Hemmajobb: Så får du lugn och ro med brusreducering
Har du plötsligt stojiga barn som tjoar i huset där du ska försöka jobba? Med hörlurar, musik och smart användning av brus kan du skärma av och fokusera.
Att jobba hemma när du är van att sitta på kontoret omgiven av kollegor kan vara en rejäl omställning. Och svårt nog som det är, men många som nu finner sig i den sitsen måste dessutom försöka fokusera på jobbet med hela familjen hemma samtidigt. Bor du lite trångt eller har väldigt högljudda familjemedlemmar kan det bli riktigt svårt att få något gjort.
I den här artikeln går vi igenom vad du kan göra för att så gott det går stänga ute en tjattrande omgivning. Tipsen kommer naturligtvis fungera lika bra framöver om livet börjar återgå till det normala och du till exempel ska sitta och jobba på ett kafé.
Brusreducerande hörlurar – därför räcker de inte för röster
Det första du förmodligen tänker på när det gäller att tysta omgivningen är hörlurar med aktiv brusreducering. Om du redan äger ett par kan du dock ha lagt märke till att de flesta inte är speciellt bra på att stänga ut människor som pratar.
Hörlurar som Bose 700 och Sony WH-1000XM3 är fantastiskt bra på att blockera trafikljud, surret av fläktar och inte minst dånet från flygplansmotorer. Trots det kan du behöva spela högljudd musik för att inte höra folk som pratar högt och livligt intill dig. Det finns flera orsaker till att det är så. Aktiv brusreducering går ut på att skapa ett ljud som är den exakta motsatsen till det som kommer utifrån. Det fungerar bra för ljud med låg frekvens (bas) men sämre och sämre ju högre frekvensen är. Mänskliga röster har i genomsnitt inte en speciellt hög frekvens (mellan 85 och 255 hertz ungefär), men det döljer det faktum att de mest betydelsebärande ljuden ligger mycket högre runt 2 000 hertz.
Aktiv brusreducering kan därför dämpa vokaler bra men släpper igenom konsonanter som s, t, k, f och tj. Och när andra bakgrundsljud samtidigt tystas effektivt blir resultatet att vi ibland kan höra röster bättre än utan aktiv brusreducering. Titta till exempel på de här frekvenskurvorna för Sony WH-1000XM3 – mellan cirka 1 500 och 2 500 hertz dämpar hörlurarna bättre när aktiv brusreducering är avstängt.
Processorerna i hörlurarna som räknar fram motsatsljuden har också ett mycket enklare jobb när ljuden är repetitiva. Så om du inte försöker blockera någon som sitter och mediterar och mumlar ”om mani padme hum” med monoton röst kan processorn helt enkelt ha svårt att hänga med.Foto: Bose
Passiv brusreducering till undsättning
Svaret på det är att kombinera aktiv brusreducering med passiv blockering. För hörlurar betyder det antingen rejält vadderade heltäckande lurar (som de ovanstående modellerna från Bose och Sony) eller ljudisolerande in-ear-lurar.
De senare klarar vanligtvis att blockera mer ljud om passformen fungerar bra med dina hörselgångar, men kan också fungera dåligt om du inte får in dem ordentligt i öronen. Många blir också trötta i öronen snabbare. Heltäckande hörlurar måste klämma åt en del för att sitta tätt, vilket kan ge en del användare huvudvärk vid långvarig användning.
Vilken variant som fungerar bäst för just dig vet du bäst själv.
Bekämpa brus med brus
På sajten Noisyworld hittar vi ett bra tips på vad du kan göra för att hjälpa dina brusreducerande hörlurar på vägen: Spela brus (så kallat white noise) som dränker rösterna. Du behöver nämligen inte brus i hela spektrumet – bara de frekvenser som hörlurarna är dåliga på att blockera och som ingår i röster, det vill säga kring 1–4 kilohertz.
På mynoise.net och i gratisappen Mynoise (för IOS och Android) kan du spela brus med en equalizer. Har du hörlurar med aktiv brusreducering klarar dessa förmodligen att blockera frekvenserna upp till cirka 500 hertz rätt bra, så du kan skapa en kurva med en topp i mellanregistret och inget brus alls för varken de lägsta eller allra högsta frekvenserna. På bilden ovan har vi visat ett exempel, men den optimala kurvan för just dina hörlurar, öron och omgivning kan se annorlunda ut. Du kan experimentera dig fram, och även testa hur det fungerar ihop med din favoritmusik.
En annan variant är att skaffa en brusapp som spelar till exempel ljudet av en regnstorm eller vågsvall – eller flera ljud samtidigt – och fippla lite med den tills du hittar inställningar som både är bra på att dränka rösterna omkring dig och känns rogivande.
För Mac finns exempelvis Noizio, och på IOS hittar vi förutom ovan nämnda Mynoise bland annat Dark Noise. Till Windows finns bland annat appen Ambience hos Microsoft och Vitt brus till Android.