Det är två saker som ofta utmärker sig när vi testar tv från TCL: mycket ljud och konkurrenskraftigt pris. Så blir det också i denna på flera sätt spektakulära tv.
Hur bra blir mini-led i en lite billigare 4k-tv? Inte så dumt, visar det sig. TCL C825 har inte riktigt spetskvaliteterna i bildbehandling för att konkurrera i premiumklass, men en bra panel i grunden, och dessutom bra ljud. Med mini-led lyfter bilden, om än med ett par av teknikens tillkortakommanden extra tydliga. Frågan är bara om den kan stå emot konurrensen av billiga oled-modeller. Läs vårt test av tv-apparater med mini-led
2021-11-30: Betyg och omdöme justerat utefter efter ökad konkurrens i prisklassen från nya oled-modeller under året.
Det var inte någon av de stora tv-jättarna som Samsung, LG eller Sony som var först ut med mini-led, utan TCL. Redan hösten 2019 släppte man sin första modell som fick namnet X10 och bara fanns i 65-tumsformat. Den fick vi aldrig tillfälle att testa, men när en ny mini-led-tv från TCL släpptes i våras så har vi nu sett till att inte missa den. Den nya heter C825 och finns i 55- och 65-tumsstorlek. Den har ett pressat pris jämfört med X10, både 65- och framför allt 55-tummaren, som blir din för knappt 15 000 kronor (mot 20 000 kronor för 65-tummaren). Det är billigare än alla mini-led-tv från LG och i klass med Samsungs billigaste Neo Qled-modeller.
I skrivande stund är priserna på den dessutom ännu lägre i ett par stora svenska butiker, så det kan vara smart att hålla koll på om du vill spara ytterligare pengar. Innebär budgetpriser att det också är budgetkvalitet? Inte nödvändigtvis. Du får tumma på enstaka premiumkvaliteter, men inte alla. Och TCL lyckas erbjuda en hel del positivt.
C825 har en allt annat än diskret design – den är formgiven för att ta plats och synas. Den har en bred och bitvis kromglänsande ram, en glänsande metallist med en TCL-logga på under skärmen och en nästan fem centimeter hög soundbar-del i grå textil längst ned, även den klädd med en logga, denna gång från Onkyo, som bidrar med enhetens ljudsystem.
Just det är en av de saker som TCL kan räkna till sina pluspoäng. Det är en relativt enkel enhet för en tv; den har ”bara” 2.1-stereo, men den låter väldigt bra, oavsett om vi spelar spel, tittar på film eller spelar musik. C825 stödjer både Dolby Audio och DTS HD för extra stuns i ljudet och ökad rumskänsla. Det är 50 watts effekt i 55-tummaren, men 60 watt i 65-tummaren tack vare en extra kraftfull subwoofer.
Kamera ovanpå, om du vill
På ovansidan av tv:n finns plats för en kameramodul som också medföljer. Med den kan du använda din tv som videosamtalsstation. Förslagsvis med Google Duo som fungerar bra med Android TV.
Bildkvaliteten i kameran är inte fantastisk, men fullt funktionell så länge du har kontroll på ljuset i rummet. Det är valfritt att använda kameran, och den kan pluggas ut och ignoreras om du är orolig för att bli spionerad på. Tv:n vilar på en central, rektangulär fot som resten av tv-chassit mer eller mindre vilar på, någon centimeter över tv-bänken. Vill du istället väggmontera går det bra med vesa-fäste, men det bör noteras att den inte är särskilt smal baktill, utan har ett rejält påhäng i plast som lägger på flera centimeter. Med subwoofer placerad mitt baktill bör den inte heller sitta för tätt mot väggen. Alla anslutningar sitter dock lätt tillgängliga på ena långsidan, så de är lätta att nå.
Slår vi på C825 möts vi av en färgstark lcd-panel av va-typ, med en centimetertjock marginal till kanterna. Vi slås direkt av den djupa svärtan i mörka ytor, något som tidigare bara varit förärat oled-skärmar. Det är hela poängen med mini-led, att få till den där svärtan och kontrasten i bilden på ett mycket bättre sätt än tidigare. Många bra lcd-tv har haft lokal dimning, men ingenting som kommer i närheten av den kontroll du får med mini-led.
God kontrast, men seg respons
Fördelen med mini-led jämfört med oled är två saker. För det första är de generellt billigare än en bra oled-tv. Det finns i och för sig 4k-oled för runt 15 000 kronor, men då är de antingen mindre 48-tummare eller saknar andra goda egenskaper som C925 har, till exempel det grymma ljudet.
För det andra kan en tv med led-bakbelysning bli betydligt ljusstarkare än en oled. Det ger en ökad intensitet i detaljer vid visning av hdr-video. Det gör det också lättare att få en bra bildupplevelse om tv:n står i ett ljusstarkt rum. TCL C825 är långt ifrån den mest ljusstarka tv vi testat, och jämfört med dyrare toppmodeller som Samsungs QN95A håller den inte måttet, men i konkurrens med en oled i likande prisklass är det enorm skillnad.
Oled ger dock den bättre kontrasten på detaljnivå. Fördelen där är ju att du kan tända och släcka varje pixel individuellt, så du kan ha en helt ljus och en helt mörk pixel intill varandra. Det kommer aldrig att gå med en lcd-skärm, även om man kommer nära med mini-led. Så det blir fortfarande påtaglig så kallad blooming-effekt, men bara väldigt lokalt precis intill ljusa punkter.
Led-bakbelysningen är också lite långsam. Följer vi ljusa objekt på en mörk skärm, till exempel stjärnor mot en natthimmel, eller rullande sluttext till en film, så hänger dioderna inte med, och objekten blir därför mörkare. Vi kan dock konstatera att TCL sköter detta sämre än andra mini- led vi testat. Däremot ser den inte ut att ha lika många separata zoner som QN95A. Men då alla tillverkarna är förtegna på den punkten kan vi bara gå på det visuella intrycket. Här är den ljusa ytan runt en ljus pixel större. I många situationer håller C825 lika hög klass på bilden som dyrare konkurrenter.
Hög kvalitet i prisklassen
Bildmässigt håller C825 för övrigt bra kvalitet i sin prisklass. Bildprocessorn AIPQ gör ett stabilt jobb med uppskalning och bildoptimering, men det är ett litet steg upp till den fantastiska kvalitet i detaljer och rörelsehantering som vi sett i de allra senaste toppmodellerna från de stora tillverkarna i år. Det är heller inte att förvänta i en prispressad tv.
Det du får med AIPQ och som utnyttjas väl i C825 är samma smarta automatik som i flera topp-tv som kommit under året. De har helt enkelt blivit bättre än förr på att analysera innehållet som visas med hjälp av ai, och väljer bildläge samt finjusterar inställningar utefter det. För det mesta tycker vi att C825 träffar rätt både när det gäller ljud och bild om vi låter den kontrollera allt själv.
Är du riktig cineast och vill avnjuta filmer helt utan filter och förbättringsförsök från tv:n bör du dock slå på Filmmaker-läge manuellt. Oavsett läge kan rätt bildkälla se mycket bra ut. Du får stöd för alla viktiga hdr-format inklusive Dolby Vision IQ som kombinerar Dolby Vision med automatisk optimering av gammakurvor utifrån innehåll och ljusmiljön.
Vill du trixa med bildinställningar manuellt får du dock problem, det här är inte en tv för de allra mest tv-kunniga, och möjligheten till kontroll på detaljnivå är rätt så begränsad. Det har den gemensamt med Samsungs tv-modeller. En gång i tiden hade det varit ett klart minus, men för de flesta användare i dagsläget så är det viktigare att förinställda automatiken fungerar bra nog, och det gör den.
Full funktion, på vissa portar
Tv:n har det mesta du behöver för spelande. Rent tekniskt är alla dess fyra hdmi-portar av hdmi 2.1-typ, men det varierar hur många av standardens funktioner de stödjer. Två klarar av extra hög upplösning och bildfrekvens och en har earc-stöd. Övriga 2.1-funktioner som variabel bildfrekvens och låglatensläge ser också ut att stödjas.
TCL kör Android TV i sina bättre smart-tv, och här får vi det klassiska gränssnittet för det så som det sett ut i ett par, tre års tid. TCL flaggar dock på sin hemsida för att en uppdatering kan komma i framtiden som byter det till det nya Google TV-gränssnittet som till exempel Sony kör. Det är vanliga Android TV i C825 i skrivande stund, men uppdatering till Google TV-gränssnitt ska vara på väg. Utöver en handfull standardappar från Google är det inte så många förinstallerade på enheten, enbart Netflix och Prime Video, som också går att starta direkt från en av två medföljande fjärrkontroller. Du får en större med sifferknappar och en lite mindre och kompaktare utan. Bägge är slimmade, snygga och bekväma att hålla.
TCL har också en handfull egna appar. För test först ett par som gör det lättare att ansluta mobilen för att vara fjärrkontroll eller för att strömma bluetooth-ljud. Sedan har vi TCL Home som låter dig kontrollera vissa smarta hem-prylar via din tv. TCL är inte så etablerade på sådant i Sverige att det riktigt blir värt att utforska, men kan bli intressant med tiden.
Slutligen har vi TCL Channel, en gratis innehållsapp med ett bibliotek av filmer, filmtrailers, en handfull live-kanaler och diverse andra klipp och program som går att strömma. Det är precis som Samsungs liknande tjänst inte något överväldigande urval av premium-innehåll eller stora filmtitlar, men en kul bonus att utforska. Vem vet, du kanske hittar nya favoriter där?
Specifikationer
Produktnamn: TCL C825 Testad: September 2021 Tillverkare: TCL Paneltyp: Va-lcd Storlek: 55, 65 tum Upplösning: 4k uhd, 2160p Bildfrekvens: 40-120 Hz Lokal dimning: Mini-led Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision, Dolby Vision IQ Operativsystem: Android TV Ljud: 2.1, 50/60 W Anslutningar: 2 st hdmi 2.1 (earc på en port), 2 st hdmi 2.0, usb 2, lan, digital audio ut, hörlur Trådlöst: Wifi 6, bluetooth Mått (på bord): 122,7 x 25,5 x 77,2 cm Vikt: 20 kg Energiklass: G Väggfäste: Vesa 400×400 mm Pris: Från 7 996 kronor via Prisjakt (55 tum)