För några år sedan kom powerbanken, alla skulle ha en liten dosa i fickan för att kunna nödladda telefonen. Men en powerbank på 5 Ah räcker inte långt om du ska ut och campa eller om du har sommarställe ute i urskogen. Eller om du ska ut med båten. Vi har testat sju nya, biffigare powerbanks, även kallade power stations eller ibland portabla batteridrivna generatorer.
Den här kategorin är långt ifrån homogen, det skiljer en hel del i pris och kapacitet. Vad de har gemensamt är att de med hjälp av ett uppladdningsbart batteri låter dig bära med dig ström var du än befinner dig. Ström som du sedan kan plocka ut på olika sätt. Allt från ett vanligt usb-uttag av äldre standard till ett 230-voltsuttag för att driva till exempel ett elverktyg, en tv, ett kylskåp eller kanske till och med för att nödladda elbilen.
Missa inte M3:s helgpodd!
Det här med portabel ström till sommarstugan eller husvagnen är givetvis ingenting nytt. Fritidsbatterier har vi levt med under många år och med hjälp av diverse adaptrar och konverterare kan du göra precis samma sak med ett sådant batteri. Men – det blir inte alls lika smidigt och det blir en härva av sladdar och kontakter att ta med sig. Till en fast 12-voltsinstallation är det säkert inga problem, men att ta med på resan är inte lika kul.
En del av de nya kraftfulla enheterna vi har testat här har dessutom nya funktioner. Som inbyggd lampa, wifi-uppkoppling och möjligheten att styra via en app i mobilen. Det här är ett riktigt spännande produktsegment, framför allt om du dessutom sneglar på en lösning med portabel solpanel. Men när du går upp i kapacitet blir det samtidigt mycket dyrare med en sådan här lösning, än med de gamla hederliga fritidsbatterierna, något som är värt att ha i åtanke.
Anker 535 Powerhouse: Väldigt nära perfektion
Vill du förbereda dig med en kraftstation inför vinterns elkris? Ankers nya modell imponerar på flera sätt.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Sammanfattningsvis kan vi bara imponeras av denna pjäs från Anker, en total output på 716 watt och 512 Wh i ett stötsäkert format. Vi vill ha den med oss på varje bilresa och alltid ha den fulladdad i garderoben, särskilt i vinter, när var och varannan tydligen ska kunna kopplas från det gamla hederliga stamnätet.
Bresser mobil powerbank: Batteri i handväskeformat med 230V
Kompakt och relativt billig kraftstation.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Bresser är en imponerande produkt i ett format som gör den enkelt att ta med. Tillsammans med ett par mobila solceller kan du få till ett riktigt fint basläger ute i vildmarken. Men faktumet att enheten använder modifierad sinusvåg gör att anslutningsmöjligheterna till 230V-uttaget begränsat. Många klarar sig säkert lika bra med en kraftfull fickvänlig powerbank med usb-c-uttag som orkar ladda den bärbara datorn också.
Positivt
Lätt
Många anslutningsmöjligheter
Stabil spänning och frekvens på 230V
Negativt
Lågt effektuttag
Ganska dyr
Använder ej ren sinus utan modifierad
Tillverkare: Bresser Pris: Kostar 1 965 kronor hos Amazon Sverige Effekt: 100W (230V) 2A (USB) 10A (12V) Anslutningar: 2 st usb-a, 1 st usb-a (QC3.0), 3st 12V (5.5 / 2.1), 1st schuko 230V uttag Vikt: 1,6 kg Mått: 200 x 90 x 170
Ecoflow Delta 1300: Extrem kraftstation för extrema situationer
Powerbank kraftfull nog för att kunna nödladda din elbil.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Ecoflow Delta 1300 är brutalt kraftig samtidigt som konstruktionen känns robust och påkostad. Är du ute efter en praktisk lösning till sommarstugan, båten eller husbilen? Kanske att driva med solpaneler? Ja, då är det här en mycket trevligare lösning är fritidsbatterier med lös kringutrustning. Men den kostar därefter också.
Ecoflow River 2 Max: Portabel kraftstation som imponerar
Laddar från noll till fullt på en timme.
Betyg 4,5 av 5
Omdöme
Det här är en riktigt imponerande produkt och ovärderlig att ha hemma om krisen kommer. Att kunna ladda upp ett batteri på bara en timme som sedan kan driva hemmets viktigaste produkter är en life saver. Givetvis går det alltid att önska ännu högre maxeffekt och ännu fler wattimmar – och det är såklart möjligt, men inte i detta format och till detta pris. I det här segment är Ecoflow River 2 Max en riktigt stark produkt som vi rekommenderar starkt.
Ecoflow River 600 Max: Bäddat för hög spänning på resan
En power station med hög kapacitet och kvalitetskänsla.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Ecoflow River 600 Max är snygg, gedigen, bjuder på mängder av anslutningar och levererar stabil spänning. Men den kostar en hel del och nyttan av den flashiga led-listen och inbyggd wifi är tveksam i våra ögon.
Goal Zero Yeti 1500X: Smart, kraftfull och dyr power station
Klarar att driva det mesta du behöver utanför hemmet.
Betyg 3 av 5
Omdöme
På grund av dess vikt är det här ingen powerbank du vill bära med dig, men den är riktigt användbar till den bilburna campingresan eller som bas i ditt solcellssystem i torpet. Yeti 1500X är smart och kraftfull men priset är också extremt.
Goal Zero Yeti 200X: Smidig kraftstation för flexibel laddning
Liten och smidig kraftstation, men inte optimal för längre utflykter.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Formatet är smidigt och vid första anblick känns det här som en given kompanjon till campingtrippen. Till stranden en dag är den helt okej, men till längre resor eller till tyngre prylar går Yeti 200X bort.
Jackery Explorer 1000Wh: Kraftfull och mångsidig power station
En kraftfull Power station som dessutom är relativt portabel.
Betyg 5 av 5
Omdöme
Jackery Explorer 1000Wh är en i sammanhanget smidig lösning med ett brett användningsområde som dessutom ligger bra till prismässigt. Konstruktionen känns gedigen och erbjuder flertalet olika anslutningar. Att den dessutom går att ladda med solpaneler är ett plus.
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!