En budgetmobil ska vara enkel men problemfri. Moto G22 är ambitiös och mångsidig, men få av funktionerna är bra. Den sega prestandan gör att den inte kan få ut det mesta ur kameran, och 90 Hz-skärmen blir poänglös. En mindre mobil med mindre skärm på 60 Hz, enkel singel- eller dubbelkamera, mer sprutt i processor och batteriladdning hade varit att föredra. Test: Bästa budgetmobilen – alla kostar under 2 500 kronor
Den senaste mobilen från Motorola, Moto G22, ligger väl förankrad i budgetklassen, med ett pris vid lansering på 1 699 kronor.
Vid första anblicken ser det ut som en användare får väldigt mycket för pengarna. Stor skärm med 90 Hz bildfrekvens, mångsidig kamera med fyra sensorer, stort batteri och en åttakärnig processor. Men ju mer vi använder Moto G22, desto mer blir det uppenbart att Motorola prioriterat fel saker.
Moto G22 har en solid byggkvalitet och ett chassi som lika gärna kunde tillhört en dubbelt så dyr telefon. Det mesta är givetvis i plast, men av hög kvalitet och med lyxig finish. Den känns inte överdrivet billig och konstruktionen är genomgående solid. Den är däremot rejält stor. Med 6,5 tums skärm, relativt breda skärmkanter och dessutom en design med sin plana baksida kan den bli en utmaning att hålla om du har för små händer. Moto G22 har en stor skärm. Med det är det mest positiva vi kan säga om skärmen. Ljusstyrkan räcker utomhus om det är molnigt, annars blir det jobbigt. Strömbrytarknappen på sidan är också en fingeravtrycksläsare. Trots att den är ovanligt smal registrerar vi lätt ett fingeravtryck och kan använda det för upplåsning. På motsatta sidan hittar vi en sim-kortssläde, som har plats för både dubbla sim och mikro sd. Oftast tvingas du välja, men här kan du få både extra sim och utökad lagring.
Snabb men blek skärm
Skärmen är en ips-panel på 6,5 tum med 20:9 bildförhållande, lätt rundade hörn och ett hål för selfiekamera på ena kortsidan. Det som är bra med den, förutom storleken, är att den kan köras med 90 Hz bildfrekvens för jämnare scrollning och gränssnittsanimeringar.
Det som är mindre bra med den är… allt annat. Den har för det första bara 720p-upplösning, vilket på en sådan här stor skärm innebär att skärpa och detaljer går förlorade. Det går även att skönja individuella pixlar på nära håll. Vi har inget emot 720p-skärmar i budgetklass, men då på mobiler med mindre mått.
Färger är också bleka, vi når bara nästan srgb-klass med påtagliga avvikelser i färgkorrekthet. Vinklar vi skärmen bara lite börjar vitpunkt och kontrast att skifta markant. Precis rakt framifrån är dock vita ytor neutrala, svärtan djup och kontrasten godkänd. Ljusstyrkan är dock inte mycket att hurra för. En molnig dag kan vi använda telefonen utomhus obehindrat, men i solljus räcker det inte att skugga skärmen för att det ska se bra ut. Huvudkameran på 50 megapixlar kan ta bra bilder, men seg prestanda gör den ofta svår att kontrollera.
Processorn är problemet
Dessutom har vi inte så mycket glädje av 90 Hz bildfrekvens, för prestanda är så undermåliga att inget flyter på bra ändå. Systemkretsen i Moto G22 är Mediatek Helios G37. Med sina åtta kärnor varav fyra som på pappret har relativt hög frekvens, hade vi hoppats på mer, men det här går beklämmande segt. Till och med segare än i andra mobiler vi testat med samma systemkrets.
Webbsidor hackar att ladda och scrolla i, svepningar i gränssnittet laggar även de, och många tyngre appar är näst intill omöjliga att använda. Vad som funkar problemfritt är videoströmning. Här tar grafikkretsen hand om det mesta och det vi testat att titta på från Youtube, Prime Video och Netflix flyter på bra, även om apparna för att navigera fram till rätt film kan vara tålamodsprövande.
Strömmar du media behöver du också fundera på hörlurar, för den inbyggda monohögtalaren i botten har tunt ljud och är allt annat än njutbar att lyssna på. Du får 3,5 millimeters analogt uttag med normalbra ljudkvalitet och kan ansluta till bluetoothhörlurar med aptx hd eller ldac för hög kvalitet.
Fyrdubbel kamera till liten nytta
Kamerorna i denna budgetmobil är överraskande ambitiösa, med hela fyra sensorer. Förutom en 50 megapixel huvudsensor, får du en vidvinkelkamera på åtta megapixel, en makro på två megapixel och en stödkamera för djupseende. Kamera-appen lider av samma prestandaproblem som resten av telefonen, vilket innebär att autofokus kräver tålamod och ett par omtagningar, och det kan uppstå små pauser när vi växlar kameraläge. Fyra kameror. En ganska bra, två mediokra och en du inte fotar själv med. Annars tar huvudkameran faktiskt bra bilder. Detaljerade och med rika färger och väl godkänd dynamik. I alla fall i dagsljus. På kvällen tappar den finare detaljer och bilder får ett visst brus, men färger är fortfarande korrekta och vi får gott om nyanser i mörka partier av bilder.
Vidvinkelkameran är inte lika övertygande. Den klarar sig bra i dagsljus, men har även där påtagligt blekare färgåtergivning och tappar bort sig i mörka miljöer. Makrokameran finns det inte mycket att säga något om. Vi kan ta närbilder med neutrala färger på rätt avstånd, men något fantastiskt resultat får vi inte.
Håller länge, laddar långsamt
Med 5 000 millimamperetimars batteri och allt annat än krävande hårdvara får vi bra batteritid. Vi strömmar Youtubevideo i upp till 13 timmar på full ljusstyrka. Vi kan surfa och mejla med dämpad ljusstyrka nonstop mellan 14 och 18 timmar med dämpad skärm, beroende på om vi kör 60 eller 90 Hz bildfrekvens. Det är inte bäst i klassen, men absolut väl godkänt.
Det enda problemet med batteriet är att det inte laddar särskilt snabbt. Maxeffekt är 15 watt, den medföljande laddaren levererar dessutom bara tio watt. Här är det tålmodig laddning över natten som blir ditt enda gångbara alternativ. Snyggt, rent och bloatware-fritt. Det uppskattas. Motorolas Android-gränssnitt My UX är som alltid grafiskt rent och visuellt nära Androids originaldesign, och det är behaglig fritt från oönskade tredjepartsappar. Men den har en del egna funktioner, som extra geststyrning och frivillig automatik som kan placera ofta använda appar på startskärmen åt dig. Den ska enligt uppgift få Android 13 någon gång i framtiden och tre år av säkerhetsuppdateringar. Mer är inte garanterat. Det är snålt, men inte ovanligt i den här låga prisklassen.
Nej, det här funkar inte riktigt. Motorola siktar högt med Moto G22 men träffar fel. Det är välbyggt, men så yxigt designat att det bara blir obekvämt. Den snabba skärmen kommer inte till sin rätt när inte processor och grafik kan leverera jämn bild till den i 90 Hz. De överraskande mångsidiga kamerorna är egentligen bara bra nog på en typ av foto. Motorola hade gott kunnat spara in på skärm och kamera och satsat på en snäppet bättre processor istället.
Specifikationer
Produktnamn: Moto G22 Testad: Juni 2022 Tillverkare: Motorola Systemkrets: Mediatek Helio G37 Processor: 4 st Cortex A53 2,3 GHz + 4 st Cortex A53 1,8 GHz Grafik: PowerVR GE8320 Minne: 4 GB Lagring: 64 GB, plats för mikro sd Skärm: 6,5 tum ips, 720×1600 bildpunkter, 90 Hz Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro, djupsensor med led bak, 16 megapixel fram Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc Operativsystem: Android 12 med My UX Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare på sidan Batteri: 5 000 mAh, 13 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90Hz), ca 33 tim samtal Batteriladdning: 15 W usb c, 10 W laddare medföljer Storlek: 16,4 x 7,5 x 0,85-0,95 cm Vikt: 185 gram Rek. pris: 1 699 kr Pris: 1 577 kronor hos ComputerSalg