Expertbetyg
Fördelar
- Effektiv och snabb rengöring
- Både dammsuger och våttorkar
- Driftsäker, avancerad ai som snabbt identifierar och undviker eventuella hinder
- Prisvärd, sett till konkurrensen
Nackdelar
- Når inte hela vägen in i hörn
- Relativt liten behållare
Omdöme
Ecovacs är en av de mest mångsidiga och smarta robotdammsugare vi har testat. Framför allt med tanke på prislappen och den imponerande batteritiden. Den rengör effektivt tillika snabbt, och appen är både logisk och användarvänlig. Den avancerade ai:n samt det extra moppsystemet är guldkorn värda att lyfta fram. En annan kul funktion är den inbyggda kameran i fronten med vilken du, via appen och från distans, kan serveras en videostream i realtid från hemmet.
Test: Bästa robotdammsugare
Testad produkt: Deebot Ozmo T8+
Pris:Från 7 999 kronor via Prisjakt
Vi har haft förmånen att få testa städrobotar sedan drygt tio år tillbaka och har således sett en och annan modell passera. De initialt relativt få modellerna som lanserades i början av 2000-talet var onekligen ”ointelligenta”. Ultraljud var den vanligaste tekniken för att roboten skulle kunna undvika hinder och ni minns säkert att man var tvungen att placera ut magnetremsor för att hålla den borta från ytor som inte skulle städas, och för att de inte skulle trilla nerför trappan.Numera är städroboten ett nästan självklart inslag i våra hem, utbudet är enormt och de finns i olika prisklasser. Tekniskt sett går det nästan inte ens att jämföra dagens modeller med de äldre pionjärerna.
Uppkoppling med wifi är en självklarhet, liksom att du har möjligheten att få ditt hem kartlagt för att sedan kunna välja vilket rum som ska städas och när. Det finns till och med modeller som tömmer sig själva och att de kör fast i något hinder tillhör ovanligheterna.

En av de bästa modeller vi testat hittills
Flertalet av de mer namnkunniga tillverkarnas städrobotar på marknaden är bra på det mesta, i alla fall sett till respektive toppmodell, men frågan är om vi tidigare stött på en mer komplett modell än Deebot Ozmo T8 AIVI.
Sett till designen liknar Deebot Ozmo T8 AIVI vilken budgetmodell som helst och ser ut att kunna vara stöpt i samma form som exempelvis Roborock S6 Max V, med det karakteristiska uppstickande ”bunkertornet” placerat på ovansidan.
Installationen är enkel. Ladda ned en app, följ anvisningar och roboten är redo för sitt första uppdrag. Deebot Ozmo navigerar och kartlägger ytorna med hjälp av laser och efter en första runda får du sedan hemmet visualiserat i form av en detaljerad karta.
Systemet har delat upp hemmet i olika sektioner (rum) som du sedan kan namnge, exempelvis ”Bedroom” och ”Kitchen”. Det går även att sammanslå en eller flera sektioner till en enda yta.

Appen i sig är både enkel och användarvänlig. Här finns olika hjälpmedel för att anpassa hemmet för en så effektiv städning som möjligt: virtuella väggar som förhindrar roboten från att navigera inom ett visst område liksom ”no mop zone”, där du markerar sektioner som ska undvikas vid moppning (ja, modellen kan även torr/våt-moppa, vi återkommer till det längre ned).
I appen ställer vi även in robotens städpreferenser, det vill säga vilket effektläge du föredrar respektive vätskeflödet vid våtmoppning, samt om ytan ska städas en eller två gånger.
Det går även att välja i vilken ordningsföljd rummen ska städas eller om det just denna gång enbart är ett visst område som ska dammsugas, exempelvis om du smulat ner under bordet. Då är det bara att i appen markera området på den virtuella kartan, placera roboten inom ramarna och låta den göra sitt för att sedan automatiskt åka tillbaka till laddningsstationen.
Effektiv och tystgående
Städningen sker systematiskt och den arbetar förvånansvärt tyst. Den har två sidoborstar som effektivt vispar in smuts längs kanter in mot mitten för att sedan sugas upp. Och för att vara rund till formen klarar modellen även inåtgående hörn riktigt bra, om än inte perfekt. Trösklar liksom tjockare mattor (i detta fall 1,3 centimeter hög respektive lång lugg) har den inga som helst problem med.

Deebot Ozmo T8:s avancerade artificiella intelligens (AIVI) gör sig påmind när det gäller avvägningar om ett hinder kan passeras eller inte och inte minst när det gäller att snabbt upptäcka hinder.
Skulle det ramla ned en, låt oss säga strumpa, precis framför robotdammsugaren regerar systemet direkt och rundar denna snyggt istället för att, som flertalet andra modeller vi testat, fortsätta framåt för att sedan fastna i hindret och avbryta städningen till dess du kommer till undsättning. Riktigt bra!
Deebot Ozmo T8 AIVI finns i två utföranden, antingen utan eller med automatisk tömningsstation (Ozmo T8 Plus) där den senare kostar ytterligare 2 000 kronor. Tömningsstationen kan även köpas separat, och då för 4 499 kronor. Slår du till på en sådan är det bara att ersätta befintlig dammbehållare mot en annan (ingår i paketet med tömningsstationen), i övrigt behöver du inte göra någonting utan systemet uppdateras automatiskt. Därefter töms roboten vid behov alternativt via ett knapptryck i appen. Dammet samlas i en påse i själva tömningsstationen som du sedan enkelt byter ut när den är full. En smidig lösning som ytterligare förenklar vardagen.
Gnuggar effektivt bort fläckar
Som nämnts ovan har Deebot Ozmo T8 AIVI även moppningsfunktion för att torka golven i samband med dammsugningen. Robotens bakstycke, som även består av en liten vattentank, kan lossas och kompletteras i underkant med en platta (Ozmo Mopping System) som i sin tur har en kardborrefästning avsedd för en rengöringsduk.
Det går med andra ord att antingen damm- eller våttorka golven. Roboten känner automatiskt av om moppanordningen är monterad och undviker därmed mattor under städpasset.

Vi har sett liknande lösningar tidigare och generellt fungerar de sisådär på fläckar, utan är mer tänkta som komplement för en effektivare dammupptagning, och vi blir inte helt övertygade i det här fallet heller. Vid våttorkning krävs oftast mer friktion för ett lyckat resultat, särskilt om fläckarna på golvet är intorkade.
Detta har även tillverkaren insett och till roboten ingår således ytterligare ett moppsystem, Ozmo Pro Oscillating System. Ett fristående system som ersätter det ursprungliga bakstycket när det ska användas.

Skillnaden är att den här moppen arbetar med elektriskt styrda högfrekvensvibrationer. Duken gnuggas fram och tillbaka i upp till 480 gånger per minut och resultatet är makalöst bra. Det ingår en tvättbar mikrofiberduk samt elva engångsdukar.
Specifikationer
Modell: Deebot Ozmo T8 AIVI
Testad: Januari 2021
Tillverkare: Ecovacs
Körtid: Upp till 180 min
Dammbehållare: 0,42 liter
Kartläggning: Laser
Kommunikation: Wifi
Tillhörande App: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Kompatibelt med Google Assistant/Amazon Alexa: Ja/ja
Mått: Ø 35,3 x 93 mm
Övrigt: Virtuella väggar samt no mop-zoner, oscillerande moppsystem
Rek. pris vid testtillfälle: 7 999 kronor
Pris: Från 7 999 kronor via Prisjakt