Småföretagare – så kommer du igång med din hemsida
Det finns många saker att tänka på när du ska skaffa en hemsida till ditt företag. Vi guidar dig på vägen!
Av Andréas Göransson
M3
En hemsida är A och O för dig som småföretagare, trots att Facebook och andra sociala medier också är viktiga. Med en egen hemsida kan du profilera dig, visa upp din portfolio, dina öppettider eller dina produkter på ett smart och enkelt sätt.
Men hur går man tillväga om man vill komma igång med en egen hemsida? Vi ger dig lite stalltips på hur du börjar, vad du bör tänka på och hur mycket det faktiskt kan kosta.
Registrera ett domännamn och ett webbhotell
Först och främst behöver du köpa en domän som passar ditt företag. Det finns en uppsjö företag där ute som sysslar med domänregistrering – exempelvis Loopia, One.com och Binero. Vilken leverantör du väljer är en smaksak och priserna varierar från bolag till bolag.
– Många bolag kan hålla en sajt uppe, men när det trilskas är det supporten som gör skillnad, berättar Jonas Brauer som sedan 2007 varit i branschen där han levererat hemsidor samt specialbeställda webbaserade system för bland annat nätbutiker. Jonas Brauer
En svensk domän kostar i regel ungefär en hundralapp om året och ett webbhotell runt 1 000 kronor. I priset inkluderas ofta även en enkel e-postklient med tillhörande adresser. Och många gånger räcker just den e-post som webbhotellet tillhandahåller, även om det finns andra externa aktörer på marknaden. Exempelvis Microsoft och deras Office 365.
– Det är först när man kommer upp i över tio anställda som en mer avancerad tjänst kan behövas, säger Jonas Brauer.
En sajt behöver ett namn och det är att rekommendera att domännamnet är samma som bolagsnamnet. Förr i tiden var man begränsad till engelska alfabetet, men idag går det lika bra att ha en domän som innehåller både å, ä och ö. Enligt Jonas Brauer kvittar det, även om det är att föredra att skippa svenska bokstäver.
– Det är okej för det mesta, men satsa på utan. Mestadels för att folk utomlands inte kan skriva in din adress lika enkelt.
Design, CMS och mobilanpassning
Din sajt behöver så klart en design som är attraktiv och som speglar de produkter du erbjuder. Det finns många olika sätt att ordna en design. Du kan anlita en firma som är specialiserad på området och som kan bygga en alldeles unik sajt åt dig. Det blir dock lätt ganska dyrt och ju mer avancerade funktioner du har, desto saftigare prislapp får du räkna med.
– Design kan kosta miljoner även om det ser enkelt ut. Välj därför gärna en mindre byrå och förklara din budget, men förstå att fast pris kan vara svårt att få. Se till att vara med tidigt i skisser och tankearbete för att få ut mest för pengarna, förklarar Jonas Brauer.
WordPress är populärt – men fler alternativ finns
En annan väg är att köpa ett färdigt tema till WordPress – världens mest populära och spridda system för publicering (CMS). Tack vare dess öppenhet, där utvecklare kan ta fram egna funktioner (så kallade ”tillägg”) och sälja dem via plattformen, finns oändliga möjligheter till flexibilitet. Dessutom går det att få loss riktigt bra designteman antingen gratis eller för en billig peng. Många teman säljs för mellan 500 kronor och 1 000 kronor. Nackdelen här är att du förlorar det unika. Priserna kan pressas ner av olika designers då de säljer sina teman till tusentals kunder.
En tredje väg är Squarespace – ett bolag som, likt WordPress, erbjuder ett CMS i kombination med möjligheten att bygga en sajt baserade på färdiga teman. Squarespace är enkelt att använda och allt du gör är att mer eller mindre ”dra och släppa” ihop en sajt med hjälp av moduler. Men på grund av just enkelheten är Squarespace en betydligt mer låst plattform än WordPress.
– Squarespace är en tjänst som du oftast har svårt att växa i. WordPress kan du flytta med dig och bygga vidare på‚ säger Jonas Brauer.
Nästa sida: Mobilanpassning, logotyp och sökmotoroptimering
Tänk på att mobilanpassa sajten
Viktigt att notera är att vilken lösning du än väljer behöver din sajt vara mobilanpassad. Allt pekar på att mobiltrafiken bara kommer att öka framöver samtidigt som surf via stationära datorer kommer minska. Vill du att kunderna ska kunna nå dig när som helst är detta ett absolut måste.
Tänk även på att ha en design som är lätt att navigera på, att dina kontaktuppgifter finns där kunderna finner det logiskt. Och skriv ner varenda kontaktdetalj du har. De allra flesta mobiler har stöd för telefonnummerlänkar så att man slipper kopiera numret eller knappa in det för hand. Fråga gärna kunder, vänner och familj vad som är relevant att ha med på sajten.
Din logotyp är din identitet
Om ditt företag inte redan har en logotyp är det verkligen läge att skaffa en när du bygger din hemsida. En logotyp är företagets ansikte utåt och dess utformning ska spegla ditt bolags identitet.
Du kan antingen göra en logotyp själv i ett bildbehandlingsprogram, eller anlita en designer. Även här kan kostnaden skena iväg till tusentals kronor. Satsa därför på att göra den själv om du har en begränsad budget.
– Fundera på något märke men välj hellre ett enkelt typsnitt om du inte är helt säker. Less is more, förklarar Jonas Brauer.
Logotypens placering är minst lika viktig som dess utformning. Den ska fånga kundens blick när personen går in på hemsidan.
– I 99 procent av fallen ska logotypen placeras längst uppe till vänster.
Sökmotoroptimering och Google Analytics
Sökmotoroptimering, eller SEO som det kallas i folkmun, kan vara avgörande för om dina kunder ska hitta dig. Många internetanvändare använder nämligen sökjätten Google för att hitta det som de eftersöker. Detta har lett till att många företag optimerar sina hemsidor för att hamna så långt uppe som möjligt i Googles flöde.
Att komma igång med SEO behöver inte vara särskilt avancerat, och WordPress har massvis med tillägg – gratis som betalversioner – som ökar ditna chanser att synas på Google. Viktigt att veta är att tilläggen inte är allt, utan att Google prioriterar sajter som är nyligen uppdaterade framför sidor som inte fått nytt material på länge. Det bästa är att följa trender på Google via exempelvis Google Trends.
Något som många inte tänker på är vikten att spåra användarnas beteende. Detta kan göras via Google Analytics som ger dig en insikt i hur många besökare du har, vad de klickat på och var de kommer ifrån.
– Verktyget är helt gratis. Det är viktigt att veta var besökarna kommer ifrån för att förstå vilka kanaler som fungerar och vilka som inte gör det. Det är speciellt viktigt om du betalar för trafiken. För att ha en bra konvertering på din hemsida behöver du ha ett mål, till exempel mäta hur många som fyller i ett kontaktformulär, tittar på en video eller läser väldigt länge på en viss sida. Kunskap är guld, säger Jonas Brauer.