Galaxy Note 10 Plus – mångsysslare med mäktig skärm
Samsung Note har alltid varit mobilerna som kan allt. Och nu kan Galaxy Note 10 Plus mer än någonsin. Ny processor, enorm skärm och trollspö i pennan är bara början.
De senaste åren har det varit lätt att beskriva Samsung Galaxy Note, det har i stort sett rört sig om en finputsning av Plus-versionen av vårens Galaxy S-flaggskepp, plus pekpenna. I år släpps det dock två Note-modeller i olika storlek. De gör mer än vanligt för att utmärka sig i jämförelse med S10-modelerna, både i design och funktioner.
Vi börjar med att testa den större Galaxy Note 10 Plus. Den finns i två versioner, med 256 eller 512 GB minne. Det finns ingen enorm 1 TB-modell som det gör för Galaxy S10 Plus. I gengäld är stödet för extraminne bättre. Nu kan du stoppa in micro sd-kort på hela 1 TB jämfört med 512 GB tidigare. Det tar dock upp en av telefonens två sim-platser.
Du kan välja mellan två färger. Aura Black som är svart med ett lätt oljigt skimmer, och Aura Glow med vagt stålblå yta och spektakulära regnbågsreflexer. Senaste årens Galaxy Note-modeller har gått mot mindre rundade hörn och mer rektangulär design. I Note 10 har Samsung tagit detta till ytterlighet, med nästan helt skarpa skärmhörn och avfasade kortsidor. Note 10 Plus är en rejäl sak att hålla i handen. Nästan 200 gram tung, men bara precis under 8 millimeter tjock.
Färre knappar och kontakter
Långsidorna har fortfarande böjt glas både fram- och baktill, och på baksidan mer än någonsin, så att metallkanten runtom har blivit så tunn att de fått göra den tjockare just där knapparna sitter. Note 10-modellerna har ingen direktknapp för smarta assistenten Bixby som funnits på Samsungs flaggskepp ända sedan S8 och Note 8. I stället aktiveras den av ett långtryck på på-knappen. Det verkar vara en trend just nu – Huawei P30 Pro gör till exempel samma sak för att komma åt Google Assistent.
Det är inte den enda sak som tagits bort. Nu har även Samsung till slut skippat 3,5-millimetersuttaget för hörlurar. Du får inte heller med någon adapter för det från usb-c, så har du analoga favoritlurar får du köpa en sådan som tillbehör. Medföljande in-ear-lurar från AKG ansluter med usb-c.
Annars är det bluetooth som gäller, men vi är osäkra på hur den hanterar ljud-codec. Den stödjer aptX och LDAC, men inte aptX HD. Den ser också ut att köra betydligt sämre formatet sbc som standard. Vi måste låsa upp utvecklaralternativ i Android för att komma åt och ändra det. Usb, penna, kraftfull högtalare… men något saknas. Just det, hörlursuttaget.
Högtalare och skärm i toppklass
Inbygga högtalarna är riktigt bra, med stereo, Dolby Atmos-stöd och rent ljud med tydlighet från bas till diskant. Även vid samtal med telefonen vid örat hör den till de bästa lurarna på marknaden.
Skärmen täcker nästan hela framsidan, med nästan kantlöst intryck på långsidorna. Det gör att den trots linkande mått som en Galaxy S10 Plus rymmer större skärm på hela 6,8 tum. Den har utmärkt kvalitet med egna amoled-panelen med 1440p-upplösning, hdr-stöd, perfekt kontrast, rejäl ljusstyrka och livfulla färger.
Precis som i Galaxy S10 har skärmen ett hål för selfie-kamera. Här sitter den dock mitt på kortsidan i stället för i hörnet. Om det har någon praktisk orsak vet vi inte, Samsung pratar om det som ett medvetet designval. Det ger den absolut en unik stil, om än inte idealt, då det delar upp listen för notifikationsikoner. Annars ser det stilrent ut och stör oss inte nämnvärt. Baksidan reflekterar omvgivningen i alla regnbågens färger.
Nu med trollspö-funktion
Den stora grejen med en Note är ju givetvis pennan, som i årets modeller har fått ett par intressanta uppgraderingar. För det första får SPen-systemet flera nya smarta funktioner. Vi gillar framför allt möjligheten att lätt exportera tolkad text från anteckningar direkt till en Word-fil. Men det mest intressanta sitter i själva pennan.
Pennan i Note 9 fick inbyggd bluetooth och knappen kunde användas som fjärrkontroll för att till exempel byta sida i en presentation. Nu går Samsung ett steg längre, och går från en kondensator med 30 minuters användningstid till ett riktigt inbyggt mikro-batteri med upp till tio timmars driftstid.
Den har också rörelsesensorer så du nu kan göra enkla svepgester i luften. Det fungerar med kameran, där du kan byta läge, växla mellan kameror och zooma, samt för bläddring och volymkontroll i galleri och mediaspelare. Enkla svepningar upp, ned och åt sidorna fungerar pålitligt, men en cirkelrörelse får vi bara till rätta ”knycken” på vid enstaka tillfälle. Att vifta med pennan på avstånd för att styra mobilen fungerar, åtminstone till viss del. En del gester verkar behöva övning.
Ny processor spar ström… tror vi
Under huven hittar vi en viktig nyhet. Vanligtvis brukar Note bygga på samma Exynos-processor som vårens flaggskepp, men denna gång introduceras Exynos 9825, Samsungs första krets med 7 nanometers teknik.
Det ser dock inte ut att innebära något mätbart eller kännbart lyft för prestanda – möjligen en marginell vässning i vissa situationer. Det är prestanda i toppklass, om det går några procent snabbare eller långsammare med konkurrerande kretsar är inte så relevant.
När det gäller strömförbrukningen är det svårt att avgöra, då Note 10 Plus också fått ett större batteri på 4 300 mAh. Med en större skärm är det svårt att säga vilken faktor som gör vad. Oavsett vad är batteritiden riktigt bra. Vi får över 17 timmar oavbruten strömning av högupplöst film, och några timmar till när vi dämpar skärmen och surfar och mejlar.
Batteriet kan laddas trådlöst, eller med medföljande trådad snabbladdare som fyller batteriet på en dryg timme. Note 10-lurarna har samma funktion för omvänd trådlös laddning som Galaxy S10, så du kan ladda en annan mobil, smartklocka eller till exempel Galaxy Buds-hörlurarna. Den svarta modellen är betydligt mer diskret i framtoningen. Det finns också en tredje vit modell, men den säljs inte i Sverige.
Fullt med funktioner
För övrigt är det lika fullmatat med funktioner och uppkopplingsmöjligheter som alltid i ett Samsung-flaggskepp. Du får trygg vattentålighet, snabb fingeravtrycksläsare under skärmen, och två nivåer på ansiktsigenkänning, en snabbare och enklare och en långsammare men säkrare. Det är dock inte Iphone-klass på säkerheten, så för riktig identifikation får du hålla dig till fingret.
Du får stöd för ant+, wifi 6 och extra snabb lte 4g-data med teoretisk maxhastighet på hela 2 gigabit. Du lär dock aldrig komma upp i det, då master och operatörer sätter gränsen.
Kameran är i princip hämtad från Galaxy S10 Plus, och sedan har Samsung finputsat den ytterligare. Den har samma tre kamerasensorer för normalfoto, vidvinkel och 2x optisk zoom, fast med marginellt större brännvidd på huvudkameran. Sedan hittar vi en ny sensor på baksidan, en ToF-kamera som snabbt gör djupbedömningar i rummet och kan hjälpa till med allt från fokus till AR-effekter.
Note 10 Plus fotar i stort sett lika bra som S10-mobilerna, med smidig hantering och pålitlig automatik i dagsljus och ett av de bästa resultaten för kvällsfoto tack vare huvudkamerans ställbara bländare och bra mjukvara. Däremot är den inte lika bra som ett par konkurrenter på zoomfoto, den rätta detaljåtergivningen uteblir, men stabiliseringen är ett plus.
Stabilt och smart för video
Den optiska bildstabilisatorn som sitter i standard- och zoom-linserna har nämligen blivit förbättrad (vidvinkeln har ingen) och även digital skakkompensering ska ha blivit bättre. Detta märks verkligen vid videofilmning, som blir mjuk och snygg i rörelserna utan att kännas stel och mekanisk.
När vi filmar finns två andra nya funktioner. För det första zoom-mikrofon. Den fokuserar ljudet på det du zoomar in på, tack vare flera riktade mikrofoner och smart filtrering. Det funkar faktiskt förvånansvärt bra, även om resultatet kan låta lite tunt beroende på avstånd och omgivande buller.
Den andra nya funktionen är livefokus-video, bokeh-effekt i realtid även när du filmar. Här hjälper tof-sensorn till en hel del, men även mindre Note 10 som inte har tof-sensor ska ha samma funktion. Så det ska bli intressant att testa. Ett standardläge för livefokus-video går att använda på vilka objekt som helst, men filmar du ett ansikte får du tillgång till ett par, tre extra filter. One UI är sig likt från Galaxy S10-lurarna, fast med några extra funktioner, främst för pennan.
Plus och minus för systemet
Operativsystemet är givetvis Android 9, med version 1.5 av Samsungs gränssnitt One UI. Det är ett snyggt och snabbjobbat system med många smarta små funktioner och egenskaper för den som har tid att sätta sig in i det.
Men som alltid kan dess lite omvända upplägg vara förvirrande för den som är van vid andra Android-telefoner. Och vi är inte så förtjusta i Samsungs vana att mata oss med egna appar där det finns utmärkta standard-appar i Android. En del tredjepartsappar är också installerade – från Facebook och Spotify till Linkedin och Office. De hade vi klarat oss utan.
Men Samsung levererar också en hel del mervärde, som väletablerade betalsystemet Samsung Pay, Smarthings-kontroll vilket blir extra intressant nu när systemet kommer till Sverige, utmärkt träningsapp och ett par nyheter för dig som vill spela på mobilen.
Den ena är Game Launcher, en smart och nu förbättrad speloptimerare som allokerar rätt systemresurser och ser till att du kan spela störningsfritt. Den andra är Play Galaxy Link som ska låta dig strömma spel från din pc till mobilen. Den appen är dock inte live ännu, utan förväntas komma först i september. Galaxy Note 10 Plus, här bredvid bredvid den mindre Galaxy Note 10 som vi hoppas kunna testa inom kort. Aura Glow-baksidan kan verkligen se olika ut i olika ljusförhållanden.
Omdöme
Galaxy Note 10 Plus är en rejält dyr telefon, men faktiskt nu inte märkbart dyrare än en Galaxy S10 Plus med motsvarande minnesstorlek. Står du i valet mellan dessa är Note det lite bättre alternativet på flera punkter. Om du inte absolut måste ha hörlursuttag. Någon billigare 128 GB-version finns heller inte. Och dess rejäla bredd och vikt kan avskräcka en del användare.
Med tanke på alla grymma och mer prisvärda lurar som kommit under våren så blir det inte samma höga betyg som vi gav S10 Plus vid testtillfället. Men fortfarande givetvis en solid rekommendation. Kvalitet är kvalitet.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Galaxy Note 10 Plus SM-N975F/DS Testad: Augusti 2019 Tillverkare: Samsung Systemkrets: Exynos 9 Octa 9825 Processor: 2st Exynos M4 2,73 GHz + 2st Cortex A75 2,4 GHz + 4st Cortex A55 1,95 GHz Grafik: Mali G76 MP12 Minne: 12 GB Lagring: 256 / 512 GB, plats för micro sd upp till 1 TB Bildskärm: 6,8 tum amoled, 1440×3040 bildpunkter Kameror: 12 MP + 12 MP telefoto + 16 MP vidvinkel + tof med led bak, 10 MP fram Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 20/13), 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6), bluetooth 5, a-gps, Galileo, ANT+, nfc Operativsystem: Android 9.0 med One UI Batteri: 4 300 mAh, 17h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 20h 30min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 25h samtal (3g) Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), vattentålig (IP68), trådlös laddning (pma, qi), omvänd trådlös laddning, styluspenna med fjärrkontroll Storlek: 16,2 x 7,7 x 0,8 cm Vikt: 196 gram Rek. pris: 12 490 kr (256 GB), 13 590 kr (512 GB) Pris: 12 490 kronor hos CDON (256 GB) | Hitta operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!
Prestanda
Antutu Benchmark: 348 711 poäng Geekbench 4: 10 332 poäng 3dmark Ice Storm Unlimited: 53 953 poäng 3dmark Sling Shot Extreme: 5 043 poäng Jätteskärm trots normalstora mått. Bra prestanda. Hög ljud- och bildkvalitet. Utmärkt batteritid. Full av smarta funktioner. Ganska stor och tung. En hel del onödiga appar. Hörlursuttaget borta. Högt pris.