Framtidens tv: “När du vill titta rullar du ut den”
Olika typer av teknik är en del av alla människors vardag. Vi lägger gärna både tid och pengar på våra prylar, men hur kommer egentligen vår tv-vardag att se ut i framtiden?
Av Peter Sjödin
M3
Ända sedan televisionens inträde i Sverige 1956 har tv-tittandet varit en stor del av mångas liv. För en hel del människor är tv rentav närmast en hobby, och många timmar tillbringas framför skärmen tillsammans med de sköna karaktärerna i favoritserierna.
Men även om folkets kärlek till tv är i princip lika gammal som televisionen själv har förutsättningarna inte alltid sett likadana ut. Den som levde med en enda kanal under de första tretton åren fram till lanseringen av TV2 1969 kunde sannolikt inte föreställa sig hur tv skulle utvecklas de närmaste femtio åren. Och den som är ung i dag har antagligen minst lika svårt att förstå hur det var att leva med bara en enda tv-kanal.
Gammel-tv inte död ännu
Utvecklingen har gått enormt fort, från en enda marksänd kanal till hundratals olika kanaler via kabel, parabol eller internet. Ganska tidigt insåg vi konsumenter också att vi inte alltid ville titta på tv-programmen när de sändes, utan vid en tidpunkt som passade just oss.
Detta önskemål har gått att lösa med hjälp av tilläggsutrustning som videobandspelare, dvd-recorders och hårddiskförsedda digitalboxar, men dessa lösningar kräver ändå någon form av förutseende och planering.
För att tillgodose våra behov fullständigt krävs det att vi kan starta programmen när vi vill och se dem på den typ av enhet vi vill. Det klassiska linjära tv-tittandet med en färdig fastlagd tablå riskerar alltså att dö ut och få ge plats för mer moderna sätt att distribuera tv.
Nina Wormbs är docent i teknik- och vetenskapshistoria på KTH i Stockholm och har bland annat ägnat sig åt forskning inom medieteknik. Hon tror inte att det vanliga tablåtittandet kommer att försvinna i framtiden:
– Nej. Åtminstone inte inom en överskådlig framtid. Broadcast är en affärsmodell som lönar sig, och jag tror inte att den riskerar att försvinna. Visserligen minskar det linjära tv-tittandet just nu till förmån för on demand, men ökningen har mattats av lite.
Infrastrukturen är nyckeln
Anledningarna till att det gamla klassiska tv-tittandet antagligen kommer att överleva många år är flera. Den kanske viktigaste anledningen till Ninas Wormbs säkra utsaga är broadcastmodellens överlägsna effektivitet.
– Med en enda mast når du hundratusentals användare samtidigt, och om fler tittare ansluter inverkar inte detta på den tillgängliga bandbredden. Om samma hundratusental människor i stället vill streama tv samtidigt kommer detta att ställa enorma krav på bandbredd.
Med dagens infrastruktur är detta otänkbart, och i takt med att våra krav på högupplöst tv ökar ställs allt högre krav på uppkopplingen. Flera tv-leverantörer räknar med att strömmande 4k-program kräver en bandbredd på omkring 15 Mbps, vilket kommer att ställa till problem när många vill titta samtidigt. Frågan är också om leverantörerna har råd med den superbredbandslina som krävs för att tillhandahålla ett högupplöst program till många tittare samtidigt.
Även den sociala biten påverkar vår tv-konsumtion, menar Nina Wormbs.
– Vissa typer av tv-program kan samla familjen kring tv:n, och tv-konsumtionen blir en form av umgänge. Program som Melodifestivalen, Idol och liknande kommer troligen alltid att finnas kvar i det linjära formatet, däremot går det att tänka sig ett fredagsmys där alla sitter med varsitt tv-program på varsin enhet och kan umgås trots att alla tittar på olika program.
On demand ökar
Det nya tv-tittandet omfattar olika typer av on demand. Exempelvis erbjuder alla tv-kanaler delar av sitt material även på webben genom de olika playtjänsterna. Här finns definitivt utvecklingspotential, både vad gäller tjänsternas kvalitet och vilket utbud som erbjuds. Utvecklingen bör gå mot att en allt större del av det linjära utbudet erbjuds även i playtjänsten, men det finns också andra tjänster som samlar filmer och tv-serier. Erik Åhsgren, LG
Givetvis krävs det också andra typer av apparater för att möta kraven. Erik Åhsgren på LG berättar att en hel del arbete läggs ner på att göra de nya tv-apparaterna så flexibla som möjligt:
– Fler och fler tittar ju på streamat material i dag – du vill se vad du vill, hur och när du vill och betala bara för det. Stora kanalpaket är på väg bort, och vi måste förbereda våra apparater på att fungera dels med de olika tv-tjänster som finns redan i dag, dels med de tjänster som kan tänkas dyka upp i morgon, säger han.
Vi gläds också åt att tv-tekniken går framåt även på andra plan. Erik Åhsgren talar gärna om företagets kommande stora oled-skärmar och om hur annorlunda dessa kommer att vara jämfört med dagens apparater.
– Upplösningen ökar ju hela tiden, och i takt med att priserna sjunker kommer 84-tummare med 4k-upplösning inte att vara ovanliga. Oled-tekniken ger också möjlighet till mycket bättre bildkvalitet, med bland annat vassare färger, i kombination med att skärmarna är mycket tunnare än i dag. Dessutom kommer du inom femton år troligen att kunna rulla ihop din tv-apparat och bära den med dig hur enkelt som helst. När du vill titta på tv rullar du bara ut tv:n och hänger upp den på väggen som en poster och startar exakt det program du är sugen på, berättar Erik Åhsgren