HTC Vive Pro 2 – virtuell verklighet i upp till 5k
HTC:s nya vr-headset Vive Pro 2 är riktigt bekväm och erbjuder minimala, men uppskattade, uppgraderingar. Dessvärre lyser storspelen fortfarande med sin frånvaro.
Av Raphael Cano Felix
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Bekväm att bära
Vidare synfält än konkurrenterna
120 Hz…
Nackdelar
… om du har rätt hårdvara
Låst till 90 Hz om du använder headsetet trådlöst
Dyr, åtminstone om du bara tänkt använda det till spel
Omdöme
HTC:s uppgraderade Vive Pro erbjuder riktigt bra prestanda, som i sin tur leder till riktigt behagliga vr-upplevelser. Headsetet i sig är också riktigt bekvämt att bära och i kombination med den riktigt skarpa bilden leder det till att vi fastnar inuti vr-världarna längre än vanligt. Däremot borde HTC satsa på att ta fram bekvämare kontroller att skicka med sitt vr-headset, då stavarna börjar kännas något omoderna. Test av VR-headset
En av de stora frågetecknen kring dagens vr-headset, är upplösningen. Tidigare har vi testat Vive Cosmos Elite, som imponerade på oss med 1 440 x 1 700 per öga. Men trots ypperlig prestanda hade vi svårt att få till den där superskarpa bilden vi eftersökte. Som bäst fick vi nöja oss med en stabil, men något suddig bild, som utelämnade de minsta detaljerna i spel som Half-Life: Alyx.Vi fick fortfarande mycket ut av upplevelsen, men önskade kunna njuta av omgivningarna mer. Lyckligtvis har de olika vr-tillverkarna steppat upp sedan dess. HP:s Reverb G2, som vi testade i vintras, bjöd exempelvis på 2 160 x 2 160 per öga, vilket gjorde under i tidigare nämnda Half-Life: Alyx. Och det dessutom utan att behöva sätta upp basstationer i ditt vardagsrum (eller spelrum).
Återanvänd dina tillbehör
Därmed har HTC:s nya Vive 2 mycket att leva upp till. Och faktum är att just upplösningen är en av de få uppgraderingar du får med nästa generations Vive Pro-headset. De medföljande tillbehören är alltså inte nya i sig. Om du redan äger de klassiska Vive-stavarna och ett par basstationer (Steam VR 1.0 eller 2.0), räcker det med att enbart köpa det nya headsetet.Foto: Raphael Cano Felix Basstationerna gör förvisso jobbet att läsa av det nya Vive-headsetet riktigt väl, men kontrollerna börjar kännas väl gamla till designen. Vive-stavarna fungerar för navigering, men är lika otympliga som plastleksakerna som är Playstation Move-kontrollerna. Efter att ha testat andra alternativ med styrspakar blir vi inte heller exalterade över att använda touchplattorna.
Med det sagt är det fritt fram för dig att använda andra kontroller än HTC:s egna. Enheten är nämligen kompatibel med andra tillverkares vr-kontroller. Rent designmässigt är det nya Vive Pro 2-headsetet annars väldigt lik dess föregångare. Om inte fronten var av en helt annan design skulle vi nästan kunna förväxla den med en Cosmos. Med den stora skillnaden att Vive Pro 2 inte är modulär på samma sätt som dess mindre avancerade syskon.
Premium-specifikationer för finsmakare
Vad HTC:s nya vr-headset däremot erbjuder är istället en mer stabil grund för vr-spelande. Bland annat genom att erbjuda utökat synfält (nu 120 grader istället för 110) och ruskigt hög upplösning. 5K, som de själva marknadsför det som. I själva verket rör det sig om 2 448 x 2 448 per öga, vilket ändå är riktigt imponerande. Och dessutom med möjligheten till 120 Hz i uppdateringsfrekvens.Foto: Raphael Cano Felix Detta förutsätter förstås att din dator är tillräcklig kraftfull för uppgiften, men lyckligtvis finns även möjligheten att välja 90 Hz för den som sitter på mindre hästkrafter. För 5k och 120 Hz rekommenderar HTC en AMD Ryzen 1500-processor (eller motsvarande), kompletterat med ett Radeon RX 5700- eller Geforce RTX 2060-grafikkort (eller motsvarande). Har du en mindre kraftfull dator får du med andra ord inte ut lika mycket av en Vive Pro 2-uppgradering.
Bort med dimman
Med det sagt passade vi på att testa både äldre titlar, men också nya spel, för ta reda på om skillnaden gentemot ett äldre headset är påtaglig eller ej. Half-Life: Alyx är föga överraskande fortfarande det stora dragplåstret för vr-gaming, åtminstone enligt undertecknad. Med Vive Pro 2 blev navigeringen kring de emellanåt mörka vrån betydligt enklare. Detaljer på väggar och andra objekt smälte inte längre samman till en suddig röra, utan stack ut på ett sätt som gjorde den redan fantastiska världen i Valves mästerverk.Half-Life: Alyx, fortfarande det bästa vr-spelet. En annan titel vi testat är det svenska skräckspelet Wraith: The Oblivion, där vi använder övernaturliga förmågor för att lösa ett mysterium. Här blir den knivskarpa upplösningen en bidragande faktor till att öka skrämselfaktorn, särskilt i öppna områden i spelet. Kontrasten mellan ljuseffekter och objekten dessa reflekteras i är helt enkelt slående.Ett av spelen vi testade med Vive Pro 2, det svenska skräckspelet Wraith: The Oblivion – Afterlife. Spelar du mindre avancerade spel med “tecknad” grafikstil blir skillnaderna däremot inte lika påtagliga. Ett exempel är partyliret Traffic Jams, ett underhållande och lättillgängligt spel där vi dirigerar om trafiken för att rädda så många fotgängare som möjligt. De stora och superdeformerade karaktärsmodellerna blir förvisso mer högupplösta, men detaljmässigt känns hoppet inte lika stort som med Half-Life: Alyx och de andra vr-spelen vi testat tillsammans med Vive Pro 2.
Den obekväma sanningen
Vive Pro 2 är alltså en riktig best rent hårdvarumässigt, men skillnaderna märks av som bäst i riktigt avancerade spel. Det finns dock ett antal andra problem som rör samtliga aktörer inom vr-hårdvara, och även HTC. Ett sådant är AAA-titlar, eller snarare bristen på sådana. Vi trodde att Half-Life: Alyx skulle bana vägen för fler, men än så länge ser det riktigt tunt ut på den fronten.Foto: Raphael Cano Felix Hur häftigt hade det inte varit med en särskild vr-version av Resident Evil: Village? En version som verkligen drar nytta av all prestanda som erbjuds i och med Vive Pro 2 och liknande vr-headsets? Istället får vi nöja oss med ett omarbetat Resident Evil 4, vilket egentligen inte är fy skam. Men det är inte heller ett spel som lär sätta vr på kartan.
Ett annat problem är konkurrensen headseten emellan, där premiummodeller ställs mot billigare plug and play-varianter. Så länge det inte finns mjukvara anpassad för de avancerade varianterna riskerar hela genren att förbli en subgenre. Vad spelar det för roll att just ditt headset visar ultrahög upplösning och magnifikt ljud, när allt du kommer att använda det till är vr chat?
Specifikationer
Produktnamn: Vive Pro 2 Testat: Juli 2021 Vad: Vr-headset för pc Tillverkare: HTC Upplösning: 2 448 x 2 448 per öga Bilduppdateringsfrekvens: 120 Hz/90 Hz Synfält: 120 grader Övrigt: Ansluts via displayport, inbyggda stereohörlurar och mikrofon Pris:8 899 kronor hos Proshop.