Moto Edge 20 är på många punkter lika bra som sitt storasyskon, men betydligt billigare. Att den också överträffar den på ett par mindre punkter är förstås ett plus. Den presterar bra i sin prisklass, håller hög kvalitet på det viktigaste och har en egen stil som både kan vara ett plus och ett minus, helt beroende på din smak. Bästa smartphone just nu – vi testar mobilerna i toppsegmentet
I årets upplaga av sin lyxigaste mobilserie Edge har Motorola lämnat det absoluta toppskiktet av dyra premiumtelefoner, för att istället konkurrera med fördelaktigt pris. Det gick sisådär med Edge 20 Pro, som visserligen har många goda kvaliteter, men hamnar i en prisklass där konkurrensen är för vass. Nu testar vi enklare Edge 20, och här lyckas Motorola hävda sig mycket bättre. Den kostar 4 990 kronor mot 6 990 kronor för Edge 20 Pro. Det innebär att den del saker är lite enklare. Framför allt har den lägre prestanda. Edge 20 är byggd på Snapdragon 778G 5G som ger den bra mellanklass-kraft. Vi har inte testat någon mobil med denna förut, och här ger den ett gott första intryck.
Nio av tio saker vi gör i vardagen med en telefon, från surf till kartnavigation och sociala appar, går lika smidigt här som på Edge 20 Pro eller andra ännu högre presterande mobiler. Det finns enstaka appar där skillnaden märks, men prestanda blir aldrig något avgörande problem.
Förutom kanske i spel, här sitter en betydligt klenare grafikkrets, som gör att de tyngsta och mest krävande Android-spelen inte riktigt hänger med. Spelar du inte spel på din mobil kommer du dock mycket långt med prestandan i Edge 20. Långsammare lagring kan också göra att enskilda appar tar någon extra sekund att ladda, men det kan vi helt klart förlåta med tanke på priset.
Det finns en 128- och en 256 GB-version av Edge 20, men i Sverige är det bara 128 GB som säljs. Det kan möjligen bli snålt för en del användare, då Edge-mobilerna inte erbjuder plats för utökad lagring. De har dubbla sim-kortplatser, men du kan inte byta ut en sim mot ett sd-kort vilket annars är vanligt.
Extra tunn mobil
De två mobilerna delar flera egenskaper, både på gott och ont. De har samma stora skärm, och samma mått på längd och höjd, och de delar många designdetaljer. Men Edge 20 är tunnare och lättare än Edge 20 Pro, bara sju millimeter tjock och med helt plan baksida i matt, glasliknande plast. Den har också enklare Gorilla Glass på framsidan, version 3 istället för 5. Tunn design och platt baksida, så när som på en stor kamera i ena hörnet. För extra stabilitet kan du trä på ett medföljande transparent skal. På bägge mobilerna sticker ett stort kamerahus ut på baksidan i övre vänstra hörnet, men här sticker den ut lite extra, tack vare den annars så tunna designen. Plana baksidan gör telefonen aningen kantig att greppa, men vi föredrar ändå den framför Edge 20 Pro, tack vare att vi här får påtagligt lägre vikt. Edge 20 finns i två färger, en gråvit kallad Frosted White och en mörkgrå med namnet Frosted Grey. Den har en vagt blå ton som är riktigt tilltalande.
Precis som på Edge 20 Pro stör vi oss lite på ovanligt högt placerade knappar på sidorna, men här sitter Google Assistent-knappen längre ner, så det blir en liten fördel till Edge 20 på den punkten. På-knapp är även fingeravtrycksläsare, och den sticker ut på sidan med en tydlig kant som gör den lätt att hitta. Trots liten yta registrerar den fingrar och identifierar oss snabbt.
Bra skärm, godkänt ljud
Skärmen är en av Edge 20:s bästa sidor, den stora, ljusstarka oled-panelen med perfekt kontrast, stort färgomfång, extra hög bildfrekvens och stöd för hdr 10+ är mer än vad vi förväntar oss utanför premium-prisklass, och den ger både en grym upplevelse för media och en stor bra yta för ordentlig överblick på webbsidor och produktiva appar.
Att den sedan gör Edge 20 till en av de bredaste mobilerna på marknaden är en smaksak. Det kan absolut göra den obekvämt klumpig att hantera för en del användare. Har du chansen rekommenderar vi alltid att du spanar in telefoner du ska köpa i en butik först, så att du kan få en känsla för hur de är att ha i handen. Om du inte är stensäker på vad du vill ha, vill säga.
På ett par överraskande punkter blir Edge 20 faktiskt en uppgradering mot Edge 20 Pro. Dels har den stöd för nya wifi-standarden wifi 6E, vilket inte Pro-modellen har. Det har antagligen att göra med olika inbyggt stöd i systemkretsarna, och i skrivande stund finns det inga wifi 6E-routrar till salu i Sverige så det är ingen enorm fördel, men ett plus i kanten för när du nästa gång uppgraderar ditt wifi. Motorola Edge 20 är allt annat än liten, men har du händerna för att hantera den belönas du med en utmärkt skärm. Dels har den aningen bättre ljud. Mono-högtalaren i Edge 20 Pro har plattare mellanregister och dämpad diskant. Här får vi en mer dynamisk ljudbild och passar bättre för att till exempel spela upp musik. Med så mycket annat som är det samma hårdvarumässigt mellan de två mobilerna tror vi inte att det handlar om en annan högtalare. Snarare kan det handla om att chassikonstruktionen råkar släppa fram frekvenserna från den bättre. Det är dock ingen enorm skillnad och det är fortfarande minuspoäng att det inte är stereoljud, men för en billigare mobil klarar den sig bra.
Mycket kamera för pengarna
Tre av fyra kameror i Edge 20 är samma som i Edge 20 Pro. Den har samma stora 108 megapixels huvudsensor och 16 megapixels vidvinkel. Utmärkta 32 megapixels selfiekameran på framsidan är också densamma. Vi var oroliga för att lägre prestanda i mobilen skulle påverka fotandet – Edge 20 Pro hade redan vissa problem med långsam slutare och autofokus vid mörkerfoto – men de beter sig likadant på den punkten, så det är fortfarande en nackdel, men inte en större nackdel här.
Och det som är bra med kameran kvarstår. Den levererar hög skärpa, behaglig dynamik och snygga färger i dagsljus, och är lätt att fota allt från landskap till actionbilder med. Det sista får du dock glömma om det blir mörkt, då den tar lång tid på sig att exponera och fokusera. Vidvinkelkameran är mörkare i tonen än huvudkameran och den svagaste i trion av sensorer på baksidan. Den levererar dock skarpa bilder med stor synfält i dagsljus, och kan dessutom användas för riktigt närgångna makrofoton.
Det som skiljer Edge 20 Pro och Edge 20 åt är att 5x teleskopzoom har ersatts av en kompaktare 3x telefoto. Den håller samma goda färgbalans, vi tror att det rör sig om samma sensor bakom, och den levererar även den fin skärpa vid optisk zoom, delvis tack vare optisk stabilisator, men mer tveksam kvalitet om vi zoomar vidare digitalt. Visst saknar vi den extra zoomningen från Pro-modellen, men inte så mycket att den är värd extra tusenlappar. Trippelkamera med både zoom och vidvikel är det inte många mobiler i denna prisklass som har. Och mycket få mobiler över huvud taget kombinerar det med att även erbjuda makrofoto. Det är hög ambition att ha både vidvinkel, makrofunktion och optisk zoom i en mobil i mellanklass. Ser vi på konkurrenter för under 5 000 kronor är det mycket sällsynt. Du får titta på äldre och prissänkta telefoner från förra året för att hitta en så komplett kamerauppsättning i en mobil till detta pris.
Trådlöst trubbel för skärmdelning
En av nyheterna i årets Motorola-mobiler är Ready For-gränssnittet, en samling extra lägen för telefonen som ansluter den till externa skärmar. Du kan få spelläge, mediacenter, och kanske framför allt ett fullt skrivbordsgränssnitt om du ansluter till en skärm och har mus och tangentbord kopplat till mobilen med bluetooth.
Det fungerar även här, men till skillnad från Edge 20 Pro så har du inte bildutgång via usb, så det enda sättet att ansluta är med Miracast. När vi testar det mot en kompatibel tv får vi aldrig riktigt bra bildkvalitet, utan får dras med lagg och artefakter i bilden.
Du kan också ansluta till en pc och få upp ett virtuellt skrivbord för telefonen på skärmen. Det sker istället via lokala nätverket, och där har vi inga problem med bilden, speciellt inte när vi ansluter via wifi 6. Däremot blir själva gränssnittet lite tungrott på denna mellanklassmobil. Här krävs det tydligen lite extra i prestanda. Motorola har i många år haft ett av de gränssnsnitt som ligger närmast Androids egna. Numera har de ett gäng funktionstillägg, men upplägg och upplevelse är sig lik. Vi lämnar därför Ready For åt sidan som en kul extrafunktion, och ingenting som är avgörande för omdömet av Edge 20. Men den behöver ingen mer bonus, utan är ett riktigt bra köp även utan det. Den lyckas med vad sitt storasyskon inte gör, att erbjuda något extra i en intressant prisklass. Här får du mer skärm, bättre prestanda och mer ambitiös kamera än väntat till ett fördelaktigt pris. Dessutom har den i princip lika bra batteritid som Edge 20 Pro trots ett snäppet mindre batteri, och står sig utmärkt på den punkten jämfört med närmsta konkurrenterna.
Edge 20 har en del nackdelar. Det stora formatet kommer inte falla alla i smaken, kameran är bitvis tålamodsprövande att använda, och stereohögtalare hade varit tacksamt. Men överlag är det ett riktigt prisvärt val. Den fajtas med en hel del intressanta konkurrenter som Samsung Galaxy A72 och Oneplus Nord 2. De har alla olika fördelar, så kanske är det just Edge 20 som har de rätta för dig.
Specifikationer
Produktnamn: Edge 20 Testad: September 2021 Tillverkare: Motorola Systemkrets: Snapdragon 778G 5G Processor: Kryo 670 Prime 2,4 GHz + 3st Kryo 670 Gold 2,2 GHz + 4st Kryo 670 Silver 1,9 GHz Grafik: Adreno 642L Minne: 8 GB Lagring: 128 GB Bildskärm: 6,7 tum oled, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9), 144 Hz Kameror: 108 megapixel + 16 megapixel vidvinkel + 8 megapixel 3x telefoto med led bak, 32 megapixel fram Anslutningar: Usb 2 typ c Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.2, a-gps, Galileo, nfc Operativsystem: Android 11 Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig Batteri: 4 000 mAh, 20h onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 26h samtal Storlek: 16,3 x 7,6 x 0,7-1 cm Vikt: 163 gram Rek. pris: 4 990 kr Aktuellt pris: Från 3 358 kronor hos Prisjakt