Fairphone 3 Plus: Miljövänlig och rättvis i vässad version
Fairphone är telefonen som sätter flera sorters hållbarhet i fokus. Senaste modellen är moderniserad på ett par viktiga punkter, men trampar vatten på andra.
Konceptet är fortfarande lika intressant och sympatiskt, och har med åren blivit bättre och smartare. Fairphone 3 låg när den kom onödigt efter på några punkter. Ett par av dem fixas med denna uppgraderade modell. Du får dock betala mycket för ”fair”, jämfört med vad du får som ”phone”. Det är en stabilt godkänd mobil i budgetklass, men kostar drygt det dubbla. Är det värt det? Det är upp till dig. Stort test: Bästa mobilerna under 6 000 kronor
Fairphone är en nederländsk tillverkare som dök upp 2013 och som inriktar sig på att tillverka telefoner med så liten ekologisk påverkan och så sjysta villkor i produktionskedjan som möjligt. Det innefattar till exempel en konstruktion där du själv kan byta batteri och även vissa komponenter som skärmen och kameran, för att förlänga enhetens livslängd.
Telefonen är också byggd med smarta materialval där de till viss del använder återvunnen plast och återvinningsbar elektronik. Man undviker också konfliktmineraler, och utlovar goda arbetsvillkor i fabriken där lurarna monteras. Du ska kort och gott kunna ha en mobil och veta att tillverkaren gjort att de kunnat för att vara så grön och rättvis som möjligt.
Fairphone 3 kom hösten 2019, och ett år senare släpptes Fairphone 3 Plus, som är en mindre uppgradering av den. I stora drag är det dock samma telefon. En enkelt men överlag redigt designad enhet i kompakt format, med 1080p-skärm i 18:9-format, matt plast i skalet och plant Gorilla Glass framtill.
Smartare, grönare materialval
En sak är nytt i designen. Den nya modellen har mattsvart plast i chassit istället för den mörkt genomskinliga plast som Fairphone 3 har, där du kan skönja komponenterna under. Det var en sak som gjorde den unik, och som en del fans av telefonen kan komma att sakna.
Det finns dock en god orsak till det. Den nya plastblandningen innehåller 40 procent återvunnen plast, ett stort steg upp mot tidigare, och då gick det inte att behålla transparensen. Tillverkaren väljer gröna faktorer över coolhetsfaktorn, och i en sådan här produkt är ju det alldeles rätt. Fairphone 3 Plus med nya, lite tråkigare, men mer miljövänliga bakstycket. Fairphone 3 Plus har inte direkt tunna skärmkanter och är nästan en centimeter tjock, men är inte särskilt tung. Den är hyfsat kompakt på bredden, och de matta ytorna gör den trevligt greppvänlig. Bakstycket är helt löstagbart på gammalt traditionellt vis, och bakom det hittar vi ett enkelt utbytbart batteri, som behöver lossas för att komma åt telefonens dubbla sim-kortsplatser och separat micro sd-kortplats. På baksidan hittar vi också en enkel fingeravtrycksläsare, som sitter lite märkligt högt placerad, men som fungerar snabbt och pålitligt.
Skarpt och ljusstarkt
Bildskärmen har med sin 1080p-panel fin skärpa och panelen håller god grundnivå, med breda betraktningsvinklar, fin kontrast och väl godkänd om än inte extremhög ljusstyrka. Den täcker ungefär srgb-standard i färgomfång, men med lite spretig färgkorrekthet. Det är inget som märks i vardagen, men en del video och foton kan till exempel se lite bleka ut och ha aningen kalla färgtoner.
Luren drivs av en Snapdragon 632, och du får 4 GB ram-minne och 64 GB emmc för lagring. Det ger inga direkt lysande prestanda, men för vanliga vardagssysslor funkar den bra. Det som mest gör sig påtagligt prestandamässigt är den ovanligt långsamma lagringen, som gör att många appar kan ta tid att öppna. På tyngre webbsidor får vi också en viss lagg. Vi mejlar, ringer, strömmar video och surfar dock för det mesta utan problem, och ett helt rent Android gör grundnavigering i systemet snabb och smidig.
Telefonen levereras med Android 10, vilket också kommer som uppgradering till Fairphone 3 inom kort. Detta är ett stort lyft för både Fairphone 3 och 3 Plus. Fairphone 2 hade ett virrigt och bitvis buggigt eget gränssnitt, men numera kör de Android rakt av. Fairphone 3 Plus är inte den mest slimmade telefonen eller har den mest avancerade designen. Men den är praktisk och har ett bra grepp i handen. Det som är påplussat jämfört med Fairphone 3 är framför allt en bättre kamera. Baktill hittar vi nu en 48 megapixel-sensor från Samsung som levererar 12-megapixelbilder med pixelsammanslagning. Det går inte som i vissa mobiler att fota i fullt 48-megapixelläge. Resultatet är överlag övertygande. Bilder både i dagsljus, inomhus och i ett rum med dunkel belysning blir skarpa och brusfria.
Bara en sensor, men en bra
Vi blir först oroade över vad som ser ut att vara usel dynamik vid dagsljusfoto, men det är bara i sökaren, där en ljus himmel blir extremt utfrätt. För själva fotot finns en automatisk hdr-funktion som gör ett väl godkänt jobb. Det ska också finnas ett ai-baserat scenigenkänningsläge i appen, men vi kan inte se att det ger någon effekt när vi står på det.
Möjligen saknar kameran lite mättnad i färgerna, men för det mesta har vi inget att klaga på. Förutom att det går långsamt. Den beskedliga processorn och sega lagringen gör sig här påmind med ibland ett par, tre sekunder mellan att vi trycker på avtryckaren och att foto är klart.
Kameran har inga extra sensorer och linser, så sådant som optisk zoom, vidvinkel eller stödsensor för bokeh-foto får vi klara oss utan. Här finns ett porträttläge som för det mesta får till kort skärpedjup hyfsat trots avsaknad av äkta 3d-seende. Det verkar dock bara fungera vid detektering av ansikten.
Bättre film än foto fram
Kameran på framsidan är även den uppgraderad, till en 16-megapixlare med större sensoryta och bättre ljusintag. Den tar kompetenta men inte särskilt märkvärdiga selfies med lite aggressivt rödflammiga hudtoner. I dunkelt ljus sticker färgåtergivningen iväg i lite slumpmässiga riktningar och vi får en del brus, men på det hela levererar den stabilt och bra. Speciellt med bra ljushantering för video, så ett Zoom-samtal klarar den galant. Kanske med aningen svag bildstabilisering, men i gengäld med bättre färger i ansiktet än när vi fotar. På Fairphones sajt kan du köpa reservdelar och uppgraderade komponenter. Med dessa kan du ge en Fairphone 3 samma kamera som Fairphone 3 Plus. Framför allt kan du byta ut en skadad skärm eller ett tröttkört batteri. Däremot låter varken de du pratar med eller du särskilt bra om du inte pluggar in ett par hörlurar. Inbyggda högtalaren har en rätt så vass ton i mellanregistret, och svag men inte helt obefintlig bas. Volymen är bra, men någon njutbar upplevelse pratar vi inte om, varken som högtalartelefon eller för att spela upp musik och media. Mikrofonen är även den lite väl tunn i tonen.
Fairphone 3 Plus har liksom Fairphone 3 ett batteri på 3 040 mAh, vilket är rätt så lite i en telefon år 2020. Det märks också på den, med dagens mått, måttliga driftstiden. Du klarar troligen en full arbetsdag på en laddning, men kan komma att behöva fylla på redan framåt kvällen om du är en aktiv användare.
Här hade vi gärna sett ett större batteri, även om det hade inneburit högre vikt. För så tung är inte luren, och med högre kapacitet hade telefonen både blivit bättre och mer hållbar. Ett långt räckande batteri behöver inte laddas så ofta, och det är laddcyklerna som sliter på batteriet, och gör att det kan behöva bytas ut.
Har du råd att vara duktig?
Som vanligt levererar Fairphone luren utan laddare och sladd. Eftersom du antagligen har en gammal mobilladdare redan, så uppmanas du att använda den för att minska elektronik- och materialsvinn. Tillverkaren har en laddare som säljs separat, men den har ingen speciell snabbladdningsegenskap eller liknande, så du kan utan problem använda vilken annan som helst.
Elefanten i rummet för Fairphone är att det här är en mobil som står sig bra i konkurrensen i budgetklass runt 2 000 kronor, men som kostar som en bättre mellanklassmobil, precis över 5 000 kronor. De extra tusenlapparna betalar du för två saker. Det ena är ett renare samvete, vetskapen att du minimerar ditt ekologiska fotavtryck och maximerar ditt positivt sociala avtryck. Du får med en skruvmejsel för att kunna öppna och serva mobilen själv. Allt går att komma åt och lossa med lite tålamod och försiktighet. Det enklaste och viktigaste, batteriet, är dock mer lättillgängligt. Dels för en i teorin mer långlivad telefon som ska gå att serva och uppgradera istället för att slit-och-slänga om ett par år. Fairphone själva säger att man ska kunna ha deras telefon i upp till fem eller kanske till och med sju år. Med möjligheten att enkelt byta batteri – oftast den komponent som blir sliten och trött snabbast på en mobil – finns det potential. I alla fall så länge dina prestandakrav håller sig begränsade.
Livslängden har dock ett stort frågetecken, som stavas Google. Android-utvecklaren utlovar inte mer än som mest tre år av generations- och säkerhetsuppdateringar till någon mobil, inte ens sina egna. Frågan är hur många som vill ha en Android-lur efter det. Fairphone är lite oklara på hur de tacklar det dilemmat. Sin egna hårdvara kommer de fortsätta att serva, och de stödjer att du som användare laddar på valfritt tredjeparts operativsystem. Men det är nog överkurs och föga aktuellt för de flesta kunder.
Specifikationer
Produktnamn: Fairphone 3 Plus Testad: Augusti 2020, uppdaterad november 2020 Tillverkare: Fairphone Systemkrets: Snapdragon 632 Processor: 4st Kryo 250 Gold 1,8 GHz + 4 st Kryo 250 Silver 1,8 GHz Grafik: Adreno 506 Minne: 4 GB Lagring: 64 GB, plats för mikro sd Bildskärm: 5,65 tum ips, 1080 x 2160 bildpunkter Kameror: 48 megapixel med led bak, 16 megapixel vidvinkel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc Operativsystem: Android 10 Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), utbytbart batteri, bytbara komponenter Batteri: 3 040 mAh, 8h 5min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 12h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 18h samtal (3g) Storlek: 15,8 x 7,2 x 9,9 cm Vikt: 207 gram Rek. pris: 489 Euro (ca 5 030 kronor) Pris: Från 4 990 kronor hos Proshop