Prylhygien: Så håller du mobilen fri från bakterier och virus
Med coronavirusets spridning har intresset för personlig hygien och desinfektion skjutit i höjden. Vi tipsar om vad du bör tänka på när du ska rengöra mobilen och dina teknikprylar.
Det är knappast en slump att guider om hur man desinficerar både sig själv och sina ägodelar dyker upp på nätet mer än vanligt just nu. I och med coronavirusets framfart har intresset för desinfektion och renlighet växt.
Men mycket är fortfarande oklart kring covid-19 och exakt hur det sprids. Ytkontakt via olika föremål anses inte vara den huvudsakliga smittvägen. Folkhälsomyndigheten säger sig sakna bevis för att detta alls sker, medan andra länders myndigheter (t.ex CDC) och WHO menar att det kan vara möjligt. Detta baseras bland annat på en tysk studie av tidigare förekommande coronavirus.
Med tanke på den rådande osäkerheten kan det med andra ord vara läge att se över sin prylhygien. Men det behöver inte nödvändigtvis vara läskiga virus som är den främsta anledningen. Smartphones – och särskilt de så vanligt förekommande skalen – anklagas i tid och otid för att vara riktiga bakteriehärdar eftersom vi rör vid dem så ofta. En undersökning från 2018 visade till exempel att mobilskal kan ha 35 gånger fler bakterier än en toasits.
“Absolut värt att rengöra mobilen”
– På samma sätt som vi desinficerar ytor på exempelvis sjukhus kan det absolut vara värt att försöka hålla sina prylar fria från smittbärande virus.
Det säger Niklas Arnberg som är professor i virologi vid institutionen för klinisk mikrobiologi på Umeå universitet. En bra början när det kommer till smartphones är att ta bort mobilskalet och göra rent det då och då.
– Du kan exempelvis använda handsprit, tvålvatten eller diskmedel. Det dödar inte exakt varenda viruspartikel, men väldigt, väldigt många, säger han. En klassisk putsduk – försiktigt blötlagd om prylen klarar det – är ett bra sätt att fräscha upp skärmar. Läs också: Här är 16 riktigt smarta städtips för it-prylarna
Men med resten av telefonen – och kanske allra mest skärmen – är det säkrast att ta till andra medel för att undvika att skada ytskiktet. Raspiga pappersdukar, starka kemikalier och alkohol (som inte specifikt är till för elektronik) hör till metoder som kan utsätta skärmen på din mobiltelefon eller surfplatta för onödiga påfrestningar.
För rengöring av Iphone rekommenderar Apple i stället att du använder en icke-luddig, lätt fuktad mikrofiberduk – eller en av de putsdukar som används till glasögon. När det kommer till mer aggressiva smuts- eller fettfläckar kan duken doppas lite lätt i tvålvatten. Samma råd gäller för Ipad. I samband med coronakrisen uppdaterade Apple sina rengöringsråd med att en isopropylalkoholduk med 70 procent alkohol eller en desinficerande servett kan fungera om du är försiktig.
När det kommer till den myriad med olika Androidmobiler- och plattor som finns där ute kan det vara klokt att ta reda på ip-klassificeringen innan du gnuggar med vatten på dem, men i övrigt fungerar putsduk och tvålvatten lika fint här. Japp, det finns små uv-bestyckade solarier för din mobiltelefon. Du kan också desinficera din mobiltelefon på ett mer tekniskt manér: Med uv-ljus. Phonesoap är ett exempel på en aktör som säljer små “solarier” för telefonen som påstås ta död på 99.9 procent av alla hushållsbakterier.
– Även om det är skillnad på virus och bakterier så kan man använda liknande metoder för att hålla prylarna rena, så därför kan även särskilda uv-lampor användas med positivt resultat, säger Niklas Arnberg när vi frågar om hur pålitlig uv-tekniken faktiskt är.
Det viktigaste av allt
Men – och det här vill vi understryka – hur mycket du än desinficerar och rengör din mobiltelefon kommer det inte att hjälpa om du inte samtidigt håller händerna rena med tvål och vatten eller handsprit. Att hålla på och rengöra prylar blir snabbt vanskligt om du sedan kluddar på dem med otvättade händer. Då är bakterier och möjliga viruspartiklar tillbaka på nolltid.