Varför ha ett usb-minne när du kan ha allt i molnet? Jo, det är fortfarande ett himla enkelt sätt att spara och ta med sig filer. Framför allt stora filer. De flesta tv-apparater har usb, så om du sparar filmerna på ett usb-minne slipper du koppla datorn till tv:n.
Gillar du att experimentera med operativsystemet? Med ett snabbt usb-minne kan du installera Windows på ett usb-minne, boota datorn från det och sedan testa alla möjliga tweaks utan att riskera att datorn viker in årorna.
Går något fel, dra ut usb-minnet och starta sedan om datorn från datorns hårddisk och allt är frid och fröjd. Om du är nyfiken på att testa Linux kan du göra samma sak. Installera Linux på usb-minnet och starta sedan datorn från detta. Voilà! Du har nu Linux medan ditt Windows är alldeles säkert.
När du köper ett usb-minne levereras det oftast med filsystemet fat32. Det är ett gammalt filsystem, som har flera begränsningar. Fat32 har inte stöd för filer större än fyra gigabyte och det är långsammare än dagens moderna filsystem. Om du använder Windows ska du formatera det i ntfs, använder du Mac ska du formatera det till Mac OS Journal.Testresultatet för en Macbook Air med M1 i Black Magic
Så gjorde vi testet
Vi använde Black Magic Speed Test på en pc och en Mac. Minnena formateras i respektive systems snabbaste format och hastigheten mättes tre gånger på respektive dator varpå ett medelvärde räknades fram. Skillnaden mellan Mac och pc var försumbar.
Vill du testa din egen hårddisk är Black Magic Speed Test gratis för Mac App Store och finns som en del i ett videoprogram för pc. Som jämförelse kan vi berätta att en snabb, modern hårddisk skriver med 1 236,9 MB/s och läser i 2 811,7 MB/s (testresultatet från en Macbook Air med M1).
Intenso
Vad får du när du köper ett billigt usb-minne? Tja, ett riktigt uselt sådant. Intenso usb-pinne kostar 86 kronor, då får du ett lagringsminne på 128 gigabyte. En dryg krona per gigabyte. Om du köper det här låter du dumheten bedra visheten. Oavsett om vi mäter läs- eller skrivhastighet blir resultatet uselt.
Knappa 20 megabyte per sekund klarar det att läsa och skrivhastigheten är löjliga 6 megabyte per sekund. Och det är i teorin. I och med att hastigheten var så låg testade vi att släppa en 200 megabyte fil på usb-minnet. Fem (5!) minuter tog det att kopiera över den.
Det finns gratis usb-minnen som är bättre än det här. Betyg: 1 av 5
Namn: Intenso (128 GB) Tillverkare: Intenso Läshastighet: 18,3 MB/s Skrivhastighet: 5,6 MB/s Pris per gigabyte: 1,48 kronor Pris:Kostar 86 kronor hos Amazon Sverige
Kingston Datatraveler 50
Fyrkantigt, relativt kompakt och ohyggligt långsam skrivhastighet. Så kan vi sammanfatta Kingston Datatraveler. Visserligen är det ett välbyggt minne, men det är å andra sidan alla usb-minnena vi har testat. En skrivhastighet på 9,8 MB/s gör ingen glad, så vida inte det tyngsta du ska spara är Word-dokument. Läshastigheten är det dock mindre fel på, 127,3 MB/s – inte långsammast i varje fall.
Om det bara gällde utseendet skulle Samsungs champagnefärgade usb-minne ta hem segern utan problem. Det är en smäcker liten pinne som du kan fästa på nyckelknippan. Nu är det inte utseendet som gäller, utan hastigheten. Lyckligtvis är Samsungs usb-minnen överlägset snabbast. Storleken på minnet vi testade var 64 gigabyte.
Samsung Bar Plus är liksom de övriga usb-minnena av usb 3.0-typ. Men det är bra mycket snabbare än Sandisk. Skrivhastigheten är 34,7 medan läshastigheten är 268,2 MB/s. Det är mer än 100 MB/s snabbare än det bästa Sandisk-minnet. Å andra sidan är skrivhastigheten något lägre. Är du ute efter ett usb-minne att installera ett operativsystem på, då är det här den bästa kandidaten.
Betyg 4 av 5 Namn: Bar Plus (64 GB) Tillverkare: Samsung Läshastighet: 268 MB/s Skrivhastighet: 34,7 MB/s Pris per gigabyte: 2,14 kronor Pris:Kostar 158 kronor hos Amazon Sverige
Samsung Fit Plus
Liksom som Sandisk Ultra Fit är det här minnet utformat för att kunna sitta kvar i din bärbara dator. Men tyvärr sticker det ut någon halvcentimeter för mycket, vilket gör att det kan fastna i saker om datorn stuvas ned i en ryggsäck.
Datahastigheterna är dock helt i samma klass som Samsung Bar Plus, allt annat vore konstigt. Skrivhastigheten är 34,7 MB/s medan läshastigheten är 262,1. Skillnaden är således marginell och inom felmarginalen.
Liksom sin större kusin är det ett bra minne att exempelvis installera en Linux-distribution på om du vill testa att leka med ett annat operativsystem eller om du vill experimentera med Windows, men inte vill sabba din primära hemdator.
Betyg 3 av 5
Namn: Samsung Fit Plus (64 GB) Tillverkare: Samsung Läshastighet: 268 MB/s Skrivhastighet: 34,7 MB/s Pris per gigabyte: 2,14 kronor Pris:Kostar 158 kronor hos Amazon Sverige
SanDisk SDCZ73-128G-G46
Ett klassiskt utformat usb 3.0-minne. Fördelen med det här är att du kan fästa den i din nyckelring och på så vis alltid ha med dig viktiga saker. Höljet är tillverkat av metall och är robust. Enligt tillverkaren grejar den hastigheter upp 150 MB/sek, vilket innebär att du kan föra över en långfilm på ungefär 30 sekunder. Våra tester visade att påståendet stämde rätt bra. Läshastighet och skrivhastighet hamnade på 150,6 respektive 57,7 MB/s.
Betyg: 4 av 5
Namn: Sandisk SDCZ73-128G-G46 (128 GB) Tillverkare: Sandisk Läshastighet: 150,6 MB/s Skrivhastighet: Mac: 57,7 MB/s Pris per gigabyte: 1,26 kronor Pris:Kostar 170 kronor hos Amazon Sverige
Sandisk Ultra 3.0 USB
Sandisk Ultra finns i storlekar upp till 512 gigabyte, vilket är mer än vad många bärbara datorer är utrustade med. Den har ett svart plasthölje som du kan skjuta in själva kontakten i. Plasthöljet har sedan ett litet hål som gör att du kan fästa den i en nyckelring.
Enligt tillverkaren kan den läsa upp till 100 MB/s. Det stämmer inte alls, vi mätte upp 150 MB/s. Ett positivt resultat således! Skrivhastigheten hamnade på 61,7 MB/s, vilket inte alls är pjåkigt. Snabbast skrivhastighet i testet dessutom.
Betyg: 3,5 av 5
Namn: Sandisk Ultra 3.0 USB (64 GB) Tillverkare: Sandisk Läshastighet: 150 MB/s Skrivhastighet: 61,7 MB/s Pris per gigabyte: 2,18 kronor Pris:Kostar 140 kronor hos Kjell & Company
Sandisk Ultra Fit SDCZ430-128G
Sandisk Ultra Fit är ett smidigt och pyttelitet usb 3.0-minne som du i princip kan ha permanent inpluggat och använda som en extra hårddisk. När det sitter i maskinen sticker det ett par millimeter och tack vare dess rundade former lär det inte fastna i något. Ett enkelt sätt att få en extra hårddisk i datorn där du kan förvara film, foton eller något annat som tar upp mycket lagringsminne. Storleken på vårt testade minne var 128 gigabyte.
Läs och skrivhastigheten var 122,5 respektive 32,9 MB/s när minnet plockades direkt ur förpackningen. Det hade då formatet fat32. När vi formaterade det till Mac OS Journal-format och testade i en Macbook Pro var läshastigheten i princip densamma, 123 MB/s, medan skrivhastigheten ökade med 20 MB/s till 56,6 MB/s.
Betyg: 4 av 5
Namn: Sandisk Ultra Fit SDCZ430-128G (128 GB) Tillverkare: Sandisk Läshastighet: 123 MB/s Skrivhastighet: 56,6 MB/s Pris per gigabyte: 1,21 kronor. Pris:Kostar från 156 kronor på Prisjakt