju redan. Jag har kunnat köra ett av dem, och där ser mätningar ut att indikera att den även än marginellt långsammare än Pixel 7 med samma processor. Det kan lätt förklaras med att de är olika stora och har olika möjlighet till avkylning. Pixel 7a i sina fyra färgval. Specifikationerna för övrigt går inte av för hackor de heller. 8 gigabyte ram-minne, 128 gigabyte lagring, ljusstark, högfrekvent oled-skärm, högklassig vibrationsmotor, stereohögtalare, trådlös laddning, snabb 5g och wifi 6e-uppkoppling, och en vattentät, ip67-klassad konstruktion. Låter det som en mobil för runt 5 000 kronor? Från andra tillverkare kan du få mycket av detta, men jag kan inte minnas en som gör allt det. Och absolut inte en som är så här snabb.
Enklare kameror, men lika smarta
Visst finns det saker med mobilen som osar mer budget. Det är enklare kameror än i Pixel 7, med en 64-megapixels Sony IMX-sensor som huvudkamera och en 13 megapixlare för vidvinkelfoto. Det är fler pixlar än motsvarande i Pixel 7, men åtminstone huvudkameran ser ut att vara en modell med mindre enskilda pixlar och därmed mindre sensoryta vilket resulterar i mindre totalt ljusintag.
Jag får inte samma snabba autofokus och kamerans automatiska långexponering i mörka miljöer är inte lika snabb som i de andra Pixel7-mobilerna. Här får du inte heller den optiska bildstabilisering och laserguidade autofokus som Pixel 7 har, så det bidrar också till att det kan ta längre tid att få en kvalitetsbild på kvällen. Dubbelkamera på baksidan i samma stil som Pixel 7 och Pixel 7 Pro. Ett plus med det är att led-blixten sitter en bit ifrån sensorerna, vilket ger behagligare ljus när den används. Med det sagt, det här är en mycket bra kamera i sin prisklass. Det som främst gör Pixel-kamerorna bra är inte marknadsledande sensorer och optik, utan bildprocessor och mjukvara för smart fotografering och efterbehandling. Och på den punkten drar Pixel 7a nytta av fördelarna i Tensor G2-kretsen. Det blir knivskarpa bilder i dagsljus, med väl balanserad dynamik, fin färgbalans och snabb fokus.
Peka, klicka och skjut
Du har ingen detaljkontroll över fotoinställningarna, det finns till exempel inte pro-läge eller möjlighet att ta fullstorleks-bilder på 64 megapixlar. Du kan välja mellan ”hög upplösning” och ”låg upplösning” motsvarande 16 och 5 megapixlar. Enkla reglage för egen justering av ljus och vitbalans går också att få fram, men det är i stort sett allt.
Den har 2x-zoomläge i appen, och sedan manuell zoom upp till 8x, men det är då helt digitalt. Upp till ungefär 4x ser det snyggt ut men sedan är det uppenbart att det handlar om en kombination av utsträckning och skärpefilter på pixlarna. Google kallar det för Super Res Zoom, och även om de gör detta bättre än många andra mobiltillverkare så är det inte helt magiskt. En riktig optisk zoom går helt enkelt inte att slå. Många sätt att stabilisera bilden när du filmar. Det här ska helt enkelt främst ses som en peka-och-skjut-kamera. Men det är en med mycket hög lägstanivå, med mycket intelligens i bakgrunden som lyfter upp kvaliteten i olika situationer. Du får här också tillgång till de Pixel-exklusiva funktionerna i Google Foto-appen, som magiskt suddgummi för att ta bort objekt i bilder, och ai-hjälp för att öka skärpan i en suddig bild.
Filmar du har du tillgång till fyra effektiva lägen för bildstabilisering. Kameran filmar snyggt i 4k, men stabiliseringsalternativen blir färre när jag försöker filma i 60 Hz istället för 30.
Enstaka skönhetsfläckar
Konstruktionen är som sagt vattentät, men den har också vissa budgetvibbar. Den glasblanka baksidan som till synes är gjord i akryl är rätt så svettig att greppa, och i skarven mellan den och aluminiumramen är det en tydlig vass kant som känns när jag håller i mobilen. Det är en liten, osnygg detalj i en mobil som annars både ser dyr ut och känns dyr att använda.
Pixel 7a finns att få i fyra färger, och när Google frågade vilken jag ville testa var valet självklart: den aggressivt laxrosa som har namnet Coral. De andra tre är ljusblå Sea, gråsvarta Charcoal och vita Snow. Alla fyra kommer gå att köpa i Sverige, men Coral är exklusiv i Googles egna webbutik. En snygg skärm. Ganska snabb också, om än inte enormt. Skärmen på 6,1 tum är av g-oled-typ. Vad som skiljer det från en p-oled eller amoled är jag inte helt säker på. Den enda information jag kan hitta om g-oled är att LG kan göra tv-apparater tunnare med tekniken. Och då tjockleken aldrig varit ett problem för oled-skärmar i mobiler vet jag inte vad det innebär här. Får jag mer rätsida på det så får jag återkomma med en uppdatering.
Lite extra bildfrekvens
Bryr du dig inte om det tekniska utan bara vill veta om det ser bra ut behöver du inte oroa dig – det gör det. Det är lika färgstarkt och med samma lysande kontrast som vilken bra oled-mobilskärm som helst. Du kan välja mellan 60 och 90 Hz bildfrekvens, och i 90 Hz-läge väljer den automatiskt mellan 60 och 90 Hz. På den punkten finns det både dyrare och billigare mobiler som levererar högre bildfrekvens, men 90 Hz gör fortfarande kännbar skillnad, och det är inte ofta du får både oled och högre frekvens i en mobil i denna prisklass.
Jag har inte förhandsinformation om skärmens ljusstyrka, men den med automatiskt ljusstyrka aktiverat är den läsbar även under direkt attack från vårsolen. Det borde innebära att den går att pressa upp till 1 000 cd/m2, eller åtminstone strax under. Med auto-ljusstyrka aktiverad är skärmen till en början relativt mörk, men petar jag manuellt upp ljusstyrkan så lär sig det ai-assisterade systemet det snabbt och lägger sig på en högre nivå.
Pixel 7a har välbalanserade stereohögtalare med tillräckligt med kraft bakom för hyfsat fylligt ljud med tydliga bastoner. Det är inte riktigt lika mycket djup i ljudet som i en del konkurrenters mobiler och de större och dyrare Pixel-mobilerna, och enstaka detaljer i diskanten kommer bort. Men det är fortfarande väl godkänt. Jag måste återigen påminna om att den just är en mellanklassmobil. Den bulliga baksidan ser riktigt bra ut. Så här i lite o-fokus. Då ser du inte fingeravtrycken den blanka ytan har en tendens att dra till sig.
Räcker länge men laddar långsamt
Slutligen har vi batteriet, som är specificerat till 4 385 milliamperetimmar. Med tanke på att mobilen har relativt små mått och en 6,1-tumsskärm så förväntade jag mig inte mer, och Google verkar förvalta det bra. Drygt 18 timmar får jag ut ur batteriet när jag strömmar 1080p sdr-film från Youtube. Lite mindre om jag gör det med hög ljudvolym. Under en knapp vecka av daglig användning räcker den stabilt från morgon till kväll, och vissa dagar i upp till två dygn, om jag inte kör mer krävande appar eller försöker filma.
Batteriladdning via usb är det enda med Pixel 7 som känns som en besvikelse. Den har som mest stöd för 18 watts effekt, viket Google fortfarande har mage att kalla ”snabbladdning”. Det gör att det kan ta några timmar att få ett fulladdat batteri. Trådlösa laddningen är föga överraskande ännu långsammare. Laddning görs därför bäst på natten medan du sover. Laddare får du också skaffa på egen hand, du får med en kabel, men det är allt.
Android 13 har bra funktioner för det, och ska lära sig av dina dagsrutiner när det är som mest lämpligt att ladda batteriet för att spara på laddcykler och förlänga dess livslängd. Det är givetvis inget som går att testa på en vecka, och en del andra mobiler har mer manuell kontroll över det än vad Google ger dig. Typiskt för en Pixel-mobil med andra ord, bra automatik, men begränsat med egen kontroll. Android 13 är sig likt.
Bekant upplevelse
Det är samma Android-upplevelse här som i Pixel 7-mobilerna, rent snyggt, snabbjobbat och med flera smarta extrafunktioner som kan göra livet lättare. Jag antar också att du får samma uppdateringsplan för systemet, tre år av Android-uppdateringar och fem år säkerhetsuppdateringar, Det är inte bekräftat så här innan lansering, men det är vad föregångaren Pixel 6a har, så allt annat vore tjänstefel från Google.
Google gör ett par funktionsval som jag inte gillar. Det faktum att jag inte kan stoppa in två sim-kort utan får nöja mig med ett, och i stället köra esim för ett andra (eller första) mobilnummer, kan vara ett bekymmer. Likaså hade sd-kortplats för mer lagring varit tacksamt. Men det är nischade önskemål för nischade behov. De flesta klarar sig bra med det de får här. Och med allt annat du får till pressat pris är det bara att lyfta på hatten.
Det ryktas om att detta är den sista mobilen i A-serien, och att Google ska fokusera på toppmodeller och vikbart i framtiden. Kanske var A-serien helt enkelt för bra, så att den konkurrerade med försäljningen av de andra mobilerna? Det skulle inte förvåna mig, för om jag skulle välja mellan Pixel 7 och Pixel 7a så är fördelarna med den betydligt dyrare Pixel 7 inte alls så uppenbara. Om det visar sig stämma eller om jag vid den här tiden nästa år öser beröm över en Pixel 8a, får framtiden utvisa.
Specifikationer
Produktnamn: Pixel 7a Testad: Maj 2023 Tillverkare: Google Systemkrets: Google Tensor G2 Processor: 2 st Cortex-X1 2,85 GHz, 2 st Cortex-A78 2,35 GHz, 4 st Cortex-A55 1,8 GHz Grafik: Mali-G710 MC10 Minne: 8 GB Lagring: 128 GB Skärm: 6,1 tum g-oled, 1080×2400 bildpunkter, 90 Hz Kameror: 64 megapixel + 13 megapixel vidvinkel med led bak, 13 megapixel fram Anslutningar: Usb 3 typ c Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, gps, galileo, nfc Operativsystem: Android 13 Övrigt: Fingeravtrycksläsare i skärmen, vattentålig (ip67), stöd för esim Batteri: 4 385 mAh, ca 18 tim 15 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90Hz), ca 29 tim samtal Batteriladdning: 18 W usb, 7,5 Watt trådlös, laddare ingår ej. Storlek: 15,24 x 7,3 x 0,9 cm Vikt: 193 gram Rek. pris: Från 4699 5 690 kr