Det var i mitten av november som vi kunde berätta att en nederländsk återförsäljare hos marknadsplatsen Cdon plötsligt gått i konkurs. Då såg det mörkt ut för kunder som betalat för sina varor via direktöverföring, men inte hunnit få dem levererade. Cdon frånsade sig ansvar och hänvisade till Konsumentverket eftersom de själva – som marknadsplats – inte på pappret var en aktiv del i transaktionen mellan köpare och säljare.
Slutet gott – allting gott? I alla fall verkar det så i det aktuella konkursärendet. Totalt ska det röra sig om färre än 50 drabbade svenskar som gjort direktköp, men som nu alltså ska återse sina pengar.
Men nu har bolaget ändrat sig i frågan. De kunder som inte använt sig av någon form av kredit vid köp hos den konkursade handlaren (som då skyddas av konsumentkreditlagen) ska, trots Cdons inledande hållning, nu ersättas. Det kunde sajten Ehandel berätta redan förra veckan.
I dag följer Breakit upp med en intervju med Cdons vd Peter Kjellberg. Han har tidigare svarat korthugget eller inte alls på frågor från media (även oss på M3) angående konkursen, men öppnar nu upp lite mer om fallet. Det handlar om att man behöver skärpa vissa processer internt framöver, men också se över hur man kommunicerar sitt affärskoncept som marknadsplats gentemot kunderna.
“Nu löser vi de problem som våra kunder har, och ser till att de går därifrån skadefria”, kommenterar Peter Kjellberg saken till Breakit och betonar att Cdon i det aktuella fallet än vad som krävs rent juridiskt.