Inför årets F1-säsong skrevs regelboken om och sporten fick se de största förändringarna på många år. Är det något som märks i årets F1-spel?
Av P-A Knutsson
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Suverän körkänsla
Matigt karriärläge
Ljuvlig grafik
Nackdelar
Förra årets story-läge saknas
Superbilarna och hela F1 Life Hub är ett tveksamt tillskott
COMMUNICATION WITH ONLINE SERVICES
Omdöme
F1 22 fortsätter i lika välbekanta som välgjorda spår. I år med ännu vassare grafik och fysik. Förra årets spännande story-del är tyvärr struken, och istället får vi leka F1-stjärna med lyxiga klockor och klumpiga superbilar. Vilket nedköp. Lyckligtvis är inramningen, karriärläget och inte minst körkänslan i toppklass.
Jag ställer in mina brukliga hjälpmedel och höjer motståndarnas skicklighet till en bit över normal. Därefter tar jag mig till Silverstone, hoppar in i en härligt orange McLaren och förbereder mig för start. Jag håller in kopplingen och varvar upp motorn. Röd, röd, röd, röd, röd – Kör! Jag gasar, jag spinner, jag kraschar. Min debut i F1 22 varar knappt en meter.
Faktiska förbättringar
Med en förvånad min ger jag starten ett nytt försök. Samma resultat. Jag går tillbaka till förra årets F1-spel och konstaterar att körkänslan är mycket bättre där. “Voffor gör di på detta viset?”, tänker jag samtidigt som jag återigen hoppar in i F1 22. Jag kör ett race, sedan ytterligare ett – och börjar så sakteliga inse hur mycket roligare F1 22 faktiskt är på banan. Tack vare en renoverad fysikmotor, och F1-bilar med annorlunda egenskaper, har racen blivit mer utmanande och kräver en större försiktighet.
Däcken reagerar mer realistiskt på underlag och slitage, och jag måste vara försiktig med gasen, bromsa i tid och inte ta stora risker vid omkörningar. Likaså blir curves livsfarliga med slitna däck eller om regnet strilar från himlen, samtidigt som det kan vara förödande att åka utanför en hyggligt upptorkad racinglinje.
Realism på lagom nivå
För den som vill ha det så, det vill säga. Personligen kör jag med de flesta hjälpmedel avstängda eller på en låg nivå – och överanvänder tillbakaspolningsfunktionen för att rätta misstag utan minsta pardon.
För den som vill ha en enklare upplevelse finns det, som vanligt, gott om möjligheter att anpassa hur krävande racingen ska vara. Vill du stänga av skador, suga fast bilarna i marken och förhindra all form av hjulspinn är det möjligt. Om du skrattar döden rakt i ansiktet och vill skapa en upplevelse som riktiga F1-förare skulle drömma mardrömmar om, går det också bra.
Formationsvarv och säkerhetsbilar
Det som gör F1-serien unik jämte många andra racingspel är däremot inlevelsen; det känns nästan som att jag är med i cirkusen på riktigt. Jag är med i ett team som inte har i den absoluta toppen att göra, jag får kämpa mig upp till en poängplats efter att ha försökt köra förbi en motståndare under flera varv, jag blir glad av att få ett gratis depåstopp med en lyckosam säkerhetsbil.
I F1 22 har Codemasters också lagt till smått interaktiva depåstopp och formationsvarv där spelaren själv får ta sig runt banan – eller se dessa delar precis som i en tv-sändning. Det är långt ifrån häpnadsväckande inslag, men hjälper till att ytterliga höja inlevelsen en gnutta.
Något som däremot drar ner inlevelsen en del är de andra förarna. De sköter sig bra för det mesta och det blir en del riktigt spännande dueller. Men det känns aldrig som det är något annat än just datorförare utan någon större koppling till de riktiga förarna; det är Verstappen och Leclerc som gör misstag, inte Stroll och Latifi. Å andra sidan beror det snarare på slumpen, din upplevelse kan mycket väl bli någon helt annan.
Bort med det goda, in med det tveksamma
Det stora tillskottet i förra årets Formel 1-titel var berättelsen Breaking Point, där spelaren fick uppleva rivaliteten mellan två teamkamrater från första parkett. Även om spelläget inte var perfekt, var det ett prima komplement till karriärläget.
I F1 22 är all form av story helt frånvarande, tråkigt nog. I år heter de hajpade nyheterna istället F1 Life och superbilar. I det förstnämnda kan spelaren skapa en avatar (en människa, inte de långa, blåa) och klä denne i fina märkeskläder köpta med vinstpengar eller mikrotransaktioner. Även någon form av bostad går att inreda lite smått – med betoning på både lite och smått. Sedan kan andra spelare komma och sitta in din virtuella soffa. Mycket mer spännande än så är det inte.
Inte heller superbilarna är något klockrent inslag, men inte heller värdelöst. Här kan spelaren köra tidstävlingar med topptrimmade gatubilar från Aston Martin, Ferrari, Mercedes och gänget, eller köra kortare uppdrag som hastighetstävlingar med samma fordon. Det är en rätt kul sidosyssla – med två problem. Dels är bilarna inte alls lika härliga att köra som F1-bilarna, dels finns gott om andra bilspel som gör ett betydligt bättre jobb med att visa upp dessa fartmonster.
Ditt team, din förare
Lyckligtvis spelar det ingen större roll eftersom det är i karriärläget din tid ska läggas. Även om karriärläget i mångt och mycket är välbekant vid det här laget, är det fortfarande bäst i klassen. Precis som de senaste åren får jag skapa och ta hand om mitt alldeles egna team. Från namn, färger och logotyp till sponsorer, motorval och andreförare. När säsongen startar får jag också välja aktiviteter mellan tävlingshelgerna, vilket kan ge allt ifrån utvecklingspoäng och pengar, till bättre (eller sämre) lagsammanhållning och högre anseende för teamet.
De flesta aktiviteter har både för- och nackdelar, så det är viktigt att faktiskt tänka efter vilka områden som behöver prioriteras. Att dra in massor med kosing och utvecklingspoäng spelar ingen större roll om avdelningarna är så missnöjda att tänkta uppgraderingar tar lång tid att utveckla och har en stor chans att misslyckas.
Men det är i racinghelgerna som större delen av tiden läggs. Innan själva tävlingen drar i gång finns en möjlighet att testköra bil och bana för att göra finjusteringar, samt utföra en rad olika tester såsom att köra varv efter varv i ett jämnt tempo eller minimera däckslitage och bensinåtgång. Avklarade tester ger i sin tur utvecklingspoäng som används för att till exempel förbättra bilens motorstyrka eller aerodynamik. Precis som förra året kan testerna simuleras fram, med varierat resultat, för de som inte orkar ta sig igenom alla tre träningspass.
Bäst i test – som kunde varit bättre
Med ypperlig körkänsla, finfin grafik, stora anpassningsmöjligheter och ett karriärläge som är fortsatt bäst i klassen har F1 22 en mycket fin grund att stå på. Det finns dock en del märkligheter som att Mercedes är snabba, Carlos Sainz vinner lopp och att förare i botten kan tilldelas Driver of the day.
Lägg därtill de konstanta COMMUNICATION WITH ONLINE SERVICES som dyker upp när jag försöker bläddra i menyerna. Jag är också lite orolig över att stora buggar patchades bort precis innan release; kan det vara ett tecken på att ovanligt många mindre problem fortfarande gömmer sig under huven?
Med det sagt; F1 22 är ett alldeles utmärkt paket för F1-fans och alla som gillar racing åt det mer realistiska hållet. Den enda stora önskningen jag har är att mer kraft läggs utanför karriärläget. Där har Codemasters testat lite olika sidosysslor från år till år, med blandat resultat. Årets nyhet faller inte helt platt, men halvt. Varför inte satsa på något mer unikt för F1 och liknande, till exempel W series – eller varför inte ett smakprov på Indycar?
F1 22
Testat: Juni 2022 Genre: Racing Utvecklare: Codemasters Utgivare: Electronic Arts Plattform: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, pc Testat på: Playstation 5 Storlek: 46 GB Release: 1 juli Pris: 628 kronor via Prisjakt