Häromdagen satt jag och svor över det bisarra antalet film- och tv-streamingtjänster på marknaden. Värre blir det av att det finns kanske en eller två serier hos varje leverantör som jag verkligen vill se, varför det blir ett ständigt överläggande med både tidsschema och plånbok för att få streaminglivet att gå ihop.
Netflix höjer priset samtidigt som HBO Max lockar med ett “halva priset livet ut”-erbjudande. Dags att vinka adjö till den förstnämnda? Med senaste prishöjningen inräknad betalar jag snart 179 kronor i månaden, och med tanke på hur mycket billigare samtliga film- och tv-serieutmanare är börjar det snart kännas omotiverat.
Skrattretande torftigt
I Sverige har Netflix försprång dessutom minskat sedan konkurrenterna blivit fler. Kort och gott är marknaden hypermättad och alternativen är många. För många? Det beror på vilka vägar aktörerna är villiga att gå. Just Netflix håller precis på att bredda in sig i spelens värld. Satsningen, som fått det oerhört logiska namnet Netflix Games, har rullat ut till Android och IOS (via App Store) och innehåller för närvarande fem titlar som kan laddas ned och sedan nås både inuti själva tjänsten och direkt på mobilens hemskärm.
Spelutbudet är med andra ord långt ifrån imponerande. Jag laddar ned och testar ett uruselt översatt Stranger Things-spel och det halvroliga balansspelet Teeter, som går ut på att få ned kulor i hål. Inledningsvis känns Netflix Games nästan skrattretande torftigt, och det är troligtvis därför streamingjätten flera gånger i sitt pressmeddelande försäkrar mig om att det här bara är början. Det är nog bäst för dem.
Tillhör jag som “äkta” gamer ens målgruppen? Det känns inte så. Netflix Games känns mer som en nedtonad Apple Arcade-satsning i sin linda, vilket inte behöver vara fel. När den sydkoreanska thrillerserien Squid Game nyligen gjorde braksuccé på Netflix släpptes snabbt ett stort antal bristfälliga Android-spel baserade på den. Hade Netflix Games då stått redo med ett eget välgjort Squid Game-spel, som liksom kunde haka på tv-seriens popularitet hade det säkert kunnat gå hem även där.
Inga totala noobs
Netflix har tidigare experimenterat med interaktivitet och spel. Framför allt riktat mot barn, men även dystopin Black Mirror fick en specialare i form av Bandersnatch för ett par år sedan. Men den nya spelsatsningen pekar snarare på att företaget känner konkurrenternas flås i nacken och nu väljer att bredda erbjudandet för att återfå relevans. Spel kanske är rätt väg att gå – men då får Netflix akta sig för att tappa uthålligheten i någon slags halvmesyr som läggs ned efter ett år eller två.
En annan fråga är om det är så klokt att i framtiden motivera prishöjningarna med att man minsann erbjuder spel också? Jag prenumererar verkligen inte på Netflix för att spela arkadspel på mobilen. Beroende på hur seriös Netflix spelsatsning visar sig vara kan det säkert bli aktuellt med nya abonnemang framöver.
Jag har intervjuat ett par Netflix-företrädare genom åren. Alla har understrukit att Netflix främsta konkurrenter är sömn, arbete och annan tid som inte vigs åt streaming. Netflix vill lägga rabarber på så många av dina minuter som möjligt. En gedigen satsning på spel och interaktivitet kan mycket väl bli ett hemligt framgångsrecept här. Vi får ge den lite tid att mogna först, bara.