Kompakta Zenfone 8 kan locka den som tröttnat på mobiler i jätteformat. Den har rätta prestandan, kompromisslöst ljud och bild till ett fördelaktigt pris. Andra egenskaper, som exempelvis kameran, är mer alldagliga och värmen telefonen genererar kan ibland bli ett komfortproblem. Bästa smartphone just nu – vi testar mobilerna i toppsegmentet
2022-06-13: Uppdaterad med aktuellt pris, kompletterande systeminformation och nytt omdöme.
Asus Zenfone har under de senaste två åren höjt på en del ögonbryn med sina unika Zenfone-mobiler med en flippbara kamera monterad på en motoriserad axel. Det ger svårslagen kvalitet för selfies och vloggare. I år kommer Asus med två nya modeller, en med flipp-kamera, Zenfone 8 Flip, och en utan, Zenfone 8, som är något helt annat. Det är en av de mest kompakta mobiler du kan köpa just nu.
Den är smalare än Samsung Galaxy S21 och Iphone 12, och kortare än långsmala Sony Xperia 5 II. Det gör att den slinker enkelt ned i fickan och är smidigare än de flesta telefoner att hantera med en hand. Bland högpresterande smartphones är det endast Iphone 12 Mini som är mer kompakt. Men den dras med andra kompromisser, som ett litet batteri.
Zenfone 8 snålar inte med batteri. Den har ett snabbladdat batteri på 4 000 mAh som tillsammans med en amoledskärm och bra energirutiner ger en riktigt bra batteritid. Telefonen är också snabbladdad med den medföljande 30 watts adaptern. Det snålas överhuvudtaget inte med hårdvaran, utan Zenfone 8 är utrustad med det mesta som en toppmobil ska ha.
Tre olika modeller säljs, med 8 gigabyte ram och 128 respektive 256 gigabyte lagring. Den bästa modellen har 12 gigabyte ram och 256 gigabyte lagringsminne. Priset börjar på 6 999 kronor och går upp till 8 499 kronor. Det är inte mycket för en premiummobil, men så får ju en del premiumfunktioner inte plats i det lilla chassit, så som en extra avancerad kamera med många linser, eller trådlös batteriladdning.
Tyvärr är versionen med 12 gigabyte ram svår att få tag på, sälje endast i en butik ch de har sen sällan i lager. Men de två Behändig och bekväm, i alla fall när inte grafiken går varm.
Kraftfull, men varm
Zenfone 8 har prestanda i högklass tack vare Snapdragon 888,även om den våren 2022 börjar kännas något utdaterad och vi väntar på enb uppföljare. Du får snabb ufs 3.1-lagring och extrasnabba ram-minnen. Just dessa verkar driva upp poängen i vissa benchmarkprogram och kan innebära en rappare upplevelse. Men det är svårt att säga med säkerhet. Vad som är säkert är att telefonen är snabb.
Den har dock ett problem – intensiv användning, specifikt av grafikkretsen, kan göra telefonen väldigt varm. Det sker med alla telefoner med Snapdragon 888, men här märks det snabbt och det blir obekvämt, då chassit har mindre massa att fördela värmen i än en normalstor premium-modell. Även enstaka cpu-tunga sysslor kan göra telefonen varm, men inte lika het som grafikkrävande spel gör.
På sätt och vis är det bra att chassit blir varmt. Det innebär att värme leds bort från cpu och gpu istället för att kapslas in. Men för framför allt grafikenkretsen verkar det inte räcka till. Konstruktionen och värmeavledningen hänger inte med i längden.
Kör vi ett långtidstest med 3d Mark ser vi att den tappar avsevärt i prestanda för varje minut som går. Redan efter ett par minuter är den jobbig att att hålla i. Därför kan det vara bra att stoppa in Zenfone 8 i ett skyddande skal. Det medföljer ett snyggt och greppvänligt i svart plast, som kan vara bra att utnyttja, även för att skydda telefonen. Å andra sidan är den lilla skärmen inte ideal att spela spel på. Vill du ha en bra telefon for mobil gaming kan du spana in biffiga ROG Phone 5 istället. Zenfone 8 med medföljande skal.
Anonym design
Framsidan är en plan glasyta av Gorilla Glass Victus-typ, medan baksidan är täckt av mattfrostat Gorilla Glass av enklare typ. Det kan vara smart att använda det medföljande skalet, framför allt då designen är så neutral. Zenfone 8 är allt annat än iögonfallande. Den har antingen neutralt vit eller gråsvart färg på både rundade aluminiumramen och baksidan. Det enda som bryter av är på-knappen som av någon anledning är blå.
Skärmen täcker i stort sett hela framsidan, även om skärmkanterna inte hör till de tunnaste vi skådat. Här finns flera millimetrar att hyvla av, men då kanske inte det stora batteriet hade fått plats. Skärmen har ett litet hål i hörnet för selfiekamera. Det stör inte mer här än på andra större skärmar.
Bild och ljud i toppklass
Skärmen är en skarp och snygg amoled-panel som har den kvaliteten vi förväntar oss av en telefon i den här prisklassen. Färgerna är intensiva, en bit över dci p3-standard, färgkorrektheten utmärkt och ljusstyrka som vid behov skiner ikapp med sommarsolen. Till höger i botten sitter en av två högklassiga högtalare. Uppdateringsfrekvensen är på 120 Hz med dynamisk frekvens i standardläge. Skärmen har 240 Hz touch-avläsning för extra rapp respons. Den har även stöd för hdr10+ och är certifierad enligt SGS Eye Care för låga nivåer skadligt blåljus. Det är kort och gott inget att klaga på och såvitt vi kan se levererar den precis den höga kvalitet som specifikationerna utlovar.
Specifikationerna utlovar också riktigt bra ljud. Stereohögtalare med stora element, drivna av varsin förstärkare, högklassig dac, hi-res audio-stöd och surroundljud från Dirac. Asus har också behållit hörlursuttag, med riktigt fin hifi-kvalitet om du pluggar in bra hörlurar. Digitalt får du bra bluetooth-ljud med aptx hd och ldac.
Det är mycket att skryta med, men hur låter det? Bättre än de flesta telefoner. Ljudet är både rent, detaljerat och fylligt, men den har inte riktigt det maffiga trycket i botten som Asus ROG Phone 5 har. Faktumet att högtalarna sitter tätare påverkar stereospridning och surroundeffekten något. Men då är vi petiga, det här låter oförskämt bra för vilken telefon som helst, särskilt en så här liten.
Har det mesta, men inte allt
Zenfone 8 har givetvis bästa möjliga kommunikation med både 5g-stöd och stöd för wifi 6. Den är även förberedd för nya wifi 6E, när det blir aktuellt i Sverige med sådana routrar. Och utan rörligt kamerahus kan Asus stoltsera med vattentålighet och ip68-certifiering. En del saker saknas dock jämfört med marknadens dyraste och bästa mobiler. Till exempel stöd för trådlös laddning och e-sim. Du får dubbla sim-kortläsare, men ingen plats för minneskort. Dubbla kameror som fotograferar och filmar kompetent, men inte gör något utöver det förväntade. Kameran på baksidan har inte heller mängder av extra linser utan nöjer sig med två, en huvudsensor på 64 megapixlar och en 118 graders vidvinkel med 12-megapixelsensor. Foto är helt klart telefonens svagaste punkt, även om den håller god grundkvalitet. Det är kvalitetshårdvara rakt igenom, Sonys imx-sensorer i bägge fallen, optisk bildstabilisator i huvudkameran och bra perspektivkorrigering i vidvinkelläget.
Du kan fota i dagsljus med fina detaljer och god dynamik, den hänger även med på kvällen och i dunkelt inomhusljus. Fast den kan då bli långsam att fokusera samt har en tendens att kompensera och lyfta upp ljuset i mörka miljöer mer än nödvändigt. Ett bra manuellt läge låter dig dock balansera ljuset efter eget behov, om du är ambitiös.
Bra anpassningmöjlighet
Du kan filma med övertygande bildstabilisering, följsam fokus med jämn ljus- och färghantering, så länge du aktiverar hdr. Vidvinkelkameran är inte lika övertygande, då den har en plattare och blekare färgåtergivning än huvudkameran.
Kameraappen har en funktion vi gillar. Du kan själv välja vilka av dess många funktioner och lägen, från panoramaläge, intervallfoto och porträtt till dokumentscanner, som ska vara snabbt tillgängliga från appens huvudmenyn, och vilka du är mindre intresserade av. Det ser vi gärna att fler tillverkare tar efter. Zen UI har många sätt att anpassas. Bland annat kan du tilldela på-knappen valfria funktioner för dubbeltryck och långtryck. Samma sak kan sägas om hela Zen UI-gränssnittet. Det är grafiskt rent och snyggt, men under ytan finns det många sätt att anpassa det med funktioner och navigering efter eget tycke. Av någon anledning får du Netflix, Instagram, Facebook och Messenger förinstallerade, plus ett knippe Asus-appar, med de kan lätt avinstalleras eller ignoreras om de inte är av intresse.
Operativsystmet bakom Zen UI är Android 11. Det finns en uppdatering till Android 12, men den får du ladda ner manuellt, den levereras inte som reguljär uppdatering. Det kan vara ett hinder för många användare som inte är bekväma med att göra den soertens operatinóner på egen hand.
Är Asus ny mobil-mästare i det minsta formatet? Ja, och nej. De levererar mesta prestandan, bra batteritid och ljud och bild som kan mäta sig med allt och ett konkurrenskraftigt pris. Men Zenfone 8 är inte riktigt så unikt liten som Asus vill göra gällande och satsningen på massor av datorkraft i detta format känns tveksam med tanke på värmeutvecklingen.
Det är bra, för en viss typ av användare. Vi vet dock inte riktigt hur många de är. Själva hoppas vi på en framtida Zenfone 8 Lite i samma format, men med svalare hårdvara och ytterligare prispress. Alla telefoner behöver inte brutal-prestanda. Det kanske är dags för både tillverkare och köpare att inse det.
När vi testade Zenfone 8 våren 2022 körde M3 en femgradig betygsskala, då fick den 4/5, men ingen rekommendation, vilket innebär att det var en svag 4:a. Nu har vi tillgång till halv-poäng och justerar därför ner betyget till 3,5 av 5. Dels på grund av nyare och bättre mobiler finns att köpa, dels på grund av avsaknaden av en smidig Android 12-uppgradering. Det är fortfarande en bra mobil om du vill ha en liten smartphone som kör Android, men det reflekterar bättre hur bra den är.
Specifikationer
Produktnamn: Zenfone 8 ZS590KS Testad: Maj 2021 Tillverkare: Asus Systemkrets: Snapdragon 888 Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz Grafik: Adreno 660 840MHz Minne: 8/16 GB Lagring: 128/256 GB Skärm: 5,9 tum ampled, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9), 120 Hz Kameror: 64 megapixel + 13 megapixel vidvinkel med led bak, 12 megapixel fram Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc Operativsystem: Android 11 med ZenUI 8 Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (ip65/ip68) Batteri: 4 000 mAh, 20 tim 40 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 32 tim samtal Storlek: 14,8 x 6,85 x 0,9 cm Vikt: 169 gram Rek. pris: 6 999 kr (8/128 GB), 7 699 kr (8/256 GB), 8 499 kr (12/256 GB) Pris: Från 6 990 kronor via Prisjakt (8/128 GB)
Prestanda
Testad på modell med 12 GB ram Antutu Benchmark 9: 780 693 poäng Geekbench 5: 3 454 poäng Geekbench 5 en kärna: 1 125 poäng 3dmark Wild Life: 5 692 poäng Lagring, läsning: 2049,8 MB/s Lagring, skrivning: 799 MB/s