Det här är en värdig ny flaggskepps-tv med många bra egenskaper. Den levererar bild i toppklass, särskilt om du uppskattar aktiv uppskalning av såväl pixlar som rörelse. Men den saknar ett par egenskaper från att vara en riktig fullpoängare. Skillnaden mellan qled och oled – så väljer du rätt tv
Efter att ha testat årets bästa 4k från Samsung och Philips har turen nu kommit till Sony och deras toppmodell A8. Det är inte en direkt uppföljare av förra höstens AG9 Master Series, utan snarare den lite enklare modellen A8G. Men den har fått så pass mycket förbättringar att vi räknar den som Sonys nya flaggskepp.
Testad produkt: Bravia KD-65A8
Pris: Kostar från 20 750 kronor på Prisjakt Sony har som vanligt en väldigt förvirrad namngivning av sina tv. De har A8 (som dessutom heter A8H i vissa länder), sedan finns A85, A87 och A89, som Sony presenterar som en egen produktserie.
Vad är skillnaden? Nästan ingen alls. Det är exakt samma tv med exakt samma bildegenskaper, samma system och samma ljud. Det handlar bara om en annan design på fötterna och fjärrkontrollen, det är allt. A85/A87/A89 har vad Sony kallar ett ”förstklassigt bladstativ”.
A8 är i alla fall den vi testar, Den har två egenskaper de andra saknar. Dels en inbyggd kabelränna baktill, så att du kan få undan ett par sladdar, men inte fler. Dels att den går att justera en aning i höjd, så att det går att placera en soundbar under tv:n.
Lätt och snabb att ställa upp
I bägge fallen är fötterna extremt enkla att montera, det behövs inga verktyg utan de skjuts in i två hål på undersidan. Vill du hänga A8 på väggen går det utmärkt med standard Vesa-fäste på baksidan, men dess design gör den inte så snygg för väggupphängning. Foten till A8 är en av två saker som skiljer den från nästan identiska A85, A87 och A89. Varför Sony har så många likadana tv-apparater är lite av ett mysterium. Kontakterna sitter antingen nedåt eller åt sidan, så du missar inga anslutningsmöjligheter. Själva oled-panelen är tunn och inramad av en diskret metallram.
Sony har förbättrat och trimmat en del algoritmer för ännu bättre bildupplevelse, samt lagt till en del småfunktioner som till exempel stöd för Apple Homekit och Airplay 2, samt stöd för earc. Tyvärr är det den enda porten som stöder hdmi 2.1-funktionerna. Svarstiderna är inte optimerade för spel. Inte för att den är långsam, men för en kräsen gamer är LG och Samsung snäppet vassare.
Rörelsehantering på ny nivå
A8-serien har Sonys bästa bildprocessor X1 Ultimate, som levererar fin uppskalning, särskild effektiv vid lägre upplösning som 720p, samt effektiv tvätt av bildsignal som jämnar ut bandning och kompressionsartefakter. Den ger oss också objektbaserat konvertering av sdr-material till hdr.
Inte minst har A8 fått en av LGs nya oled-paneler, som är bättre på en viktig punkt jämfört med tidigare: 120 Hz variabel, så kallad black frame insertion. Detta ger extra snygg rörelseutjämning. Sonys funktion heter X-Motion Clarity och är en av A8:s bästa egenskaper. Den är aktiverad på låg nivå i standardläge, men jämnheten kan justeras upp och återgivningen trimmas under bildinställningen Motion Flow
Vi kan utan tvekan säga att vi inte sett så här bra rörelseutjämning i en tv någonsin. Silkesrena svepningar, minimalt med släpande spår vid snabba rörelser på skärmen och möjlighet till ovanligt hög skärpa på bild i rörelse. Även om andra tv har samma tekniska förutsättningar, förvaltar Sony den bäst. Det gör sådant som en sportsändning i hd-format extra snygg att skåda och en del filmer når nya nivåer.
Dock inte alla filmer. Funktionen har en tendens att jämna ut rörelser väl mycket för till exempel biofilm. Maxar vi dessutom skärpeinställningarna i den här funktionen får vi ett visst flimmer som gör bilden jobbig att titta på långa perioder. Men nedställd ett steg försvinner det och kvaliteten är fortfarande väldigt hög. Fina färger och utmärkt nyansering, men inte bländande hög ljusstyrka.
Utmärkt jämnhet och skarp kontrast
Bildpanelen levererar en jämn och snygg bild, givetvis med hög oled-kontrast och utmärkt ljushantering. Jämn ljusstyrka över panelen är faktiskt inte en självklarhet bara för att det är oled, men i bättre tv-apparater ska det inte vara något problem. Vi får de rätta egenskaperna för färgomfång och bra färgkorrekthet.
Det är ingen enorm skillnad på olika premium oled-tv, då nästan alla har samma LG-bildpaneler, men det skiljer sig i hur de väljer att utnyttja dem. Inte minst vad gäller ljusstyrka och vi kan konstatera att Sony precis som tidigare är försiktiga med att blåsa på med det där lilla extra i ljusstyrka.
Det gör att hdr-bild tappar den där extra lystern i bilden eller att ett rum med mycket dagsljus i kan bli en utmaning för optimal bild. Det sista har Sony visserligen bra ljussensor och balanserad automatik för att hantera, så för det mesta är det inget problem. A8 har stöd för Dolby Vision och hdr10, men inte hdr10+. Film i Dolby Vision-format ser riktigt bra ut, med extra mycket detaljer och nyanser i mörka partier.
Högtalare i panelen
Sony A8 har samma typ av högtalarlösning som förra årets flaggskepp, det vill säga subwoofer på baksidan och ”Acoustic Surface”, vilket innebär att mellanregister och diskantljud kommer direkt från oled-panelen som fungerar som högtalarmembran. Till skillnad från förra årets flaggskepp är subwoofern på baksidan nedåtriktad. Det gör den mindre känslig för hur väggen bakom reflekterar ljudet.. Ljudet levererar överlag övertygande simulerat surroundljud, mycket tack vare Sonys smarta ljudanalys av rummet, som genomförs när du installerar tv:n. Den skickar ut testljud och mäter rumsklangen via fjärrkontrollen och justerar sedan ljudbilden.
Vad som saknas i ljudet är den där riktiga tyngden i basen. Den som vill ha ut det mesta ur sin tv ljudmässigt bör satsa på en soundbar istället.
Android med snabbinställningar
Sony kör Android TV i hela sitt smart-tv-sortiment, och har dessutom anpassat gränssnittet för snabbare och smidigare åtkomst till bild- och ljudinställningar. Du kan snabbt växla mellan en handfull bildprofiler eller byta ljudprofiler. Vilket är bra, då det är bökigt att hitta rätt bland inställningarna. Motion Flow-funktionen till exempel, Sonys bästa kort i rockärmen, är en pillig funktion som du kan behöva justera manuellt om du byter från ett tv-program till ett annat. Bekväm och funktionell fjärrkontroll, men ingenting märkvärdigt. Med A8 är vi inte ledsna över faktumet att Sony inte släppt en ny Master Series-tv med 4k och oled i år. Det här är, trots återhållsam design och beskedligare ljudegenskaper, ett värdigt nytt flaggskepp med många bra egenskaper. Den levererar helt enkekt bild i toppklass, särskilt om du uppskattar aktiv uppskalning av såväl pixlar som rörelse.
Specifikationer
Produktnamn: Bravia KD-65A8 Testad: November 2020 Tillverkare: Sony Paneltyp: Oled (woled) Storlek: 65 tum Upplösning: 4k uhd, 2160p Bildfrekvens: 100/120 Hz Lokal dimning: Oled Hdr: Hlg, hdr10, Dolby Vision Operativsystem: Android TV Ljud: 2×10 Watt + 2×5 Watt subwoofer Anslutningar: 4st hdmi 2.0 (earc på en port), komposit, 3st usb 2, lan, digital audio ut, hörlur Trådlöst: Wifi 5, bluetooth Energiklass: A Mått (på bord): 144,8 x 32,6 x 85,7 cm Vikt: 23,6 kg Väggfäste: Vesa 300×300 mm Rek pris: 34 000 kr Pris: Kostar från 20 750 kronor på Prisjakt