Lego Nintendo Entertainment System – lite fler än åtta bitar
Nintendo och Lego blandar sina bitar i det perfekta bygget för retrotörstande spelfantaster.
Av P-A Knutsson
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Högt displayvärde
Många överraskningar när enkla bitar skapar häftiga detaljer
Prisvärd sett till storlek och antalet bitar
Nackdelar
Bygget av “bildskärmen” är repetitivt och pilligt
Många roliga detaljer i bygget syns inte när det är klart
Tv:n är aningen ömtålig
Omdöme
Legos tolkning av Nintendo Entertainment System är en riktig fullträff. Helt vanliga Lego-bitar används till byggen som nästan är skrämmande lika sina förlagor. Överlag är byggandet relativt enkelt, även om den Super Mario-inspirerade spelytan kräver en hel del tålamod och noggrannhet för att bli rätt och bra. Men när allt är hopsatt och klart är resultatet nostalgisk perfektion.
Ett stort Lego-set eller en Nintendo 8 bit-konsol? Många var de barn som stod inför detta dilemma när önskelistans förstaplats skulle fyllas i under det glada 80-talet. Sisådär 35 år senare kom Lego på lösningen: varför inte båda två? Plus en tv.
Många bitar i många påsar. Numreringen av påsar gör det dock lätt att hitta rätt och undvika stök.
Ett komplett underhållningspaket
Att skapa en Lego-version av Nintendos gråa 8 bits-låda NES är inte överdrivet utmanande. Lego gick därför ett par hundra steg längre och inkluderade både en Super Mario Bros-kassett och en handkontroll. Helt i Lego. Kontrollen kan dessutom kopplas in i en kontrollport, medan själva konsolen har en fungerande lucka och hållare för spelkassetten. Till och med fjädringen från när spelkassetten sätts in i en NES-konsol, den riktiga alltså, replikeras i Lego-setet. Imponerande.
Men Lego nöjde sig inte med en nedkrympt NES-enhet. De har också designat en Lego-version av en riktig tv – fast i ett mindre format så klart. Inte heller här har Lego sparat på krutet och fronten är prydd med reglage för kanal, volym, kontrast, ljusstyrka – och en simulerad högtalare.Till och med tv:ns baksida ser ”rätt” ut med antenn, ingång för kabel-tv och den bulkiga baken på en tjock-tv. Det enda negativa är att tv:n är oväntat bräcklig på kortsidorna om den lyfts fel. Likaså är stället aningen svajigt.
I övrigt är det enda som bryter av den relativa realismen i den legofierade tv-apparaten är ytan där bildskärmen finns. Den pryds nämligen av en rullande Lego-byggd bakgrund inspirerad av den första banan i Super Mario Bros. Genom att snurra på en liten vev på sidan av tv:n scrollar bakgrunden, och med en stor skopa fantasi ser det ut som att Mario hoppar och springer genom de välkända miljöerna.Hela Lego-bygget samlat på bild.
Vanliga bitar utan krusiduller
Trots alla dessa finesser använder NES-setet nästan enbart klassiska Lego-bitar från 80- och början av 90-talet. Visst, vissa färger och tryck är nya, men grundklossarna är till stor del likadana som vi byggde fyrkantiga polisbilar med för över 30 år sedan.
Eftersom de flesta klossar är av klassisk stil, blir själva byggandet inte heller särskilt avancerat. Det är viktigt att få alla bitar på rätt plats, och det är många lego-klossar att bygga med, men de flesta bitar är relativt stora och vissa skrikiga färger används på insidan av modellen för att göra instruktionerna tydligare.Om du har funderat på hur en tv ser ut på insidan, ska du nog inte lita på insidan av en Lego-tv.
Småpill från hela vettet
Överlag bjuder byggandet helt enkelt på oväntat få avancerade byggtekniker och inget nämnvärt småpill. Med ett stort undantag: den tidigare nämnda Super Mario-banan. Först ska en ram byggas, en relativt långdragen procedur som snabbt blir repetitiv. Därefter ska en mängd bitar av minsta sort, som symboliserar (jättelika) pixlar i själva spelgrafiken, placeras rätt inuti ramen.
Instruktionsboken visar hur alla småbitar ska sitta på ett pedagogiskt sätt, men det krävs ändå en hel del koncentration för att få allt rätt. Dessutom bör alla små bitar rätas upp, så att inte “spelgrafiken” blir krokig och full med små glipor. Nej, den delen är ingen höjdare att bygga. Lyckligtvis är slutresultatet värt mödan.När “spelskärmen” är färdigbyggd kan den rullas framåt med en vev, för att ge intrycket av att Mario rör sig genom banan.
Ett mästerligt bygge, med malplacerad tv
Samma sak kan sägas om precis alla delar i detta Lego-set: Nes-konsolen, spelkassetten, handkontrollen och inte minst tv:n ser alla utmärkta ut. De skämmer verkligen inte ut sig om de skulle stå som prydnad. På avstånd skulle många antagligen inte ens se att allt var byggt av Lego, vilket kan leda till en kul överraskning vid en närmare titt. Ska vi vara lite negativa kan vi däremot klaga på tv-apparaten. Även om den är riktigt fin och rolig att bygga, känns den malplacerad i ett Lego-set som heter just “Nintendo Entertainment System”. Om paketet saknat tv:n och i gengäld hade kostat 1000 kronor mindre, vore det ett klockrent köp för både nuvarande och före detta tv-spelsfantaster.
Nu kostar paketet en bit över 2000 kronor. Ett högt pris, men sett till antalet bitar och de väldesignade slutprodukterna, är det en prislapp som inte behöver skämmas för sig.Klistermärket på Lego-kasetten är baserad på det amerikanska Super Mario-spelet, men själva designen på kassetten är väldigt lik. Tillverkare: Lego Svårighetsgrad: 3/5 Bygglädje: 4/5 Displayvärde: 4,5/5 Tillverkare: Lego Modell: 71374 Antal bitar: 2 646 Pris:1 993 kronor hos Amazon Sverige