Eztracker Guardian har en bra storlek och visar korrekt position på en karta, men vägen dit och det runt omkring lämnar en del att önska när det kommer till användarvänlighet. Den lever inte upp till produktbeskrivningen. Läs vårt test av gps-trackers
Den här gps-spårsändaren är liten och behändig. Den har en larmknapp som kan programmeras att ringa upp ett nummer om användaren är i nöd – skulle ju kunna vara perfekt till barnen eller familjemedlemmar som kan behöva extra hjälp. Men Eztracker Guardian G2 lever inte upp till sin egen produktbeskrivning. Det är tyvärr inte alls enkelt att komma igång.
Krånglig spårning
Eztracker säljer flera så kallade trackers och tillsammans med deras live-spårningstjänst känns det hela väldigt riktat mot företag som exempelvis vill hålla ordning på en flotta av lastbilar eller liknande. För en privatperson som vill spåra sin bil, hund eller mormor är det överväldigande och krångligt. Att den skulle fungera för privat bruk var vår utgångspunkt när vi letade upp den här för test och det är också så de själva beskriver den i produktbeskrivningen.
Du kan köpa Eztracker Guardian med sim-kort och livespårningstjänsten, eller välja att skaffa ett eget sim-kort, förslagsvis något kontantkort. Livespårningen har en månadsavgift som börjar från 149 kronor och beror på vilken bindningstid du väljer. Du kan välja mellan 6–24 månader.
Vårt testexemplar kommer förinstallerad med sim-kort från den hjälpsamma supporten (tur de är trevliga också eftersom vi behöver ha kontakt med dem flera gånger för att räta ut frågetecken) och ska alltså gå att spåra i webbgränssnittet och via en mobilapp.
Svårt att ställa in notiser
Webbgränssnittet är inget för nybörjare och fullt av överflödiga funktioner för dig som vill se var hunden är någonstans, eller om tonåringen kommit hem ordentligt. Här finns körjournaler och allt som behövs om du har flera fordon i professionell drift.
Det är också här det är tänkt att du ska ställa in vilka notiser du vill få, men trots flera försök lyckas vi inte få några notiser att dyka upp i mobilappen. Till slut får vi mail, men det hela är alldeles för omständigt och svårt att förstå. Här är en av dialogrutorna vi behöver klicka oss igenom för att få några notiser. Förutom webbgränssnittet kan du skicka sms-kommandon till enheten för att göra olika inställningar – det fungerar men känns onekligen väldigt gammaldags i dagens värld med användarvänliga snygga appar för allt.
Kanske lockar det här dig som är less på att leta upp rätt app för rätt sak, du behöver bara skicka ett visst kommando till enhetens nummer för att få tillbaka ett sms med en länk som visar puckens nuvarande position. Appen är betydligt enklare, så det känns lovande till en början. Men den är enbart på engelska och saknar inställningsmöjligheter, du är hänvisad till de där sms-kommandona eller det krångliga webbgränssnittet. Trots att det finns ett menyalternativ för notiser får vi inga alls, trots flera försök att ställa in det via webbgränssnittet.
Manualen är på svenska, men svarar inte på alla våra frågor. Det framgår exempelvis inte särskilt tydligt vilka funktioner som kräver ett eget kontantkort och vilka som fungerar med Eztrackers egna sim-kort. Vi konstaterar till slut att du behöver använda ett eget sim-kort om du vill kunna ringa till/från enheten (sos-knappen och avlyssningsfunktionen kräver således eget sim-kort).
Ja, avlyssning ja. Eztracker Guardian har också en avlyssningsfunktion, så om du har ett eget kontantkort i kan du ringa upp enheten och höra vad som händer. Funktionen känns inte helt oproblematisk, men kan säkert komma till nytta i vissa sammanhang. Det går inte bara att ringa upp enhetens nummer dock, först måste du skicka ett sms-kommando för att stänga av spårningen och när du lyssnat klart måste du skicka ett nytt kommando för att kunna spåra den igen.
Batteritiden är upp till en vecka, men behöver du platsuppdateringar så ofta som var trettionde sekund blir det snarare ett par dagar. Det följer med en magnetisk laddsladd som sitter underligt löst. Det känns nästan som att den inte passar, men laddar gör den så länge den får ligga i fred.
Eztrackers system fungerar förmodligen bättre för företag som kan ta hjälp av både it-avdelning och support för att ställa in allt korrekt, men för privatpersoner finns det bättre alternativ.
Specifikationer
Tillverkare:Eztracker Testad: juni 2022 Kommunikation: gps/agps/lbs, gsm, 3g Storlek: 50 x 50 x 20 mm Vikt: 46 gram Batteritid: upp till en vecka, uppladdningsbart batteri 1000 mAh Geofence: ja Pris datatrafik: 24 mån Eztracker livespårning i EU 149 kr/mån, eller köp utan och välj eget sim-kort. Vattentålighet: IPX6 Pris: 1 599 kronor hos Prylstaden