Expertbetyg
Fördelar
- Designen
- Kul att köra
- Power Swap
Nackdelar
- En del barnsjukdomar i MMI:t och varningssystemen
- Jämförelsevis långsam DC-laddning
- Priset
Omdöme
En snygg, modern och bekväm bil som är riktigt härlig att köra. Den är dock förhållandevis dyr, snabbladdar ganska långsamt och den har några buggar i mjukvaran som behöver fixas. Det gör att betyget inte blir jättehögt trots en hel del nytänk och riktigt lyxig interiör.
Läs vårt test av elbilar
Med Nio EL7 färskt i minnet (jag testade suven för bara ett par veckor sedan) var förväntningarna höga när jag inför testet av tillverkarens sportsedan ET5. Den här bilen spelar i samma klass som Tesla Model 3, och precis som med de andra modellerna från Nio kan du byta ut batteriet vid någon av tillverkarens Power Swap-stationer.ET5 är riktigt snygg, bilen jag hämtar ut en solig fredag är ljusgul och bjuder även på ljus och fräsch inredning och ett gigantiskt panoramaglastak. Liksom i suv:en jag testade nyligen är materialen invändigt påkostade även om här inte finns lika mycket lyx i funktionslistan.

Du får inte luftfjädring och inte riktigt samma härliga komfort. Det mesta ingår från start när det gäller tekniska funktioner utan speciellt hög extrakostnad. Komfortpaketet och eventuellt en extra uppsättning vinterhjul, sedan är det klart. Men så är bilen inte heller speciellt billig jämfört med alternativen.

Än så länge är det glest mellan Power Swap-stationerna i Sverige men Nio har som målsättning att i alla fall till en början binda ihop Stockholm – Göteborg – Malmö. Den tredje stationen (Kungälv) har precis öppnat i Sverige. Vi testar att ladda bilen på ett par olika snabbladdningsstationer och bilen med 75 kWh-batteriet maxar ut vid 140 kW vilket är förhållandevis lågt.
Vid Ionity-stationen i Uppsala (max 350 kW) kommer vi inte ens upp i 60 kW, men det skyller vi inte bilen för. Just här har vi tidigare haft problem att få upp någon vidare hastighet, trots gott om space mellan elbilarna. Laddar du hemma är det 11 kW som gäller vilket räcker för de flesta med normala säkringar hemma.
Enligt specifikationerna ska du komma 45 mil på en laddning med det lilla batteriet, och det ligger inte jättelångt från verkligheten. Nios designteam har inte bara lyckats ta fram en snygg fastback-look utan även fått ned luftmotståndet riktigt bra. Nu har jag inte kört slut helt på batteriet under det här testet men utifrån de mil jag hann med mellan olika testladdningar uppskattar jag att du kommer närmare 40 mil sommartid.

Nios AI-assistent Nomi står för röststyrningen (i dagsläget inte på svenska) och via den lilla animerade bollen ovanför instrumentpanelen får du hela tiden diverse varningar, uppmaningar och information. Ibland imponerar systemet men oftast är det jobbigt. Jag ombeds ofta “FOKUSERA!” när jag bara tittar ned på den digitala instrumentpanelen. Eller ibland när jag kollar i backspegeln. Men här dyker även andra högljudda varningar upp i form av pipande signaler. Imponerande ändå att den lilla kameran på rattens ovansida märker av om du stänger ögonen/kisar. Även med solglasögon. Nomi skriker snabbt ut en uppmaning om att du måste vakna.

Varning för barn
Testbilen har en väldigt märklig bugg. Jag reagerade ett par gånger på att bilen tutade fem gånger efter att jag lämnat den och låst. Och att klimatanläggningen sedan stod på när jag kom ut till bilen någon timme senare. Det visade sig att ET5:an fått för sig att jag lämnat ett barn i bilen. Skumt! Det här märktes i form av en stor varningsruta på skärmen och ett batteri som dragit ur en hel del då bilen vägrat stänga av sig. Vad hade jag då i baksätet? Absolut ingenting! Dagarna efter att jag upptäckte det här stängde jag helt enkelt av funktionen i MMI:t.

Bilen har massor av kameror och sensorer runt om och till skillnad från konkurrenterna har inte Nio försökt dölja dessa, tvärtom. Det är imponerande hur bra koll bilen har på omgivande trafik när du följer bilden som ritas upp i realtid i den skarpa lilla instrument-skärmen bakom ratten. Själva MMI:t bor i en fet vertikalt monterad skärm och här finns stora likheter med Teslas system. Det är dock lätt att hitta rätt och här finns en hel del inställningar.
Navigatorn fungerar bra och bortsett från att det hela tiden är nattbilder av korsningar som dyker upp när jag ska ta avfarter från motorvägar är det snyggt och tydligt. Bra är det eftersom Carplay och Android Auto inte fungerar. Jag fick inte ens qi-laddaren att lira med min Iphone 14 Pro som bara fick för sig att jag försökte göra en nfc-betalning.
Du aktiverar pilotsystemet (adaptiv farthållare och lane assist) via tumknappen på vänster sida av ratten. Farthållaren fungerar bra men lane assisten är lite osäker och det blir ganska ofta sick-sack-körning mellan filmarkeringarna om systemet får bestämma.

Det är med blandade känslor jag lämnar tillbaka Nio ET5. Den är helt klart coolare, snyggare och på många sätt mer påkostad än Tesla Model 3. Men är den verkligen redo? Bilen är trots allt förhållandevis dyr och med långsam snabbladdning och en del buggar och märkligheter i mjukvaran skulle jag ändå satsa på originalet än så länge.
Priset
Fakta Nio ET5
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Nio
Pris: Från 686 000 kronor med 75 kWh-batteri
Pris utan batteri: Från 556 000 kronor
Pris batterihyra: Från 1 799 kr/mån
Motor: Dubbla elmotorer på totalt 489 hk
Prestanda: 0-100 km/h på 4 sekunder
Snabbladdning (DC): Upp till 140 kW (75 kWh-modellen)
Ombordladdare (AC): 11 kW
Batteri: 75 kWh (testbilen) eller 100 kWh
Räckvid: 456/590 km (75 kWh/100 kWh)
Drivning: AWD
Dragkrok: Tillbehör, max dragvikt:1 400 kg
CO2-utsläpp: 0 g/km
Fordonsskatt: 360 kr/år