Expertbetyg
Fördelar
- Power Swap
- Lyxig och påkostad
- Massor av smarta funktioner
- Bra räckvidd
Nackdelar
- Nomi, störande och förstår inte svenska än
- Långsam snabbladdning (DC)
- Dyr!
- Ingen frunk
Omdöme
En väldigt innovativ elbil som bjuder på unik batteribytesmöjlighet, bra räckvidd, härlig komfort och massor av smarta funktioner. Priset är dock högt och här finns även en del andra minus i protokollet. Överlag är det dock en bil som gör positivt intryck.
Stort test av hetaste elbilarna
Kinesiska Nio blev snabbt kända i bilbranschen för några år sedan då de presenterade sin extrema eldrivna sportbil EP9 och fram tills för ett par år sedan var fullt fokus på extrema lyxbilar. Nu satsar dock Nio bredare och företaget har redan tre elbilar som säljs i Sverige. Första modellen vi testar är suv:en EL7.

Jag märker snabbt att det här inte är en billig bil. Interiören är väldigt påkostad och här finns finesser och detaljer du bara hittar i riktigt lyxiga tyska bilar, långt ned på listan över extrautrustning. Materialvalen är påkostade, det gigantiska (öppningsbara) panoramaglastaket bidrar till härlig rymdkänsla och stolarna är fasta och bekväma.
Bilen känns större invändigt än de flesta mellanklass-suvarna jag testat. Baksätet är riktigt rymligt och många kommer att uppskatta möjligheten att luta ned ryggstöden samt elektriskt ställbart svankstöd. Imponerande! Du kan även välja till massage i stolarna bak, i testbilen fanns det “bara” i de båda framstolarna.

En gigantisk skärm i mittkonsolen rymmer Nios MMI. Det påminner en hel del om Teslas upplägg utan att kännas helt kopierat. Här kan du logga in på ditt Spotify-konto, eller varför inte Tidal och nyttja den påkostade ljudanläggningen fullt ut, med riktigt hifi-ljud? Kupén är välisolerad och det låter riktigt bra från ljudsystemet.
Smidig ratt och dold telefon
Framför ratten hittar du en liten skärm med ditt mätarkluster, vilket syns tydligt om du justerar ratten ordentligt. Ratten i sig är bekväm och har två uppsättningar kontroller för att hantera farthållaren och multimediasystemet, samt en del andra funktioner beroende på vad du gör.
Lite märkligt att telefonen är begravd under en undermeny i MMI:t, utan genväg på startskärmen. Men du kan anpassa systemet med widgets och smarta genvägar som dyker upp när du sveper med fingret från skärmens vänsterkant. Carplay och Android auto stöds inte för närvarande och qi-laddaren klarade inte att ladda min Iphone 14 med skal.

Det som först fångar min uppmärksamhet i bilen är dock Nomi. Den lilla ai-assistenten som tar sig uttryck i form av en animerad liten boll på instrumentpanelen. Den ser ut som en liten leksak och i mina ögon passar den inte in i en lyx-suv. Nomi står även för en del varningssystem samt röstassistenten i bilen. I skrivande stund förstår inte Nomi svenska men med tanke på att den redan översatts till flera andra språk är det säkert på gång. I dagsläget är det till exempel svårt att nyttja röststyrningen för att ange en adress till navigatorn.
Nio EL7 erbjuder flera olika körlägen där du kan välja att begränsa accelerationen. Vi kör mestadels i komfortläget och det här är en bil du kommer att trivas i under långfärd. Bilen går tryggt och fint och tack vare luftfjädringssystemet märker du knappt ojämnheter i vägen. Här finns en skarp och fin HUD och den adaptiva farthållaren och lane assisten gör ett bra jobb. Även när väglinjerna är dåliga och ojämna hoppar systemet igång igen automatiskt utan att du behöver återaktivera manuellt. En sak är dock riktigt störande – alla varningar.

Jobbiga varningar
Det är inte bara tillverkarens fel, EU sätter allt högre krav på att nya bilar ska pipa och leva om hela tiden. I EL7 är det mest störande när olika förarhjälpmedel vill påminna dig om att de aktiveras eller avaktiveras. Sedan blir det snabbt jobbigt när systemet säger “Fokusera!” hela tiden när jag släpper blicken från vägen. Ibland bara när jag kollar på hastighetsmätaren. Som tur är går det att ställa ned känsligheten, men jag hittar inget sätt att koppla bort funktionen helt. Annat än att tejpa för kameran ovanför ratten…
Just kombinationen med att uppmana dig som förare att fokusera på vägen samtidigt som den lilla bollen på instrumentpanelen rör sig (med ett skrapande motorljud vid varje rörelse) och växlar mellan olika animeringar hela tiden är lite motsägelsefullt. Det stör närmligen mig när jag kör.

Testbilens batteri på 100 kWh är specificerat till 509 km (WLTP) och även om de siffrorna är en bit från verkligheten under svenska förhållanden är räckvidden imponerande. En varm vårdag kommer du i alla fall omkring 45 mil enligt våra beräkningar.
Och just batterisystemet är det som gör Nios bilar unika. Du kan nämligen åka igenom en av tillverkarens Power Swap-stationer och byta hela batteriet på fem minuter. I skrivande stund har det precis presenterats två nya stationer (Kungälv och Mariestad), vilket innebär att det totalt sett finns nio alternativ i Norden för dig som vill byta batteri under långresan. Den närmaste från mig i Stockholm under testet var Mantorp och jag hade inte möjlighet att testa ett byte själv under det här testet.

Nu kanske du inte vill byta ut ditt fräscha batteri som du vårdat varsamt, till ett annat paket som snabbladdar-Johnny brukat intensivt under ett halvår. Lugn – väljer du att satsa på Power Swap leasar du helt enkelt batteriet. Du kan nämligen köpa, eller leasa, bilen och sedan teckna ett avtal för att alltid ha ett fräscht batteri, med upp till två byten per månad. Just de olika köp/leasingalternativen skiljer Nio åt från konkurrenterna. Att hyra 7 kWh-batteriet kostar dig 1 800 kr/månad medan det större batteriet på 100 kWh kostar dig 3 000 kr/månad. Lite märkligt att prisskillnaden för de båda alternativen är så stor.
Långsam snabbladdning
Du kan givetvis ladda den här bilen som vilken annan elbil som helst. Jag gillar den snygga motoriserade lösningen på laddluckan, men tyvärr laddar inte bilen jättesnabbt. 11 kW med AC-laddning är okej (de flesta kommer inte kunna nyttja mer hemma), men 126 kW över DC är i minsta laget för en bil i den här prisklassen. Exempelvis kan du ladda i upp till 250 kW med Tesla Model S.
Är det här då en bra elbil som du borde slå till på? Du som är prismedveten och vill göra ett säkert köp bör snarare titta på andra alternativ. Även om Power Swap verkar coolt har jag svårt att tro att det här kommer att bli stort, framför allt med tanke på hur mycket snabbare nya moderna elbilar laddar.
Om du har gott om pengar, eller kanske driver ett företag som går bra, och vill plocka ut en leasingbil som sticker ut från mängden. Varför inte? Nio är riktigt innovativa och det här är helt klart en riktigt smart och bekväm bil. Sådant går vi på M3 igång ordentligt på!

Fakta Nio EL7
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Nio
Biltyp: Suv
Drivning: AWD
Batteri: 100 kWh (testbilen) – utbytbart med Power Swap
Snabbladdning (DC): Upp till 126 kW
Ombordladdare (AC): Upp till 11 kW
Angiven räckvidd:
Prestanda: 0-100 km/h på 3,9 sek
Toppfart: 200 km/h
Bagagevolym: 570 liter (658 liter inkl utrymmet under golvet)
Fordonsskatt: 360 kr/år
CO2-utsläpp: 0 g/km
Dragkrok: Ja, dragvikt: 1 360 kg (teoretisk, med B+)
Övrigt: Power Swap
Pris: Från 849 000 kronor + 130 000 kr/240 000 kronor för batteriet (75kWh/100 kWh) om du inte leasar bilen med batterihyresavtal.