Vill du ha 5g utan att behöva betala monstruösa summor för det? Då kan Motorola Edge vara rätt för dig. I alla fall om den utstickande stilen tilltalar. Den gör de rätta kompromisserna och levererar en nedslimmad men högkvalitativ upplevelse. 90 Hz oledskärm, bra trippelkamera och 5g för mellanklasspris. Inte helt fel. Stort test: Bästa mobilerna under 6 000 kronor
Motorola Edge testades i juni 2020, och uppdaterades i september 2020 med nytt pris.
Motorolas återkomst som leverantör av premiemobiler, Edge Plus, överraskade med sitt annorlunda format och sin utstickande design. Det som inte överraskade var att den som så många andra topplurar 2020 är brutalt dyr. Testad produkt: Motorola Edge Pris: Från 2 996 kronor på Prisjakt
12 000 kronor för en mobil kan vara svindlande för många, och det är långt ifrån säkert att du utnyttjar ditt flaggskepp så intensivt att du någonsin får glädje av dess prestanda, maxade kamera och andra finesser. I slutet av augusti fick den en prissänkning, och officiellt pris är nu precis under 10 000 kronor. Det är mer skonsamt, men fortfarande en rejäl slant.
Det gör dess lillasyskon, som heter Edge fast utan plus, till en riktigt intressant mobil. Den kostar bara lite drygt hälften så mycket men delar många bra egenskaper med Edge Plus. Inte minst den särpräglade designen, en långsmal skärm med extra böjda skärmkanter utmed långsidorna, vilket ger den det visuellt mest kantfria intrycket bland mobiler i skrivande stund.
Toppklass på skärmen, nästan
Många mobiler har böjda skärmkanter men ingen har riktigt gått hela vägen med det som Motorola gör här. Tack vare smarta rutiner i gränssnittet så påverkas du som användare inte avsevärt negativt av det. Du kan välja om en app ska visas ända ut i kanterna, och vissa element som tangentbord att alltid hålla sig inom användbara ramar. Skärmkanterna utnyttjas till en del visuella notifikationssignaler, men inte så mycket mer. Det är mest ett designval.
Skärmen är i stort sett samma 1080p oled-panel som i Edge Plus, med ett undantag, den har inte stöd för hdr10+ för den där extra dynamiken vid filmvisning. Men den har fortfarande stort färgomfång, vass kontrast, och 90 Hz bildfrekvens som dynamiskt växlar ner till 60 Hz för att spara batteri. Ljusstyrkan är precis som i Edge Plus lite låg jämfört med en del andra flaggskepp, men vi har inga stora problem med läsbarheten när det är solsken.
Edge har samma stereohögtalare med bra tryck och överlag goda kvalitet som Edge Plus. Den saknar dock lite bas, och har en tendens att få rörig ljudbild om vi drar på volymen till max. Du får även ett hörlursuttag på ovansidan med överlag bra analog ljudkvalitet. Med så här extremt böjda skärmsidor är det väldigt nära total kantfrihet.Halvsnabb krets med 5g-stöd Med ett halverat pris är det dock en del saker som skiljer den från toppmodellen. Det mest uppenbara är att den inte har maxade Snapdragon 865 utan istället Snapdragon 765, Qualcomms instegsmodell i senaste generationen om du fortfarande vill ha 5g-stöd. Det ger den givetvis lägre prestanda – speciellt grafikprestandan ligger en bra bit efter. Vill du hänga med i de senaste och mest krävande spelen på mobilen är det kanske inte det rätta valet.
Det finns också en del mer avancerade saker vi får klara oss utan, som 60 Hz 4k-filmning och supersnabb bild- och videoredigeringskapacitet. Men i de allra flesta fall är den utan problem snabb nog för allt du vill göra med en mobil. Vid vardaglig användning känns Edge lika rapp som viket flaggskepp som helst, speciellt tack vare fina flytet i skärmen. Med 6 GB ram-minne och 128 GB halvsnabb, men inte extremt snabb, lagring håller den bra nivå i sin prisklass.
Den saknar också en del av de mer avancerade uppkopplingsalternativen som Edge Plus har. Vi får nöja oss med wifi 5 istället for wifi 6, och vi får ”bara” den långsammare typen av 5g-anslutning, sub 6-GHz och inte stöd för extra snabba mmwave som i Edge Plus. Det är det å andra sidan få andra dyra flaggskepp som har och det återstår att se vad svenska operatörer kommer att erbjuda på den punkten.
I Edge har Motorola också plockat bort stöd för trådlös laddning, och den trådbundna snabbladdningen på 18 Watt är inte den vassaste i branschen. Du behöver drygt ett par timmar för en full laddning. Å andra sidan räcker batteriet länge. Det är på 4 500 mAh mot 5 000 mAh i Edge Plus, och vi får nästan lika lång driftstid ut den. En lång dag av aktivt användande lämnar nästan halva batteriet laddat. Tre kameralinser och en tof-kamera.Fotar skarpt och snabbt Kameran är snäppet enklare, men absolut fortfarande av riktig hög klass. Det här hade utan tvekan klassats som flaggskeppsnivå bara för ett halvår sedan. De har tre linser, en standardkamera, en vidvinkel och en 2x zoom, samt en så kallad tof-kamera för extra snabb fokus och ar samt bättre djupeffekt.
Huvudkameran är byggd på Samsungs 64 megapixelsensor Isocell Bright GW1 som fotar med sammanslagna pixlar och sparar som standard 16-megapixelbilder med utmärkt skärpa och dynamik. Det går även att fota i fullt 64-megapixelläge, men då tappar den lite i detaljåtergivning och adderar brus till bilden.
Kameran fotar även pålitligt i nattmiljöer och i relativt mörka rum, men klarar inte av att lyfta upp riktigt dunkel belysning såsom några av de bästa flaggskeppen gör. Men den behåller bra färgbalans i alla ljuslägen och tack vare tof-sensorn har den inga påtagliga fokusproblem. Färgåtergivningen i huvudkameran är överlag verklighetstrogen, men med en viss dragning åt kalla toner.
Mer färg med vidvinkel
Vi kan inte få den där riktiga mättnaden i bilder som en del kameror levererar. Det får vi däremot om vi växlar till vidvinkelkameran. Här får vi extra stuns i alla färger, vilket inte direkt är neutralt och verklighetstroget, men som ger livfulla bilder. Vidvinkelkameran används också i ett makroläge som du aktiverar manuellt i appen. Det tar snygga bilder, men inte på riktigt så nära håll som vi önskat.
Slutligen har vi zoomkameran med 2x optisk inzoomning. Av någon anledning producerar den 16-megapixelbilder, men utan rätta skärpan på pixelnivå. Nersamplade till sin naturliga upplösning är bilderna dock skarpa, men tappar snabbt i kvalitet om vi zoomar in vidare digitalt. Avskalade Android-basen är kvar, fast med mer anpassningsmöjligheter under skalet. I Edge-mobilerna har Motorola gått ifrån lite av den spartanska ”äkta Android”-känslan i gränssnittet som vi kommit att uppskatta. Det är fortfarande mestadels rent och rensat, men första dagarna när du använder den kan du bli bombarderad med påträngande popup-meddelanden om alla sätt du kan anpassa den. Det lugnar dock ner sig efter ett tag, och går sedan att ignorera.
Men vill du kan du både byta ikonteman, typsnitt och färgschema i menyer. Det går att ställa in gränssnittsteman, personanpassa geststyrningar och mycket mer. Allt detta är dock fortfarande förpassat till en separat app kort och gott kallad Moto. Den har funnits ett bra tag i Motorolas mobiler, men har nu fyllts på med fler funktioner. Utöver en egen kamera-app är det dock ett standardutbud av Google-appar och inget annat.
Specifikationer
Produktnamn: Motorola Edge Testad: Juni 2020, uppdaterad september 2020 Kontakt: Motorola Systemkrets: Snapdagon 765 Processor: Kryo 475 Prime 2,3 GHz + Kryo 475 Gold 2,2 GHz + 6st Kryo 475 Silver 1,8 GHz Grafik: Adreno 620 Minne: 6 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB Bildskärm: 6,7 tum amoled, 1080×2340 bildpunkter, 90 Hz Kameror: 64 megapixel + 16 megapixel vidvinkel + 8 megapixel 2x telefoto + tof med led bak, 25 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc Operativsystem: Android 10 Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare Batteri: 4 500 mAh, ca 18h webbvideo (wifi), ca 16h blandad användning (4g), ca 33h samtal (3g) Storlek: 16,2 x 7,1 x 0,9 cm Vikt: 188 gram Rek. pris: 4 990 kr Pris: Från 2 996 kronor på Prisjakt