Xbox Series X – vi testar nästa generations spelkonsol
Den nya konsolgenerationen är här och först ut är Microsoft med två nya Xbox-konsoler. Vi har hårdtestat premiumvarianten Xbox Series X.
Av Raphael Cano Felix
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Kraftfull enhet till ett bra pris.
Kompatibel med fyra generationers Xbox-spel.
Ultrasnabba laddningstider och quick resume.
Nackdelar
Krångligt att ha koll på Series X-uppdateringar.
Funktionell men inte särskilt nyskapande gränssnitt.
Vi saknar Halo Infinite och andra nya exklusiva titlar.
Omdöme
Xbox Series X är en kraftfull best som bjuder på vad tillverkarna Microsoft lovat – till ett riktigt bra pris dessutom. Kombinationen 4k, hdr, strålspårning samt möjligheten till 120 bildrutor per sekund gör konsolen till en framtidssäker låda. De uppdaterade spelen imponerar också och är en fingervisning om vad som komma skall. Det enda vi saknar nu är Halo Infinite. Läs även: Här är Xbox Series S
För första gången i företagets historia äntrar Microsoft en ny generation med två separata spelkonsoler. Premiummodellen, Xbox Series X, är maskinen som ersätter den mest kraftfulla Xbox One-konsolen, X. Och är dessutom den, på pappret, starkaste konsolen just nu. Men räcker ett fint yttre för att vinna över rivalen Playstation 5?
Testad produkt: Xbox Series X
Pris: Från 5 695 hos Prisjakt. Senast det begav sig hamnade Xbox One i underläge då Playstation 4 fick de, rent tekniskt, mer avancerade versionerna av multiformatsspelen. Ett faktum som förvisso rättades till i och med lanseringen av Xbox One X. Foto: Evelina GalliXbox Series X ser bäst ut i vertikalt läge. Oavsett hur den utgången blir har vi denna gång ett riktigt kraftpaket från dag ett. Specifikationerna för Xbox Series X är betydligt mer tidsenliga jämfört med Xbox One under 2013. Dessutom är konsolen utrustad med en rad finesser som framför allt gynnar själva spelen. Ett skifte gentemot det tidigare tänket med en multimediakonsol för all sorts underhållning.
Ovanlig men funktionell design
När vi väl hade Xbox Series X i våra händer reagerade vi på att den kändes något mindre än vad vi förväntat oss. Med sina dryga 15x15x30 centimeter i storlek blev det dock en utmaning att hitta en passande plats i tv-hyllan. Anledningen till den annorlunda designen är den enorma fläkten, en nödvändighet för att hålla ned ljudnivån från själva konsolen. Och efter att ha hårdtestat konsolen, oftast flera timmar i sträck, kan vi konstatera att den är minst lika tyst som en Xbox One X.
Tower-formatet kommer inte att övertyga alla, men vi gillar att den frångår den traditionella, rektangulära designen som de flesta andra konsoler och tv-boxar kör. Faktum är att Xbox Series X, med sina två lägen ändå smälter in tillsammans med högtalare och andra liknande produkter. Det enda som är synd med designen är att det ställ som håller konsolen stabil i vertikalt läge inte är avtagbart. Den detaljen sticker tyvärr ut när konsolen står på långsidan.Foto: Evelina GalliFläkten till Xbox Series X är gigantisk och lyser dessutom grönt.
Prisvärd prestanda
Udda design till trots är det ändå insidan som räknas, och här pratar vi mycket prestanda för pengarna. Inuti Xbox Series X sitter nämligen en specialbyggd, åttakärnig Zen 2-processor där vardera kärna har en klockhastighet på 3,8Ghz. Även grafikkortet är specialbyggd med RDNA 2-arkitektur med 52 beräkningsenheter och som kan komma ända upp i 12 teraflops. Dess ram-minne är av typ GDDR6 på 16 GB (320 bit bus). Foto: Evelina GalliXbox Series S och Xbox Series X sida vid sida.
Jämfört med snarlika grafikkort till pc är prisskillnaden enorm, där kan man få ge runt 5000 kronor för bara grafikkortet (till exempel AMD:s kommande Radeon RX 6800 TX). Men vad innebär allt detta för spelen? I teorin ger prestandan möjlighet för mer immersiva världar med 4k-upplösning och finesser som strålspårning. Hittills är det dock ont om helt nya, magnifika upplevelser som visar upp kraften ordentligt. Istället får vi uppgraderade versioner av befintliga Xbox One-spel. Vissa av titlarna har dock så markanta förbättringar att de nästan känns som nya spel.
Microsofts trotjänare håller fortet
Av de titlar med Series X-uppdateringar vi testat fastnade vi mest för Forza Horizon 4 och Gears 5. Förstnämnda bjuder oss på inställningar som motsvarar pc-spel på ultra, med äkta 4k-upplösning och en bilduppdatering på 60 bilder per sekund. Reflektioner känns naturliga, omgivningarna mer levande och det supersnabba gameplay spelet är känt för är konstant, utan de kompromisser som förekommer i Xbox One X-versionen. Foto: Raphael Cano FelixXbox Series X (och Series S) är kompatibel med alla sorters Xbox One-kontroller.
Där var vi tvungna att välja mellan upplösning och snabbare bilduppdatering, och inget av valen var helt felfria. I “nya” Forza Horizon 4 märker vi exempelvis inte av screen tearing eller de små hack som förekommer i originalet, utan vi får en mer trogen “next gen”-upplevelse. Grafiktunga Gears 5 är en annan titel som också erbjuder liknande förbättringar som Forza, men lägger också till strålspårning (raytracing).
De befintliga miljöerna lyfter verkligen till en helt ny nivå jämfört med tidigare versioner. Framför allt imponerar de numera detaljrika skuggorna och ljusstrålarna som tränger sig fram när vi utforskar grottsystemen. Även spelets istema blir mer övertygande i Series X-skrud, exempelvis detaljer som den isiga dimman i de gigantiska frysrummen. Om kommande uppdateringar av andra titlar håller samma höga klass återstår att se, men möjligheterna är åtminstone lovande.
Smart leverans av spel
Om vi ska vara petiga kan det däremot bli lite rörigt att hålla koll på vilka spel som uppdaterats och vilka som är kvar i Xbox One-läge. Xbox Series X är som bekant bakåtkompatibel med samtliga Xbox One-spel (utom de med Kinect-krav) samt en del Xbox 360- och Xbox-spel. Uppdaterade Series X-spel kan visserligen filtreras genom menyn, men vissa spel har ändå en tendens att hamna där trots att den “riktiga” Series X-uppdateringen inte gått live än. Foto: Raphael Cano FelixXbox One X bredvid Xbox Series X. En sätt att göra det hela tydligare den nya Smart Delivery-markeringen som dyker upp på titlar i Microsoft Store. Ett köp gäller för samtliga Xbox-konsoler och enbart det nödvändigaste laddas ned till din aktuella konsol. Vår Series X-version av Forza Horizon 4 ligger exempelvis på 81,9 gigabyte. Samma spel kräver enbart 71,4 gigabyte på Xbox Series S (som inte är lika kraftfull som Series X).
Ett mångsidigt lagringsminne
Och om det är något som det behövs sparas på är det just lagringsminne. Xbox Series X levereras med en Nvme ssd-disk på 1 terabyte, varav vi enbart kan använda oss av 802 gigabyte. I dagsläget får vi plats med 15 olika titlar. Denna siffra kommer såklart att krympa framöver, ju fler spel som uppdateras för att dra nytta av finesserna hos Xbox Series X.
Men oavsett om du spelar gamla Xbox One-spel eller nya Series X-titlar har det sina fördelar att ha dessa installerade på ssd-minnet. Spel som The Witcher 3 tar ungefär 8 sekunder att starta från titelmenyn och har du spelat det på andra format vet du hur långt vi annars får vänta. Foto: Raphael Cano FelixUnder ethernet-porten finns en ingång för de speciella SSD-minnen som kan köpas till för att utöka lagringsminnet med 1 gigabyte. Ett annat massivt spel är Red Dead Redemption 2, som i vanliga fall tar över 1,5 minuter att starta. På Xbox Series X får vi igång spelet på blotta 35 sekunder. I racingliret Dirt 5 tar det 17 sekunder från det att vi valt bil tills vi står på startlinjen. Just snabbare laddningstider är förväntat med en ssd, men Xbox Series X har ännu en intressant funktion för de tillfällen vi vill hoppa mellan spel.
Med quick resume kan vi exempelvis lämna Gears 5, lira några race i Forza Horizon 4, för att sedan snabbt komma tillbaka till där vi slutade senast. Som max kan vi ha fyra olika spel “i bakgrunden”, men vi förundras ändå över snabbt vi faktiskt kan hoppa mellan titlarna. Givetvis finns det andra begränsningar även här. I live service-spel som Fallout 76 loggas vi ut från våra sessioner, och av förklarliga anledningar måste spelen dessutom vara installerade på ssd:n (och inte via en extern, mekanisk hårddisk).
Välbekanta menyer och uppdaterad kontroll
Den som redan är bekant med menyerna på Xbox One kommer inledningsvis inte märka av några skillnader, då båda använder sig av samma gränssnitt. Några sekunder in blir vi dock riktigt överraskade över hur mycket smidigare allt är. Navigationen sker helt smärtfritt och utan att hacka till eller att stanna upp, något som annars var alldeles för vanligt på Xbox One. Foto: Evelina GalliKontrollen till Series X är en uppdaterad version av den befintliga Xbox One-kontrollen.
Även kontrollen känns igen från Xbox One, men denna gång har den fått en del uppgraderingar. Numera sitter det en delningsknapp i mitten av handkontrollens ovansida, något som redan har anammats av konkurrenterna Sony och Nintendo. I övrigt har kontrollen blivit betydligt greppvänligare med hjälp av en mönstrad yta samt förärats med det eminenta styrkorset från Elite-kontrollen. Det bästa av båda världarna, helt enkelt.
Ny generation eller uppgradering?
Med så många välbekanta inslag är det lätthänt att råka avfärda nya Xbox Series X som en uppgradering, snarare än en helt ny generation. Något som också påverkar det tänket är att flaggskeppet Halo Infinite, spelet som alla Series X-köpare förmodligen längtar efter allra mest, skjutits upp till nästa år. Samtidigt får vi inte glömma att Microsoft på senare år bytt strategi helt, och istället ämnar att skifta över långsamt.
Xbox Series-konsolerna och Xbox One kommer således fortsätta att samexistera, vilket innebär att förstnämnda inte kommer att få helt exklusiva spel ett bra tag framöver. Här och nu är Xbox Series X dock det absolut bästa och mest behagliga sättet att spela Xbox-spel på. Att ha tillgång till fyra olika generationer av spel är inte heller fy skam. Särskilt inte med tanke på prestandan vi väl får för våra pengar.
Specifikationer
Tillverkare: Microsoft Produkttyp: Spelkonsol Processor: AMD Zen 2 (åtta kärnor med 3,8 Ghz vardera) Grafik: RDNA gpu, upp till 12,5 teraflops Minne: 16 gb gddr6 Lagring: 1 tb nvme sdd (802 gb för installation av spel) Video: 2160p (4k) i 120 Hz, 4320p (8k) i 24-60Hz, HDR10, AMD Freesync, HDMI VRR Optisk enhet: Ultra HD Blu-ray (med stöd för UHD Blu-rayfilmer via app) Anslutningar: 3 st usb-a 3.0, ethernetport, hdmi 2.1 ut, ingång för specialanpassade ssd-minnen Storlek: 15,1 x 15,1 x 30,1 cm Vikt: 4,4 kg Pris: 5 695 kronor hos Amazon Sverige