Den smarta och meck-vänliga konstruktionen på insidan är det enda som är nytt. Det är visseligen välkommet, och det blir plus för ett rent system och ovanligt lång garanti. Men utöver detta finns inget värt att notera. Du kan lika gärna skaffa en Nokia G21, om du inte tänker skruva själv i mobilen. Test: Bästa budgetmobilen – alla kostar under 2 500 kronor
HMD:s monter på Mobile World Congress drog många blickar till sig. Orsaken var Nokia G22 – en ny mobil i budgetklass som du ska kunna underhålla själv. I samarbete med Ifixit säljs skärmen, bakstycket, batteriet och laddningsporten som reservdelar, med eller utan de verktyg som behövs.
Jag hade Ifixits universella kit Essential Electronics Toolkit, med verktyg som pincett, en större mejselsats, och en sugkopp för skärmen. Då det bara kostar runt 300 kronor i butik är det en bra investering för prylar som kan behöva repareras. Enbart skruvsatsen kan kosta mer än så från andra tillverkare.
Men det här är inte en recension av Ifixits verktyg, även om de får två tummar upp från mig. Nej, här testar vi en Nokia-mobil. Så över till telefonen. Hur lätt är det att öppna och reparera Nokia G22, och hur bra är mobilen för övrigt?
Jag har aldrig mekat i en mobil förut, men en och annan stationär pc och enstaka bärbar har man ju hunnit med att dissekera med skruvmejsel och kontrollerat våld genom åren. Att öppna Nokia G22 var inte mycket svårare. Dock frustrerande pilligt, då allt, skruvar, kretskort, komponenter och kontakter, är tio gånger mindre.
Kräver tålamod och finlir, men fungerar
Inte minst var det svårt att få dit kontakter igen, till exempel till skärmen, batteriet och en antenn, som behöver tas loss under operationen. Att trycka en millimeterbred kontakt på plats på ett kretskort, och det med tiondels-millimeter-precision för att den ska fästa, är kanske lättare för vissa än för andra. Med stadig hand, mycket tålamod och en detaljerad guide var det realitvt enkelt att göra ett komponentbyte. Men hur många kommer att vilja, orka eller våga? Instruktioner för hur du bryter dig in i den, och steg-för-steg-guide för att metodiskt lossa anslutningar och skruvar finns på Ifixits sajt. I mitt försök att montera bort laddningsporten svek guiden mig en gång, då den missade en skruv på ett av kretskorten. Men det var enkelt att lista ut att den behövde lossas. Har du bara en smula vana från att uppgrarera en pc, inte är darrhänt eller har tummen mitt i handen ska det nog gå vägen. Men nej, någon Fairphone är inte det här där det gäller lättillgänglighet.
Å andra sidan är det en mobil där du inte behöver betala extra för att den ska vara reparerbar. Och den är precis som andra Nokia-mobiler miljövänlig då delar av telefonen är byggda av återvunnen plats. Det rekommenderade priset på modellen som säljs i Sverige, med fyra gigabyte ramminne och 64 gigabyte lagring, är 2 390 kronor.
Inte mycket mer nytt
Jämfört med föregångaren Nokia G21 är det utöver just förbättrade reparationsmöjligheter väldigt lite som är nytt. Kanske det faktum att du får Android 12 istället för Android 11, vilket G21 lanserades med. Nej, du får inte Android 13, trots att det släpptes för snart ett halvår sedan och Nokia har ett av de mest originaltrogna Android-gränssnitten i branschen. Vi får hoppas på en uppgradering snart. Skärmen är mer ljusstark, dock inte ljusstark nog. Den har i stort sett samma dimensioner och vikt som Nokia G21, bara aningen större och tyngre, vilket kan bero på just reparationsvänliga konstruktionen. Den har samma systemkrets, den grafiksvaga men för prisklassen godkänt snabba Unisoc T606. Den har lika mycket minne och lagring, en identisk kamerauppsättning och lika stort batteri. Skärmen är nästan densamma. En ips med 6,5 tum i storlek, 720p-upplösning och upp till 90 Hz bildfrekvens.
Den är dock ett snäpp mer ljusstark än skärmen i Nokia G21. Det är fortfarande marginellt, och du lär behöva uppsöka skugga om du ska använda den ute en solid sommardag. Dess 90 Hz bildfrekvens tycker jag inte ger mycket positiv effekt, eftersom bilduppdateringen är släpig, vilket gör att det inte blir snyggt och läsbart när du till exempel scrollar på en webbsida. Just det klarade Nokia G21 bättre, även om den var sämre på annat.
Behaglig bild men mono-ljud
Det är helt okej kontrast och färglyster i bilden, vilket gör den bra att se film på, även om den inte har något hdr-stöd. Med bara en svag monohögtalare i botten blir det ingen direkt inlevelserik filmupplevelse, även om den levererar detaljrikt ljud. Bäst ljud får du givetvis med hörlurar. I botten av telefonen sitter även en klassisk hörlursport. I föregångaren klagade jag på tunt ljud för samtal, med det verkar tillverkaren ha rett ut, nu låter det behagligare och fylligare.
Designen känns som ett steg i fel riktning. Den är inte lika gediget byggd som Nokia G21 och ger en tydligare budgetkänsla. Ramen och knapparna på sidan ger ett plastigt intryck och det blanka bakstycket är svettigt att hålla i jämfört med det snyggare avrundade och matta bakstycket i föregångaren. Det kanske är en konsekvens av förbättrad reparerbarhet, men för den som inte bryr sig är det en klen tröst. Plastramen runt mobilen sticker ut en aning. Och chansen finns att du faktiskt inte behöver bry dig om det. Nokia ger dig nämligen hela tre års garanti på mobilen, lika länge som de garanterar säkerhetsuppdateringar för systemet. Du får också två år av större Android-uppdateringar. Det är ovanligt bra för en budgetmobil.
Trippel bara på pappret
Det sitter en trippelkamera på baksidan, men bra i ordets mest generösa bemärkelse. De två extra kamerorna är en 2-megapixel makro och en lika stor djupsensor. Makron är inte mycket att hurra för. Låg upplösning, fast fokus, inte perfekt skärpa och för varma färger. Huvudkameran får dra hela lasset för daglig fotning och filmning.
Och det gör den godkänt bra. Det är en 50-megapixelsensor som tar snygga bilder i dagsljus, med naturtrogen färgbalans, skarpa detaljer och övertygande dynamik. Det blir lite för mörkt i skuggpartier av en bild, men den tappar inte nyanserna. På kvällen hänger den inte med lika bra, men så länge du har någon sorts belysning från till exempel gatlyktor gör den inte bort sig totalt. Tre kameror i ett snyggt kamerhus. En av dem, den viktigaste, kan ta bra bilder. Med ett batteri på 5 050 milliamperetimmar här, liksom i Nokia G21, och inte mycket skillnad för övrigt, får den matchande batteritid. Det kan dra mer om du drar skärmljusstyrkan i topp. Det är ingen som jag kan säga säkert, under några dagars användning får jag inga avvikande resultat. Runt 13 timmar videoströmning på hög ljussttyrka och lite mer för blandad mejl och surfande på lägre ljusstyrka är som väntat.
Den reparerbara designen kan säkert locka en och annan kund, men hur många är det som är villiga att gå lös på sin mobil själv, eller för den delen annan teknik i hemmet? Då det är den enda nyheten av vikt för Nokia G22 känns det väldigt nischat.
Specifikationer
Produktnamn: Nokia G22 TA-1528 DS 4/64 Testad: Mars 2023 Tillverkare/Kontakt: HMD / Nokia Systemkrets: Unisoc T606 Processor: 2st Cortex A75 1,6 GHz, 6 st Cortex A75 1,6 GHz Grafik: ARM Mali G57 MP1 Minne: 4 GB Lagring: 64 GB, plats för mikro sd Skärm: 6,5 tum ips, 720×1200 bildpunkter, 90 Hz Kameror: 50 megapixel + 2 megapixel makro + djupsensor med led, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc Operativsystem: Android 13, 2 års Android-uppdateringar Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare på sidan, reparerbar, stänktålig (IP52), tre års garanti Batteri: 5 050 mAh, ca 13 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 15 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90Hz), ca 30 tim samtal Batteriladdning: 20 W usb (usb pd 3.0), laddare ingår ej. Storlek: 16,5 x 7,62 x 0,85 cm Vikt: 196 gram Rek. pris: 2 390 kr Pris: 2 164 kronor hos Computersalg
Prestanda
Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbench 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade mobiler som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.