Fram kliver den relativt färska utgivaren Outright Games. Deras färgglada OG-logotyp pryder ett stort antal barnspel baserade på kända licenser. Vissa av dem ramlar ner i de nyss nämnda fällorna, men de har också gett ut ett antal guldkorn. De är dessutom duktiga på att inkludera svensk text och tal i spel som riktar sig till barn.

Greta Gris: Äventyr i världen
Format: Playstation, Xbox, Nintendo Switch, pcFör: De yngsta
Språk: Svensk text och tal
Pris: 339 kronor hos Xbox
Med grafik och röster hämtade direkt från tv-serien är det lätt att bli imponerad av Greta Gris: Äventyr i världen. Spelet fångar känslan av ett interaktivt avsnitt av tv-serien perfekt och är fyllt med kända platser och karaktärer. I vanlig Greta Gris-ordning försöker äventyret också vara lärorikt med lättsamma fakta om länder och speciella platser, samt enkla minispel som lär ut form och färg.
I rollen som en egenskapad karaktär ska spelaren knata mellan förbestämda scener och trycka på eller hålla in den knapp som visas på skärmen för att något ska hända. Då och då dyker det också upp enkla fordonssekvenser som bryter av vandrandet. För lite äldre spelare blir det snabbt tradigt, men för barn utan större spelvana är det perfekt för att lära sig hantera handkontrollen.
Det kan nämnas att Greta Gris: Äventyr i världen är det andra Greta Gris-spelet, och spelmässigt är de två äventyren snarlika. Däremot kan originalspelet hittas för runt 200 kronor, så det är en bra idé att börja där.

Ljud och bild är exakt som den tecknade serien
Perfekt nybörjarspel

Alldeles för kort
Vana spelare kommer tröttna snabbt
Betyg 3,5 av 5


My Little Pony: A Maretime Bay Adventure
Format: Playstation, Xbox, Nintendo Switch, pcFör: De yngsta
Språk: Svensk text och tal
Pris Xbox Series: 372 kronor hos Amazon Sverige
Pris Nintento Switch: 249 kronor hos MediaMarkt
Ut med Applejack, Pinkie Pie och Rainbow Dash. In med Sunny, Izzy och Zipp – det vill säga hästgänget som gjorde debut i Netflix-filmen från 2021. Huruvida bytet är en upp- eller nedgradering låter jag vara osagt, men deras utseende och röster har förts över felfritt till spelform.
Spelmässigt travar My Little Pony i relativt enkla spår. I huvudrollen hittas Sunny Starscout som ska ränna runt i en liten by och hjälpa sina kompisar hitta diverse föremål, samt nysta upp ett inte alltför mystiskt mysterium om vem som klottrat på jättelika karneval-tavlor. En handfull minispel och enkelt plattformshoppande står också på schemat. En sorts valuta går att samla in, men det är valfritt och låser endast upp nya kläder till Sunny.
Spelupplägget och kontrollen är snäppet mer avancerat än Greta Gris-spelen, men fortfarande enkelt nog för att yngre barn med viss spelvana ska kunna klara av det mesta själva. Tyvärr tar det roliga slut lite väl snabbt och äventyret är över efter någon enstaka timme. Dessutom känns presentationen aningen slarvig med abrupta mellansekvenser och vissa märkliga animationer – men det är inga jätteproblem.
I slutändan är My Little Pony: A Maretime Bay Adventure ett lättsamt äventyr, med kontroll och upplägg som passar perfekt för unga spelare. Om färgglada små hästar inte är någon favorit, följer Paw Patrol-spelen ett liknande spelupplägg. Bland dessa är Mighty Pups Save Adventure Bay det bästa valet. Ett äventyr som också har svensk text och tal.

Enkelt, men inte för enkelt
Fina miljöer och välgjorda hästar

Väldigt kort
Lite slarvigt hopsatt


DC Justice League: Kosmiskt kaos
Format: Playstation, Xbox, Nintendo Switch, pcFör: Lite äldre barn och vuxna
Språk: Svensk text, engelskt tal
Pris: 499 kronor hos Webhallen (Switch)
Med hjälp av ond magi och jättesjöstjärnan Starro the Conqueror lyckas skurken Mr. Mxyzptlk bli borgmästare i Happy Harbor, platsen där Justice League har sin bas. Så får man inte göra, säger Batman, Superman och Wonder Woman – och beger sig ut i staden för att stoppa Mr. Mxyzptlk.
För att sätta stopp för hans planer ska en hel hög fiender besegras, vilket snabbt visar sig vara väldigt kul. Standardattacken har ett hyggligt härligt schwung när jag pucklar på fiender, men det som lyfter upplevelsen är de karaktärsunika specialattacker som både kan uppgraderas och anpassas.
Vid sidan av de roliga striderna hittas också en enkel story som ändå bjuder på en del fnissframkallande och oväntade inslag. Härligt dum humor helt enkelt, med skämt som vänder sig till både vuxna och barn.
Med tanke på den huvudsakliga målgruppen är det lite tråkigt att det endast är svensk text och engelska röster, vilket gör att både skämt och instruktioner går över huvudet på många barn. Å andra sidan riktar sig DC Justice League till äldre spelare än exempelvis Greta Gris, My Little Pony och Paw Patrol, och i den åldern räcker svensk text långt.
Äventyret är faktiskt tillräckligt välgjort för att både unga och gamla kan kul, även om det är uppenbart till vilka spelet riktar sig till i första hand. För att förstå och klara av vad som ska göras är det däremot bra med god handkontrollsvana och att kunna läsa svenska eller förstå engelska.

Genomarbetat stridssystem
Skämt för både vuxna och barn

Begränsat samarbetsläge
Grafiken kunde varit bättre

Missa inte heller
Färgglada plattformsspel brukar ofta klumpas ihop som barnspel, men så är det så klart inte – vilket inte minst flera av Nintendos plattformshoppare visar. På andra konsoler är utbudet inte lika digert, men det finns bland annat två nya spel i genren som sticker ut lite extra.

Klonoa Phantasy Reverie Series
Format: Playstation, Xbox, Nintendo Switch, pcFör: Lite äldre barn och vuxna
Språk: Engelsk text och Klonoa-tal
Pris: 429 kronor hos Webhallen (Switch)
Klonoa är en sorgligt förbisedd plattformshjälte som ursprungligen huserade på Playstation 1, Playstation 2 och Gameboy Advance. Klonoa Phantasy Reverie Series är en remake av de två Playstation-äventyren, varsamt omgjorda med bibehållen spelmekanik och bandesign – men med helt omritad grafik som ger den supercharmiga designen ett stort lyft.
Det som gjort de två äventyren så omtyckta och tidlösa är det alldeles ypperliga plattformshoppandet. Och trots att Klonoa: Door to Phantomile har över 25 år på nacken håller både bandesign och kontroll toppklass än idag, inte minst tack vare den smarta användningen av 3d-miljöer sedda från sidan. Även om de inledande banorna mest är härligt färgglada, stiger hela tiden svårighetsgraden och till slut står ruskigt knixiga plattformspassager i vägen för spelaren. Inte minst om alla hemligheter ska hittas.
På grund av de utmanande banorna under äventyrets senare hälft passar spelet inte för unga spelare. Men de går inte helt lottlösa eftersom det finns ett extremt enkelt flerspelarläge där en andra spelare kan hjälpa till att göra ett extra högt hopp, vilket med rätt timing kan vara skillnaden mellan liv och död.
Om du vill ha ett välgjort plattformsspel av klassiska mått, får Klonoa Phantasy Reverie Series inte missas.

Smart och utmanande plattformshoppande
Härligt färgglad grafik

Aningen inexakt kontroll
Gameboy Advance-spelen saknas


Spongebob Squarepants: The Cosmic Shake
Format: Playstation, Xbox, Nintendo Switch, pcFör: Lite äldre barn och vuxna
Språk: Engelsk text och tal
Pris: Från 199 kronor via Prisjakt (Switch) eller 249 kronor hos MediaMarkt
Barnspel baserade på en känd licens var länge ett skällsord av värsta sort. En av de skyldiga till det dåliga ryktet var den gula svampen Svampbob Fyrkant, huvudrollsinnehavare i en oroväckande mängd skräpspel. Ett halvlysande undantag är det nu 20 år gamla Spongebob Squarepants: Battle for Bikini Bottom, ett plattforms-äventyr som också fick en hygglig remake för tre år sedan.
The Cosmic Shake är en spirituell uppföljare till just Battle for Bikini Bottom. Och även om det nya äventyret knappast bryter ny mark, är det en varierad och humoristisk resa som bjuder på finslipad kontroll och roligt plattformshoppande i en 3d-värld – men helt utan en påklistrad öppen värld och sjuklig samlingsmani. Själva världarna som banorna utspelar sig i följer teman som western, medeltid, sjörövare och filminspelning. Det är härligt osammanhängande och fångar känslan av gamla 3d-plattformsspel perfekt.
Spongebob Squarepants: The Cosmic Shake må vara spretigt och alla delar är inte lika välgjorda, men det är också en välkommen återblick till en tid då 3d-plattformsspel inte behövde vara så avancerade. Det är synd att spelet endast innehåller engelsk text och tal dock, eftersom det gör vissa delar svåra att förstå för de som bara kan läsa svenska.

Varierat och fantasifullt
Finslipad kamera och kontroll

Ojämna sidoinslag
Vissa partier blir lite för långdragna
