Galaxy Fold är en av årets mest omskrivna mobiler, och inte bara för att det är ett nytt koncept – en vikbar mobil med stor böjbar oled-skärm – utan också för dess skakiga start. Den var på väg att lanseras redan sent i våras, men Samsung drog i nödbromsen efter att flera tidiga användare rapporterat påtagliga hållbarhetsbrister.
Nu är den tillbaka, med en handfull små konstruktionsjusteringar som extra skydd i gångjärn och skarvar, bättre inkapslad skärmpanel och en stabiliserande metallplatta bakom skärmen. Du får också med en drulleförsäkring som gäller i ett år på köpet, så skulle olyckan vara framme har du lite extra trygghet, med reparation eller ersättning mot en självrisk. Ett skyddande mobilskal samt Samsungs true wireless-lurar Galaxy Buds medföljer också.
Galaxy Fold går nu att köpa i Sverige – på vissa ställen
Galaxy Fold har precis blivit tillgänglig för svenska kunder, men än så länge bara i ett fåtal utvalda butiker. Den finns i en Elgiganten-butik i Stockholmsområdet, men du bör boka ditt exemplar online först. Den kan också beställas via Telia eller Samsungs webbutik, men måste då hämtas ut i Samsungs serviceställen eller Telia-butiker i eller nära Stockholm, samt i Göteborg och Malmö. Galaxy Fold med sin vikbara skärm. Dessa begränsningar i tillgänglighet gör att det bara är ett fåtal som kommer lägga vantarna på produkten. Och det finns en annan orsak till det, det är verkligen inte en mobil för vanligt folk, med sitt pris på 23 000 kronor. Du behöver nog mer pengar än vett för att lägga de summorna på din mobil.
Eller så har du väldigt specifika behov som denna udda skapelse kan täcka. Det här är alltså lite av en hybrid mellan en extra kompakt surfplatta och en smartphone. En liten bok som är ledad på mitten och som antingen fungerar som en extra tjock telefon, då med en separat mer normal mobilskärm på utsidan eller utfälld till en tablet.
Flexibel skärm
Detta är möjligt tack vare flexibel amoled-skärmpanel som kan böjas så mycket att den nästan går att vika ihop. Men bara nästan, böjen blir någon millimeter bred. Ihopfälld har Galaxy Fold ett brett gångjärn på ena sidan och en millimetertjock glipa mellan de två delarna.
Det är lite osnyggt, och innebär fortfarande att damm, sand och fickludd kan smyga sig in emellan. Konkurrerande vikmobilen Huawei Mate X som precis har börjat säljas i Kina fälls ihop med böjda skärmen på utsidan istället, och kan därmed dubbelvikas snyggare och byggas smalare. Men det bör vara en betydligt ömtåligare enhet, med den stora skärmen konstant exponerad för slitage och repor.
Ihopfälld är Galaxy Fold smalare än en vanlig mobil, men som sagt tjock som två. De mindre måtten på bredden gör den dock fullt acceptabel att hålla i en hand för de tillfällen då du inte behöver jätteskärmen. Ska du bara ringa ett samtal eller läsa lite e-post ska du inte behöva fälla upp den i fullstorlek. Samsung vill ta det säkre före det osäkra, och inkluderar både skyddande skal och drulleförsäkring. Vid första uppstart får vi också ett gäng försiktighetstips. Det är väl menat, men kanske inte helt betyggande.
Liten skärm på utsidan
Skärmen framtill är annars på tok för kompakt för att vara praktisk. Den är i 21:9-format med 720 pixlar på bredden, och breda marginaler runtom. Det blir som ett miniatyr-fönster mitt på telefonen, och sådant som att använda ett tangentbord eller läsa något mer innehållsrikt än ett textmeddelande blir bara fånigt.
Det finns säkert goda tekniska orsaker till att skärmen inte är större, men någon praktisk upplevelse är den inte. Att slänga iväg ett snabbt svar på ett textmeddelande eller göra en snabb webbsökning blir frustrerande jobbigt.
Luren är påtagligt tung, vilket inte är så konstigt med tanke på att den är stor som två mobiler och rymmer en hel surfplatta på insidan. Men den är faktiskt inte mycket tyngre än en del blaffigare vanliga smartphones som till exempel Asus ROG Phone 2 eller den mest maxade Iphonen. Och trots att den är tjock som en snusdosa slinker den lätt ner i en byxficka och ligger bekvämt i handen.
Mjuk skärm på gott och ont
Den stora skärmen har inte glasyta. Det vore omöjligt med ett böjbart veck i mitten. Samsung kallar själva ytan för ett “polymer-lager”. Slår vi upp ordet polymer i en encyklopedi får vi veta att det helt enkelt är det vi i vardagen kallar för plast. Med det låter ju kanske inte lika coolt. Ihopfälld är Fold en bastant liten klump, men faktiskt trevlig att greppa. Nu kan plaster vara riktigt högkvalitativa som material, och ytan i Galaxy Folds skärm har en snygg yta och gedigen känsla under fingertopparna. Ytan är dock lite ojämn, vilket gör reflexer i den lite extra tydliga. Framför allt går det en tydligt rand just där den viks som är väldigt påtaglig om man vinklar skärmen en aning, både då den fångar reflexer, och ger oss rejäla skiftningar i kontrast och ljus. Sedd precis rakt framifrån är den nästan omärklig, men det krävs inte mycket för att den ska bli störande.
Skärmen är på 7,3 tum i bildförhållandet 4,2:3. Det är lite mer avlångt än de 4:3 som gamla bildskärmar en gång var, men bara marginellt. Skärmen är aningen avrundad i hörnen, och i ena hörnet sitter en påtaglig skärmflärp som rymmer selfiekamera och ett par andra sensorer. I de flesta appar är den inte i vägen, så utrymmet som är kvar antingen rymmer notifikationsfält eller blir svart och vi vänder plattan 90 grader. Men spelar vi till exempel film och spel i helskärm får vi en flik som tränger sig på.
Bildkvalitet i toppklass
Skärmpanelen i sig är en av Samsungs egna nya så kallade dynamic amoled-paneler med stöd för hdr10+ och utmärkta färgegenskaper som kan ställas till antingen srgb eller dci-p3-färgskala och det med god om än inte perfekt färgkorrekthet. Den har upplösningen 2 152 x 1 536 bildpunkter vilket ger övertygande punkttäthet.
Den är däremot inte lika ljusstark som vare sig skärmen på utsidan eller andra Galaxy-flaggskepp. Som mest får vi upp den i cirka 500 cd/m2 i auto-läge. Vi tycker oss också skönja ett visst ljusläckage runt pixlar som inte andra amoled-skärmar har. Det beror nog inte på själva panelen, utan på egenskaper i skiktet framför som reflekterar och sprider ljus annorlunda är ett Gorilla Glass.
Utöver en jätteskärm på insidan och en pytteskärm på utsidan har Galaxy Fold i stort sett samma rikedom av funktioner och egenskaper som andra Samsung-flagskepp. Den stödjer trådlös laddning i två standarder, har några av marknadens bästa inbyggda högtalare med Dolby Atmos-stöd, går att synka till träningsprylar med ant+ och plugga in till extern skärm och få skrivbordsgränssnittet Dex. Två skärmupplevelser. Stor och rymligt på insidan, i alla fall om du inte går till överdrift med parallella appar, och irriterande trångt på utsidan. Den har bara en fysisk sim-kortplats, men tack vare stöd för e-sim kan du köra standard-sim och e-sim parallellt. Ett par funktioner saknas i jämförelse med Galaxy S10- och Note 10-mobilerna. För det första är den inte vattentät och ip-klassad. Det är inte så konstigt då den har rörliga delar och leder. För det andra har den inte stöd för nya snabba Wifi 6.
Skippar Exynos
Galaxy Fold har ovanligt nog en Snapdragon 855-krets istället för Samsungs egna Exynos 9 som sitter i deras andra flaggskeppsmobiler. Det ger ingen enorm skillnad i prestanda, även om Snapdragon är den lite vassare av de två, både för cpu- och grafikprestanda. Det är vanliga 855:an istället för nya 855+ med upptrissad klockfrekvens, så Galaxy Fold får se sig slagen av mobiler som nya Oneplus 7T-serien och Asus ROG Phone 2. Samtliga ligger dessutom snäppet efter Apples nysläppta Iphones med A13-krets.
Oavsett vad är det fortfarande givetvis rejäla prestanda för precis allt du vill göra, från att spela eller filma högupplöst video till att spela de mest krävande spelen. Det du även får i Galaxy Fold är extra mycket ram-minne, hela 12 gigabyte, och snabb ufs 3.0-lagring som ger läshastigheter på över 1,5 gigabyte per sekund. Det gör en hel del för att bidra till en snabb och jämn upplevelse.
Galaxy Fold har dubbla batterier, ett i varje halva av enheten. Men de är inte enskilt enormt stora och totalt handlar det om 4 380 mAh kapacitet, bara marginellt mer än en Galaxy Note 10 Plus. Trots det lyckas de driva den stora skärmen imponerande länge. Vi strömmar video i helskärm på hög ljusstyrka från morgon till kväll utan att behöva leta efter ett vägguttag. Kamerorna har vi sett förr och de är lika bra här som i andra toppmobiler från Samsung.
Bekanta kameror
Kameran på baksidan är såvitt vi kan se exakt samma som i Galaxy S10 Plus, fast med nya rutinerna till vidvinkelkameran som gör videofilmning stabilare i senaste Note-modellerna. Det här är och förblir en av de vassare mobilkamerauppsättningarna, med hög kvalitet i de flesta lägen och behändig ai-driven automatik som hjälper till mer än den tar över.
Galaxy Fold utmärker sig genom att ha dubbla uppsättningar selfiekameror. En för när telefonen är ihopfälld och en annan för när den är uppfälld. I bägge fallen handlar det om en pålitlig men inte särskilt märkvärdig 10-megapixlare, fast i storskärmsläge får den sällskap av en extra lins för djupseende, vilket gör bokeh-läget bättre, det som Samsung kallar Livefokus.
Den stora frågan med den här produkten är givetvis vad du ska ha den till. Finns det tillräckligt många intressanta fördelar med en uppfällbar stor skärm för att satsa extra pengar på den, och stå ut med Galaxy Folds lite mer irriterande egenskaper? Skal som skyddar vanliga glasytorna medföljer. Det gör dock luren ytterligare lite tjockare.
Samsung Galaxy Fold träffar inte rätt
Det är onekligen en skön känsla att fälla upp den och få en extra stor skärm att läsa webbsidor, kolla in filmer eller spela spel, men det känns fortfarande lite otympligt att göra det på språng ute på stan, och skärmen är inte så stor att den är idealisk som tablet. Gör du det bara i hemmet kan du lika gärna skaffa en separat surfplatta istället.
Det mest intressanta med uppfälld skärm är det extra avancerade läget för delad skärm. Det är något som Galaxy-flaggskeppen haft länge, men har här byggts om lite så att du kan ha tre appar uppe samtidigt i två spalter på högkant. Du kan också koppla loss appar till enskilda flytande fönster, i stort sett hur många som helst, även om det snabbt blir jobbigt rörigt på skärmen.
En kul funktion är att du kan flytta innehåll mellan stor och liten skärm. Vanligen funkar det bara åt ena hållet. Kör du en app i stängt läge och fäller upp kommer samma app på stora skärmen. Åt andra hållet fungerar det inte direkt, du får själv välja ut vilka appar som ska ha den egenskapen ut en lista, detta för att du för det mesta ska kunna låsa Galaxy Fold och dölja privat information med en snabb ihopfällning. Många appar kan dela på utrymmet. Kanske lite för många, då utrymmet för varje enskild app gör överblicken halvdan. Men det är smidigt att placera ut och det går att skicka information mellan dem på ett behändigt sätt.
Omdöme
Med tanke på priset krävs det väldigt mycket för att vi ska rekommendera Galaxy Fold för ett köp. Den är tekniskt imponerande, men inga tillämpningar känns klockrena. Det är alltid någon påtaglig kompromiss. Det enda vi tycker är klockrent med den är ljudet, och även batteritiden övertygar. Med dessa två saker är ju inte poängen med Fold. Själva huvudfunktionen är mer en teknikdemo just nu, och lär behöva ett par år och upplagor på sig för att mogna. Konceptet behöver en killer-app, någon sorts tillämpning som gör den självklar och oumbärlig. Det ser vi inte någon ännu.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Galaxy Fold SM-F900F Testad: Oktober 2019 Tillverkare: Samsung Systemkrets: Snapdragon 855 Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz Grafik: Adreno 640 Minne: 12 GB Lagring: 512 GB Bildskärm: 7,3 tum amoled, 2152×1536 bildpunkter Extra bildskärm: 4,6 tum amoled, 720×1680 bildpunkter Kameror: 12 megapixel + 16 megapixel vidvinkel + 12 megapixel telefoto med led bak, 16 megapixel + 8 megapixel uppfälld , 16 megapixel fram Anslutningar: Usb 3.1 typ c Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc, ant+ Operativsystem: Android 9 med One UI Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dual sim (esim + nano), trådlös laddning (pma, qi), stöd för DeX, 1 års försäkring, Galaxy Buds, skal på köpet Batteri: 4 380 mAh, 16h 30min webbvideo (wifi), 19h 45min blandad användning (4g), ca 33h samtal (3g) Storlek uppfälld: 11,8 x 16,1 x 0,7 cm Storlek ihopfälld: 6,3 x 16,1 x 1,7 cm Vikt: 263 gram Rek. pris: 23 000 kronor Pris: Från 23 000 kronor hos Prisjakt. Se fler pris och operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!
*Ny version av Antutu Benchmark. Poäng ej jämförbara med våra tidigare mobiltester. Intressant koncept. Bra prestanda. Utmärkt ljud. Bra batteritid. Samsungs kvalitets-kameror. Fortfarande rätt så känslig. Gränssnitt och tillämpningar behöver vidareutvecklas. Stor och tung som telefon. Priset!