Sex knep som räddar batteriet i din mobil (och så bra funkar de)
Är du trött på att mobilens batteri är på väg att dö ut långt innan dagens slut? Här är tio tips du kan använda dig av för att förlänga batteritiden.
Av M3 Redaktion
M3
Med större skärmar, mer avancerade appar och allt tyngre uppgifter blir det svårt för ett smartphone-batteri att hålla ens en hel dag. Som tur är finns det mängder av knep att ta till för att få det att räcka längre – men hur bra fungerar det egentligen?
Här listar vi sex åtgärder utefter potentiell batteribesparing och tipsar om ett par andra metoder att ta till när det kniper. För genomgången har vi använt oss av en Google Nexus 5X med Android 7.0 Nougat installerat – om du kör en äldre version av operativsystemet kan dina resultat bli annorlunda.
1. Dra ned ljusstyrkan
Batteribesparing: Hög Det här är den tveklöst bästa metoden för att spara på mobilbatteriet. En särskild batterisugare är funktionen för anpassad ljusstyrka, som inte sällan är påslagen per automatik i Android-telefoner. Denna inställning anpassar skärmens ljusstyrka efter yttre ljusförhållanden. Den krämar upp ljuset till max när du sitter i solen och drar ned när du befinner dig i ett mörkt rum. Ofta leder den här “smarta” funktionen att du sitter med en mycket ljusare skärm än du faktiskt behöver, vilket suger ohyggligt mycket batterikraft. Stäng av!
2. Nyttja batterisparläget
Batteribesparing: Hög Namnet säger egentligen allt; det finns många timmars batteri att spara om du slår på den här smarta – och ofta förbisedda – funktionen. I batteriinställningarna hittar du möjligheten att slå på och av batterisparläge när du känner för det, men kan också välja att automatiskt slå på det när enheten har fem eller 15 procent kvar av sitt batteri. Kom bara ihåg att batterisparläget sänker din enhets prestanda och stänger av massor av processer som per automatik brukar ske i bakgrunden. App- och mejlsynk kan exempelvis bli lidande. Menyraderna i telefonens topp- och bottenskikt blir också skrikigt orange.
3. Stäng av animationer och haptik
Batteribesparing: Medium / hög Du som inte står ut med den nämnda orange färgen kan slå på en del av batterisparlägets funktioner separat. Det kräver lite pill, och den intjänade batteritiden kan variera kraftigt för olika användare. Men tänk många bäckar små; vibrationer och animeringar sker väldigt regelbundet och bidrar till en långsam dränering av ditt mobilbatteri.
Att bara stänga av vibrationerna vid duttar kommer emellertid inte att spara särskilt mycket kraft hur du än gör. Det du i stället kan vara intresserad av är att stänga av övergångsanimationerna mellan olika fönster. Det här kräver att du aktiverar de särskilda utvecklaralternativ som finns gömda under huven i Android.
Så aktiverar du Utvecklaralternativ: Ta vägen Inställningar > Om telefonen och dutta sju gånger på Version längst ned i menyn. Du vet att du är på rätt väg när Google informerar dig om att du är på väg in i utvecklarläget. Så snart du fått meddelande “nu är du utvecklare!” kan du gå tillbaka till Inställningar och välja Utvecklaralternativ.
När detta är gjort kan du gå in på Skala, övergångsanimering och sedan välja att stänga av animering helt och hållet. Resultatet blir ryckigt och ganska jobbigt att dras med under långa stunder, så se det som en typ av sista utväg för att spara batteri när du verkligen, verkligen behöver det.
4. Fixa till notifikationer och uppdateringar
Batteribesparing: Låg / medium Att bara stänga av notifikationer sparar dig inte särskilt mycket batteri. Dagens oled-skärmar optimerar meddelandena på låsskärmen att trycka ut så få pixlar som möjligt. Så länge en app inte skickar obscent många notifikationer till dig när den inte används behöver du inte prioritera den här åtgärden. Något som däremot kan ha stor inverkan på batteriets livslängd är uppdateringar via Googles Play-butik. Öppna appbutiken och välj Inställningar, så hittar du ett alternativ för när dina installerade appar får uppdateras automatiskt: Aldrig, endast via wifi eller hela tiden. Slår du av automatiska uppdateringar sparar du både batteri och mobildata.
5. Optimera dina appar
Batteribesparing: Varierar Batterifliken i inställningar visar mer än hur mycket kräm du har kvar innan telefonen säger tack och adjö. Förutom att kartlägga de appar som drar mest batteri kan du även kontrollera om någon behöver optimeras för att minska energiförbrukningen. Hit hittar du via Inställningar > Batteri > Batterioptimering. Kolla igenom listan för att se om du har appar som är verksamma i bakgrunden fast det inte är nödvändigt och stäng av. Sociala medie-apparnas ständiga jakt på bakgrundssynkning är en batterisnyltare som verkar i skymundan. Har du Facebook-appen installerad är det inte mycket att göra, men vissa andra sociala appar låter dig stänga av automatisk synkronisering. Skype och Twitter, till exempel, och dessa alternativ hittar du via Inställningar > Konton och går sedan in på den specifika app du vill reglera.
6. Ladda ner en batterisparar-app
Batteribesparning: Varierar Det finns mängder och åter mängder av Android-appar som hävdar sig kunna spara på din smartphones batteri. Flera misslyckas med uppdraget och många kräver dessutom att du rootar din Android-lur för att få utökade behörigheter. En som funkar på icke-rootade lurar är Greenify, som försätter appar som är aktiva i bakgrunden i en slags dvala när de inte behövs. Det mest troliga scenariot är dock att du knappt har några appar som tjänar på detta, men Greenify är åtminstone bra på att informera om vilka appar och tjänster som hela tiden körs i bakgrunden.
Fem andra tips för att spara batteri:
Använd inte platstjänster när du inte behöver dem.
Stäng av bluetooth- och wifiåtkomst när du inte har tillgång.
Undvik bakgrundsbilder som rör på sig.
Utsätt inte telefonen för överdriven köld eller hetta.