Designen, skärmen, kameran skiljer sig från mängden på flera sätt. En del saker gillar vi och några är vi mindre förtjusta i. Vi har testat Sony Xperia 1 II.
En trogen uppföljare till 2019 års Xperia 1, med samma grundidé som kombinerats med en del intressanta nyheter. Sony sticker ut i ett hav av homogena flaggskepp. Ibland på ett positivt sätt, men inte alltid. Xperia 10 II: Snygg mellanmobil med många förbättringar
När de flesta smartphones ser mer eller mindre likadana ut är Sony en uppfriskande egensinnig tillverkare. De senaste åren har de ignorerat en del designtrender, som flärp eller skärmhål för selfiekameran och fingeravtrycksläsare i skärmen, och tagit andra extra långt. Framför allt den extra avlånga bredbildskärmen med 21:9-bildförhållande och specialfunktion i gränssnittet som gör delad skärm på höjden extra smidigt.
Formspråket för övrigt i nya Xperia 1 II är också typiskt för Xperia och en minimal förändrig från föregångaren Xperia 1, fyrkantigt och rätvinkligt, med slimmat chassi och plana glasytor fram och bak. Skärmformatet plus extra millimeter upptill och nedtill gör telefonen ovanligt avlång, men den är i gengäld inte överdrivet bred att greppa. Den är dock hal i handen och det kan vara en god idé att skaffa ett skal.
De extra ytorna upptill och nedtill utnyttjar Sony bra med två framåtriktade högtalarelement som ger riktigt fin och välbalanserad stereo. Sony levererar alltid hög klass på ljudet, med högklassig dac, hi-res audio-stöd, Dolby Atmos och utmärkta högtalare. Xperia 1 II är inget undantag på den punkten, även om vi hade önskat lite mer tryck volymmässigt. Dessutom får du ett klassiskt analogt hörlursuttag, något som de flesta konkurrenter övergett.
Telefonen finns i två färger, en helsvart och en med en dämpat lila ton. Vi föredrar nog den svarta, men bägge finns att få tag på i svenska butiker och hos operatörer om du letar runt lite. Du får dock vara beredd på att lägga ut en rejäl slant. Som de flesta flaggskepp numera har den passerat 10 000-kronortsstrecket, och rekommenderat pris är 11 490 kronor. Om du har tur kan den dock gå att få tag på för i en del butiker under 10 000 kronor. Men räkna inte med det. Skärmen har fantastisk färghantering och god ljusstyrka, men avsaknaden av högre bildfrekvens märks.
Högupplöst med fantastisk färg
För de pengarna får du det mesta som vi förväntar oss av en premiummobil, som vattentät konstruktion, klockren byggkvalitet och snygg, högupplöst amoledskärm. Sony kallar den för 4k, men det innebär inte 2 160 pixlar på bredden utan drygt 1 600. Istället är det extra många pixlar på längden tack vare 21:9-formatet. Punkttätheten är i viket fall som helst mer än du någonsin kommer behöva.
Färgåtergivningen är i toppklass med färgomfång som både matchar och kan överstiga BT.2020, en färgpalett som är bredare än dci-p3 som vi ser i de flesta premiummobiler. I ett speciellt Skaparläge matchar den BT.2020 mycket noga, och aktiverar även stöd för 10 bitars hdr.
Har du lågupplöst video kan du aktivera läget Bättre videobild och skala upp med samma teknik som på en Sony-tv. Likaså finns det ett alternativ för rörelseutjämning i video, som kan vara användbart i vissa lägen. Dessa drar dock en hel del extra batteri.
Skaparläget är främst till för att titta på video med hög ursprungskvalitet, men är också ett läge som är snyggt för vardaglig användning. I standardläge är färgomfånget ännu större för lite extra lyster, men färgkorrektheten sticker iväg och drar åt kalla toner utan möjlighet att justera. Skärmen är godkänt ljusstark i automatiskt läge, även om den inte når upp till samma intensiva ljusstyrka som en del konkurrenter. Fingeravtrycksläsare i på-knappen på sidan istället för inne i skärmen. Den kan verka omodernt, men varför ändra på något som fungerar utmärkt som det är?
Håller sig på 60 Hz
En besvikelse är dock att skärmen bara har 60 Hz bildfrekvens, där nästan alla flaggskepp numera levererar 90 Hz eller mer. Högre bildfrekvens ger en kännbart jämnare upplevelse för sådant som gränssnittsanimationer och scrollning på webben och i dokument. Har du inte använt en sådan telefon tidigare är det svårt att förklara vad det ger i användarupplevelse, men att gå tillbaka till en 60 Hz-skärm efter att ha kört en högfrekvent är en känns som en påtaglig nedgradering.
Det är lite synd, då allt annat med mobilen går utmärkt snabbt. Här sitter en Snapdragon 865-processor, 8 GB ramminne och snabb ufs 3.1-lagring. Kanske kan 256 GB ses som lite i underkant i den här prisklassen, men det går bra att stoppa in upp till en terabyte extra sd-minne. Du får snabb kommunikation med 5g-stöd och wifi 6, samt riktigt bra mottagning och hastighet även på 4g och wifi 5. Du får dock inte stöd för dubbla sim, och inte heller e-sim.
Sonys rätt så avskalade gränssnitt bidrar till en snabb upplevelse. Det är i princip Android 10, fast med en handfull extra funktioner och appar. De mest påtagliga är Side Sense som get dig extramenyer med pet- och svepgester precis i kanten av skärmen, samt Spelförbättrare som optimerar inställningar när du spelar spel. Ingen av dessa känns direkt nödvändig, men kan vara värda att prova på. De går annars att helt stänga av. Även när vi valt bort nästan allt vid installation får vi en del oönskade tredjepartsappar. Utöver det är gränssnittet rent och snyggt.
Bloatware trots allt
Vid första uppstart kan du även välja eller välja bort en hel drös tredjepartsappar, och även några av Googles. En del andra, som Facebook, Netflix, Linkedin, Tidal och spelet Call of Duty Mobile går varken att välja bort eller avinstallera. De går givetvis att ignorera, men tar alltid upp lite av lagringen.
Telefonens 4 000 mAh-batteri går att snabbladda med upp till 21 Watts effekt och det tar ungefär en halvtimme att fylla det till hälften, men ett fullt batteri tar ungefär två timmar att ladda med medföljande laddare som är på 18 Watt. Xperia 1 II har även stöd för trådlös laddning, men vi ser inte att det finns möjlighet till omvänd trådlös laddning.
Vi får väl godkänd batteritid, men det finns klart mer långlivade konkurrenter. Sony är bättre än de flesta på standbytid, så använder du telefonen måttligt räcker den extra länge.
Plus och minus för kameran
Även kameran i Xperia 1 II är lite speciell. De flesta tillverkare bygger sina kameramobiler runt en högupplöst sensor på 64 megapixel eller mer, med stor yta och pixelbinning. Ofta en just från Sony som gör några av marknadens bästa. Men i egna mobilerna använder Sony 12-megapixelsensorn IMX557.
Detta ska främst vara för snabbheten, och det är en för övrigt utmärkt sensor med stor yta och stor bländare som släpper in mycket ljus. Den briljerar i vissa lägen, med neutral och verklighetstrogen färgskala, smart objektigenkänning med bra automatik för inställningsjusteringar och extra avancerad autofokus som både ör snabb och extra exakt.
Det kameran däremot saknar är den extra iso-kompensering som många andra premiummobiler har i sina kameror för att lyfta upp mörkerfoto. Sony verkar helt förlita sig på sensor och optik, men efterbehandlingen är sedan extremt försiktig. Tre vanliga kameralinser och en liten ToF-kamera.
Svårt att få rätt ljus
Vi hittar heller inget sätt att få någon vettig hdr-automatik. Bilder vi tar i till exempel en solnedgång eller i ett dämpat rum med solljus från ett fönster ger oss antingen utfrätta ljusa partier eller nattsvarta mörka. Sony ska däremot ha eloge för att de även dessa krävande situationer levererar utmärkt neutrala färger. Det är inte alltid självklart.
För övrigt har Xperia 1 II två 12-megapixelsensorer till, en för vidvikelkamera och en för en telefotozoom med 3x optisk inzoomning. Dessa har dock inte samma stora yta och ytterligare dämpade vid natt- och mörkt inomhusfoto. Kvaliteten och skärpan i dem är av hög klass. Möjligen är zoomkameran lite väl mjuk i kontrasten.
Även här är Sony lite speciella. Andra mobilkameror har en samlad zoomhantering, här växlar du mellan de tre linserna och sedan har varje lins mellan 1x och 3x ytterligare digitalzoom. Maximal inzoomning är därmed ungefär 9x, och det med god skärpa även på det digitala. Det är dock en frustrerande bökig hantering, där vi först manuellt får byta lins och sedan manuellt zooma vidare. Dessutom är gränssnittet lite osmart så att det inte därefter enkelt går att byta tillbaka. Fota som ett proffs med extra fotoappen Photo Pro. Bilderna blir inte automatiskt bättre av det, men om du kan Alpha-systemet, eller dslr-kameror i allmänhet, får du här extra verktyg.
Systemkamera-upplevelse
Istället för ett pro-läge i vanliga appen har Sony lagt in en separat app kallad Photo Pro, som efterliknar gränssnittet i Sonys Alpha-systemkameror. Här får du manuell kontroll på allt, från fokus och vitbalans till exponeringstid och manuell iso-kontroll. Sedan tidigare finns också Cinema Pro, en app som ger dig gränssnitt och funktioner som i en professionell filmkamera.
Dessa är roliga att utforska och det finns verktyg här som kan hjälpa den kunnige att ta bättre bilder. Men vi är lite osäkra på vem de är till för. Du som uppskattar sådant lär ju ha en riktig dslr-kamera istället. Så mycket bättre blir inte bilderna vi tar i pro-appen att det känns värt att djupdyka i den. Bättre automatik och fler funktioner för den som bara vill ha flexibel peka-och-klicka-kamera hade varit ett plus.
Sony har sedan länge gett upp att bli en jätte på mobiltelefoner, och fokuserar helt uppenbart på en mer nishad målgrupp. Sätter du extra stort värde på en bärbar bioupplevelse, eller är en van användare av Sonys kameror har den superintressanta saker att erbjuda. Men Xperia 1 II är svår att rekommendera för precis alla användare.
Specifikationer
Produktnamn: Xperia 1 II XQ-AT51. Testad: Juli 2020, uppdaterad mars 2021. Kontakt: Sony. Systemkrets: Snapdragon 865. Processor: 1st Kryo 585 2,84 GHz, 3 st Kryo 585 2,42 GHz, 4 st Kryo 585 1,8 GHz. Grafik: Adreno 650. Minne: 8 GB. Lagring: 256 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB. Bildskärm: 6,5 tum amoled, 1644 x 2840 bildpunkter. Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 3x telefoto + ToF med led, 8 megapixel fram. Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm headset. Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, nfc. Operativsystem: Android 10 med Xperia UX. Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentålig (IP65/68), trådlös laddning (qi). Batteri: 4 000 mAh, ca 15h webbvideo (wifi), ca 18h blandad användning (4g), ca 26h samtal (3g). Storlek: 16,6 x 7,2 x 0,8 cm. Vikt: 181 gram. Rek. pris: 11 490 kr. Pris: Från 8 990 kr på Prisjakt.