Test: Vanmoof X3 är en snygg elcykel i absolut toppklass
Modellerna X3/S3 från Vanmoof är något av de hetaste elcyklarna som går att köra just nu. En läcker udda design, integrerat batteri, automatväxel och app-anslutning – till ett riktigt bra pris. Vi har testkört X3:an och är stormförtjusta!
Av Andreas Bergsman
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Design och komfort.
Uppkoppling, smidig app.
Bra pris.
Snyggt med inbyggt batteri.
Nackdelar
Inbyggt batteri (omständigare att ladda).
Vinande ljud från bromsskivorna.
Går inte att ändra körläge under färd.
Ljussvag matrix-display som är svår att tyda i dagsljus.
Omdöme
När det gäller elcyklar är Vanmoof X3 är en av årets absoluta höjdpunkter och är tillika något av det bästa vi testat i kategorin. Den uppseendeväckande och avskalade designen drar till sig nyfikna blickar, så även den i ramen inbyggda displayen. Motorn arbetar i stort sett ljudlöst och i och med uppkopplingen finns här ett gäng spännande funktioner – inte minst stöldskydd och lokalisering. Allt detta till ett riktigt bra pris, runt 20 000 kronor. Stort test av de senaste elcyklarna
Elcyklarna är här för att stanna och blir en alltmer vanlig syn på gatorna. Konceptet är uppskattat av de flesta, inte minst bland jobbpendlare med max ett par mil till arbetsplatsen. Slipp köer, tullar och problemet med att hitta en parkeringsplats. Att du dessutom slipper trängseln på bussar och tåg är ytterligare en bonus, inte minst nu med ett härjande coronavirus. För just pendling och stadskörning erbjuder Vanmoof X3 i stort sett allt du kan önska.Att Vanmoof tillhandahåller elcyklar är ingen nyhet i sig och många av funktionerna i X3/S3 fanns redan i föregångaren S2. Med de nya uppdaterade modellerna är tillverkaren inställd på att etablera sig i flera länder, däribland Sverige, och i slutet av juli slog man upp portarna till en popup-butik i Stockholm dit spekulanter kan ta sig för en provtur.
Till att börja med är modellerna sjukt snygga. Rent och avskalat utan en massa synliga reglage eller kabeldragningar. Batteriet är monterat inne i det sneda underliggande ramröret, i den övre är all on board-elektronik placerad liksom en matrix-display som förmedlar information till föraren i form av hastighet, batteristatus, körläge och så vidare. Släktskapet mellan modellerna är uppenbart och det enda som skiljer dem åt är ramens utformning (där X3:an ska passa kortare personer, 155-200cm S3:an för personer mellan 170–210 cm) samt däckens storlek (24 respektive 28 tum).
Den i ramen inbyggda smarta tekniken innefattar en krypterad bluetooth-anslutning mellan cykeln och din smartphone och du kan välja om enheten automatiskt ska känna av när du befinner dig inom räckhåll (även avståndet är justerbart), så att du enbart genom ett tryck på funktionsknappen vid väster handtag kan låsa upp och aktivera cykeln. Är funktionen avstängd måste du istället mata in en tresiffrig pinkod, även den via funktionsknappen, och valfri kod ställer du in i appen. Ett tryck med tån och cykeln är låst. Det finns även ett digitalt stöldskyddssystem som fungerar via det integrerade sim-kortet. Är cykeln i låst läge går det inte att rulla hjulen och är någon klåfingrig person framme och försöker stjäla den utlöses en högljudd larmsignal. Det går att låsa cykeln genom att med foten trycka in en knapp vid det bakre hjulnavet alternativt i appen, även från distans.Tekniken är snyggt dold i ramröret. Appen i sig är riktigt bra och här finns en hel del spännande funktioner. Förutom sammanställningar över dina tidigare resor i form av distans, genomsnittlig hastighet, topphastighet och annat matnyttigt kan du här även i realtid se var cykeln befinner sig, välja bland olika ljudsignaler för den elektroniska ringklockan liksom anpassa vid vilken hastighet automatlådan ska växla upp respektive ner. I appen kan du även ställa in vilket körläge som ska vara aktiverat, det vill säga hur mycket assistans du vill ha under cykelturen.
Två maxhastigheter
Beroende på vilket land du befinner dig i kan du i appen anpassa upp till vilken hastighet motorn ska ge assistans, EU för 25 km/h eller US för 32 km/h. Väljer du det senare kommer det upp ett meddelande om att du då inte kommer att följa EU:s föreskrifter och att du fortsätt även är införstådd med detta.
Designen är som sagt avskalad och förutom appen har du enbart två funktionsknappar, var och en placerade innanför vänster respektive höger handtag, för att styra ett antal olika funktioner. Med den högra väljer du körläge; från 0 då motorn är avstängd, upp till 5 och maximal assistans – men enbart vid stillastående – så fort du rullar iväg används samma knapp istället för att aktivera det så kallade turbo boost-läget. En riktigt bra app.
Turbo boost ger duktigt med skjuts
Så länge du håller knappen inne får du ordentligt med skjuts, även om körläge 0 är valt, och är en ovärderlig hjälp i brantare partier eller om du bara vill komma iväg snabbt från stillastående. I övrigt är assistansen relativt balanserad och ”återhållsam”, vilket innebär att du måste anstränga dig en aning för att ta dig och ekipaget framåt – något vi ställer oss bakom då det fortfarande är en cykel vi talar om här, om än med assistans.
Den vänstra knappen aktiverar den elektroniska ringklockan under färd, vid stillastående används den för att aktivera cykeln om den gått ner i viloläge (efter fem minuter) samt för att låsa upp cykeln, förutsatt att den är ansluten till din telefon och du har aktiverat lås upp-funktionen. Tyvärr är matrix-displayen inte tillräckligt ljusstark för att synas godtagbart i dagsljus. Komfortmässigt håller Vanmoof X3 absolut toppklass. Sadeln är bekväm och kan, precis som styret, enkelt anpassas efter användaren för en optimal körställning. Och även om fjädring saknas både fram och bak känns det nästan som om vi svävar fram på vägarna, även vid något sämre underlag. Precis som en optimal citybike ska uppföra sig alltså, och automatlådan växlar nästintill sömlöst.
Räckvidden är specificerad till mellan 60 och 150 kilometer och som vanligt är detta mycket beroende på hur du kör och hur mycket assistans du vill ha. Aktiverar du även turbo boost-läget förkortas räckvidden ytterligare, men med tanke på cykelns relativt låga totalvikt och att det finns en hel del elektronik ombord blir det oavsett mer än klart godkänt på den punkten.
Specifikationer
Produkt: X3 Testad: Augusti 2020 Typ: Elcykel Mer info:Vanmoof Motor: Framhjulsmotor med fyra effektlägen, 250–350 W Räckvidd: mellan 60 – 150 km Batteri: 504 Wh Laddare: 36v 4A. Laddtid: 4 timmar Maxhastighet: 25 km/h Hjul: 24 tum Broms bak:/fram: Hydrauliska skivbromsar Vikt: 19 kilo Övrigt: Integrerat larm, stöldspårning (via GSM och Bluetooth), tillhörande app. Rek. pris vid test: 1 998 euro Pris: 2 498 euro (ungefär 26 000 kronor) hos Vanmoof.