Stort test: Playstation VR är inget annat än en teknisk revolution
Sonys VR-headset är bra mycket billigare än konkurrenternas, men klarar ändå av att leverera storslagna upplevelser. M3 har hårdtestat.
Av Anders Wollner
M3
2016 var året då virtual reality skulle slå igenom på bred front. Av detta har vi inte sett särskilt mycket alls. Visserligen har både HTC Vive och Oculus Rift hunnit lanseras, men det har knappast rört sig om någon rusning till butikshyllorna. Exakt varför VR har så svårt att nå ut är svårt att svara på, men den skyhöga prislappen på sisådär 8 000 kronor lär göra sitt. Och har du väl råd med det kommer du behöva en kraftfull – och dyr – dator för att driva kalaset.
Med detta sagt är Sonys VR-headset Playstation VR välkommet. Enheten ligger nämligen på strax under 5 000 kronor, och kräver enbart en Playstation 4 och en kamera. Saknar du den sistnämnda sedan tidigare blir det runt 500 kronor dyrare. Dessutom lär du vilja ha Move-stavarna, som används för att kontrollera dina händer i en hel del titlar (mer om det längre ner). Men oavsett är priset klart överkomligt i sammanhanget.
Ett tekniskt mästerverk
Misstankarna innan lansering har riktats mot att Playstation 4 skulle vara för klen för att erbjuda en vettig virtual reality-upplevelse. Med facit i hand har det inte varit något som helst anledning att oroa sig. Playstation VR är nämligen ett tekniskt litet mästerverk, som utan problem klarar av att leverera VR-upplevser med klart godkänd bilduppdatering, och med grafik som absolut inte behöver skämmas för sig i jämförelse med vad vi får på de betydligt dyrare konkurrenterna.
Visst, det är inte lika snyggt som på HTC Vive, men heller inte fult – även om det stundtals blir lite väl tydligt att diverse tekniska knep används för att dölja att grafiken är lite utsmetad.
Inte utan nackdelar
Att Playstation VR kostar några tusenlappar mindre än konkurrenterna märks i stället på tekniken som läser av din position. Här återanvänder Sony sin Playstation Camera, och den gör ett helt okej arbete – så länge du befinner dig där den vill ha dig. Tyvärr är det alldeles för enkelt att tappa kontakten med den bara genom att förflytta sig lite åt sidan eller ducka lite för lågt.
Resultatet blir att vi relativt ofta behöver kalibrera om enheten. Att Sony är medvetna om problemet är också tydligt, eftersom de flesta titlar kommer med rekommendationen att du bör sitta ner i soffan och spela.
På tal om gammal teknik: Sony har som sagt dammat av sina gamla Move-stavar, som nu används för att exempelvis greppa objekt och sikta med vapen. Även här hade det varit önskvärt med mer optimering. Move-stavarna rycker ordentligt när de presenteras i den virtuella världen, och är aningen opålitliga att använda eftersom kameran har problem att lokalisera dem korrekt. Förbered dig på att du kommer behöva kalibrera om dem hyfsat ofta.
Spelutbudet blandar och ger – och gör oss illamående
Spelmässigt levererar Playstation VR en hel del vid lanseringsfönstret. Runt 30 titlar finns redan tillgängliga och även om det inte rör sig om några spel som är ensamt gör det värt ett Playstation VR-köp finns här en del guldkorn. Tumble bjuder på finurliga pussel, och underhåller i all sin enkelhet – precis som Headmaster, där du ska nicka fotbollar på speciella måltavlor (betydligt roligare än vad det låter). Och minispelssamlingen VR World är ett utmärkt sett att introducera tekniken på.
Många av spelen till Playstation VR är simpla i sin design, men fungerar faktiskt riktigt bra. Exempelvis är Tumble, där du bland annat ska stapla klossar på varandra, fantastiskt roligt.
Däremot bör det sägas att flera av de mer påkostade titlarna gör oss lätt illamående. Driveclub VR är ruskigt imponerande, men efter bara någon kvart behöver vi ta en paus för att undvika huvudvärk och obehag. Värst av alla är robotspelet RIGS, där vi blir ordentligt yra nästan omgående. Tydligt är att intensiva spel, särskilt sådana där du behöver flytta blicken snabbt över skärmen, inte riktigt fungerar optimalt på Playstation VR.
Dessvärre dras det flesta av de lite mer avancerade spelen med problemet att vi blir illamående.
Lätt att installera
Nåväl, illamåendekänslorna är högst individuella – och det är fullt möjligt att du kommer uppleva nämnda spel utan större obehag. Det bör heller inte hindra någon för att åtminstone kika närmare på Playstation VR. Tekniken är trots allt väldigt lättillgänglig. Du behöver inte koppla in enheten till en dator, och även om antalet kablar är fler än vad vi hade önskat är det inga större problem att ansluta enheten – eller för den delen gömma undan den när du inte använder den. Headsetet är också bekvämt att ha på sig, och busenkelt att ställa in.
Sammanfattning: VR för den stora massan
Om Playstation VR blir enheten som slutligen gör virtual reality tillgängligt för den stora massan återstår att se. Det är mycket som fortfarande ska klaffa – inte minst att utvecklarna framöver lägger energi på annat än kortare upplevelser, och att de verkligen anpassar mekaniken för formatet.
Men redan nu står det klart att Sony har gjort ett hejdundrande jobb. För trots en del irriterande brister är Playstation VR riktigt, riktigt häftig. Den kommer dessutom med en prislapp som inte lämnar ett stort gapande hål i din plånbok och fungerar utmärkt på en billig spelkonsol som över 40 miljoner redan har köpt. En bedrift i sig, vill vi mena.
Tillverkare: Sony Funktion: Vr-headset Bildskärm: 5,7″ OLED, 960 × 1080 bildpunkter per öga Synfält: 100° Uppdateringsfrekvens: 90-120 Hz Anslutningar: Hdmi, usb. Systemkrav: Playstation 4 Pris: Cirka 4 700 kronor, exlusive kamera. Cirka 5 300 med kamera. Move-kontroller för cirka 800 kronor.
Betydligt billigare än konkurrenterna. Lätt att komma igång med. Bekväm. Fungerar riktigt bra, trots avsaknaden av dyr dator.
Positioneringen är långt ifrån perfekt. Move-kontrollerna känns ärligt talat sådär. En del spel framkallar illamående.