Ryobis produktsortiment växer stadigt. Förra året lanserades Roboyagi, en robotgräsklippare som baseras på batterisystemet Max Power (36V). Vi fick in maskinen för test sent förra säsongen och nu har vi kört igång maskinen för ännu en sommar. Därför passar vi på att uppdatera testet, då vi lärt känna roboten bättre.
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
Vi gillar konceptet och flexibiliteten med separat installationspaket och utbytbart batteri. Klipparen gör sedan jobbet riktigt bra bortsett från några fadäser, bland annat en period då den tillfälligt inte ville starta. Detta, samt avsaknaden av guidekabel, gör att vi justerat ned betyget ett halvt snäpp.
Positivt
Klarar stora gräsmattor (med testat installationskit)
Konceptet med Ryobis nya robotgräsklippare skiljer sig aningen från konkurrenterna. Du väljer nämligen mellan två olika installationskit, dessa går att köpa separat, eller så väljer du lämpligt paket redan från början. Kitet består av begränsningskabel och ett batteri. Båda är dimensionerade för olika stora gräsmattor.
Vi testade det större paketet med ett batteri på fyra Ah och 300 meter kabel, ett paket som ska lämpa sig till tomter upp till 3 000 m2. Det lilla paketet är 1 300 kronor billigare och är tänkt för dig med en gräsmatta på max 1 200 m2. Klipparen är en riktigt stor pjäs, förpackad i dito kartong där det medföljer hyfsat tydliga installationsanvisningar. Det gäller att du är supernoga med att lägga ut kabeln enligt anvisningarna, annars får Roboyagi svårt att hitta hem. Den har nämligen inte stöd för guideslinga, vilket gör att den behöver följa begränsningskabeln hela vägen tillbaka till dockan varje gång. Vi testade roboten på en 2 500 m2 stor tomt med massor av utmaningar i form av träd, lutningar, trånga passager och taffligt reparerade vildsvinsskador.
Roboyagi är riktigt bra på att ta sig fram. Den slirar sällan och den klarar branta lutningar utan några som helst problem. När den stöter på hinder, som vi inte omringat med begränsningskabel, krockar den abrupt, backar något och letar sig så småningom runt. Den stora utmaningen är helt enkelt det här med att lägga kabeln 45 centimeter från alla tänkbara hinder där den kan tänkas fastna. Det krävdes ett antal justeringar i efterhand innan klipparen klarade sig själv.
Appen är enkel att förstå sig på och låter dig smidigt styra Ryobis robot på distans. I alla fall så länge avståndet till routern inte är för långt, vilket kan bli problem med större tomter, beroende på var du placerar basstationen. Vi upplevde kontakten som svajig.
I slutet av förra säsongen dog dessutom klipparen vid ett par tillfällen, batteriet vägrade helt enkelt att ladda. Vi plockade ut batteriet och laddade externt inför årets säsong och efter nollställning av klipparen lyckades vi få igång den igen. Men jämfört med maskiner vi testat från bland annat Husqvarna och Greenworks, som tuffat på felfritt vecka efter vecka, känns helt enkelt inte Roboyagi riktigt lika tillförlitlig. Roboyagi stöder klippningar i flera zoner, men eftersom den inte jobbar med guideslingor ställer du in detta genom att tala om hur långt (i meter) den ska vandra iväg längs med begränsningkabeln innan den når din “zon”. Sedan ställer du hur stor del av tiden den ska spendera med denna punkt som start. Ett smart upplägg som funkade riktigt bra. Så länge du är bra på att uppskatta längden på slingan går det att få till klippning i flera zoner. Men det hade varit enklare med guideslinga.
Gräsmattan vi testar på blir efter ett par veckor riktigt fin. Batteriet håller dessutom väldigt länge, så Roboyagi hinner täcka av stor yta mellan laddningarna.
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!