Vi testar budgettelefoner – alla kostar under 500 kronor
Du vet aldrig när du kan behöva en extra telefon. Hellre förekomma än förekommas är M3:s melodi. Här är fyra billiga budgetlurar för nödsituationer – de kostar bara några hundralappar.
När du är redo att starta grillen på landet råkar du av misstag knuffa ned din underbart lyxiga telefon med superduperkamera och tusen gånger mer datorkraft än vad den första månlandaren hade. Du ser i slowmotion hur den faller med skärmen nedåt. Du hinner inte reagera förrän du hör hur skärmen spräcks. Där står du, gästerna som är på ingång blev utlovade ett samtal med vägbeskrivning, då de sista kilometrarna inte finns med i någon gps. Läget är således kört.
Eller är det? Investera i en telefon för nödsituationer som du inte trodde skulle uppstå. Du kan få en budgettelefon för några hundralappar. Här är fyra stycken som definitivt inte gör hål i plånboken.
Plastig värre
MFU är inte en bra telefon, med detta sagt har den några oväntade funktioner.
Kartongen MFU levereras i är en oansenlig liten vit kartong utan bild på telefonen. I lådan finns usb-kabel och en laddkontakt. Dessvärre passar laddkontakten bara engelska uttag, men chansen är stor att du har en gammal laddare eller en dator som du kan ladda med.
Utseendemässigt är det en så kallad candy bar-telefon. Den har färgskärm, ett lagom svårnavigerad menysystem, kamera, bluetooth, dubbla simkortplatser (!) och fm-radio. Skärmen har upplösningen 240 x 300, vilket fungerar så länge du ska ringa samtal.
Kamerans upplösning är okänd. Vi tog bilder men lyckades aldrig få dem ur telefonen via bluetooth eller kabelanslutning. Radion fungerade däremot hyfsat bra, så länge hyfsat bra innebär tre rikstäckande kanaler. Vi lyckades aldrig ratta in en kommersiell kanal.
Hade den här telefonen släppts för 15 år sedan skulle den redan då varit dålig. Det är en otroligt plastig telefon vars kvalitetskänsla kan placeras någonstans mellan obefintlig och ”är det här ett skämt”.
Trots sitt låga pris är den inte prisvärd. Inte ens som en backup-telefon.
Betyg:
Specifikationer Tillverkare: MFU Kamera: Ja Skärm: Färg, 240 x 300 pixlar Övrigt: Dubbla simkort, sd-kortplats, fm-radio Pris: Kostar 223 kronor hos Amazon Sverige
Snudd på kvalitet
TTfone är liksom MFU en telefon som ligger i extrembudgetsegmentet, fast den är inte lika sopig som MFU. Modellen är densamma, det vill säga en candy bar-telefon. Trots sin plastighet känns telefonen mer gedigen och välbyggd än MFU:n. Knapparna knarrar exempelvis inte oroväckande när de trycks ned. Men visst finns det frågetecken med den här telefonen också. Till exempel har den en mapp som heter ”Foton”, men någon kamera finns inte. Vad som däremot finns, och som verkar vara legio i det här extrema budgetläget, är fm-radio. Liksom MFU får den bara in ett fåtal kanaler, lägg till det ett relativt svårjobbat gränssnitt (du stänger av radion genom att trycka på siffran 5).
Skärmen gör sitt jobb. Det är enkelt att läsa vad som står på skärmen. Precis nedanför skärmen finns en knapp märkt ”SOS”. Håller du den intryckt kontaktar den larmtjänst. I vilket land den kontaktar larmtjänst låter vi vara osagt. Det ingår också ett litet praktiskt laddställ att placera telefonen i vid laddning.
Som en reservtelefon är dock TTfone helt okej. Om du skulle ha tappat din nya Iphone i golvet och spräckt skärmen så skulle den här i alla fall kunna ersätta hederlig samtalstelefoni. Men glöm mejl, spännande appar och vilt fotograferande.
Efter ovan testade telefoner känns det fantastiskt att få Nokia 105 i handen. Sett till funktioner är den inte överlägsen, men trots sitt låga pris känns det ändå som ett visst mått av kärlek var närvarande under produktionen.
Det är en enkel telefon med plats för dubbla simkort som passar perfekt i handen. Precis som på den gamla goda tiden levererar Nokia batteritid i parti och minut. Eller snarare timmar. Du får 15 timmars samtalstid och upp till 30 dagar standby. Vilket gör den här till en perfekt backup-telefon att ha exempelvis i sommarstugan. Högst upp på telefonen sitter också en liten ficklampa.
Funktionsmässigt är det inte mycket att ringa hem om. Den har fm-radio, men för att det ska fungera måste du ha ett headset inkopplat. Däremot finns en handfull spel av varierande kvalitet installerade (med varierande kvalitet menar vi från usel till undermålig). Dessvärre kan du bara spela dem fem gånger innan du måste betala. Vi kan utan att darra på manschetten avråda dig att betala för dessa.
Det här är en enkel telefon som faktiskt känns som en riktig telefon och inte som en leksak som du får i ett paket med kalaspuffar. Du får definitivt värde för pengarna.
Doro 2414 är en vikbar telefon med tydliga och stora knappar. Liksom Nokia 105 andas den mer kvalitet än MFU och TTfone. Det här skulle kunna vara en perfekt telefon för den som inte är intresserad av sociala medier och processorhastigheter som till och med överträffar datorer.
Doro 2414 för dig tillbaka till 2003. En stor och rejält upplyst 2,4-tum färgskärm ger dig all information du behöver. Knappsatsen har även en dedikerad knapp för kameran. På sidan av telefonen sitter en fysisk knapp som aktiverar ficklampan, både smart och användarvänligt. Telefonen är även kompatibel med hörapparater. Baksidan av telefonen pryds av en nödsamtalsknapp.
Menysystemet är enkelt att navigera, mycket för att det inte finns så mycket att navigera. Kameran är kort sagt bedrövlig. Med en sopig 3-megapixelsensor blir det helt enkelt inte bra. Batteriet är däremot desto bättre, upp till 300 minuters samtalstid och 10 dagars standbytid. Liksom de andra telefonerna har den också fm-radio.
Kort sagt är det här en perfekt telefon att ha på landet eller om du är en prepper som gör sig redo för den stora apokalypsen.
Betyg: Specifikationer Tillverkare: Doro Kamera: Ja, 3-megapixel Skärm: Färg, 2,4 tum Övrigt: Fm-radio, bluetooth Pris: Kostar 500 kronor hos Amazon Sverige