Mediadatorer blir hela tiden ett intressant alternativ för dem som vill minska ner antalet maskiner i vardagsrummet och samtidigt kunna ha kvar de flesta funktioner, plus några nya. Fördelen med en sådan maskin är att du, åtminstone i teorin, kan byta ut komponenter allt eftersom det kommer nytt.
Vi säger att det är teoretiskt, eftersom du inte bara behöver de pengar som krävs för att kunna köpa en ny, fräsch blålaserspelare av ditt favoritformat. För att kunna köra högupplöst film krävs det en hel del av din burk också.
Ännu större roll i sammanhanget spelar förstås grafikkortet, där du utöver rätt schyssta specifikationer behöver stöd för krypteringssystemet hdcp och hårdvaruavkodning av de filmformat som används, främst h.264.
Hd-dvd har betydligt färre spelare, men de är också billigare. En intern spelare från HP går loss på strax under 6 000 och sen finns det ett annat alternativ. Kan du leva med den lite säregna designen och att spelaren är extern så fungerar hd-dvd-spelaren från Xbox 360 även till vanliga datorer. Den går lös på 2 000 kronor och kopplas in via usb, men minskar alltså inte mängden teknikprylar i salongen. Ingen av de nämnd hd-dvd-spelarna klarar däremot av att bränna skivor, vilket bluray-spelarna gör.
Vad gäller de större programmen finns det ett slags pseudo-stöd för blålaserformaten. Både PowerDVD och WinDVD har olika utgåvor i olika regioner av världen som stödjer formaten. En mer samlad release, troligen med en version per format, sägs vara på väg under året men exakt när vet vi ännu inte.
En ”kul” detalj är att båda programmen har strypt funktionen för att ta skärmdumpar av filmer, kopieringsskydd i all dess glans!
<< Föregående del | Nästa del >>
Vi säger att det är teoretiskt, eftersom du inte bara behöver de pengar som krävs för att kunna köpa en ny, fräsch blålaserspelare av ditt favoritformat. För att kunna köra högupplöst film krävs det en hel del av din burk också.
Dyr hårdvara
Som alltid om du vill vara först med det senaste så kommer det kosta dig en slant eller två. I en mediadator som fixar full hd så är en processor med dubbla kärnor att föredra. Bara den tekniken räcker däremot inte, utan av de senare processormodellerna bör klockfrekvensen ha nått upp till två gigahertz för att det ska flyta någorlunda vettigt.Ännu större roll i sammanhanget spelar förstås grafikkortet, där du utöver rätt schyssta specifikationer behöver stöd för krypteringssystemet hdcp och hårdvaruavkodning av de filmformat som används, främst h.264.
En hyggligt aktuell guide för vad som krävs i hårdvaruväg kan ni finna här.
Dyra enheter
När det kommer till själva enheterna så finns det ett par vägar att gå. Bluray har utan tvekan flest alternativ, men är också dyrast. Det säljs redan idag interna spelare från Sony, Pioneer, Philips och en handfull andra aktörer. Priset varierar mellan 5 000-10 000 kronor per enhet (som jämförelse så kan du få en riktigt schysst dvd-brännare för 400 spänn).
Snålt med lösningar
Mjukvarustödet för blålaserspelare är ganska snålt. Drivrutiner för att få igång dem är en sak, men när det kommer till program för att spela upp filmer så är det väldigt snålt tilltaget. Sonys bluray-spelare kan fås med en strypt version av PowerDVD, där man av okänd anledning bara tillåter tvåkanalsljud.Vad gäller de större programmen finns det ett slags pseudo-stöd för blålaserformaten. Både PowerDVD och WinDVD har olika utgåvor i olika regioner av världen som stödjer formaten. En mer samlad release, troligen med en version per format, sägs vara på väg under året men exakt när vet vi ännu inte.
En ”kul” detalj är att båda programmen har strypt funktionen för att ta skärmdumpar av filmer, kopieringsskydd i all dess glans!
En tredje möjlighet är att köpa färdigbyggt. En del bärbara datorer levereras med spelare för de båda formaten och då även med leverantörernas egna program för att spela upp film. Det börjar även dyka upp färdigbyggda htpc-datorer, inklusive sådana som klarar av båda formaten. Men dessa maskiner är förstås bra mycket dyrare än de redan ganska saftigt prissatta mediadatorer som säljs.
Den stora fördelen
Något vi inte nämnt hittills som är bluray-enheternas stora styrka är möjligheten att bränna skivor. Det i sig är inte speciellt upphetsande, men med en schysst tv-mottagare så får du helt plötsligt möjlighet att spela in film på blålaserskivor, om än inte alltid i hd-kvalitet då vi saknar såväl en större mängd kort som ett större antal utsändningar, men det går. Det är, som vi sa igår, något som de vanliga spelarna kommer kunna börja med under andra halvan av det här året, medan du redan idag kan ha din blålaservideo med en htpc.Vill du så går det definitivt att knåpa ihop en burk med stöd för såväl bluray som hd-dvd, men det kommer att kosta dig en rejäl slant och innebära en del knåpande för att få plats.
Imorgon får ni följa med oss när vi tar en titt på det spektakulära och mytomspunna slagfält som kallas spelmarknaden, där den kanske allra viktigaste striden i blålaserkriget utkämpas just nu.
<< Föregående del | Nästa del >>
