Expertbetyg
Fördelar
- Höga prestanda
- Hanterar stora sensorn väl
- Mycket snabbladdad
- Snygg, skarp skärm
Nackdelar
- Risk för överhettning
- Saknar många premium-funktioner
- Ointressanta extra kameror
Omdöme
Väldesignat men inte iögonfallande, kraftfullt men inte utan problem, en övertygande huvudkamera men snål satsning på de andra, och ett stort batteri men inte konsekvent strömsnål drift. Det är många ”men” när vi sammanfattar Xiaomi 12T Pro. Det viktigaste ”men” är dock positivt: En del saknade egenskaper, men ett mycket bra pris för att få det viktigaste. Därför blir det ändå tummen upp.
Bästa smartphone just nu – test av mobiler i toppsegmentet
Pris vid testtillfället
$724.99
Testad produkt: Xiaomi 12T Pro
Pris:8 490 kronor hos webhallen
Xiaomi lanserade 12T Pro redan tidigt i oktober, men det är först nu den börjar säljas. Denna både uppgraderade och nerbantade prestandamobil har fyra saker som gör att den sticker ut. Uppgradering till senaste och snabbaste Snapdragon-systemkretsen, massiv laddare, en ny enorm 200-megapixelkamera, och ett pressat pris. Trots många goda egenskaper kostar den bara 8 490 kronor.
Det finns en lång lista med orsaker till det. Den är inte byggd riktigt som de bästa och dyraste mobilerna. Det är till exempel Gorilla Glass 5 i dess glasytor istället för senaste och mest tåliga Gorilla Glass Victus, ramen är i metalliknande plast istället för äkta metall, och du får ingen specificerad vattentålighet. Den har inte stöd för senaste och snabbaste wifi 6e, utan du får nöja dig med wifi 6. Du får ingen trådlös laddning, utan för nöja dig med att plugga in usb för att fylla på batteriet.
Designen av telefonen är också lite mer alldaglig än det som fortfarande får anses vara Xiaomis toppmodell just nu, Xiaomi 12 Pro som kom i våras. Den har inte 12 Pros böjda och extra tunna skärmkanter, så den ger inte riktigt samma slimmade intryck och är bredare att greppa, trots att skärmen faktiskt är marginellt mindre. Annars är de mycket lika varandra, samma matta design på ramen, samma frostade, lätt rundade baksida och samma abrupt utstickande kamerapanel i ena hörnet.
Har du bara stora händer nog så är 12T Pro en bekväm mobil att greppa. Det kliar dock i fingrarna att dra bort den repskyddande plastfilm som sitter framför skärmen, då den gör svepningar från kanterna obekväma. Föredrar du att navigera i Android med svepgester istället för knappar i botten av skärmen (Xiaomis gränssnitt låter dig precis som de flesta numera dig välja vilket du vill ha) kan det vara värt aningen mindre tålighet.

Mycket prestanda för pengarna
Xiaomi 12T Pro tar väl hand om snabba Snapdragon 8+ gen 1, och klämmer både mycket jobb- och spelprestanda ut dem. I senaste versionerna av Xiaomis MIUI-gränssnitt finns ett prestandareglage där du kan välja mellan strömsparande, balanserat och prestanda-läge. Det är ingen stor skillnad på de två sista i 12T Pro, men du får ut runt fem procent extra i de benchmarks vi kör. Det är det knappast värt att gräva bland inställningar för så vi rekommenderar det balanserade läget i de flesta situationer.
Möjligen kan det vara värt att växla upp i enstaka lägen. Men i så fall bara under korta perioder. Telefonen verkar då ha problem med värmeutveckling, och både när vi spelar spel, kör enstaka krävande ar-appar eller filmar högupplöst blir telefonen efter ett tag varm att greppa. Hanterbar, men inte bekväm. När vi kör 3dmarks stresstest av spelgrafik, det vill säga maxbelastning av grafiken, och hög belastning av processor, varnar mobilen för överhettning och testet avbryts.
Xiaomi 12T Pro har en amoled-skärm med en udda upplösning, inte 1080p eller 1440p, utan något mitt emellan, med 1 220 bildpunkter på bredden. Det ger i alla fall den stora skärmytan en utmärkt skärpa, och med oled-teknik får du både rika färger, utmärkt färgkorrekthet, och perfekt kontrast. Det är ett vagt grönt skimmer i bilden i snäva vinklar, något som just har med Gorilla Glass 5 att göra, men inget som stör i normala betraktningsvinklar. Pekresponsen är snabb och med dynamisk bildfrekvens i steg mellan 30 och 120 Hz är bildupplevelsen och kontrollen alltid jämn och direkt.

Ljusstark och ljudstark nog
Toppljusstyrkan i skärmen är lägre än de bästa konkurrenterna, runt 500 cd/m2 i normalfall, eller upp till 900 som mest för hdr och automatisk boost utomhus. Det blir aldrig oläsligt i starkt solljus, men den klarhet som vi får med till exempel en Iphone 14 Pro eller en Pixel 7 Pro kommer vi inte upp i. Ute ur solskenet är det dock fullgott med ljus för allt, och skärmen har också stöd för både Dolby Vision och hdr10+, samt rätta mjukvarustödet, så du kan få bra hdr-upplevelse med de flesta videotjänster.
Du får också kraftfullt och välbalanserat stereoljud ur telefonens inbyggda högtalare. Det är inte direkt kristallklart och rent, diskanten tappar detaljer och basen saknar fyllighet, men har du inte extra kräsna öron så får du en fullt godkänd ljudupplevelse, speciellt för filmer.
Ljudsystemet stödjer Dolby Atmos, och vi rekommenderar att du har det påslaget både för filmer med äkta Atmos-audio och som ljudförbättring av andra ljudkällor som musik. I vissa mobiler och även tv-apparater har vi märkt att Atmos-ljudförbättring dämpar detaljer i ljudet, men inte här. Allt det gör med vanlig stereo-musik är förbättrar basen. Det uppskattas.

Bättre kontroll på jättesensorn
Det är givetvis kameran som är stora nyheten i den här mobilen. Här sitter samma 200 megapixel jättesensor från Samsung som vi först såg i Motorola Edge 30 Ultra. Utöver den är det sedan mer mellanklass-vibbar på resten av kamerorna, en åtta megapixels vidvinkel och en två megapixels makro, som bägge tar godkända men inte nämnvärt bra bilder. Vidvinkeln är egentligen bara bra för landskapsbilder i dagsljus som blir snygga, men tappar i dynamik och färgkontroll när det skymmer på.
Så allt fokus på stora huvudkameran, som Xiaomi istället lyckas hantera överraskande bra. Efter vårt test av Motorola Edge 30 Ultra blev vi tveksamma till hela tanken på en så här högupplöst sensor i en mobil då den var frustrerande seg att använda. Här är de problemen som bortblåsta, och vi siktar, fokuserar och fotar snabbare och mer pålitligt.
Den slår vanligen ihop 16 pixlar till en och levererar 12,5-megapixelbilder, med utmärkt dynamiskt omfång, neutral färgtemperatur, och minimalt med brus även på kvällen. Möjligen är färgmättnaden onaturligt uppskruvad, men om du uppskattar det eller mer naturlig blekhet är en smaksak. Det den inte riktigt hanterar är rörelseoskärpa när det blir mörkt. Där behövs en stadig hand, men annars har vi inget att klaga på.


Stor bild ger nya möjligheter
Men även när vi sätter kameran i fullt 200-megapixel-läge är kameran smidig att använda. En sådan bild kan vi sedan manuellzooma i och hitta mängder av detaljer. På riktat nära håll blir bilden grynig och vi ser att mjukvaran försöker kompensera för en del mikrorörelser och lägger på mycket artificiell skärpa, men det är imponerande hur mycket vi kan beskära och förstora i en bild med bra nog kvalitet.
Du kan också ta bilder med mer beskedlig 50 megapixlars upplösning. Det kan faktiskt i vissa tillfällen se snyggare ut att manuellzooma i de fotona, då de inte blir lika hårt artificiellt behandlade på pixelnivå. Xiaomi har en rolig, och ibland användbar, funktion i sin egna fotoapp, med vilken den automatiskt gör beskärningar och utsnitt ur 50- och 200-megapixelfoton med hjälp av objektigenkännande ai. Det kan snygga till ett dåligt måttat porträtt eller ibland beskära ut olika delar av bilder till separata foton.
Du kan också filma snyggt med följsam stabilisering i upp till 4k-upplösning, och med kapabla mikrofoner med välbalanserad brusreducering är det lätt att få till ett bra klipp. Det går att filma 8k, men då får vi två problem, ingen stabilisering alls, och snabb överhettning av mobilen. Så det känns rätt så poänglöst att läget ens finns.

Plus och minus för batteriet
Högupplöst videofilmning är en av de saker som slukar batteri, och därför är det ett plus att Xiaomi har ökar batteristorleken till 5 000 milliamperetimmar i 12T Pro från 4 500 i 12 Pro. Med strömsnålare systemkrets borde vi se stora resultat. Det gör vi inte. Vi ser resultat, men de är mindre än vi hoppats på. Skärmljusstyrka ser ut att vara en större faktor i den här mobilen än de flesta. Medan tiden för att strömma film på full ljusstyrka bara är knappt godkänd, är tiden för blandad surf på dämpad skärm bättre.
När det är dags att fylla på batteriet gör du det förslagsvis med den medföljande massiva 120-Wattsladdaren med proprietära laddtekniken Hypercharge. Då kan du få fullt batteri på mindre än en halvtimme. Det är imponerande, men innebär också att laddaren är en massiv kluns du inte vill bära med dig.
Telefonen kommer med Android 12 och är utlovad tre generationer Android-uppdateringar utöver det. När en uppdatering till nya Android 13 kommer är i dagsläget oklart, men med tanke på att Xiaomi först behöver anpassa egna MIUI-gränssnittet till det så är det inget att vänta sig omedelbart.

Ytterligare ett prisvärt alternativ
Prisklassen under de tokdyra topptelefonerna börjar bli riktigt intressant. Oneplus 10T, Asus Zenfone 9, Motorola Edge 30 Ultra, nya Pixel-mobilerna och denna visar att du kan få mycket mobil med alla goda egenskaper du behöver utan att behöva ruinera dig med femsiffrig prislapp på mobilen. Visst, du får stå över en och annan funktion eller ett enskilt benchmark-mål, men det är inte saker som du verkligen behöver.
Utmaningen för tillverkarna är att satsa på det viktiga och spara smart. Vissa mobiler lyckas bättre än det än andra. Xiaomi 12T Pro har ett pressat pris även bland dessa mobiler, men lyckas bra med att erbjuda rätt saker för pengarna. Den är dock inte problemfri. En tendens till överhettning irriterar och kan bli ett hinder för viss typ av användning, och batteritiden är inte så lång som vi hoppats på från det stora batteriet.
Specifikationer
Produktnamn: Xiaomi 12T Pro
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 730 900 MHz
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,67 tum amoled, 1220×2712 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 200 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med MIUI 13
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare i skärm
Batteri: 5 000 mAh, 13 tim 15 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 32 tim samtal
Batteriladdning: 120 W usb (HyperCharge).
Storlek: 16,3 x 7,6 x 0,86 cm
Vikt: 205 gram
Rek. pris: 8 490 kr
Pris: 8 490 kronor hos webhallen
Prestanda
Antutu Benchmark: 1 075 998 poäng
Geekbench 5: 4 401 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 330 poäng
Geekbench 5 compute: 6 974 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 10 247 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 2 406 poäng
Lagring, läsning: 1 917,4 MB/s
Lagring, skrivning: 1 627,6 MB/s