Grym design och en smart lösning som förenklar för alla som vill ha surroundhögtalare placerade bakom sig. JBL Bar 9.1 grejar mysigt och omslutande Atmos-ljud i ditt vardagsrum med en installation så enkel att ett barn klarar det. Vad JBL Bar 9.1 däremot inte ger dig är möjligheten att kunna justera ljudet. Läs vårt test av soundbars
Som namnet försiktigt antyder är det en himla massa högtalare i JBL Bar 9.1. Det sitter nio stycken i själva ljudlimpan. Fyra ovala element, två uppåtriktade fullregisterelement och tre stycken 0,75-tums diskanter. Att göra dessa sällskap är en rejäl subwoofer, utrustad med ett 10-tums element som utan problem kommer att få fönsterrutorna att skallra.JBL Bar 9.1 är Atmos-certifierad, vilket innebär att ljudet, så länge filmen har stöd för det, blir mer omslutande. En vanlig hemmabioanläggning är ett så kallat 5.1-system. Vilket innebär tre stycken högtalare framför dig, höger, center, vänster, två högtalare bakom dig och en subwoofer som står för alla bastoner.
Med Atmos har du två (ibland fler) högtalare som är riktade mot taket, vilket skapar mer ambience – en känsla av att ljudet omsluter dig. Generellt sett krävs det nästan alltid ett par satellithögtalare för att känslan verkligen ska infinna sig.
Vi har testat olika ljudlimpor som har Atmos men inga högtalare som ska placeras bakom dig – de förlitar sig helt på de uppåtriktade högtalarna för att skapa surroundljud. Och det fungerar, men inte helt. Lösningen är att köpa till högtalare för att placera dessa bakom dig. Fördelen med Atmos är att det är trådlöst, så det är rätt enkelt att placera högtalarna. Ett problem är dock det där med elkontakter. De är inte placerade där du vill att de ska vara och skarvsladdar är allt annat än kul.
Någon på JBL är ett geni
Det är här JBL tänkt till. JBL Bar 9.1 True Wireless Surround har två stycken uppladdningsbara och löstagbara högtalare fästade på ljudlimpan. Det är så genialiskt enkelt och samtidigt ingen (såvitt vi vet) som har gjort det tidigare. Du kan alltså få full surround hemma och allt du behöver är två elkontakter.
Högtalarna fäster sig i ljudlimpan via magnetiska kontakter och laddas vid behov. En laddning räcker cirka tio timmar. Om du vill ha högtalarna på väggen kan du ladda dem via usb. Det tar cirka tre timmar för dem att ladda fullt. Vi vet inte hur många laddningscykler batterierna klarar, vad det kostar eller om det går att byta batterierna när de en dag tar slut. Vad vi vet är att magneterna är tillräckligt kraftiga för att sitta kvar om du vill hänga limpan på väggen.Surroundhögtalarna fästs och laddas genom magenter. Sjukt enkelt och smart. Med högtalarna placerade bakom oss blir surroundupplevelsen bra mycket bättre än om du bara har en ljudlimpa. Känslan av att befinna oss mitt i en hop av arga zombies i Army of the Dead medan skotten ekar mellan högtalarna är hur cool som helst. Även en film med mer stämning än action, som El Camino, utnyttjar Atmos till fullo och du får bra mycket mer biokänsla hemma i soffan.
Någon på JBL är inte ett geni
Ljudet är generellt bra, men centerhögtalaren gör inte ett tillfredsställande arbete – det saknas mellanregister. Dessvärre finns ingen equalizer eller möjlighet att välja mellan olika ljudlägen för att justera detta. Visserligen har JBL varit vänliga nog att utrusta den här fjärrkontrollen med en knapp för basen, som går att ställa i tre fastställda lägen. Du kan också justera nivån på Atmos och surroundhögtalarna. Men annars är det inte mycket du kan göra.
Hur tänkte de? Nästan alla har olika preferenser för ljud. Måhända att JBL har en ljuddiktator som förtryckt ljudingenjörernas viljor? Genialiskt är det inte.
Smidig installation
Det är löjligt enkelt att installera JBL Bar 9.1. Plugga in den i kontakterna och det är klart. Det går att ansluta den till wifi om du vill, men det behövs inte.
Vad som bara är löjligt är antalet ingångar. En hdmi input, och en hdmi earc ut, en optisk ingång och en usb-port. Detta innebär att om du har en bluray-spelare, säg en Apple TV och kanske något till, så måste du välja vad som ska vara inkopplat alternativt fysiskt växla mellan dem. Det här ändå en ljudlimpa i premiumsegmentet som borde ha fler ingångar.
Ljuva utseende
En bra ljudlimpa ska antingen vara snygg eller vara så neutral att den inte märks. JBL befinner sig mellan de bägge. Den är stilren nog för att vara snygg samtidigt som den är neutral nog att inte märkas. Det är en gedigen konstruktion i aluminium utan krusiduller. En dold display sitter bakom högtalargallret. Subwoofern är dock en annan historia. Det är en rejäl pjäs som tar plats, å andra sidan får du en bashögtalare som inte skyggar för subsoniskt muller.JBL Bar 9.1 med löstagbara högtalare. JBL Bar 9.1 är en blandad påse med smarriga karameller och mindre smarrig Bridgeblandning. Designen och tänket med de löstagbara högtalarna är ju hur bra som helst! Subwoofern är grymt bra. Du får riktigt bra spridning på ljudet och skönt Atmos-ljud. Men om du vill justera ljudet är du rökt. För att strö mer salt i såren finns det ljudlimpor för halva priset med justerbart ljud.
Om vi enbart betygsatt designen och tänket med de löstagbara högtalarna hade det blivit full pott. Men då vi måste ta in pris, funktioner och inte minst ljudet kan betyget inte bli annat än en svag trea.
Specifikationer
Modell: JBL Bar 9.1 True Wireless Surround Testad: Oktober 2021 Tillverkare: JBL Anslutning: 1 x hdmi input, 1 x hdmi earc ut, 1 x optisk ingång, 1 x usb, bluetooth, Chromecast, AirPlay2, wifi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 GHz/5 GHz) Ljudfunktioner: Dolby Vision Ljudlägen: Nope Mått: Soundbar: 884 x 62 x 120 mm. Subwoofer: 305 x 440 x 305 mm. Löstagbara högtalare: 173 x 60 x 120 mm (per enhet). Vikt: Soundbar 3,64 kg. Subwoofer: 11,1 kg. Löstagbara högtalare: 0,72 kg/styck. Pris: Kostar 4 990 kronor hos Amazon Sverige