Gå en kurs på nätet – lär dig vad du vill, när du vill
Med frivillig karantän och distansarbete kan du få tid över att förkovra dig med fortbildning. Vi har kollat in hur det funkar och vilka tjänster som håller måttet.
Privata självstudier är verkligen en svensk paradgren. Enligt Statistiska centralbyrån och Folkbildningsrådet anordnades 2019 cirka 266 600 kurstillfällen som drog 1,7 miljoner deltagare, varav 624 111 av dessa unika personer. Men då pratar vi om det som kallas folkbildningen, tio studieförbund som får statsbidrag för att bedriva bildningsverksamhet.
Idag finns det naturligtvis en massa andra alternativ till den traditionella svenska studiecirkeln eller lärarledda kursen. På nätet och i appar kan du i princip lära dig vad du vill när du vill. Om du vill ha kvalitet på innehållet får du räkna med att betala en slant, men såklart finns det även mycket gratisinnehåll för den kunskapstörstande användaren på exempelvis Youtube.
Få kurser på svenska
Med få undantag är det digitala kursutbudet för privatpersoner på engelska och producerat av utländska aktörer. Och det finns en regelmässig anledning till det. Regering och riksdag har inte beviljat stöd till kursverksamhet som är icke-linjär och på distans. Det har krävts att folk träffats fysiskt eller att fjärrundervisningen hållits i realtid. Men nu har det blivit ändring på den saken.
– Vi har med anledning av den rådande pandemin tagit flera beslut om dispenser för att underlätta studieförbundens verksamhet. All studieförbundsverksamhet kan nu genomföras på distans, och studiecirklar kan genomföras som icke-linjär verksamhet, förklarar Maria Graner, generalsekreterare på Folkbildningsrådet.
Föreningen Folkbildningsrådet har myndighetsuppdraget att fördela statsbidrag till studieförbund och folkhögskolor samt följa upp och utvärdera folkbildningens verksamhet. Under de senaste åren har statsbidraget legat på strax över 4,4 miljarder kronor årligen.
Om dispenserna leder till permanenta förändringar i regelverket kommer svensk folkbildning att förändras i grunden och digitaliseringen av studieförbunden ta fart på allvar.
– Det är en utmaning att snabbt ställa om till distansverksamhet, men både studieförbund och folkhögskolor har visat prov på stor flexibilitet och kreativitet för att möta såväl befintliga som nya deltagares behov. Det kommer säkert att betyda mycket för utvecklingen av verksamheten även efter krisen, säger Maria Graner.
Utbudet ökar
Folkuniversitetet är ett av de studieförbund som har kommit långt i sin digitala omställning.
– Distansverksamheten växer förstås kraftigt i denna tid. Merparten av den pågående verksamheten har flyttat över till nätet och det finns ett relativt stort antal kurser som just nu ligger ute för bokning, i skrivande stund cirka 550 stycken, berättar Ralf Zetterman, folkbildningsansvarig på Folkuniversitetet.
Även om folkbildningen digitaliserar verksamheten så är tonvikten i studieförbundens utbud på kultur och humaniora, med kurser i konst, musik, språk och historia. Förra året stod den typen av kurser för tre fjärdelar av de registrerade kurstimmarna. Innehåll om exempelvis kreativa digitala färdigheter har haft en blygsam position inom de statsfinansierade fortbildningsinsatserna.
– Mest av allt konkurrerar vi om intresse med tjänster som inte är total förströelse, som Netflix och TV4, utan som kräver engagemang: Readly, Storytel och även gymkorten, säger Mattias Karlsson Sjöberg, chef och pedagogisk ledare på Moderskeppet, en av få svenska aktörer som storskaligt erbjuder digitala kurser i sådant som populära program, bildbearbetning, sociala medier och liknande på svenska.
Uppsving efter krisen
Verksamheten har fått en ökning av aktiviteten nu när många håller sig hemma både på arbetstid och fritid.
– Vi ser fler besökare och nya kunder än vad som är normalt för ett soligt april. Men oro och lärande är en dålig kombination. Många har en sinnesstämning som blockerar ett sug för att lära sig nytt. När det släpper kommer digital lärande få ett uppsving på riktigt, troe Mattias Karlsson Sjöberg.
Pandemin skakar om många samhällsfunktioner och fortbildningen är en av dem. Om krisen får ett utdraget förlopp kan det omvandla utbildningssektorn på bestående sätt. Om inte annat kommer du få ett större utbud av möjligheter att utveckla dina talanger för både nytta och nöje var och när du vill. Detta när både privata aktörer och folkbildningen rustar för att ta emot alla nyblivna hemmasittare.
– De som bara väntar på att allt ska bli som vanligt blir förlorare. De som är nyfikna och försöker lära sig hur det nya fungerar blir vinnare. Så vi tjatar nästan som personliga tränare på våra medlemmar: Ta kontrollen, lär, säger Mattias Karlsson Sjöberg.
På kurs med Kurt – vad kostar det?
De helt digitala kurstjänsterna har utbildningar från en hundring och uppåt. Det handlar ofta om några timmars video (alltså inte samtal) och övningar till det. Flera aktörer erbjuder årsprenumerationer som ger dig tillgång till allt innehåll på en kurstjänst. Studieförbunden har vissa kurser som är gratis att prova på, men de längre utbildningarna kan kosta flera tusenlappar. Men då har du också lärarledda kurstillfällen i realtid och kan ställa frågor och få feedback. Lärarna talar svenska, är utbildade och avlönade, vilket förklarar prislappen. Vilken metod som fungerar bäst för dig är en fråga om tycke och din budgets storlek.
Vad behöver jag?
• En e-postadress. • En faktureringsadress. För de heldigitala tjänsterna krävs ett kontokort. • Dator eller mobil med kamera för tjänster som erbjuder videokonferens. • Uppkoppling med minst 1 megabit per sekund. • I förekommande fall hålls kurser med hjälp av särskilda lösningar som Microsoft Teams, Google Hangouts, Zoom eller liknande. Kursledaren informerar i förväg vad som krävs för din specifika kurs.
ABF
Foto: Camilla CherryBröderna Salazar kör workshops på distans från sin studio Redline i samarbete med ABF. Arbetarnas bildningsförbund är giganten inom svensk kursverksamhet med nästan tre miljoner registrerade studietimmar 2019. Här finns även diplom och yrkesutbildningar. Den digitala omställningen har visserligen startat men verkar inte fått ordentligt fart på hjulen. Nåväl, det regelverk som förhindrat videokurser utan närvarande lärare och fokus på fysiska möten har ju tidigare varit utgångspunkten. Sajtens kursutbud är ganska osorterat och vi hittar barndans och beskär dina fruktträd under rubriken data och it. Om vi använder ordet distans i en söksträng hittar vi mer rätt. Frågan är om ABF även kommer ha ledartröjan på sig en bit in i framtiden.
Hemsida: https://www.abf.se/ Plattform: Webb. Pris: Från gratis och uppåt. Bra och brett utbud. Kunniga lärare. Saknas ofta teknisk information.
Domestika
Domestiska vill attrahera kreativa människor med digitalt ämnesutbud. Den här uppstickartjänsten har huvudkontor i San Francisco men tonvikt i den spansktalande världen. Följaktligen är den del av utbudet textat till engelska. Kurserna är handlar om att skaffa dig modern kunskap inom sådant som sociala medier, marknadsföring, videoredigering, bildbearbetning och så vidare. Här gäller det att kolla igenom kursernas trailrar om du har lite förkunskaper i ett ämne. Grundkurserna ligger på nybörjarnivå, vilket är bra på flera sätt, men om du vill vässa dina Instagram-skills, till exempel, så behöver du sålla ordentligt bland erbjudandena.
Hemsida: https://www.domestika.org/ Plattform: Webb, IOS och Android. Pris: Från kostnadsfritt och uppåt. Medlemskap för 350 kronor per år ger 20 procents rabatt på kurser plus gratis bonuskurser. Positiv och trevligt tilltal. Har mobil app. Textade kurser på spanska passar inte alla.
Folkuniversitetet
Folkuniversitet är ett av de mindre studieförbunden, men som kommit relativt långt med digitaliseringen. Folkuniversitetet använder flera olika läroplattformar, som Moodle och Flexus, vilket vi föreställer oss kan ha en viss inlärningskurva för nybakade kursdeltagare. Vi gillar att det går att ha ”Distans” som ort vid sökandet efter en kurs i allt från hälsa till projektledning. Utbudet är förvånansvärt brett och täcker det mesta från yrkesrelaterade färdigheter som hr-frågor till matlagning och hantverk. Som sig bör för ett studieförbund finns här resurser för dig som vill starta en egen studiecirkel i ett ämne. Sajten är översiktlig med extra stöd för nyanlända och arbetssökande.
Hemsida: https://www.folkuniversitetet.se/ Plattform: Webb. Pris: Från kostnadsfritt och uppåt. Utmärkt urval i utbudet. Bra sajt. Saknas ofta teknisk information.
Masterclass
Den högljudde kändiskocken Gordon Ramsay kan verkligen laga mat och han gör det på sajten Masterclass. Beroende på vad du söker på och din närvaro i sociala medier har du nog inte undgått den ihärdiga reklamen för Masterclass de senaste åren. Affärsidén är inte korkad. Här trängs celebriteter och extremt kunniga personer inom sitt respektive ämne med färdiginspelade kurser i högsta hugg. Och stundtals är det alldeles lysande på gränsen mellan utbildning och underhållning, så kallad infotainment. Som ett dyrare alternativ till Netflix och HBO är det riktigt bra innehållsmässigt. Men du som vill djupdyka i ett ämne du redan är bekant med har inte lika mycket att hämta.
Hemsida: https://www.masterclass.com/ Plattform: Webb, IOS och Android. Pris: 2 050 kronor per helår, eller 1 030 kronor per enskild kurs. Lärare med stjärnstatus. Proffsiga produktioner. Ganska dyrt.
Moderskeppet
Avslappnat, på svenska, och med moderna ämnen gör Moderskeppet mycket som är rätt. Jönköpingsbaserade Moderskeppet är på flera sätt en udda fågel om en blickar ut över hela fortbildningslandskapet. Företaget har pressat priserna ordentligt jämfört med de mer traditionella aktörer som erbjudet kurser i framförallt it-relaterade ämnen. Moderskeppet har dock koncentrerat verksamheten på kreativa kunskaper inom sådant som foto, bearbetning av bild och video, design och kommunikation. Vi gillar att Moderskeppet har en egen stil och att de klarar sig väl i stundtals stenhård konkurrens från gratisalternativ och större aktörer. Fördömligt rättfram sajt. Har även enstaka högskolekurser.
Hemsida: https://moderskeppet.se/ Plattform: Webb. Pris: 129 kronor per månad. 1 399 kronor per helår. Paketrabatter finns. Modernt utbud. Personligt tilltal. Endast på webben.
Udemy
Så var vi framme vid dominanten inom kursindustrin på nätet. Med över 50 miljoner deltagare och 65 olika språk representerade är Udemy i en klass för sig. Det finns enstaka kurser på svenska, men här är det engelska som regerar. Även om Udemy täcker in i stort sett varje fläck på kartan när det gäller fjärrstudier så skulle vi säga att tjänsten har sina största företräden när det gäller det som skulle kallas ”data och it” i en svensk kurskatalog. Med några klick har du strax zoomat in specialämnen inuti specialämnen som interaktiv ljudprogrammering till fleranvändarspel. Du kan även ansöka om att lägga upp dina egna kurser och du har kunskaper du tror att andra vill betala för.
Hemsida: https://www.udemy.com/ Plattform: Webb, IOS och Android. Pris: Från cirka 100 kronor och uppåt per kurs. Sjukt stort utbud. Har mobil app. Det amerikanska tonfallet tilltalar inte alla.
Vuxenskolan
Vuxenskolan är en av de kursanordnare som snabbt fått växla upp sin digitala verksamhet. Studieförbundet Vuxenskolan är en av de största aktörerna i landet med knappt 2 miljoner registrerade studietimmar under 2019. I skrivande stund finns cirka 150 kurser att gå på distans vid våra sökningar. I ärlighetens namn så kan det finnas fler, så vi tipsar om att kontakta kursledaren för att kolla om kursen kanske hålls via videokonferens och/eller Google Classroom, som vi hittar info om lite här och där på sajten. Utbudet är det absolut inget fel på.
Men vi killgissar att det kan vara värt besväret att hålla dig uppdaterad om kommande kurser via sajtens sökfunktion, eftersom fler distanskurser läggs till i rätt rask takt.
Hemsida: https://www.sv.se/ Plattform: Webb. Pris: Från gratis och uppåt. Omfattande utbud. Bra stöd för föreningar. Rätt få distanskurser i dagsläget.
Det Hasse inte kan om ljud är inte värt att veta. Med en stadig och trygg hand leder han dig genom djungeln av ljudredigering, inspelningar och allt annat som har med ljud på Macen att göra. Kör Mac G5 och Mac Pro.