Uppdatering (2023-08-11):
Byter namn inför släppet
Jag hade nästan glömt det själv, men förra våren fick jag chansen att testa ett Warcraft-mobilspel kallat Arclight Rumble. Detta Clash Royale-osande alster från Blizzard befann sig då i betafasen och var åtminstone skapligt underhållande där och då. Du kan läsa min förhandstitt precis här under.
Nu meddelar Blizzard att spelet, som (rimligt nog) bytt namn till Warcraft Rumble, är på väg att släppas globalt till IOS och Android. Sverige blir ett av de första länderna som får tillgång till spelet, men först sker en “soft launch” i Filippinerna.
När vi i Sverige faktiskt får chansen att spela Warcraft Rumble handlar om veckor eller kanske rentav månader, skriver Blizzard i ett meddelande till pressen.
Tidigare (2022-05-25):
Så blir Blizzards nya mobilspel
Efter ett par covid-år där mobilspelen skar guld med täljkniv har köphysterin i Google Play-butiken och Apples App Store lugnat sig något. Faktum är att trenden ser ut att vara nedåtgående, men oavsett visar siffror från Sensor Tower att drygt 21,2 miljarder dollar spenderades under 2022 års första kvartal. Honor of Kings, PUBG och Genshin Impact utgör topp tre avseende inkomst.
Activision Blizzard vill inte vara sämre. De sitter redan på kortspelet Hearthstone, som dragit in drygt 700 miljoner dollar sedan det släpptes till mobiler 2014. Med Warcraft Arclight Rumble är det snart (?) Microsoft-ägda företaget på’t igen. Lanseringen sker tidsmässigt nära ett annat mobilspel, Diablo Immortal, och tillsammans kan spelen ge speljätten nytt liv på mobilmarknaden.

Warcraft Arclight Rumble har redan släppts i en förhandsversion, och det är den jag får ett erbjudande om att testa. Det kan bäst beskrivas som ett actionstrategi-spel som lånar friskt från exempelvis Clash Royale, men sätter en tydlig Warcraft-prägel på spelmekaniken, som präglas av tower defense och snabba beslut. Jag köper och släpper ned en salig röra av spelfigurer på en bana, där det gäller att både ta över befästningar och samla guld, döda fiender och nedkämpa bossar i banans slut. Krigandet sker automatiskt.
Underhuggarna finns i tre olika typer – närstridskämpar, flygande enheter och långdistansgubbar, som bågskyttar. Dessutom finns särskilda hjältekaraktärer som är mer kraftfulla än de tidigare nämnda. Jag köper nya enheter allt eftersom utmaningarna klaras av, tjänar virtuellt guld som naturligtvis kan drygas ut genom att jag lägger orimligt höga summor äkta pengar för att snabbare kunna utöka min armé.
Cynisk free-to-play
Och det hela är så cyniskt. Ogenerat. För “vanliga” enheter som går att låsa upp behöver jag betala 350 coins. Det kan översättas till fyra avklarade banor som ger 90 coins vardera. Men bara första gången – för att fortsätta tjäna mynt behöver jag klara fler nya banor. Den som i stället lägger 109 (!) kronor köper loss 800 coins – som alltså inte räcker till mer än två nya enheter.

Ibland dyker specialerbjudanden upp. Bara för att testa vad jag får för pengarna lägger jag 20 riksdaler på att utöka min armé med hammarkastande orcher. De tidigare halvsvåra utmaningarna blir med ens lättare att beta av; Arclight Rumble har drag av “pay to win”. Inkomstmodellen går dock huvudsakligen ut på att trigga folks samlarmani, samtidigt som betalande spelare förses med en räkmacka för att snabbare kunna glida igenom spelupplevelsen. Det är på sätt och vis rätt deprimerande, men verkligen ingenting Blizzard är ensamt om att satsa på. Mobilspel som fenomen är ett gytter av mikrotransaktioner.
Den som verkligen vill lägga minimalt med tid på enspelarläget kan också köpa en “Arclight Booster” som snabbar upp intjänandet av såväl mynt som erfarenhetspoäng. Jag har aldrig kunnat identifiera mig med den här affärsmodellen som präglar många av dagens penga-slukhål till mobilspel och detsamma gäller definitivt här. Jag betalar mycket hellre en engångssumma för att spela.
Charmigt och halvkul i botten
Bortom mikrotransaktionerna gömmer sig ett charmigt och estetiskt tilltalande spel som bäst avnjuts i små doser. Upplägget blir enformigt efter ett par banor. Den där galet vanebildande formulan från exempelvis Candy Crush-spelen vill inte riktigt infinna sig, men själva upplevelsen är rätt välpolerad.

Jag kommer på mig själv med att ha rätt roligt ibland; bossarna är varierade och det finns en inramning som absolut kan tilltala fans av Warcraft-serien. Arclight Rumble ställer krav på både framförhållning och simultankapacitet där nyckeln till framgång är en välkomponerad armé. Det finns en tillfredsställande rytm i att släppa ned enheter, kasta trollformler och ta över fiendetorn. Men att “levla” de enskila enheterna tar tid, även om det finns särskilda uppdrag som ger mer erfarenhetspoäng. “Habilt” är mitt intryck efter att ha betat av något dussin nivåer i Arclight Rumble.
Blir det här spelet en succé för Blizzard? Jag har svårt att tro det. Spelet känns inte tillräckligt beroendeframkallande för att jag ska vilja ösa pengar över det, och inte heller tillräckligt engagerande för att jag ska sitta som klistrad med mobilen. Som tillfälligt tidsfördriv rår det inte ens på Blizzards egna Hearthstone i min bok, men kanske kan Arclight Rumble nå framgång hos en yngre målgrupp?
Warcraft Arclight Rumble släpps senare 2022.