Test: Vansinnigt coola Yoga Book har oväntade kvalitéer
Supertunna Yoga Book slänger ut fysiska knappar och ersätter med en gigantisk pekplatta. Det är vrålsnyggt, och fungerar faktiskt, om än inte helt perfekt.
Lenovo Yoga Book är verkligen en spektakulär liten dator. Formatet är en tiotums netbook, med tangentbordsdel som går att vrida 360 grader bakåt. Sådana har vi sett många under de senaste åren, men Yoga Book är unikt tunn och lätt.
Den är faktiskt så slimmad att vi utan problem kan använda den även som surfplatta – under en centimeter tjock och under sju hekto tung. Yoga Book har lite väl raka och vassa kanter för att vara lika bekväm som de bästa rena surfplattorna, men är definitivt behändig nog i handhållet läge.
Skärmen är en full hd-panel på 10,1 tum med ips-teknik och stora marginaler runt om, så särskilt minimal är inte plattan. Det tycker vi i och för sig inte gör så mycket när vi är uppe i tio tum eller mer. Hellre ett bra grepp och god ergonomi än minimerade mått. Lenovo Yoga Book är fullt duglig som surfplatta och är både slimmad och bekväm, trots att den har tangentbordsdelen på undersidan.
Välj operativsystem
Det finns två versioner av Yoga Book, en med Android och en med Windows. För övrigt ser det ut att vara mer eller mindre identiska. Androidvarianten kanske är mer tänkt som traditionell surfplatta med tangentbordsdelen som komplement, medan vi ser den vi testade, Yoga Book med Windows, mer som en minimal notebook.
Yoga Book har Atom x5-processor, 4 gigabyte ram-minne och 64 gigbayte emmc-lagring. Vill du lagra mer finns det mikro sd-kortplats. Den är snabb nog för enklare surf, Officejobb och för att strömma och spela upp media i upp till 1080p-format. Du får dock räkna med viss seghet på för tunga webbsidor, och en övre gräns för hur mycket du kan göra på en och samma gång. Ett 8 500 mAh-batteri ger den över fem timmar vid maxbelastning och utan problem över tio vid normaljobbande. Gammalt och nytt. Fejkade tangentbordet kommer långt med att erbjuda tangentbordskänsla utan riktiga knappar. Men riktigt samma sak blir det inte.
Få kontakter, mycket trådlöst
För övrigt är Yoga Book utrustad med en mikro usb-port och en mikro hdmi. Usb typ c hade varit trevligare, och en eller två extra portar hade vi inte klagat på. Usb-porten används främst för laddning, och allt annat är det tänkt att du gör trådlöst via bluetooth, ac-wifi eller mobilt bredband – det finns Yoga Book både med och utan inbyggd simkortsläsare. Om bägge kommer till Sverige vet ännu inte. I vårt testex fick vi klara oss utan. Bristen på portar kan bli ett praktiskt problem. Det är å andra sidan något vi lärt oss att motvilligt acceptera i till exempel en Macbook.
Skärmen har neutrala färger och är med sina 400 nits hyfsat ljusstark om man jämför med de flesta notebooks, men lite efter de bästa surfplattorna. Färgmättnaden är också aningen låg. Det är behaglig för webb och Officejobb, men gör att film och foton inte riktigt får den rätta stunsen. Usb-port, sd-kortsplats (och i vissa modeller även sim-kortsplats), hdmi och en förvånansvärt välljudande liten högtalare.
Vi blir riktigt imponerade av dess inbyggda högtalare. Det är två små element på vardera kortsida, och de ger oss riktigt ren och snygg klang i både mellanregistret och diskanten, dessutom får vi en skön spridning på ljudet. Basen är givetvis inte så mycket att hurra för, men den hörs, och bara det är mer än vi kan säga om många små notebooks.
Yoga Book har stöd för Dolby Atmos, men riktigt vad det innebär är svårt att säga i en så här liten maskin. Atmos är ju främst till för sådant som bra 3d-ljud i hemmabion.
Tangentbord utan tangenter
Den stora elefanten i rummet med Yoga Book är givetvis dess tangentbord. Eller snarare avsaknaden av ett. Hela underdelen består av en stor digitaliseringsplatta som sträcker sig nästan från kant till kant. Den går att styra både med fingertopparna och med en medföljande pekpenna. I dess ”normalläge” har ytan ett uppritat tangentbord som lyses upp med dioder bakifrån, komplett med en ruta och uppritade ”knappar” för traditionell musplattestyrning.
När det gäller musen föredrar vi att peka direkt på skärmen för det mesta. Tilldelade musplatteytan är trång som på en gammal netbook, och då den inte har några fysiska kanter måste vi titta efter var vi sätter fingrarna. Men visst är det bra att alternativet finns. I vissa fall kan finlir med en muspekare vara nödvändigt. Kanke den notebook som mest av alla faktiskt mest känns som en notebook, det vill säga en anteckningsbok. Samma sak gäller tangentbordet. Den som är van vid fingersättning och att skriva snabbt på ett riktigt tangentbord kan lätt bli frustrerad här. Du känner inte var tangenterna är då ytan är helt plan, så det gäller att ständigt ha blicken på tangentbordsytan för att inte träffa fel. I ett mekaniskt tangentbord märker du omedelbart om du till exempel träffar snett på en tangent, här får du ingen sådan indikation i fingrarna.
Bättre än på skärm
För en usel skrivmaskinist som undertecknad testare som ändå kört hela sitt skribent-liv med pekfingervalsen går det däremot ganska bra efter några timmars invänjningsperiod.
Riktigt samma sak som ett fysiskt tangentbord blir det aldrig, men skillnaden på detta fejkade tangentbord och att skriva på ett skärmtangentbord på en surfplatta är däremot natt och dag. Det borde i praktiken vara samma upplevelse, men av någon anledning är denna lösning mycket mer funktionell.
En liten irriternade detalj är att fingrar snabbt sätter spår och lämnar tydliga fläckar på den halvmatta ytan. Det försämrar inte funktionen och avtrycken går lätt att få bort med en putsduk, men det är lite osnyggt.
Som standard ger tangentbordet ifrån sig en vibration vid varje lyckat ”knapp”-tryck, så det kan ju kanske vara en viss hjälp. Vi stängde dock av funktionen, då den var irriterande kraftfull och fick kollegorna i rummet intill att komma förbi och undra vad det var som surrade så infernaliskt. Man kan också välja att få ett klickljud från högtalarna istället. Det är trevligare och mer diskret, men dras istället med en irriterande fördröjning som gör att vi snart ger upp även med den och skriver vidare helt tyst. Med Lenovo Yoga Book är det lia enkelt att rita på papper som på datorn. Du kan till och med göra bägge samtidigt. Talang får du dock bidra med själv.
Rita på dator och papper
Nu är det inte ett helplatt tangentbord bara därför, utan poängen med Yoga Book är ju att du ska kunna använda den som ritplatta också. En touchknapp ovanför ”tangentbordet” släcker det helt, och blir till en ritplatta för en medföljande liten stylus-penna. Det är bra kvalitet både i pennan och ritbordet, och tillsammans med ett bra ritprogram eller anteckningsapp är den riktigt smidig att använda.
Pennan har lätt utbytbara stift och förutom det vanliga som sitter i får man med tre med kulspets och bläck. Dessa är tänkta att använda för att lägga ett papper på ritytan och teckna eller skriva på det och får då digital och analog anteckning på en och samma gång. Kom bara ihåg att byta tillbaka till vanligt stift on du vill använda pennan direkt på plattan.
Ett specialblock med stadig undersida och magneter som fäster det snyggt och rakt på Yoga Book medföljer. Får du slut på papper eller bläck i pennan kan du köpa nytt från Lenovo. Tre pennstift kostar en hundring, men i skrivande stund har vi inga prisuppgifter om pappret. Bläckpenna-funktionen ser vi dock mest som en kul bonus, stylus-stöd är den stora grejen. En större miss är att vi inte hittar något praktiskt sätt att fästa pennan, vare sig i datorn eller i blocket.
Omdöme
Yoga Book är framförallt en vansinnigt tunn och lätt notebook med oväntade kvalitéer för en såpass liten enhet, från skärm och högtalare till batteritid. I alla fall så länge du inte förväntar dig för mycket prestandamässigt.
Vänd ut och in är den även tillräckligt tunn och lätt för att funka som surfplatta, den första vikbara hybrid vi känner att vi kan säga det om. Det går dock inte att ersätta fördelarna med ett riktigt tangentbord. Och avsaknaden av extra usb-portar är givetvis en nackdel för traditionell pc-användning. Men det här är å andra sidan ingen traditionell pc.
Yoga Book med Windows kommer börja säljas i början av november och har enligt uppgift ett rekommenderat pris från cirka 5 000 kronor. Android-versionen kan du köpa redan nu för ungefär samma pris. Det är verkligen inte orimligt med tanke på design, kvalitéer och unika funktioner.
Fakta Lenovo Yoga Book med Windows
Tillverkare: Lenovo Funktion: Notebook/surfplatta Processor: Intel Atom x5-Z8550, 2,4 GHz quad core Grafik: Intel HD Graphics 400 Minne: 4 GB ddr3 Lagring: 64 GB emmc, plats för mikro sd Bildskärm: 10,1 tum blank ips, 1920×1200 bildpunkter, multitouch och pennstöd Kameror: 8 megapixel bak (i surfplatteläge), 2 megapixel fram Anslutningar: Mikro usb 2.0, mikro hdmi, 3,5 mm audio Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, 3g, 4g, gps Operativsystem: Windows 10 Pro Övrigt: Pekpenna, anteckningsblock, Dolby Atmos, Batteritid: 5h 50min (hög belastning), ca 16h (låg belastning) Storlek: 25,7 x 17,1 x 0,96 cm Vikt: 685 gram Pris: 5 000 kr