Nyheten om att Facebook och Google kringgått Apples regler i flera år för att samla data från Iphone-användare har väckt stor uppståndelse i USA. Så här ligger landet just nu.
Av Michael Simon
M3
Bild: Billy Ekblom
Apple är irriterade på Facebook. Efter Techcrunch avslöjande om att sociala medier-jätten kringgått App Store för att distribuera en “undersökningsapp” till Iphone-användare (inte i Sverige, reds anm.), har Apple dragit tillbaka utvecklarlicenser från företaget. Som en följd slutade alla Facebook-appar som ännu inte fått ett godkännande av Apple att fungera.Uppdatering: I ett senare skede förlorade även Google åtkomsten till sina interna appar av liknande skäl. Såväl Facebook som Google har dock fått tillbaka åtkomsten per den 1 februari.Även om Apples tilltag inte påverkar dina möjligheter att använda Facebook- och Messenger-apparna lär Facebooks anställda känna av följderna. Utan dessa utvecklarcertifikat kan Facebooks interna IOS-appar – som med stor sannolikhet innefattar viktiga betaversioner – inte längre köras. Apple har inte uttalat sig om huruvida blockeringen är tillfällig eller permanent, eller hur företaget planerar att hålla Facebook i schack framöver. Men företagets villkor framstår som tydliga: Spela efter våra regler eller var beredda på att betala priset.
Facebook och Apple är två av världens största företag, men de är beroende av varandra för att överleva. Om den pågående kampen skulle nå sin kulmen med att Apple tog bort Facebook från App Store skulle båda företagen drabbas av svåra konsekvenser. Men det är främst Apples rykte som integritetsvurmare som står på spel här – så gårdagens blockering kan möjligen ses som en sista varning.
Forskning utan utveckling
Appen som befinner sig i kontroversernas centrum avslöjades alltså av Techcrunch i tisdags. Facebook Research, som den kallas, är i grund och botten en vpn-tjänst som öppnar en portal mellan Facebook och vem som nu startar den. Enligt Techcrunch använde Facebook appen för att samla in användarnas telefon- och webbaktivitet. I utbyte för den obegränsade åtkomsten erbjöd Facebook en ersättning – enligt uppgift till barn så unga som 13 år – motsvarande ungefär 180 svenska kronor i månaden.
Medan fördelarna med Facebooks undersökningsprogram kan diskuteras, finns det desto mer att säga om företagets förfarande. Apple är tydliga med att deltagare i deras Enterprise Developer Program inte får distribuera dessa appar externt “Vi utformade programmet enbart för intern användning inom företag och organisationer”, sade en talesperson för Apple.
“Facebook har använt sitt medlemskap för att distribuera en datasamlande app till konsumenter, vilket är ett tydligt brott mot överenskommelsen med Apple. Utvecklare som använder sina enterprise-certifikat för att erbjuda appar direkt till faktiska konsumenter kommer få dem indragna, vilket är precis vad vi gjort i det här fallet.” Facebooks vanliga app-utbud för Iphone lär förbli oförändrat. För att kringgå “beta-sandlådan” använde sig Facebook av tjänster utöver Apples egna Testflight, som Applause, Betabound och Utest för att dölja appens riktiga identitet. Appens primära funktion är snarlik den hos Facebooks vpn-tjänst Onavo, som togs bort från App Store på grund av sin datainsamlande natur.
Men Facebook är inte det enda företaget som använt Iphone för att samla data. En uppföljande rapport från Techcrunch visar att Google kört ett liknande program, kallat Screenwise Meter, som också använder Enterprise Developer Program för att samla in data. Enligt sajten har appen varit aktiv ända sedan 2012, och precis som i fallet med Facebook Research har Google erbjudit pengar i utbyte mot användardata. Efter det avslöjandet var Google snabba med att be om ursäkt och har kallat appen för “ett misstag”.
En hård smäll…mellan fingrarna
Samtidigt som Apple nu rutit ifrån väljer man också delvis att se mellan fingrarna i Facebook-fallet. Även om den indragna licensen lär orsaka en tillfällig huvudvärk för Facebooks utvecklare kommer Apple fortfarande låta företaget distribuera sina vanliga appar via App Store. Apples reaktion berör heller inte problemets kärna; att Facebook obemärkt kunnat köra Research-appen i över två år. Detta trots Apples kaxiga CES-passning om att “det som händer på din Iphone stannar på din Iphone”.
Facebook, då? De erkänner att de använt sig av appen, men ifrågasätter medias tolkning av hela avslöjandet. I ett uttalande menar Facebook att man varit öppna med appens syfte från första början, och att användarna fick genomgå en tydlig och strikt process för att kunna delta. Företaget säger att man stängt ned IOS-versionen av appen, men att den fortfarande körs på Android.
Men Apple har meddelat hur man ser på saken. Facebook missbrukade villkoren för deras tjänst; utöver att kringgå Apples kontroll av appen samlar man dessutom in en stor mängd data, som enligt Techcrunch omfattar privata meddelanden i sociala medie-appar, information från chattappar, e-post, webbsökningar, webbläsaraktivitet och platsinformation. Facebook Research-appen krävde installation av en ny profil på Iphone såväl som åtkomst till root-certifikat, vilket i sin tur hade kunnat öppna Iphone för skadlig mjukvara.
Tim Cook har inte levererat en personlig kommentar om saken ännu, men han har tidigare riktat skarp kritik mot Facebooks datasnokande.Artikeln kommer från amerikanska MacWorld. Översättning och bearbetning: Billy Ekblom