Fairphone 2 – vi testar den supersympatiska och miljövänliga smartphonen
Hur mycket är ett rent samvete värt? Det är frågan vi ställer oss när vi testar Fairphone 2 – luren som fokuserar mer på etik och hållbarhet än på design.
Fairphone 2 är en smartphone från en liten holländsk tillverkare, som nyligen börjat säljas i Sverige. Idén med Fairphone är att den ska vara så etisk som möjligt, vilket till exempel innebär att tillverkaren i största möjliga mån valt komponenter, kontrollerat ursprung för råmaterial för att undvika så kallade konfliktmineraler, välja miljövänliga alternativ och så vidare. De använder också återvunnet material och Fairtrade-certifierade fabriker med bra arbetsvillkor.
Fairphone 2 är en enkel och stadig telefon. Jämfört med andra lurar i samma prisklass är den ovanligt tjock och tung.
Även telefonen i sig är designad med den sortens medvetande i åtanke. En viktig del av Fairphone 2 är att den har komponenter som går att byta ut. Spräcker du skärmen kan du själv beställa en ny, och med ett par handgrepp enkelt byta ut den. I alla fall i teorin. När vi försökte att ta loss skärmen enligt instruktionerna på Fairphones webb så satt den som fastlimmad. Och ja, de är extremt enkla, så vi är 100% säkra på att vi inte missat något steg. Batteriet var givetvis inga problem att plocka loss.
Resten av modulerna saknade vi rätt verktyg för att ge oss på. Andra delar som också går att byta ut själv, är en som innehåller hörlursuttag samt kameran fram, en som innehåller kameran baktill, och en består av mikrofon och usb-kontakt i nederkant. För dessa behöver du lite tålamod och en ännu mindre skruvmejsel.
Med rätt verktyg, en liten Philips-skruvmejsel, går det att plocka isär telefonen nästan helt. Klumpig men kompetent Så långt är Fairphone en lysande idé, så länge den funkar. Vi får anta att det var något tillverkningsfel på vårt exemplar som gjort att skärmodulen fastnat. Vi hoppas att det är ett sällsynt undantag. Men hur är den rent allmänt som telefon?
Jodå, det är en riktigt duglig smartphone på de flesta punkter, om än lite stor och klumpig. Vi pratar om en femtumsmodell med ett ganska så tungt och klumpigt chassi. Bakstycket är ett plastfodral som omsluter hela telefonen förutom skärmen framtill. Det är inte direkt snyggt, men bekvämt att greppa och en stadig, gedigen konstruktion.
En lite speciell detalj är att du inte får med någon laddare i förpackningen med telefonen. Det är tydligen en feature, inte ett misstag. Fairphone räknar med att du redan har gamla laddare från tidigare telefoner.
Bakstycket finns att få i flera olika färger och kan även köpas löst. Skärmen är på 1080p vilket räcker till hög punkttäthet på fem tum, och har god ljusstyrka och utmärkta betraktningsvinklar. Färgåtergivningen upplever vi som lite blek, med låg mättnad jämfört med vissa konkurrenter. Men det kan vara en smaksak om du gillar eller inte.
Äldre hårdvara håller än
Fairphone har hyfsat kraftfull, men vid det här laget gammal, hårdvara. Snapdragon 801 med fyrkärnig Krait-processor har vi inte sett i en telefon på länge, men det betyder inte att den är seg, utan det här är med bred marginal fullgod prestanda för det mesta vi kan tänka oss vilja göra.
Däremot imponerar inte batteritiden, trots ett helt ok batteri på 2420 mAh. På den punkten är det uppenbart att utvecklingen gått framåt med mer energieffektiva kretsar. Källkontrollerade råmaterial är en av de mest intressanta sakerna med Fairphone. Så kallade konfliktmineraler är tyvärr vanliga inom elektronik, och Fairphone jobbar aktivt för att undvika dem. För övrigt har telefonen en gedigen uppsättning funktioner. Den har stöd för dubbla sim-kort, har 32 gigabyte inbyggt minne plus sd-kortplats samt stöd för ac-wifi. Det enda vi egentligen saknar funktionsmässigt är mhl via usb-utgången samt nfc. Kameran är på måttliga åtta megapixlar, men gör faktiskt ett riktigt bra jobb med dessa, och för att bara snäppa enkla bilder eller spela in en videosnutt utan alltför höga ambitioner funkar den utmärkt.
En sak som Fairphoine 2 får plus i kanten för är röstkvaliteten i samtal. Både mikrofon och högtalare ger en behaglig ton och dessutom med relativt hög maxvolym. Inbyggda högtalaren för ringsignaler och media är däremot rätt så medioker.Gränssnittet Onion är snyggt men gör en del saker på sätt vi varken förväntade oss eller ritkgit uppskattar. De två extra skärmarna är dock bara helskärmswidgetar och kan lätt tas bort.
Udda grännsnitt
Slutligen beger vi oss in i gränssnittet och kan konstatera att även här tänker Fairphone lite annorlunda. Fairphone 2 kör Android 5, eller 5.1.1. för att vara exakt, men med Fairphones egna gränssnitt Onion. Det har en del egenheter för sig, som ett helt eget upplägg på startskärmarna och app-menyn och egna säkerhetsfunktioner runt app-rättigheter och notifikationer.
Här hade vi nog gärna sett att Fairphone lämnat mjukvarudelen helt åt Google, det är en hel del som känns ogenomtänkt och halvfärdigt. Som det faktum att vi får en blandning av svenskt och engelskt språk i gränssnittet. Helt stabilt är det inte heller, bland annat kraschar 3dmark, vårt benchmarkprogram för grafikprestanda.
Förutom en bra filhanterare, inbyggd reparationsguide från Ifixit och en uppdateringshanterare för Onion så är det annars ont om egna appar.
App-menyn är indelad i appar som du använt under senaste veckorna, och “Idle apps” som du skanske ska fundera på att avinstallera. Första gången du startar en nyinstallerad app gör Fairphone en egen analys av säkerheten. Tyvärr funkar det inte klockrent och gör att enstaka appar kraschar och måste startas om.
Omdöme
Vi vill verkligen gilla Fairphone 2. Det är ett jättesympatiskt gäng som gör den och ambitionen och filosofin bakom den är beundransvärd. Vi måste dock se på den utifrån en användares perspektiv. Med ett pris på över sex tusen kronor är Fairphone 2 dyr för vad man får, en telefon som känns ett par år gammal och som även då levererar under förväntan i design, batteritid och kamerafunktion. Är det värt det? Det är upp till dig, din plånbok och din ambition som etiskt sinnad konsument.
På plussidan har den en unik, riktigt intressant konstruktion som (när det fungerar) kan öka livslängden på den rejält jämfört med den vanliga slit-och-släng-mentaliteten vi har med smartphones idag. Fairphone pratar själva om livscykel för luren på fem år.
Då behöver de dock se över gränssnitt och mjukvara först, fixa till stabiliteten där och se över användarvänligheten. Vi ser ingen etisk anledning till att de ska ha krånglat till det så som de gjort. Annars räcker det med fem dagar, om du inte är den typen av användare som glatt installerar egen ROM och kör vidare.
Fakta Fairphone 2
Tillverkare: Fairphone Kontakt: ETC Funktion: Smartphone Systemkrets: Snapdragon 801 MSM8974AB Processor: Krait 400 2,26 GHz quad core Grafik: Adreno 330 Minne: 2 GB Lagring: 32 GB Flash, plats för mikro sd Bildskärm: 5 tum ips, 1080×1920 bildpunkter (446 ppt) Kameror: 8 megapixel med led bak, 2 megapixel fram Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset Uppkoppling: 2g, 3g, 4g (cat4), 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, a-gps Operativsystem: Android 5.1.1 med Fairphone Onion 1.0 Batteritid: 4h 10min webbvideo (wifi), 5h 50min blandad användning (4g), ca 13h samtal (3g) Övrigt: Stöd för dubbla sim-kort. Delvis utbytbara komponenter. Storlek: 14,35 x 7,3 x 1,2 cm Vikt: 172 gram Pris: 6 200 kr