Expertbetyg
Fördelar
- Extrem prestanda
- Massor av smarta och underhållande funktioner
- MMI:t
- Laddnätverket
Nackdelar
- Prislappen
- Komforten hade kunnat vara bättre
Omdöme
En riktigt trevlig Tesla med extrem prestanda, bra räckvidd och massor av smarta och underhållande funktioner. Komforten håller dock inte toppklass och det höga priset gör att det är svårt att hitta vettiga argument för att slå till.
Det har nu gått 10 år sedan Model S började säljas i Sverige och när den kom rörde den om bilmarknaden ordentligt. Elbilen blev cool och sportig och många stannade mig och var nyfikna när jag först testade bilen. Model S är tillbaka, och då menar jag inte att den varit “borta” egentligen, men den har inte gått att köpa på ett tag och fokus har snarare legat på Model Y och Model 3.Model S säljs i två versioner: Plaid-modellen som jag testar samt standardmodellen med bara två elmotorer. Den sistnämnda är den jag rekommenderar alla dagar i veckan, den extra kraften i Plaid-modellen känns faktiskt helt onödig. Att accelerera från 0-100 km/h på två sekunder är helt galet – jag blir åksjuk de gånger jag testar prestandan i den här bilen.
Standardversionen är 270 000 kronor billigare och ger dig några extra mil i räckvidd. Och 0-100 km/h på 3,2 sekunder räcker för mig. Du kan välja mellan tre olika körlägen: Chill, Sport och Plaid. Det förstnämnda gör bilen lite mer tam och rekommenderas absolut om du inte har stenkoll på gaspedalen och är van vid rapp elbil.

Den utvändiga designen är väldigt lik den första Model S-versionen så hatten av för design-teamet. Bilen känns fortfarande modern och är en av de snyggaste elbilarna i mina ögon. Invändigt har det hänt en del och själva systemet har fått ett gäng uppdateringar. Den gigantiska skärmen i mittkonsolen är skarp och snabb, och Teslas mjukvara, som flera andra försökt kopiera, är riktigt enkel att använda.
Det enda jag tycker har blivit sämre i de senaste uppdateringarna är energi-appen. Numera visar uppskattad räckvidd i mätarskärmen bakom ratten alltid WLTP-siffran, vilket blir missvisande. Ställer du in navigatorn ser du en mer realistisk uppskattad räckvidd i energi-appen, men annars får du själv räkna ut ungefär hur långt du har kvar innan du behöver ladda.
Även om det står 55 mil i skärmen när du laddat batteriet fullt är drygt 40 mil en mer realistisk siffra innan du måste leta laddare. Om du kör lugnt sommartid, utan att överbelasta klimatanläggningen.

Model S andas inte lika hög kvalitet när det gäller konstruktion och materialval som till exempel tyska premiumbilar. Det här märks exempelvis i ljudläckage i kupén under körning (även de feta fälgarna gör sitt för ljudet). Den adaptiva luftfjädringen gör att bilen inte är lika stötig som de billigare Teslabilarna Model 3 och Model Y. Stolarna är en annan detalj som hade kunnat förbättras.
Efter cirka 170 mils körning var ländryggen visserligen i god form. Men kom igen, i en bil för 1,5 miljoner kronor ska det finnas massage, förlängbart lårstöd, och varför inte lite mer skålat ryggstöd i en av världens snabbast accelererande bilar?

När det gäller förarhjälpmedel finns det en hel del här. Du kan välja “autopilot” i två steg, antingen bara adaptiv farthållare eller med lane assist. Den sistnämnda kör bilen väldigt mjukt och fint med bra placering och sensorer som håller superkoll på omgivningen. Så länge vägen är fin med tydliga filmarkeringar.
Tyvärr ser det inte ut så överallt vilket gör att funktionen då och då hoppar ur. Då behöver du återaktivera den själv manuellt med dubbelklick på höger tumhjul, vilket är lite synd. Annars är farthållaren trevlig och lättanvänd.
Skyltavläsningen fungerar också bra liksom kamerorna och sensorerna som hjälper dig att parkera. Jag gillar framför allt att du får avstånd presenterat i centimetrar omkring bilen. Se och lär alla konkurrenter!
Testbilen är utrustad med den väldigt speciella Yoke-ratten. Även om jag uppskattar den under långfärd då den ger en renare förarmiljö med mer utrymme för benen och bättre sikt över de digitala mätarna, har den sina nackdelar. I stadsmiljö eller när du kör i rondeller är det oerhört opraktiskt med knappar för körriktningsvisarna. Jag skulle välja traditionell ratt även om den inte är lika cool.

Om du är hundägare (som jag) kommer du garanterat att uppskatta “Dog Mode”, där bilen ser till att vovven har behaglig temperatur samtidigt som skärmen visar ett tydligt meddelande om det så att inte någon kraschar rutan för att “rädda” vovven när du står parkerad i solen. Med det här läget aktivt kan du även livestreama bild från kupén och se att hunden har det bra.
Det här tar heller inte jättemycket av batteriet så du kan utan vidare ha det aktivt i flera timmar och bara tappa 2-3 procent. Sentry Mode låter dig även kika utanför bilen, runt om, från appen. Tesla fick nyligen uppdatera den här funktionen för att du inte skulle bryta mot lagen av integritetsskäl.
En stor fördel med Tesla är deras Superchargers. Dels enkelheten i att bara plugga in och ladda utan att pilla med konton och kort. Dels att det oftast finns gott om platser och att du laddar snabbt. Och när du ställer in en destination får du automatiskt upp förslag om när och var du behöver ladda samt att batteriet förvärms.
Model S Plaid ska klara upp till 250 kW-laddning (DC), men jag kom inte upp i den siffran under testet. Den gången jag körde upp vid en 250 kW-station (ensam) hade jag inte haft möjlighet att förvärma batteriet vilket troligtvis var orsaken. Om du laddar på en 150 kW-station tar det ungefär en timme att ladda från 20-100 procent. Laddar du hemma med AC-laddare är det 11 kW som gäller och det är smidigt att vid behov ställa ned effekten i appen.

Andra positiva detaljer med Model S Plaid är underhållningssystemet. Ljudanläggningen är extremt bra och med appar som Netflix, Spotify, Disney Plus och Youtube är det lätt att fördriva tiden under laddning. Och på skärmen i baksätet kan du välja att se på film under långresan (och givetvis styra klimatanläggningens bakre zon).
Här finns också ett gäng spel samt Steam som du kan köra direkt i bilen. Imponerande! En detalj som jag också gillar är den lutande hållaren där du enkelt placerar en eller två smartphones för trådlös laddning.
Baksätet rymmer utan problem två vuxna som sitter ganska bekvämt. Efter en långresa till Norrland och tillbaka med två personer i baksätet får bilen godkänt. Benutrymmet är helt okej och är du inte längre än genomsnittet är takhöjden inte ett problem. Under golvet i bagaget finns ett rejält extrautrymme du kan packa i, och framtill har du en liten smidig frunk.
När jag tittar på statistik över nybilsregistreringar går det trögt för Model S än så länge i år. Om det beror på tillgången eller på den mer begränsade målgruppen för den här bilen är svårt att säga, men jag förstår att Model Y äger förstaplatsen på elbilssidan. Model Y och Model 3 är helt enkelt de största konkurrenterna till nya Model S. Även om den här bilen absolut har viktiga fördelar mot de mindre syskonen är det helt enkelt svårt att motivera den enorma prisskillnaden.
Fakta Tesla Model S Plaid
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Tesla
Pris: Från 1 229 900+ kronor (standardversionen)
Pris testbil: 1 624 920 kronor (Plaid med Yoke-ratt mm)
Motorer: 3 elmotorer, totalt 1020 hk
Drivning: AWD
Angiven räckvidd (WLTP): 600 km
Snabbladdning (DC): Upp till 250 kW
Ombordladdare (AC): 11 kW
Prestanda: 0-100 km/h på 2,1 sek
Toppfart: 322 km/h
CO2-utsläpp: 0g/km
Fordonsskatt: 360 kr/år
Dragkrok: Tillval (godkänd för 1 600 kg)