Expertbetyg
Fördelar
- Fin skärm och utmärkt ljud
- Snabba smarta kameror
- Smal och greppvänlig
- Fördelaktigt pris
Nackdelar
- Halkar efter i prestanda
- Blir snabbt varm
- En del bloatware
- Halvsnabb laddning
Omdöme
Xperia 5 IV är en sympatisk mobil med Sonys distinkta personlighet. Den ger dig de flesta av de funktioner som vi uppskattar i dyrare Xperia 1 IV. Som snabb, smart kamera och intressanta funktioner för både skapande och konsumerande av media, fast i behändigare format och lägre pris. Kamerorna är huvudattraktionen och trots enklare zoom levererar de hög kvalitet. Irriterande överhettning och dämpade prestanda håller dock telefonen från full pott i betyg. Men är du medveten om detta och gillar Sonys egensinniga stil kan vi absolut rekommendera den.
Bästa smartphone just nu – test av 5G-mobiler i toppsegmentet
Testad produkt: Sony Xperia 5 IV
Pris: Från 7 990 kronor via Prisjakt
Det var länge oklart om Sony skulle släppa en ny Xperia 5 i år. Företaget hade lyckats bra med att undvika läckor och då ingenting knystades om en kommande femma när toppmodellen Xperia 1 släpptes i somras var det flera som gissade att Sony ytterligare bantat ned sitt mobilutbud. Men icke sa nicke, för en månad sedan visades den nya mobilen Xperia 5 IV upp och nu finns den att köpa hos svenska butiker och operatörer.
Designen på Xperia 5 har inte ändrats nämnvärt mellan generationer, utan det är samma koncept som alltid, en mobil som är normallång, men smalare än de flesta. Sony fortsätter konsekvent att inte ha hål i skärmen för selfie-kamera och lägger istället till extra millimetrar på telefonens kortsidor, så att både framåtriktad kamera och framåtriktade stereohögtalare ska få plats.
Samtidigt gör Xperia-designen, med plan baksida och mestadels räta vinklar i ramen, att det får plats med mycket skärm och elektronik utan att det lägger till millimeter på bredden. Då skärmen dessutom redan är mer långsmal än de flesta, med bildförhållande 21:9, ger det ett påtagligt avlångt intryck.
Telefonen är vattentät med ip68-klassning, stabilt byggd med en stram aluminiumram och Gorilla Glass Victus i både skärm och i den mattpolerade baksidan. Du får alla saker som vi förväntar oss från Sony, som separat knapp för kamerakontroll samt simkortssläde som inte behöver en pin för att öppnas. Den har också, som en av rätt så få mobiler i toppklass, fortfarande kvar hörlursuttaget.

Många tusenlappar billigare
Tanken med Xperia 5 är att du ska få grundkvaliteten från Xperia 1 i en kompaktare och billigare mobil. Med ett pris på 9 990 kronor lever den upp till det, då Xperia 1 kostar smått hisnande 13 990 kronor. Du får här mindre minne, åtta gigabyte istället för tolv, och 128 gigabyte lagring på den modell som säljs i Sverige, jämfört med 256 gigabyte för Xperia 1. Inte heller 256 gigabyte är direkt mycket för en mobil i den här prisklassen och med bara 128 gigabyte finns det en viss risk att du fyller upp det, om du är flitig filmare. Du kan dock stoppa in ett mikro sd-kort på en av mobilens två sim-platser.
På den prisnivån placerar sig Xperia 5 IV som konkurrent till exempelvis den nyligen släppta trion Asus Zenfone 9, Oneplus 10T och Motorola Edge 30 Ultra. Men på en punkt ligger den steget efter, här sitter inte den allra senaste Snapdragon-kretsen 8+ gen 1, som släpptes under sensommaren, utan 8 gen 1. Det innebär 15 till 25 procent beskedligare prestanda beroende på arbetsuppgift. Och även när vi jämför med mobiler som har precis den processorn får vi konsekvent lägre resultat i prestandamätningar, inklusive Xperia 1. Telefonen har också en tendens att bli varm, framförallt ramen, under hög belastning med sådant som högupplöst filmande eller spel.
Den bästa telefonen att jämföra den med är kanske Samsung Galaxy S22, som också den ligger efter de bästa mobilerna i prestanda, som också har kompakt design och ett jämförbart pris. Att kalla någon av dem för långsam vore ju fortfarande lögn, och i de allra flesta fall får vi här en rapp och direkt upplevelse i allt vi gör. Till synes stabil uppkoppling, både på 4g, 5g och med wifi 6 eller wifi 6e, och en av marknadens bästa vibrationsmotorer för haptisk feedback, bidrar till en pigg upplevelse.,

Skärm med färger
Det gör också skärmen med en bildfrekvens på 120 Hz. Du får dock inte automatisk kontroll på frekvensen, i 120-läge kör den 120 Hz konstant, något som givetvis till viss del påverkar telefonens strömförbrukning. Vi kör under vårt test på 120 Hz i vardagen och går ned till 60 Hz manuellt för filmvisning.
Det är en oled-panel med 1080p-upplösning, som tack vare sin långsmala form har extra pixlar och därför inte kallad för fhd utan fhd+. Här får du inte samma ljusstyrka som Xperia 1 kan visa upp, utan relativt beskedliga nivåer strax under 700 cd/m2. Det är med oled-panelens utmärkta kontrast fortfarande tillräckligt för funktionell användning i solljus, men vi tappar dynamiken vid visning av hdr-bild som Xperia 1 och många andra toppmobiler kan leverera.
Det är fortfarande bra hdr-stöd i skärmen med hdr10-certifiering och framför allt extra stor färgrymd enligt bt.2020-standard. Det innebär större omfång än dci-p3, som är vanligast i mobiler. Särskilt gröna toner kan lyftas fram mer nyanserat om du har rätt bildformat. Sonys utmärkta Creator-läge för film, inbyggd uppskalningsteknik, både för låg upplösning och sdr, samt bra möjlighet att på egen hand justera vitbalans, bidrar till en bra upplevelse, men du kan behöva meka en hel del med inställningarna för att få till det perfekt.

Du får kraftfulla stereohögtalare med högklassigt, detaljerat ljud, och många olika valmöjligheter för att kontrollera det. Tittar du på film kan vi rekommendera att du aktiverar Dolby Audio för extra luftigt ljud, men vi föredrar faktiskt att ha det avslaget för att lyssna på musik, då det äter upp en del detaljer i diskanten, och det är tillräckligt med tryck och fyllighet i bas och mellanregister även utan.
Bantad kamera som ändå levererar
Vad som främst skiljer Xperia 5 från Xperia 1 är kameran. Du får tre kameror på baksidan, där de första två är identiska med de som finns i Xperia 1, medan zoomkameran är betydligt enklare, med fast brännvidd, där Xperia 1 har en unik konstruktion med mekaniskt ställbar optik. Om det är anledningen till ett avhyvlat pris på flera tusen kronor tycker vi det är en bra kompromiss. Zoomen tar fortfarande snygga och skarpa bilder.
Sony använder genomgående 12 megapixel Exmor RS-sensorer i alla kameror. Dessa utmärker sig med extra snabb hantering, och är en bidragande orsak till Xperia-mobilernas utmärkta fokus med finesser som ögonspårning, numera tillgängligt på alla brännvidder och även för filming, och förutspående fokusering för rörliga objekt när du plåtar ögonblicksbilder.
Det känns instinktivt udda att ”bara” få så pass få pixlar, när andra mobiler som rutin har sensorer runt 50-megapixel-strecket eller mer. Även de ofta från Sony. Men Sony prioriterar snabbhet över upplösning i sina mobiler, och en systemkameraliknande nivå på den manuella kontrollen, och vi måste säga att det faktiskt fungerar alldeles utmärkt. Med tanke på att andra mobiler som standard spar undan bilder i samma 12-megapixelstorlek. Då vi för övrigt inte ser ut att tappa kvalitet, klagar vi inte.

Tappar i mörker
Det vi däremot saknar här är den ToF-sensor som Xperia 1 har. Den gör att vi inte får samma utmärkt snabba fokushantering när vi fotar i mörka rum, och här kan vi inte förlita oss på den vanliga träffsäkerheten sensorerna. Med en stadig hand blir slutresultatet dock fortfarande bra. Avsaknaden av ToF ser inte ut att påverka hur bra kameran tar så kallade bokeh-foton.
Kameran har inte den där extremt intensiva upplyftningen av ljusnivån i mörka miljöer som en del andra kameror, men det är inte egentligen negativt. Här ser bilder mer ut som verkligheten, fast på bekostnad av lite dynamik i mörka ytor. Sony lyckas istället leverera en välbalanserad bild färgmässigt, viket de flesta andra kameramobiler kämpar med i mörker.
Med ett stort batteri på 5 000 milliamperetimmar får vi bättre batteritid i Xperia 5 än i Xperia 1. Det känns logiskt, eftersom den har en mindre, lägre upplöst och inte lika ljusstark skärm att driva. I jämförelse med andra konkurrerande mobiler håller den godkänd nivå. Det finns de som klarar betydligt längre driftstid i vissa moment, som aktiv filmströmning på ljusstark skärm, medan Sony tar igen det på andra punkter.
Godkänd batteritid, halvbra laddning
Batteriladdningen hör till en sak som Sony bestämt sig för att inte satsa på. Du kan ladda den via usb med en usb pd-kompatibel laddare med upp till 30 watt. Då tar det en timma och tre kvart för en full uppladdning. Det är godkänt snabbt, men långt från de konkurrenter som satsar på egen snabbladdning och ibland kan toppa upp sitt batteri på en halvtimme. Och du får ingen laddare på köpet, utan det får du ordna själv. Du kan också ladda trådlöst, vilket inte gick med förra årets modell.

Tyvärr var Android 12 och inte 13 den senaste skarpa Android-versionen när Xperia 5 IV lanserades. Och Sony har inte den mest generösa uppdateringspolicyn i branschen. Du är lovad två nya generationer av Android och tre år av säkerhetsuppdateringar. Det egna gränssnittet Xperia UI har överlag en design som inte skiljer den mycket från original-Android, men du får flera gränssnittsfunktioner. Den mest användbara är smartare hantering av delad skärm, vilket är mycket användbart på den avlånga skärmen. I en egen sidomeny kan du ladda grupperade appar i två fönster samtidigt.
Du får också flera bonusappar. Inte minst för halvproffsigt fotograferande, filmning och ljudinspelning. Den vanliga kameraappen ger redan mer systemkamerakänsla än de flesta. En annan rolig app är Bravia Core, som ger dig tillgång till ett urval av Sony Pictures filmbibliotek, och möjlighet att köpa och strömma många av deras senaste filmer i hög kvalitet. Sedan är det också tyvärr överfullt med bloatware och tredjepartsappar. Många av dessa går att välja bort vid installation, men långt ifrån alla.
Kan mycket, men konkurrensen är hård
Med trådlös laddning under bältet kan vi bocka av det mesta som en modern toppmobil ska ha och vi hittar inget uppenbart som Xperia 5 IV saknar. Den har tillräckligt med prestanda för att inte trampa i klaveret, även om det finns bättre, den har högklassig konstruktion med ip68-klassat vattenskydd, den har modern mobil uppkoppling i form av wifi 6e och 5g, den har högklassig kamera med fullt zoomomfång, den har en snygg oled-skärm samt den har utmärkt ljud och stereohögtalare.

Men räcker det? Formatet är inte det mest kompakta, och du får den ännu mindre och betydligt mer kraftfulla Asus Zenfone 9, som också den har superintressant kamera, till samma pris. Det som gör att det lyfter för Sony är dess intressanta egenskaper för medieskapande. Utöver foto- och film-apparna, med proffsvibbar, finns här också en virtuell ljudstudio i miniformat, som tillsammans med ovanligt bra inbyggd mikrofon kan bli användbar både för musiker och podd-skapare. Tyvärr är det bara mycket enkel funktion i appen, om du inte betalar och abonnerar på en premiumtjänst.
Om du verkligen är en fan av Sonys mobiler, uppskattar dess många unika lösningar och egenskaper, då är det här en utmärkt och värdig uppföljare till tidigare modeller. Ska du bara ha en snabb och redig Android-mobil och lägger mer vikt vid andra saker, då kan det finnas smartare val.
Specifikationer
Produktnamn: Sony Xperia 5 IV XQ-CQ54
Testad: September 2022
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 730
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,1 tum oled, 1080×2520 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 2,5x telefoto med led bak, 12 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med Xperia UI
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare på sidan, vattentålig (ip68)
Batteri: 5 000 mAh, ca 19 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 21 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 28 tim samtal
Batteriladdning: 30 W usb (usb pd), trådlös laddning (qi). Laddare ingår ej.
Storlek: 15,6 x 6,7 x 0,82 cm
Vikt: 172 gram
Rek. pris: 9 990 kr
Pris: Från 7 990 kronor via Prisjakt
Prestanda
Antutu Benchmark: 743 829 poäng
Geekbench 5: 3 320 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 177 poäng
Geekbench 5 compute: 4 962 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 10 247 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 2 406 poäng
Lagring, läsning: 1 416,5 MB/s
Lagring, skrivning: 803,6 MB/s MB/s