Det känns som en evighet sedan Mercedes första elbil presenterades i september 2018, och starten kom av sig en aning när bilen återkallades strax efter att de första modellerna lämnat fabriken förra sommaren. Nu är dock Mercedes första elbil här och vi har lärt känna den ordentligt under två veckor i februari.
Designen är ganska diskret utvändigt och vi har lite svårt att förlika oss med att “suv”-benämningen numera hittat ned till bilar som känns lika låga som en vanlig kombi för bara några år sedan. Fotsteget på EQC:n vi hämtar upp i Akalla är absolut inte nödvändigt för att du ska ta dig in i bilen, snarare är det i vägen. Framför allt när vi kliver ur bilen då vi måste se upp för att inte skita ned jeansen. Men visst, när du ska skrubba rent taket når du riktigt bra. Förarmiljön i Mercedes EQC 400 är riktigt trevlig.
Påkostad och modern
Mercedes EQC 400 ser inte stor ut på bild, men den är inte liten. Rivalen Audi E-tron är dock märkbart rymligare främst i baksätet och på höjden, och EQC:n lastar inte lika mycket som en fullstor suv. 500 liter, alternativt 1 460 liters lastvolym när vi fäller baksätet är i klass med en Volvo XC60.
Förarmiljön i Mercedes nya el-suv känns verkligen påkostad och har du suttit i en ny Merca på sistone känner du igen dig direkt. En gigantiskt bred skärm, eller rättare sagt två ihopbyggda skärmar, sträcker sig från instrumentpanelen och vidare över mittkonsollen och skärmen är skarp och fin med suverän svärta och kontrast. Du styr mmi:t med touch direkt på skärmen, på styrplattan i mittkonsollen, med touchreglage och knappar på ratten eller med röstkommandon (som aktiveras med “Hej Mercedes”). Flexibelt är bara förnamnet!
Bilen är utrustad med ett batteri på 80 kWh (nettoeffekt) och dubbla elmotorer som levererar 408 hästar tillsammans. Här finns rejält med kraft och 0-100 km/h avverkas på dryga 5 sekunder. Inte i klass med Teslas värstingar, men helt klart bra nog för att klara omkörningar galant.
Det finns fem olika körlägen att välja mellan – sport, comfort, eco, maximum range och individual, och den beräknade räckvidden stämmer väl överens med faktisk räckvidd. Fullt laddad står det 30-35 mil på mätaren beroende på i vilken miljö bilen varit parkerad, men detta påverkas givetvis märkbart på temperatur och körstil. När vi rullar ut från det uppvärmda garaget ut i nollgradig miljö tappar vi snabbt 3-4 mil på mätaren. Bilen sväljer ungefär lika mycket packning som en Volvo XC60.
Planera för laddning
När du laddar Mercedes EQC kan du begränsa max laddström till 8A eller 6A vilket är bra. Om du laddar via vanlig elkontakt på 10A, där andra saker också är inkopplade, är det annars inte ovanligt att säkringen går om du kör max laddstyrka i bilen, något vi råkat ut för flera gånger. Inte kul när du kommer ut till bilen på morgonen och upptäcker att den inte laddad då du råkade slå igång diskmaskinen kvällen innan, något som hände en av dagarna under testet innan vi aktiverade laddbegränsningen.
Att ladda upp bilen fullt på 10A och cirka 2 kW tar lång tid. EQC ska enligt specifikationerna stöda snabbladdning på upp till 110 kW, vilket skulle ge 80 procent laddning på 40 minuter, men de flesta laddstationer vi ser och har möjlighet att testa ligger på 22-50 kW effekt.
Det här blir helt enkelt en viktig parameter att kolla upp om du är ute efter att köpa en elbil. Att fjutta med 3,7 kW på en vanlig 16A/230V-laddplats gör att det tar en heldag att ladda upp batteriet, och då kräver även halvlånga resor en hel del planering. Vi gissar att det är väldigt få förunnat att köpa en sådan här bil som andrabil för att penda mellan förort och jobbet inne i stan…Mercedes app är smidig när vi vill starta värmaren i bilen eller hålla koll på laddnivån.
Komfort på topp
Mercedes EQC 400 är påkostad i varje detalj och vi sitter riktigt bekvämt i stolarna fram. Här finns möjligheten att justera såväl lårstöd som svank- och sidostöd med Mercedes lite speciella knappar i dörren, och givetvis även skön massage i testbilen (båda stolarna). Ljudanläggningen låter mycket bra, och även handsfreen fungerar ypperligt. En bidragande faktor är att bilen är väldigt välisolerad.
Med Mercedes Me-appen kan du hålla koll på det mesta i din EQC från din smartphone, till exempel ställa in förklimatisering, manuellt eller med timers. Lite jobbigt att vi måste godkänna varje funktion för sig, som att kunna låsa dörrarna på distans, innan det aktiveras i appen. Här, liksom i bilens mmi finns även bra funktioner för att hitta laddstolpar. Men det här är en djungel med olika leverantörer, där flera kräver egna kort och där du inte kan spontanladda med vanligt kreditkort. En liten detalj vi stör oss på är att laddkontakten i bilen är placerad baktill på höger sida. Perfekt om du backar in på parkeringen, men i regel känns det smidigare att ha uttaget framtill tycker vi.
Bra säkerhetsfunktioner
Bilen bjuder på massor av smarta säkerhetsfunktioner och hjälpmedel. Den adaptiva farthållaren fungerar mycket bra, liksom lane assist-funktionen som är väldigt mjuk och följsam. Bilen har kameror runt om och du får en tydlig bild ur fågelperspektiv när du lägger in backen eller när sensorerna runt omkring känner av hinder. Backkameran är infälld när den inte används vilket gör att den håller sig ren. Bra! Här finns också döda vinkeln-varnare i backspeglarna samt en funktion som känner av bilar och cyklister snett bakifrån när du backar ut från parkeringen.
Den integrerade navigatorn är en av de snyggaste på marknaden och när vi närmar oss en korsning får vi upp en filmad bild framåt med inklippta grafiska skyltar. Mycket snyggt och tydligt. Samtidigt är den digitala instrumentpanelen väldigt läcker och här kan vi också skräddarsy vad vi vill se för information.
En annan riktigt bra funktion, som är standard i bilen, är de adaptiva led-strålkastarna med så kallad multibeam-funktion. När automatiskt helljus är aktivt ser vi tydligt hur bilen maskar mötande trafik för optimalt ljus i alla situationer. Strålkastarna gör det här snabbt i de flesta situationer och det är väldigt sällan mötande trafik reagerar på att vi inte släcker helljuset tillräckligt snabbt.
Är den rätt för dig?
Liksom Audi E-tron känns Mercedes nya elbil betydligt mer påkostad än Tesla Model X. Nu spelar inte EQC i samma liga när det gäller storlek, så det går inte att jämföra bilarna rakt av. Den stora frågan blir om du klarar dig med 30 mils räckvidd. Om svaret på den frågan är nej, då är det Tesla som gäller. Annars, om du prioriterar tysk kvalitet, är det mer en fråga om smak (Mercedes vs Audi), och om vilken storleksklass som är rätt för dig. Mercedes EQC känns lite tråkigare utseendemässigt, men den är helt underbar att köra!
Bilen startar på dryga 800 000 kronor men prislappen drar snabbt iväg ytterligare när vi plockar på tillbehör i listan. Här finns dels i våra ögon nödvändiga saker som adaptiv farthållare, läderklädsel och stöldskyddspaket. Men också massor av lyxiga extratillval som wellnessprogram, massagerstolar och integrerad gartageportsöppnare.
Omdöme
Mercedes EQC 400 är underbar att köra och kvalitetskänslan är på topp. Om utrymme och batterikapacitet räcker för dina resvanor och behov lär du inte bli besviken om du köper den här bilen, även om den kostar en rejäl slant i inköp.
Specifikationer
Modell: Mercedes EQC 400 4Matic Tillverkare: Mercedes Pris: Från 805 900 kronor Motor: Dubbla elmotorer på sammanlagt 408 hk. Drivning: 4-hjulsdrift Batteri: 80 kWh (nettoeffekt) Angiven räckvidd: Upp till 41,7 mil Snabbladdning: Upp till 100 kW Räckvidd: Toppfart: 180 km/h CO2-utsläpp: 0 g/km Tjänstevikt: 2 475 kg Max dragvikt: 1 800 kg Miljöförmåner: Klimatbonus 60 000 kronor Härlig drivlina. Komforten. Kvalitetskänslan överlag. Riktigt trevligt mmi. Dyr, framför allt med tillvalen. Lite dålig räckvidd för långresor.
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!