Garmin Forerunner 645 Music är en klocka som befinner sig lite i gränslandet mellan specialiserade träningsarmband och mer allmänna och mångsidiga smarta klockor. Till det yttre är det en kompakt och klassiskt designad klocka med boett i rostfritt stål, med en kombination av metallglans och svart matt ytbehandling. Det finns också en version där de blanka metallytorna har ton i rosa guld.
Klockan har en enkel rund urtavla och relativt små mått. Vi tycker den är riktigt snygg i all sin enkelhet, och uppskattar dess låga vikt. Klockan är vattentät ner till fem meters djup, och skärmen är täckt av Gorilla Glass 3. Det gör den tryggt spricksäker om du inte är extremt oförsiktig, men det finns bättre alternativ mot reptålighet.
Dess armband sitter i ett standard 22-millimetersfäste och går därför lätt att byta ut. Det medföljande armbandet är dock riktigt bekvämt, svart till färgen och i följsam silikon. Det sitter bra på både stora och små handleder. Däremot är det lite onödigt pilligt att spänna fast. Ju mer solljus desto bättre ser det ut. I alla fall så länge vi inte har kraftiga reflexer direkt i glaset.
Bättre i solljus än utan
Bildskärmen är en så kallad mip-skärm. Det är kort för ”memory in pixel” en lcd-teknik som inte kräver bakbelyst skärm, och som i själva verket blir tydligare att se ju mer infallande ljus vi får. Som ett e-papper med andra ord, fast med snabbare uppdatering och bättre färgmöjligheter.
Det blir aldrig lika stiligt som en högupplöst skärm med ips- eller oled-panel, men med smart utformade urtavlor tycker vi att resultatet är trevligt att skåda. Och framförallt är det smart i solsken och är nyttigt för batteritiden. Inomhus får vi trycka på en knapp för tillfällig extra bakbelysning.
Klockan har alla de funktioner vi förknippar med ett bra tärningsarmband. Den har sensorer för gps-position, stegmätare, höjddata, puls och gyroskop. Den har både eget system för att hålla koll på dina aktiviteter och köra olika träningspass anpassat efter dina behov, och stöd för ANT+ för att enkelt exportera till andra applikationer. På undersidan hittar vi aggressivt blinkande dioder för pulsmätaren och en ytkontakt för batteriladdning och datasynkning över usb.
Funktionsrikt men svårt att hitta rätt
I klockan finns en handfull träningsprogram snabbt tillgängliga, framförallt för motion som löpning och cykling, men det går att välja ut egna favoriter från ett 20-tal andra, så varierande som crossfit, yoga och snowboard. Att få fram lite generella aktivitets- och hälsosiffror, som puls, stegmätare går snabbt direkt från urtavlan. Och de flesta urtavlor som finns förinstallerade ger oss också sådan information direkt på skärmen.
Forerunner 645 Music dras dock med samma problem som tidigare Garmin-klockor vi testat; ett rätt så bökigt gränssnitt. Skärmen har inte pekfunktion, så det blir till att cykla sig mellan olika funktioner med dess fem navigeringsnappar och en kombination av långa och korta tryckningar. Det är inte direkt logiskt vilka knappar som gör vad, och under första veckan med den på armen är det ett ständigt fumlande för att hitta rätt bland funktioner och menyer.
Det är framför allt som generell smartklocka som Forerunner 645 Music kommer till korta. Vi får notifieringar vid samtal, mejl, kalenderhändelser med mera, men bara en kort rubrikrad som oftast är för kort och utan möjlighet att se mer eller göra något med dem. Utbudet av användbara appar i Garmins egna butik Connect IQ är också rätt så mediokert, och begränsningarna i skärmen och navigeringen gör de få vi hittar som känns intressanta mer frustrerande att använda än de är värda. Musikspelarappen gör precis det som utlovas; spelar musik. Navigeringen är lite osmidig, men för det mesta drar vi igång en spellista och låter den vara. Appen går också att använda som mediespelar-fjärrkontroll till telefonen.
Inbyggd musikspelare
Det är just två icke-träningsfunktioner som är huvudattraktionen med klockan. För det första dess inbyggda musikspelare, som gett den del av sitt namn. Klockan har 4 GB inbyggt flashminne varav 3,57 kan fyllas med musik, eventuellt lite mindre om du laddar på med många extra appar.
Tanken är i alla fall att med ett par bluetooth-hörlurar parkopplade med klockan ska det bara vara att ge sig ut i joggingspåret, och du kan lämna mobilen hemma. Det ska enligt Garmin ge plats för ”upp till 500 låtar”, men det är i så fall rätt så hårt komprimerat ljud. Men att synka ner en spellista för några timmar i taget ska definitivt inte vara något problem. Garmin Connect-appen i mobilen visar loggade aktivitets- och hälsodata på startskärmen. Sedan är det lätt att nå klockspecifika inställningar och appbutiken. Det största problemet är snarare att få över själva musiken. Har du musikfiler på datorn kan du ladda upp dem, spelaren stödjer de flesta vanliga filformat. Men för det behöver du ha klockan fast ansluten via usb-kabeln till datorn och ha programmet Garmin Express installerat.
Det andra sättet att få ljud i klockan är med en av ett fåtal strömmande appar som kan synka ner offline-innehåll till klockan. I Garmins app-butik hittar vi fem, varav två bara fungerar i vissa asiatiska länder. De andra tre är Deezer, Iheart Radio och podcastappen Runcasts, inga tjänster som direkt har stort genomslag i Sverige. Garmin Express i datorn. Här kan du framförallt ladda på musik.
Blipp-betalning, till slut
Den andra heta nyheten i Forerunner 645 Music är stödet för betaltjänsten Garmin Pay. Klockan har stöd för kontaktlösa betalningar, och en plånboks-app som du kan klicka fram och sedan blippa i kassan istället för att hala upp kreditkort eller kontanter. Garmin Pay stöjds än så länge “bara” av 16 kort i Sverige, till exempel från SEB, Danske Bank, SAS Eurobonus och Nordea. Förhoppningsvis breddas stödet med tiden.
Vi testade med ett Mastercard från Nordea. Det var minst sagt bökigt att konfigurera med många rundor mellan klocka, telefonappen, och verifiering i bank innan allt fungerande som det skulle. Men sedan fungerar det att köpa en Ramlösa och en banan på Pressbyrån med kontaktlöst blippande. Även då ställer dock det bökiga gränssnittet till det, det tar flera klick att nå fram till betalning i klockan, så det gäller att ha klickat fram det innan du når fram i kön.
Klockans lätta vikt beror dels på att den har ett mindre batteri än en del andra Garmin-klockor, och man ska inte räkna med att den är någon evighetsmaskin. Med gps och full aktivitetsloggning, samt en spellista med musik igång några timmar om dagen räckte batteriet bara ett par dagar för oss. Men vid mer passiv användning kan den räcka riktigt länge. Med bara bluetooth-synkning till mobilen och sporadisk gps så behövde vi inte ladda på en nästan en vecka. Istället för en laddningsdocka får vi en liten kabel med en klämma i ena änden som nyper fast runt klockans kant. Det ser kanske fånigt ut, men fungerar förvånansvärt bra.
Omdöme
Forerunner 645 Music är Garmins mest kompletta klocka för generellt vardagligt bruk, med utmärkt komfort och alla träningsfunktioner du kan tänkas behöva, men fortfarande en del att slipa på för vardagsanvändningen. De två huvudattraktionerna, musikspelaren och kontaktlösa betalningen, gör precis det de utlovar. Men de gör det inte särskilt användarvänligt, och de behöver fler och bättre musiktjänster och bredare stöd för betaltjänsten.
Fakta Garmin Forerunner 645 Music
Testad: September 2018 Tillverkare: Garmin Lagring: 4GB (3,57 lediga) Bildskärm: 1,2 tum rund mip, 240×240 bildpunkter. Kommunikation: Bluetooth, wifi, ANT+, gps. Sensorer: Accelerometer, kompass, gyro, pulsmätare, barometer/höjdmätare, termometer Kontroll: 5 knappar. Storlek, boett: 42,5 x 42,5 x 13,5 mm. Vikt: 42 gram. Operativsystem: Garmin OS med Connect IQ. Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS, Android. Batteritid: ca 1 dygn intensiv användning, 6 dygn sparsam användning. Övrigt: Vattentålig mer till 5 meter Pris: Från 3 940 kronor hos Prisjakt. Snygg, lätt och komfortabel Smart skärm för solljus Mångsidiga funktion Svagt apputbud Jobbigt gränssnitt Specialfunktionerna behöver växa till sig